Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Užitečné aplikace, s kterými si budete venkovní sportovní aktivity opravdu užívat

Že existují pro chytré telefony různé aplikace s krokoměry – více či méně přesnými – ví asi každý, kdo zařadil do svého života aktivní pohyb.

Osobně jsem však v době, kdy jsem začal se zdravotními procházkami rychlou chůzí, ocenil kromě krokoměrů i několik dalších aplikací pro Android.

Nic proti krokoměrům. Jeden z nich má dokonce i Google Fit, jehož výsledky se po propojení dají načítat do aplikace našich Kalorických tabulek, takže nemusíte ručně svá cvičení zapisovat. Ale pokud zůstanu u chůze, brzy si sami zjistíte, že za hodinu ujdete třeba 4,5 – 5 km a že to činí zhruba 6 000 kroků, takže onen počet kroků za den si nakonec můžete odvodit i bez krokoměru. Takže se zkusme zaměřit na další, doplňující informace, které naše cvičení venku ovlivňují.

Užitečné aplikace, s kterými si budete užívat venkovní sportovní aktivity

Rozptylové podmínky

Co si budeme povídat, panuje-li ve městě smog, asi nemá cenu moc vycházet, protože se za takových okolností může některým z nás těžko dýchat, hůř pohybovat a celkově takové cvičení nebude za moc stát.

  • Proto mám nainstalovanou aplikaci SmogAlarm od obecně prospěšné společnosti Čisté nebe. Původně byla vytvořena pro obyvatele Ostravska, protože ti znečištěním ovzduší trpí v naší republice asi nejvíc.

Najdeme v ní však informace ze všech meteorologických stanic v republice, takže je možné si dát aplikaci jako widget na plochu mobilu, kde bude aktuálně zobrazována situace ve vašem okolí včetně podrobných hodnot jednotlivých znečišťujících prvků v ovzduší.

Počasí, déšť, bouřky a barometr

Dobré je i vědět – tedy pokud neběháte rádi v dešti –, jestli se na dobu vašeho workoutu neřítí do dané oblasti nějaká bouřková aktivita.

Český hydrometeorologický ústav vydal aplikaci Meteor – Meteoradar, jehož widget opět můžete přidat na plochu telefonu a který zobrazuje aktuální oblačnost, její pohyb za několik hodin zpět, i výhled na hodinu dopředu. Existují samozřejmě další podobné aplikace, jako třeba Radar.EU, záleží na každém, jaké rozhraní a grafika se mu budou víc líbit.

V článku Lidské tělo podle přírody jsme v červnu psali rovněž o možnosti využití aplikace barometr, kdy jsme zjistili, že normální tlak činí 1013,25 hPA a když jde nahoru, bude slunečno, když se snižuje, přicházejí mraky a bouřky.

  • Aplikací na předpověď počasí jsou stovky a tady skutečně je na každém, jak si je otestuje a jak budou podle něho přesné. Některé aplikace třeba hlásí slunečno, když u vás zrovna prší, a naopak. Nebo hlásí 25 °C, přitom venku zuří třicítky.

Vlastně ani meteorologové přesně neví, jaké bude počasí za hodinu – a nevěděli to ani v červnu 1944, kdy hlásili špatné počasí k zahájení Dne D v Normandii, a to se přesto v danou chvíli umoudřilo. Vzhledem k tomu zcela přesnou aplikaci pro předpověď nenajdeme, a opět se musíme spolehnout pouze na rámcové obrysy nebo vyhlédnutí z okna.

východ a západ Slunce

Východ a západ Slunce

Pro mne důležitou aplikací je ta na zobrazení východu a západu Slunce. Zvláště v podzimních až jarních měsících je velmi potřebná, protože pokud nechci po městě nebo lese běhat / chodit ve tmě s čelovkou a vypadat jako horník fárající do dolů, je fajn vědět, že Slunce zajde v tolik a tolik hodin.

Rovněž se vyplatí znát pojmy jako občanský (civilní) nebo nautický soumrak. Ten první nastává hned po západu Slunce a určuje dobu, kdy je ještě vidět natolik, že v daném světle přečtete třeba noviny nebo hrát fotbal.

  • Když Slunce klesne pod více než 6 ° stupňů pod horizont, nastává nautický soumrak. Už je skutečně velké šero, ale pořád ještě se dá podle obrysů orientovat.

Před východem Slunce pak přicházejí oba soumraky v opačném pořadí. Na každý pád takto víte, že když by vám konec workoutu venku připadl na půl devátou večer, a Slunce zapadne ve 20:06, jak je tomu v den, kdy vzniká tento článek, ještě stále bude světlo do 20:40 a šero dokonce do 21:24, takže máte dost času na návrat.

Osobně používám aplikace Sunrise Sunset, jejímž autorem je Alok Madavgane, a Golden Hour, kterou vytvořil Oleg Kan. Druhá jmenovaná je dokonce v češtině a obsahuje také vysvětlení výše zmíněných pojmů.

Nadmořská výška

Co si budeme povídat, třeba Praha nenabízí žádné velehory. Nejvyšší vrchol Prahy (Teleček) je 399 metrů nad mořem a je součástí hřebenu Růžová, jehož nejvyšší bod je jen o 11 metrů výš.

Přesto se aplikace pro měření nadmořské výšky při chůzi / běhu / jízdě na kole vyplatí. Používám Výškoměr od Examobile, který na začátku workoutu spustíte, na konci vypnete a pak si můžete přehrát záznam například své chůze s grafickým znázorněním stoupání a klesání, takže už nemusíte počítat patra, jak to dělají kupř. náramky Garmin. A při dovolené v horách jde o zábavného pomocníka navíc.

Biorytmy

O problematice lidských biorytmů už jsme také psali: Jak působí nejen na hubnutí fáze Měsíce a biologické rytmy. Jde o to, že i fyzické síly v těle člověka fungují v sinusoidách, a jednou jsme na vrcholu sil, jindy se cítíme mizern1ě, a ani nevíme proč. Přitom workouty v době fyzického útlumu těla nebývají moc prospěšné a užitečné.

Existuje spousta dalších vychytávek a aplikací, které jde při cvičení venku uplatnit, ale zde uvedené jsou ty pravděpodobně nejpoužívanější. Osobně mám ještě jednu, určenou na dobu po zakončení takových cvičení, a to České pivovary.

Z archivu aneb přečtěte si také:

12 tipů na rychlé letní svačinky

12 tipů na rychlé letní svačinky

Jedna z nejčastějších otázek mých klientů bývá: „Co mám jíst na svačinu během dne?“

Aby to bylo snadno dostupné, rychlé na přípravu, zdravé, výživné, dodalo nám to energii a nepřibírali jste po tom zbytečný tuk.

Celý článek 28.6.2018 5

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

23.8.2019 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024