Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak zhubnout bez jojo efektu: Tipy od odborníků i těch, kteří již s aplikací KalorickéTabulky.cz zhubli

Připravili jsme pro vás tradiční stručné ohlédnutí se zajímavými postřehy, které se objevily na našem blogu aplikace KalorickéTabulky.cz v loňském roce.

Pokud začínáte se zdravějším životním stylem či se k němu chcete zkusit vrátit, vezměte si následující řádky k srdci. Ať se daří!

To, že zapisování jídelníčku funguje, dokazují vaše proměny, které zveřejňuje v rubrice Jak zhubnout. Jde o velmi oblíbenou část blogu a je možné, že se se svým úspěchem na tomto místě jednou objevíte také vy. Pokud se chcete veřejně pochlubit s výsledkem vašeho snažení, napište nejlépe přes zprávy na facebookové stránce.

Proměny

Za všechny proměny, které v loňském roce byly zveřejněny, vybíráme dvě.

Většina obézních lidí si jídlem vynahrazuje to, že jim v životě něco chybí. Navenek možná vypadají spokojeně, buclaté tvářičky se na vás jen smějí. Ale duše takového člověka bývá často křehčí než tělo padesátikilové modelky. Bylo tomu tak i u mě, až jsem si zkrátka řekl dost a zatoužil svůj život změnit,“ svěřuje se sympatický Josef Martínek, jenž zhubnul 70 kg!

Keď si budete sledovať váš energetický príjem a výdaj, nie je možné, aby ste neuspeli,“ vzkazuje jasně a stručně sympatická Radka ze Slovenska, jež zhubla pomocí Kalorických tabulek. A ano, aplikaci provozujeme i ve slovenštině.

Články o výživě, hubnutí a zdraví

Nahlédněte do malé ochutnávky toho, co se na blogu objevilo v roce 2018. Snad vás to bude nejen motivovat ve vaší nové cestě, ale „zalistujete“ více našimi stránkami.

Každá změna, kterou zavádíte do svého jídelníčku, musí mít potenciál stát se změnou trvalou. Proto nepřipadají v úvahu nesmyslné striktní jídelníčky vynechávající celé skupiny potravin nebo dokonce živin. Jakmile vám něco ve vaší dietě nesedí, změňte to. Tajemství trvalé změny životního stylu je složení nového jídelníčku. Ten musí obsahovat jen taková jídla, která máte rádi, chcete je jíst a zvládáte je připravit,“ vysvětluje výživová poradkyně Cecílie Jílková v článku Jak vydržet jíst zdravě už napořád.

  • Cecílie Jílková je také autorkou ukázkových jídelníčků, které mimo jiné získáte ve službě Kalorické tabulky Premium.

Uvědomila jsem si, jak se také mýlí všichni ti, co si o obézních lidech myslí, že nedělají nic jiného, než že jedí, přecpávají se a nijak se nehýbou. Opak je pravdou. Mnozí obézní lidé skoro vůbec nejedí, přežívají na jednom jídle denně, cvičí každý den, a přesto jde váha neustále nahoru,“ shrnuje své poznatky výživového poradce v článku Velký omyl o principech hubnutí aneb proč to někdy nejde, i když se tak snažíme Zdenka Vlasáková.

„Často je to tak, že tak moc o něco usilujeme, až se naše tělo doslova „sekne“. Tělo odmítne spolupracovat, protože naše snaha je absolutně přehnaná. A místo toho, abychom tělu trošku ulevili, tak ho zatěžujeme jen dalšími výzvami, dalším úkolem, kterým od našeho těla chceme výsledky,“ varuje před ztrátou soudnosti populární Břicháč Tom, autor řady knih, v článku Běhám, zdravě jím, a nehubnu.

Umocněte si radost z každého malého krůčku kupředu ještě dalším „příjemnem – odměnou“. To vás pak motivuje k vytváření dalších nových návyků. Základem úspěchu změny je, aby na to byly napojeny pozitivní emoce – jinak budete změnu brát jen jako provizorium,“ radí v dvoudílném rozhovoru zakladatelka společnosti STOB PhDr. Iva Málková. Paní doktorka již téměř třicet let prostřednictvím výše jmenované společnosti učí lidi zdravě hubnout a varuje před nesmyslnými zázračnými prostředky na hubnutí, jež zaručeně zeštíhlí vaši peněženku, nikov postavu. A často jde bohužel i o vyložený hazard se zdravím.

„Jako na houpačce vypadá naše křivka hladiny krevního cukru po sušenkovém náletu. Když je nahoře, je nám chvíli blaze, když je dole, spadne s ní i naše schopnost soustředění a rozhodování. A rozhoupe nejen energii ale i náladu,“ varuje před uzobáváním sladkostí Mgr. Matoušková Jaroslava, kouč pro zdravé stravování, ve svém pojednání Vytvořte si pravidla pracovního provozu, která vám umožní dodržovat zdravý životní styl a nenabrat nadbytečné kilogramy.

To, že nedostatek pohybu škodí zdraví, všichni víme. Mnohem méně se už však hovoří o tom, že i nadměrné cvičení škodí, a že může mít pro organismus skoro stejně závažné důsledky jako při jeho nedostatku. Trochu mi to připomíná situaci s pitným režimem. Všude se uvádí, že lidé málo pijí a je třeba pít víc. Ovšem o tom, že nadbytečná konzumace tekutin může ve svém důsledku vést dokonce k rozvratu vnitřního prostředí a smrti organismu, se už tolik nepíše, “ upozorňuje v poutavém pojednání  Žádný extrém není dobrý, je třeba hledat vlastní cestu za zdravím výživová poradkyně a trenérka Mgr. Lea Vršecká.

Každý den se snažím jíst hlavně pravidelně. K snídani kousek celozrnného pečiva, sýr, trochu ovoce, káva. Dopolední svačina jogurt nebo kousek ovoce, k obědu si dávám něco více sacharidového – těstoviny, rizoto nebo vydatnější salát. Pokud mám přes den výraznější pohybovou aktivitu, tak si odpoledne klidně dám ke kávě nebo čaji něco malého sladkého. A k večeři mi vyhovují velké zeleninové saláty, do kterých ráda přidávám něco výživnějšího – sýr, oříšky, vejce, tuňák. Skvělá je také nejrůznější tepelně upravená zelenina,“ vyjmenovává tipy ze svého jídelníčku oblíbená moderátorka pořadu Sama doma Jana Havrdová v rozhovoru s názvem Po Kalorických tabulkách jsem sáhla v okamžiku, kdy jsem navzdory svému aktivnímu programu začala pomalu nabírat váhu.

Stará pravda říká, že nás nezabíjí to, co žereme, ale to, co žere nás. Schválně jsem to sloveso žrát nedal do uvozovek. Nechci ho v tomto případě zlehčovat. S touto větou se plně ztotožňuji,“ říká v článku Mohu zhubnout při frekvenci tři jídla denně? výživový poradce David Slevinský, jenž dodává „Dejte si malé cíle, najeďte na trvale udržitelný jídelníček, jezte, co vám chutná, jezte, když máte chuť.

Věřím, že tou nejúčinnější “dietou” je přijmout a milovat své tělo takové jaké je. Na celý život nám bylo dáno pouze jedno tělo. Nemůžeme ho vrátit, nemůžeme ho vyměnit, pouze o něj pečovat s plnou pozorností a láskou,“ dodává podstatnou věc lektorka Hormonální jógové terapie Pavla Rožumberská. A vysvětluje, proč je prospěšné se tomuto cvičení věnovat, zvlášť pro ženy středního věku.

Na závěr

Velkou novinkou roku 2018 bylo spuštění uzavřené skupiny na facebooku s názvem Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami. Po půl roce fungování jsme nadšeni tím, jak skvělá parta lidí se tam sešla. Jedná se o uživatele naší aplikace, kteří si mezi sebou radí a ukazují si svoje dílčí kroky ve změně životního stylu. Samozřejmě nechybí ani recepty slovem i obrazem. Stávajícím členům děkujeme a novým přejeme, ať se jim s aplikací www.kaloricketabulky.cz podaří dosáhnout svého cíle – zhubnout, nabrat nebo zkrátka jen mít svůj jídelníček pod kontrolou. Do skupiny se může přihlásit každý a budeme velmi rádi, když odpovíte na tři vstupní otázky, jež nám pomohou udělat si přehled, co vás nejvíce zajímá. Děkujeme.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cinda: Když jím dost bílkovin, tak mě sladkosti nechávají v klidu

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

2.1.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024