Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů

Občas – třeba když se objeví celorepubliková karanténa nebo prázdniny – zůstanu doma s oběma syny a musíme si vařit.

Samozřejmě u jednoho skoro dospělého ve vývinu a u druhého na přelomu prvního a druhého stupně základní školy těžko můžu chtít, abychom jedli jenom zdravě a nutričně správně.

Proto následující povídání je skutečně spíše takovým drobným návodem pro pány a otce, co a jak doma rychle a hlavně jednoduše uvařit pro sebe i děti, když je potřeba.

Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů

První dny jsme obědy moc neřešili, vařila dopředu žena, než odjela do práce, ale taky ji to za chvíli přestal bavit a prohlásila, že bychom si něco uklohnit zvládli i my sami. Tak jsme s oběma syny udělali válečnou poradu – každý napsal na papírek několik jídel, která by chtěl k obědu, a posléze jsme je probrali jedno po druhém.

McDonald jsem Štěpánkovi rovnou vyřadil, pak jsem mu vysvětlil, že ani volské oko samo o sobě není oběd, a také na svíčkovou jsem se necítil jako odborník, takže jsem zklamal rovněž staršího syna. Ani na další nápad s pečenou kachnou a zelím jsem neměl dost zkušeností. Také jsme se shodli, že nechceme pečenou vinnou klobásu, těstoviny s nivovou omáčkou, červenou čočku nebo špagety s kečupem, neb ty míváme poměrně často.

Přesto nám zbylo docela hodně položek, které jsme v následujících čtrnácti dnech uvedli v praxi a život.

Snídaně a večeře

Zapřemýšleli jsme ještě, jak oživit nabídku jídel ke snídani nebo k večeři, a přišli jsme i zde na pár inovací.

Třeba toasty jsme zapékali v sendvičovači (Fakt se mu tak říká, nevím proč, protože sendviče jsme v tom nikdy nedělali. Oproti tomu v toasteru neděláme zapečené toasty. Kdo se v tom má vyznat?) klasickým způsobem – trochu másla, šunka, sýr. Když jsme se jako hodně rozšoupli, prdli jsme dovnitř cibuli.

Jenže sendvičovač – pokud v něm máte rovnou, nedělenou plotýnku – lze využít i jinak. Začínají vám třeba tvrdnout rohlíky? Rozpulte je, vložte klasicky máslo, šunku a sýr, případně kečup, a dejte zapéct jako toast. Rohlíky jsou příjemně křupavé a chutné.

Nebo si vyložte sendvičovač pečicím papírem. Do jednoho toastu vydlabejte doprostřed dírku a položte jej na pečicí papír v sendvičovači. Do dírky vyklepněte vejce. Osolte, můžete přidat pepř, kari, podle chuti. Překryjte plátky slaniny. Nechejte v toasteru zapéct tak dvě tři minuty. A máte McMuffin, jak řekl mladší syn, v Británii tomu ale říkají tuším vrabčí hnízdo.

Úžasné variace nabízejí pomazánky. Jako základ vždy použiju tučný tvaroh (lze i pomazánkové máslo, Lučinu, žervé apod.), nadrobno nakrájenou cibuli (podle množství pomazánky – většinou půlka stačí), lžičku plnotučné hořčice, sůl, sladkou papriku (koření). Už když tohle rozhňácáte vidličkou (nerad používám mixér, pak se musí složitě umývat a zabere to čas), dá se to použít jako pomazánka samo o sobě.

Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů

Pak už záleží na vaší fantazii – přidejte čtyři natvrdo uvařená vejce (a rozhňácejte vidličkou) a máte vaječnou pomazánku. Přidejte sardinky z plechovky a máte rybí pomazánku. Přidejte rajčata a máte rajčatovou pomazánku. Atd.

Palačinky se dají použít k obědu i k večeři. Vezměte si obyčejný hrnek a do misky dejte 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku hladké mouky, sůl a 1 vejce. Promíchejte do podoby řídkého těsta. Na ohni nechejte rozpálit pánev a nasucho nalijte vždy od středu jednu naběračku těsta. Jakmile se začnou dělat okraje a těsto ztratí tekutý vzhled, otočte a nechejte ještě asi půl minuty opéct palačinku z druhé strany. Namazat můžete marmeládou, pomazánkovým máslem se šunkou a sýrem, opět záleží na vás.

Podobně rychlá je buchta z hrnku. Smíchejte v misce 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 celá vejce a 1 prášek do pečiva. Plech do trouby vysypejte mouku, nalejte na plech těsto a nyní můžete rovnoměrně přidat kompotované třešně, broskve nebo meruňky, případně jen posypat kokosem s cukrem či čokoládou. V troubě rozehřáté na 180 °C pak pečte tak dvacet minut.

Obědy

Tady musím poděkovat mé mámě, která mi dala hodně tipů na rychlá jídla. Třeba rychlou pizzu. Použijete dva hrnky hladké či polohrubé mouky, hrnek vody, sůl, 1/2 čtverečku droždí (ani nemusí být), lžičku oleje. Smícháme v misce do podoby těsta. Na plech si dáme pečicí papír, posypeme moukou a na plechu pak těsto tvarujeme do podoby pizza kolečka.

Navrch dáme, nač máme chuť – rajčata, cibuli, vejce, slaninu, česnek… V troubě rozehřáté na cca 220 – 280 °C pak pečeme 7 -10 minut (s droždím), resp. 15 minut (bez droždí).

Nyní si chvíli budeme povídat o možnostech, co s mletým masem. Nejčastějším použitím je udělat karbanátky nebo čevapčiči. Mleté maso stačí dochutit nadrobno nakrájenou cibulkou, trochou pepře a špetkou soli, pokud už není solené. Fakt není potřeba přidávat strouhanku, vajíčko ani mouku. Už takhle se z mletého po promíchání v ruce dobře tvoří placičky nebo válečky, které pak můžete osmažit na sádle, případně opět na sucho.

Mleté maso využijeme ale i pro další jídla! Podobně jako výše zmíněná pizza je rychlá také rajská omáčka, k níž si pak stačí koupit knedlík, a z mletého masa si k ní usmažíte masové koule. Připravte si litr vody (pokud nemáte někde už připravený vývar) a rozpusťte v něm půl kostky masoxu.

Usmažte na másle cibulku (cca 3 minuty), přidejte hladkou mouku a vytvořte jíšku (prostě to minutu míchejte dohromady, ano, má to být husté). Pak přidejte rajský protlak (dvě malá balení) a aspoň minutu nechejte na ohni, aby se ztratila kyselost. Teď přisypejte cukr podle vlastní chuti, zalijte vývarem a vařte asi 10 minut. Hotovo. Fajnšmekři mohou rajskou dělat s tymiánem, bobkovým listem, hřebíčkem nebo novým kořením.

A ještě pořád neopustíme mleté maso. Rychlé chili con carné potěšilo mého syna, který má rád ostřejší jídla. Na pánvi osmažíme cibuli s nakrájenou paprikou (buď ostrou, nebo zelenou), přidáme mleté maso rozdělené na drobné kousky a opečeme, přidáme česnek (klidně na plátky) a rajčata, necháme je pustit šťávu, okořeníme dle chuti (chili kořením, paprikou, pepřem, kardamomem, koriandrem, gram masalou…) a přidáme z plechovky červené fazole. Dáme trochu saturejky (proti nadýmání) a přilijeme půl plechovky vody a vaříme, dokud se vše nespojí a nezhoustne. Podáváme s chlebem.

Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů

Od rajské nám zbyl knedlík. Zkuste jej s vajíčkem netradičně. Osmažte na pánvi cibuli, přidejte na kostičky nakrájený knedlík – a na něj nahoru přidejte nakrájená rajčata. Jejich šťáva pronikne do knedlíků a ty pak mají lepší chuť a nepřipalují se. Navíc do sebe místo tuku natáhnou ona rajčata. A nakonec klasicky vajíčko a zamíchat, sůl, pepř. Kluci se olizovali.

Když jsme u plechovek luštěnin. Rychlá hrachová kaše se připraví tak, že uvaříte nakrájenou středně velkou bramboru, vodu nevylijete, ale přidáte do ní pepř, mražený nebo sterilovaný hrášek, máslo, sůl (pokud jste nesolili už vodu s bramborou), ochutíte dále dle potřeby a rozmixujete tyčovým mixérem. Hotovo.

Podobně se dá udělat brokolicová polévka. Smažíte asi pět minut na másle cibulku a růžičky nakrájené brokolice, přidáte litr vývaru (jasně, nebo vody s rozpuštěnou půlkou kostky masoxu, je to rychlejší) a uvařenou bramboru (ta slouží v obou případech k zahuštění), vaříte deset minut, přidáte sůl, pepř, smetanu ke šlehání a tyčovým mixérem rozmixujete. Polévka je připravena.

  • Ponaučení ke smetaně! Na vaření horkých jídel nepoužívejte smetanu na vaření (zase paradox!), má málo tuku a hned se vám zdrcne. Smetana na šlehání má víc tuku a lze ji bez problémů přidat do horkých polévek a omáček.

Dobrá jsou i jídla z remosky. Třeba kuře na rýži. Zkuste do remosky dát dva hrnky rýže a promíchejte ji s nakrájenou cibulí (čím víc cibule, tím bude rýže ve výsledku chutnější), česnekem a případně hráškem. Zalijte čtyřmi hrnky vody (vždy dvakrát víc vody než rýže) a nahoru položte osolené a opepřené, případně jinak okořeněné (někdo dává kari) kuřecí čtvrtky či stehna. Na ně kousek másla.Zapékejte asi hodinu a cca po každých dvaceti minutách kuře obraťte, aby se propeklo rovnoměrně. Kuře pustí šťávu, která se vsákne do rýže a ta má pak i díky cibuli výraznější chuť. Navíc hned servírujete jídlo i s přílohou.

Stejného druhu jsou farmářské brambory. Buď do remosky, nebo na plech do trouby dáte na kostičky pokrájené brambory (pro nás tři cca devět střední velikosti), klidně i se slupkou (jen je nezapomeňte pořádně omýt), nakrájenou cibuli, česnek, klobásku (může být i trvanlivý salám nebo slanina), papriku, rajčata (ta přidejte asi až po 10 minutách pečení), hrášek, kukuřici. Zapékejte zhruba 25 minut a před koncem zalijte dvěma rozšlehanými vejci.

A ještě jeden tip. Místo klasického smaženého sýra zkuste obalit a osmažit tvarůžky (Tady si vždy vzpomenu na hlášku detektiva Nicka Cartera z filmu Adéla ještě nevečeřela: „Evropa je v rozkladu!“) nebo sýr nakrájejte na špalíčky a vyjdou vám z toho smažené sýrové prsty. Štěpánek, jak jinak smažený sýr nemusí, se po sýrových prstech může utlouct.

Jo, a zbylé tlusté maso se dá pokrájet na kostičky a na sucho na pánvičce z něj uděláte škvarky (a ze škvarků třeba pomazánku) – a puštěný tuk si slijete pro další vaření.

No a nás příští týden čekají bramborové placky se špenátem nebo tortilly plněné kuřecím masem a zeleninou. Držte nám palce.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

28.3.2020 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024