Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší cvičební videa na internetu, podle kterých můžete cvičit zadarmo, a rady odborníka, jak si u toho neublížit

Nedokážete se během prázdnin, kdy probíhá méně veřejných lekcí, přinutit sám/sama ke cvičení?

Pak zkuste některé z volně dostupných cvičebních programů na internetu.

Pokud potřebujete k pravidelné pohybové aktivitě svého trenéra či skupinu, můžete využít jako „sparing partnera“ v čase dovolených videa na internetu. Je jich tam bezpočet. Liší se samozřejmě kvalitou. Vybrali jsme pro vás pár tipů, které prověřil nejen čas, ale také instruktorské oko. Jen nezapomeňte, že v případě, kdy se cvičením začínáte nebo se k němu vracíte po mnoha letech, je lepší pro pár prvních lekcí odborný dozor.

Nejlepší cvičební videa na internetu, podle kterých můžete cvičit zadarmo

Alena Palasová

Z české produkce, kterou snadno dohledáte na YouTube, doporučujeme pohybové jednohubky lektorky Aleny Palasové. Jedná se o volný cyklus zdravotních cvičení, která mají hlavu a patu.

FITFAB Strong

Velmi kvalitní a bohatý výběr cvičebních videí pak také pravidelně připravuje Andy Pavelcová, autorka projektu a blogerka Fit & Fabulous, kterou znáte také z našich stránek. Viz Osm největších chyb v hubnutí a zdravém stravování a jak je snadno odstranit.

FITFAB Strong je unikátní fitness program,jež je k dispozici zcela zdarma.

Její FITFAB Strong je unikátní fitness program,jež je k dispozici zcela zdarma na stejnojmenných stránkách  a také na YouTube.

Chtěli jsme vytvořit něco naprosto unikátního a ukázat lidem, že i ty nejlepší věci v životě mohou být zadarmo. Dali jsme dohromady tým sportovců a fitness influencerů, kteří do toho šli s nadšením a chtějí lidi zvednout z gauče a rozhýbat je. Projekt je zcela nekomerční, naším cílem je rozhýbat celou republiku a ukázat lidem, že cvičení může být i zábavné a dostupné každému. Já osobně jsem si tím splnila svůj životní sen.“ prozradila Andy Pavelcová, autorka projektu a také autorka publikace První a poslední fitness kniha.

Gilad Janklowicz

Zahraniční fitness legendou je pak sympaťák Gilad Janklowicz, jehož program Bodies in Motion sledují diváci více jak třicet let. Ano, začal mnohem dřív, než se objevil fenomén YouTube. Na jeho cvičení si možná pamatujete i z vysílání televize v devadesátých letech. Přiznám se, že jako mladá jsem si úplně nedocenila jeho metodiku – připadalo mi to trochu nudné. Měla jsem potřebu trdlovat poněkud kreativněji. Ale dnes bych se podepsala pod to, co tehdy řekla jedna zkušenější instruktorka: „Má to skvěle propracované a zbytečně se nepředvádí.“

Zkrátka jeho program jako ideální pro širokou veřejnost na ono domácí cvičení. Právě ta jednoduchost, jež je pro domácí cvičení žádoucí, jej zřejmě udržela na výsluní. Svou roli sehrálo jistě i kouzelné prostředí, v kterém jsou videa natáčena. Mimochodem, vše pochopíte, i když třeba úplně nejste angličtinář.

Adriene

Pokud vás oslovila nyní velmi populrní jóga, nebudete zklamáni z opravdu skvostných videí sympatické dívčiny (a jejího přihlížejícího zvířecího společníka) Yoga With Adriene. Máme zjištěno, že krásně propracovaná a nápaditá videa sleduje pro inspiraci i řada profesionálních lektorů.

Co si o cvičení podle videí na YouTube myslí instruktorka Soňa Blažková?

„I já sama hledám na internetu/YouTube inspiraci pro své lekce. Problém je v tom, že stejně tak jako u všech věcí, jež jsou dostupné na sítích, může zde zveřejnit v podstatě kdokoliv cokoliv. Vy sami pak musíte poznat, jestli jsou dané informace správné.

Jak u cvičebních videí poznat, co je dobré (a nebylo vám a vašemu tělu k neprospěchu), pokud nemáte dostatek odborných znalostí, tj. zkrátka pokud jste „jen“ laik? Doporučila bych, aby hlavním ukazatelem vámi zvoleného programu nebyla největší sledovanost, která bohužel často nemusí jít ruku v ruce s kvalitou. Spíš bych vybírala kanály, programy, kde se nejen cvičí, ale kde vám zároveň alespoň v základu vysvětlí techniku jednotlivých cviků a dostanete i další informace, např. o intenzitě, frekvenci cvičení. Pokud vám některé cviky, pohyby, nejsou příjemné nebo jsou dokonce velmi bolestivé, nedělejte je. Tělo je velmi inteligentní a samo dokáže rozpoznat, co pro něj není dobré. Právě bolestí vám vysílá signál, že něco není v pořádku. Mně například vyhovuje POPSUGAR Fitness, kde je poměrně široká nabídku různých druhů cvičení, kvalitní technika provedení i informace, co a jak.

Co si o cvičení podle videí na youtube myslí instruktorka Soňa Blažková?

A pozor: Ideální by bylo minimálně jednou (nejlépe víckrát!) navštívit také buď trenéra nebo skupinovou lekci, kde dostanete základní informace o tom, co, jak a proč cvičit. Zároveň vás tihle profíci můžou i opravit a zkorigovat tak, abyste si správnou techniku zafixovali a mohli pak v klidu správě cvičit i doma. I u cvičení je potřeba přemýšlet. Přeji šťastnou ruku při výběru cvičebních programů.“

Soňa Blažková, instruktor, trenér Sport Studio Prima Karlovy Vary a školitel FACE FITNESS ACADEMY.

foto: archiv Aleny Palasové, tiskové materiály (Andy) a archiv Zity Svobodové (Soňa)

Dodatek z roku 2021

Z archivu aneb přečtěte si také:

Desatero bezpečného a příjemného domácího cvičení

Desatero bezpečného a příjemného domácího cvičení

V posledním roce se cvičení z tělocvičen, fitnesscenter a sportovišť přesunulo do online světa, čímž se zvýšily nároky na naši vlastní motivaci a disciplínu.

Na druhou stranu se nám ale otevřela nečekaná příležitost mít naše oblíbené lektory přímo „pod nosem“, v našich domácnostech.

Celý článek 6.5.2021 0

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

28.7.2019 Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023