Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zdravá jídla, která jsou nezdravá

Reklamy i některé názvy jídel svádějí k pocitu, že jíme něco zdravého.

V mnoha případech to však není pravda.

Mnohé reklamy nám sugerují, jak zdravě budete jíst, když si dáte tohle či ono, kolik to má v sobě mléka, vitamínů, živých kultur apod. Ve skutečnosti mají podobné výrobky i svou druhou tvář, o níž už se reklama nezmíní.

nezdravé potraviny

Mléčné snacky pro děti

Například v televizi běží reklamní spot na mléčné snacky pro děti, v němž se tvrdí, kolik je uvnitř mléka a jak budou děti zdravé. V obraze vidíme vylévat celou bandasku údajně čerstvého mléka, z níž pak vzejde ona tyčinka.

  • Co se však už nedozvíte, kolik taková mléčná pochoutka obsahuje cukru a tuků, protože by jinak dětem nechutnala. Podle nedávných testů měly tři čtvrtiny výrobků navíc vysoký obsah nasycených mastných kyselin, některé dokonce trans-mastné kyseliny.

Označení „dietní“

Dietní párky nebo salám obsahují skutečně méně tuku, soli, případně koření, a když se podíváme na kilojouly, 100 gramů dietních párků (asi dvě nožičky) mají jen 542 kJ oproti párkům třeba telecím s dvojnásobnou hodnotou.

  • Svádí to však k podcenění, kdy si člověk řekne, že vlastně takových párků může sníst víc. Jenže potom se dostane na stejnou úroveň v příjmu, jako kdyby snědl ty párky obyčejné. Navíc některé dietní párky na trhu bývají se sýrem, u jiných není jisté složení – a to jsou další kalorie navíc.

Problém je také třeba s „dietní“ colou. Znamená to, že v ní sice není cukr, ale obsahuje náhradní sladidla. Ta však jen matou organismus, protože lidské tělo tento umělý produkt neumí rozpoznat, a tak reaguje vyšší produkcí inzulinu, aby se vyrovnala hladina krevních cukrů. Ve výsledku má pak člověk jen daleko větší chuť k jídlu.

Bio výrobky

To, že má na sobě výrobek nálepku Bio, neznamená nic jiného, než že velmi pravděpodobně pochází z ekologické farmy, kde se plodinám nebo zvířatům dostává speciální péče. Vzhledem k tomu, že se už několikrát prokázalo zneužití tohoto označení, jisti si být nemůžete ale ani v tomto ohledu.

  • A už vůbec to neznamená, že jde o produkt zdravý nebo určený k dietě. Tlusté maso z biofarmy bude tučné naprosto stejně jako z jakékoliv jiné.

Tmavé pečivo

Asi nejznámější podvod. Ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Aby firmy využily aktuálního zájmu o celozrnné pečivo, použijí k dobarvení běžného bílého produktu karamel a posypou jej po povrchu pár semínky, aby se neřeklo. Zdravé to však není.

Skutečně celozrnné pečivo většinou není až tak tmavé, má semínka i v těstu – což žel poznáte jen z rozříznutého pečiva, slušný prodejce pak uvede u produktu složení.

  • Ze zákona by zboží označené jako celozrnné mělo být skutečně celozrnné. Nedejte na obezličku s označením „cereální“ – znamená to jen, že výrobek je z obilovin, takže cereální je i běžný rohlík.

A ještě jedna připomínka, na kterou se často zapomíná: kaloricky jsou na tom bílé a celozrnné pečivo skoro stejně, celozrnné dokonce o něco málo hůře, protože obsahuje tuk v semínkách. Zrna však obsahují pro lidské tělo potřebnou vlákninu.

Zdravá jídla, která jsou nezdravá

Nízkotučné mléčné produkty

Jakmile někteří vidí slova „nízkotučný“ nebo „odtučněný“, propadnou občas stejnému klamu jako u výše zmíněných dietních párků. Že takových produktů mohou sníst víc. V takovém případě je dobré se však podívat jak na složení výrobku, tak energetické hodnoty.

  • Odtučněné potraviny se často kvůli chuti doslazují (tuk je nositelem chuti, a když není, není ani chuť výrobku). Pasterizací a homogenizací jsou mnohdy odstraněny i probiotické kultury (vysoký ohřev zabije všechny bakterie, i ty zdravé).

A zajímavé jsou i výsledky studií amerických vědců, podle nichž se obezita méně vyskytuje u lidí, kteří jedli plnotučné mléčné výrobky. Nejspíše je to dáno tím, že mléčný tuk obsahuje mastnou kyselinu CLA (konjugovaná kyselina linolová), která podporuje spalování tuků. Plnotučné výrobky tělo také více zasytí, takže nemá tak brzy pocit hladu.

Cereálie

Pokud si dáváte jenom ovesné vločky, případně s hrstí ořechů a oslazené medem, je vše v pohodě. V obchodech se však pod názvem müsli nabízejí křupavé hrudky, jež vznikly přidáním cukru, který při spečení zkaramelizoval.

  • Obzvláště dětské cereálie pak mnohdy obsahují kromě množství cukru také konzervanty, umělá barviva, dochucovadla, karbohydráty a sodík.

Zdravá jídla, která jsou nezdravá

Sója

Sója obsahuje antinutrienty a dokonce jedy jako inhibitory proteas, snižující využití bílkovin v těle, lektiny zpomalující růst, kyselinu fytovou snižující využitelnost minerálních látek, látky narušující činnost štítné žlázy, antivitamíny, saponiny poškozující játra, puriny způsobující dnu, nestravitelné oligosacharidy a velké množství rostlinných hormonů fytoestrogenů, zejména isoflaviny, které mohou způsobit problémy s reprodukcí, menstruačním cyklem, způsobit poškození plodu. V Evropě a severní Americe jsou poměrně časté alergie na sójové bílkoviny.

  • Soju a sojové výrobky by neměly jíst děti do tří let. Rovněž je energetická hodnota sójových bobů velmi vysoká, když 100 g sóji má skoro 1 900 kJ.

Proteinové tyčinky

Zde platí zhruba to samé, co u dětských mléčných snacků – kromě přidaných vitamínů a onoho nepříliš zdravého sojového proteinu obsahují také množství cukru a tuku, někdy více než třeba v cukroví.

Tyčinky s vlákninou

Zde se skrývá nebezpečí v tom, že tělo přijme vysokou dávku vlákniny naráz, nikoliv průběžně během dne.

Instantní kaše

Ne všechny jsou samozřejmě zdravé a platí zde opět, jako u všech potravin, abyste se podívali na složení výrobku. Některé kaše opět mají příliš mnoho cukru, barviva nebo oleje ze sojových bobů.

Rýžové chlebíčky

Sice mají nízký obsah tuku i kalorií, ale chybí jim živiny včetně bílkovin. Což znamená, že nijak nezasytí a člověk má brzy opět hlad a potřebu jich sníst více, než je zdrávo. U ochucených chlebíčků najdeme umělá sladidla, barviva a dochucovadla.

Ovocné šťávy a džusy

Odšťavňováním se z ovoce a zeleniny vytrácí vláknina, která napomáhá ke správné absorpci vitamínů, zato cukry zůstanou.

Ovoce a sušené ovoce

Ovoce (včetně sušeného) je samozřejmě zdravé díky vitamínům, avšak je kaloricky výš než zelenina (jedno jablko či hruška cca 300 – 350 kJ) a navíc má v sobě hodně cukru (zhruba 77 %). Proto se doporučuje jíst dopoledne a v daleko menším množství než zeleninu.

Bezlepkové výrobky

Stejně jako u bílého a celozrnného pečiva platí, že bezlepkové výrobky nejsou nijak zdravější, protože obsahují stejný podíl živin, jako ty s glutenem. Naopak, protože se gluten musí nahradit nějakou bezlepkovou variantou, mohou v sobě mít bezlepkové výrobky více cukru, nezdravých tuků a rafinovaných obilovin (škroby), zodpovědných za výkyvy hladiny cukru v krvi.

Suši

Věděli jste, že jedna rolka může mít kolem 300 kJ? Když si jich tedy dáte šest, dostanete se na 1 800 kJ.  Nezapomeňte také, že se suši rolkami do sebe přijímáte větší množství soli, že má suši vyšší glykemický index a také nižší podíl vlákniny, takže se moc nezasytíte.

Čokoláda

Jen pro jistotu. Ano, vědci zjistili, že čokoláda je zdravá. V malém denním množství. Ale není řeč o mléčné čokoládě, ale skutečné čokoládě, hořké, s alespoň 70 % kakaa.

Zeleninové chipsy

Sice nejsou tak nezdravé jako známé přemaštěné bramborové lupínky, ale stejně obsahují vysoké množství soli a tuku a minimum živin. A pokud jsou smažené, je procento tuku ještě vyšší.

Popcorn

Občas je doporučován jako zdravá náhrada mlsání. Jenže nesmíte použít ony předpřipravené sáčky ze supermarketů. Většinou jsou již ochucené, takže obsahují hodně soli, tuku, éčka a umělé příchuti.

Tipy redakce KalorickéTabulky.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak jsme s manželkou hledali zdravé mlsání

Jak jsme s manželkou hledali zdravé mlsání

Před takovým čtvrt rokem nás s manželkou pochytil jistý druh mánie – zamilovali jsme se do arašídů. Jedno jestli solených, nebo nesolených. Nejprve jsme začali se stogramovými balíčky, přešli na 250 g, a posléze jsme dokonce nosili domů 500g balení.

Zkrátka jsme po večerech, kdy člověka honí mlsná, propadli tomuto zlozvyku.

Celý článek 10.2.2014 15

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

13.2.2020 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024