Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch

Posledních pár týdnů se veškeré zpravodajství zaměřuje na problematiku koronaviru.

A i když už se tím cítíme někdy doslova přesyceni, přinášíme vám také několik informací, které by vám mohly pomoci z nepříjemné situace vytěžit maximum pro své zdraví a pohodu.

Jsme velmi potěšeni, že uživatelů aplikace www.kaloricketabulky.cz v těchto náročných dnech neubylo. Naopak – hojně se připojují do našich uzavřených skupin na facebooku (odkazy na konci článku) a dál zde sdílejí své recepty a tipy ohledně nastavení.

Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch

To, že zájem o zapisování jídelníčku neklesá, nás utvrdilo v názoru, že udržování rituálů i v netypických situacích má svůj význam. Dokonce možná ještě větší, než v „obyčejných“ všedních časech, neboť hodně lidí pochopilo, že výjimečný režim jim dává příležitost zabývat se věcmi, na které před tím podle nich nebyl čas… A že jim to přináší vnitřní klid.

O odborný názor jsem požádali Doc. MUDr. Martina Matoulka, Ph.D., předsedu České společnosti tělovýchovného lékařství, jenž působí na III. interní klinice 1. LF UK a VFN Praha.

Možná je nyní ten pravý čas dokonale se poznat a začít monitorovat jídlo a nápoje, které konzumujeme. Zjistit, jak jsme na tom doopravdy. Není cílem držet nějaké redukční diety a hubnout. Při omezení pohybové aktivity by to bylo na úkor aktivní tělesné hmoty, což by dlouhodobou prognózu moc nezlepšilo. Ale určitě je nyní dost času jídlo převážit, pravidelně zaznamenávat a začít trochu rozumět tomu, co jíme a hlavně proč jíme. K záznamu lze použít aplikaci Kalorické tabulky (odkaz na návod), které jsou v základní verzi zdarma, což je pro běžného uživatele dostatečné. Můžete si je propojit do účtu na portálu www.casprozdravi.cz, kde lze zadávat i další hodnoty, jako jsou např. glykémie nebo krevní tlak, a tak začít sledovat své parametry. Napojit je možné  i zařízení pro monitorování pohybu  – chytré hodinky nebo náramky a propojit je buď přímo nebo přes Google fit či Apple Health,“ říká zkušený odborník.

Dle docenta Matoulka má skoro 60 % dospělé populace nadváhu a obezitu. Karanténa a omezení množství volných aktivit může ovšem nastartovat i pozitivní změnu uvědomění si, co je důležité, a co méně. A že zdraví je zcela zásadní. Zároveň připomíná, že velmi žádané jídelníčky na míru nemusejí v praxi každému vyhovovat. Už třeba proto, že každý má jiné „chutě“.

Pohybová aktivita je univerzální lék proti stresu. Procházka svižnou chůzí ve slunečném počasí může být ovšem velmi prospěšná z mnoha důvodů. V těchto problematických dnech minimálně odpadá problém, že na ni není čas, protože z práce chodíme většinou přímo domů,“ tvrdí docent Matoulek, který naši aplikaci doporučuje i svým pacientům.

Zmíněný odborník na hubnutí je přesvědčen, že nyní máme ideální příležitost uvědomit si, kdy saháme po jídle z hladu, a kdy jen prostě z chuti či ze stresu.

Ve spolupráci s ním nabízíme také pět bodů, které byste měli mít v těchto nestandardních podmínkách na paměti:

  1. Naplánujte jídla, aby v nich byla co největší pravidelnost  – snídaně, oběd, večeře.
  2. Svačiny odlehčete – pokud možno bez pečiva a sladkostí
  3. Pozor na večerní alkohol. Ne že by nepomohl zlepšit náladu, ale představuje dost přijaté energie, zvláště pokud k němu ještě něco zakousnete. Na druhou stranu jedna sklenička, která zapadá do vaší denní bilance v Kalorických tabulkách, vám vaše snahy nezhatí…
  4. Najděte si možnosti pohybové aktivity v domácím prostředí (místo činek můžete použít například PETky s vodou).
  5. A pokud můžete aspoň občas někde venku bez přítomnosti cizích lidí, využijte toho. Pozor – pokud přeci jen někoho na cestě potkáte, pozdravte se, nepodávejte si ruce, moc se nezastavujte a raději jděte dál…

Náš tip

Tým Kalorických tabulek je stále s vámi. Připravili jsme pro vás již praktické tipy sympatické psycholožky Katarína Bradáč.

Kolega Jan Lipšanský v rámci své rubriky O kaloriích nevážně sepsal článek o důležitosti správných hygienických návyků, kde najdete také ilustrační video naší spolupracovnice MUDr. Marie Skalské, jak si dobře mýt ruce, což je v těchto dnech opravdu klíčové. Nechybí ani návod na provizorní roušku. Mimochodem, roušky šije celé Česko, včetně nás. A určitě je v pořádku, že se snažíme ochránit především ty, kteří stojí v první linii.

Připravujeme také recepty na jednoduchá jídla, která zvládnou i tatínkové, kteří jsou doma s dětmi, zatímco manželky chodí do práce. Věříme, že vás potěší i prověřené tipy na knihy, jež vám mohou pomoci dodržet vaše odhodlání pro změnu životního stylu. Vše najdete v nejbližších dnech na blogu.

Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch

A nezapomínáme ani na výše doporučovaný pohyb. Na našem facebooku (odkaz) pravidelně zveřejňujeme jednoduché tipy od instruktorů z celé republiky, které by vám mohly pomoci překonat nejen dočasná omezení, ale také objevit chuť zařadit do svého režimu zdravé pohybové návyky. Postupně budeme přidávat podobné věci také na náš blog, by byla lépe dohledatelná. Už nyní se můžete podívat na kratičká videa od Katky Masopustové.

Dobře si jména lektorů, s kterými se vám v těchto časech cvičí  dobře, zapamatujte. Jistě je potěší, že je, až se situace stabilizuje, navštívíte na jejich lekcích osobně. V podstatě zažíváme výjimečnou příležitost poznat jejich styl z pohodlí domova. Řada z nich by za normálních okolností své know how v podobě kvalitních videí takto volně nepustila…

Závěrem

Radujme se z každé nevšední příležitosti naučit se něco nového, buďme vděční za zdraví a pomáhejme těm, kteří třeba tolik štěstí v danou chvíli nemají. My jsme tu každopádně s vámi. Ať už tady na blogu nebo na facebooku, kde každý den reagujeme na vaše podněty.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

25.3.2020 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024