Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Eliška Králová: Není třeba se vzdávat sladkého, ani když chcete být štíhlí

Pečení je moje velká láska. Své první dílo jsem upekla s pomocí maminky ve čtyřech letech. Byl to perník s čokoládovou polevou.

Mimochodem tento perník patří mezi moje nej moučníky dosud.
Dříve jsem si dopřávala hodně sladkého. Jelikož jsem nebyla předtím žádný sportovec a měla jsem sedavé zaměstnání, vážila jsem cca o 15 kg více než nyní. Cestou ráno do práce jsem si koupila do kanceláře 2 čokocroissanty a slupla je místo kvalitní snídaně. K obědu většinou něco smaženého v restauraci. Až když moje váha byla na 70 kg, řekla jsem si, že s tím musím něco udělat.

Zamilovala jsem se do běhu a souběžně s tím přišel i zájem o zdravou stravu. Kila šla dolů a mě těšilo, jak mi lidi říkají, že jsem zhubla.  Moje láska ke sladkému však neustala.  Po porodu se ještě zvětšila. Začala jsem proto zkoušet péct zdravěji a eliminovala jsem o trochu kupované sladké.

  • Nejdříve jsem začala sladit banánem, ale používala jsem hladkou pšeničnou mouku. Postupně jsem přešla ke špaldové, mletým ovesným vločkám, mletému kokosu… Nyní nejraději peču z celornné špaldy, moučník dostane jemně oříškovou chuť.

Používala jsem také hojně kokosový olej, který jsem si osobně dovezla ze Srí Lanky, sem tam na něm lehce osmažím palačinku či lívanečky, ale jinak do moučníků místo másla a oleje používám bílý jogurt.

Čím sladím?

V první fázi jsem objevila Irbis vločka sladidlo – to mě velmi překvapilo, že chutná stejně jako cukr. Když jsem se ale vyptávala v lékárně, co to vlastně je, tak mi nebyli schopni vysvětlit –  jen že je to prostě umělé sladidlo. Chvilku jsem sladila také proteinem, ten měl ale vždy umělou pachuť po sladidlu.

Nejvíce nyní sladím flavdropsy s různými příchutěmi. Jediné negativum vidím v tom, že je to sukralóza. Co jsem ale objevila,  jsou flavdrops slazené stévií – nemá hořkou pachuť a jsou opravdu skvělé.

Pečení miluju. Když jsem byla 3 týdny na dovolené na Srí Lance, tak jsem se těšila teda v první řadě na svoje dítě (smích), ale v druhé řadě na to, jak budu péct! Odjakživa jsem jídla ráda designovala. Relaxuji u sledování design jídel ostatních bloggerů na Instagramu, ovšem zůstávám u svého stylu, což chci nadále zachovat.

Mám svůj styl, většinou peču „od oka“, ingredience nevážím. Dá se říct, že to pečení je stále na jedno brdo. Moje pečení a celkově blog se asi lidem líbí, jelikož jsem vytvořila stránku koncem dubna 2016 a nyní mám již skoro 18 tis followers. Jelikož se věnuji i focení, tak si všechna jídla sama fotím. Miluju to, dělám to co mě baví.

Stojí mě to hodně času. Vedle blogu se starám o malé dítě a pracuji na poloviční úvazek ve škole. Co se týče váhy, tak jsem nepřestala běhat ani v těhotenství. Během těhotenství jsem stále pokračovala ve fit jídelníčku, i tak se mi narodila holčička 3,5 kg. Díky sportu a stravě jsem se celé těhotenství cítila naprosto skvěle. Jsem velice akční, válet se na gauči mě moc nebaví. Miluju hlavně pohyb v přírodě.

ŠPALDOVÝ MEDOVNÍK NA PLECH

Těsto slazené pouze fladropsem, náplň z měkkého tvarohu, trochy medu a oříšků. Je vlhký, voňavý a prostě skvělý!

  • 200 g špaldovky
  • flavdrops či jiné sladidlo
  • 2 kávové lžičky perníkové koření
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 ks vejce
  • trocha nízkotučného mléka (dle konzistence těsta)

Náplň:

  • 1 měkký nízkotučný tvaroh
  • 2 lžičky medu
  • flavdrops vanilka
  • 30 g mletých vlašských ořechů

Posypka:

  • hrst mletých vlašských ořechů
  • nastrouhané těsto
  • 1 kávová lžička skořice

POSTUP: Do misky dejte mouku, sladidlo, vejce, perníkové koření, skořici a prášek do pečiva a tvarujte těsto. Podle potřeby přilejte trochu mléka. Z těsta vyválíme rovnoměrnou placku a vykrojíme pláty dle velikosti plechu. Na plech dáme pečící papír a pláty dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na 10-15 minut.

Během pečení si připravíme náplň. Do misky dáme tvaroh, med, sladidlo a mleté ořechy a vše důkladně promícháme. Upečené plátky necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme na tác plát, potřeme ho krémem a takto postupně na sebe navrstvíme všechny a proložímě krémem. Poslední plátek nastrouháme a přidáme k mletým ořechům a skořici. Promícháme a získáme posypku, kterou obsypeme celý dort. Hotový dort dáme přes noc do lednice naležet.

FIT VANILKOVÁ JABLKA V ŽUPANU

Jablko pečené ve výborném těstíčku obalené ve vlašákách a přelité vanilkovou omáčkou.

Na 1 kus: 1/2 jablka zbaveného jádřinců a na těsto: 2 lžíce celozrnné špaldové mouky smíchám s 2 lžícemi nízkotučného tvarohu (já dala Pilos Lidl), malou lžičku kokos. oleje, flavdrops vanilkové nebo sladidlo či vanilkovou esenci, špetku prášku do pečiva – vypracuji těsto (jde to moc pěkně) a obalím tím jablko, které pak potřu rozmíchaným vajíčkem a posypu oříšky, peču cca 20 – 25 minut na 180 stupňů, podávám s vanilkovou omáčkou klasicky z vanilkového pudinku.

Dobrou chuť!

Eliška Králová

Facebook profil

  • Absolventka VŠ –  speciální pedagogika a online kurz výživy.
  • Miluje focení – svoje jídla si sama fotí a upravuje.
  • Zajímá se o nové trendy v oblasti zdravé výživy a zúčastnila se konference výživových trendů 21. stol. Food 21.
9.2.2017 Eliška Králová Články, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Marie Skalská: Kdo je vděčný, ten je šťastnější. A může být i štíhlejší!

Co se vám dnes podařilo? Co hezkého jste dnes zažili? Čemu jste se dnes zasmáli? Co vám dnes udělalo radost?  Za co jste dnes vděční?

Dokážete opovědět na každou výše uvedenou otázku? Jestli ANO, moc vám gratuluji, pravděpodobně umíte být vděční.

Celý článek 22.8.2024

Související články

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner