Rychlá jídla z rendlíku, včetně lahůdky, kterou miloval i Napoleon
Dostal jsem tuhle rendlík. Nový, nerez. I s pokličkou.
A tak jsem začal hledat, co si takhle chlap sám doma může uvařit.
Štědrý večer nastal – co se k tomu pojmu váže? Pohoda, láska, dárky a především hodně dobrého jídla.
To je v pořádku. I kdybyste se přejedli co to jde, můžete na Štědrý večer přibrat maximálně půl kilo, neboť půl kilo tuku odpovídá zhruba příjmu o 14 000 kJ oproti normálu a víc se vám nepovede spořádat ani náhodou..
V čem je tedy problém? Proč mnozí z vás za život už zhubli desítky kilogramů, ale displej na váze ukazuje stále víc a víc? Protože očekáváte, že teď už to konečně vyjde a zhubnete, i když se chováte stále stejně?
Na Nový rok nebo při úplňku nebo v pondělí – nasadíte opětovně dietu, která zrovna vládne světem (ale už se těšíte, až dietu opustíte a vrátíte se zase k svému zaběhanému životnímu stylu). I když jste odborníkem na výživu a hubnutí, mnohdy neřešíte fakt, že příčinou nadměrného příjmu potravy není hlad, ale řada jiných spouštěčů.
A člověk s kily navíc? Když se přejí, je to povzbuzení k dalšímu přejídání (zkazil jsem dietu, selhal jsem, tak je to už jedno), až do doby, než začne zase hubnout. Ne jeden večer, jedno přejedení, ale období sbírání sil na další hubnutí je příčinou hubnoucí houpačky.
Při rozhodování, aniž si to uvědomujete, nejste často sami sobě pánem, vaše chování jede na autopilota (podvědomí chování, které je užitečné a nemohli bychom bez něj žít, ale tak nám může škodit v podobě nevhodných automatických návyků). Většina našich voleb jsou jen nacvičené napodmiňované reakce z dřívějška a pokud nejsou pro váš život užitečné, je potřeba je postupně tréninkem měnit. Zhublým či jiným člověkem se nestanete mávnutím kouzelné hůlky naráz, ale pomalými vědomými kroky s plně nasazenou pozorností.
Pro dosažení cíle se nemůžete změnit naráz (od pondělka budu držet dietu, již nikdy více se netknu sladkého, každý den budu cvičit). Nejdůležitější je se soustředit nejen na cíl – zhubnu, ale snažit se brát v úvahu také cestu, která k němu vede. Cesta vedoucí k přiměřenému hubnutí nemusí být rychlá, rovná, přímá, může být se zákruty (nesnažme se být dokonalí), ale neměla by být trnitá a plná utrpení. Zvolme zlatou střední cestu, aby bylo třeba vyvinout nějaké úsilí, ale zároveň ideálně – by nás měla cesta aspoň trochu těšit.
Ta cesta – způsob života – už nás totiž bude provázet celý život. Netrhejme tedy rekordy – čím menší změnu uděláme, tím je trvalejší, a tím víc si ji budete užívat. Nepodlehněte tedy svému zaběhanému chování – úderem Nového roku budu úplně jiný člověk: „… pokaždé budu… přestanu úplně… vždy…. již nikdy více…“ Zkuste to jinak.
Každý týden můžete udělat dílčí změnu a za nějaký čas se dopracujete k jídelníčku, který vám bude chutnat a budete při něm hubnout.
První krok – zvládnout sami sebe a nedávat si nereálná předsevzetí – máme za sebou. A teď ještě druhý krok, který vás bude odvádět od rozumných předsevzetí – zvládnout vliv toxického prostředí.
Problémem nadváhy je zejména „jídlo navíc“, ke kterému nás svádí mnoho lákavých podnětů, s nimiž často neumíme zacházet. Tyto vizuální či čichové podněty (atraktivní potraviny, vonící pokrmy) spouští reakci těla ve formě vybavení si vzpomínky na chuť a libý pocit po požití dané potraviny. To nás žene ke konzumaci potraviny bez ohledu na fyziologické potřeby těla.
Hlad již přestal regulovat množství přijaté potravy. Signály z centra sytosti jsou u obézních překryty vnějšími podněty, jako je snadná dosažitelnost potravin, bohatost nabídky. Dále hraje důležitou roli chuť, vzhled, vůně potravin a pokrmů apod. V restauracích se servírují často nadměrné porce – obrovskými pizzami počínaje a zmrzlinovými poháry konče. Lidé sní to, co dostanou na talíř, či množství potraviny odpovídající celému balení, které se zvětšuje.
Lidé nakupují potraviny ve stále větším cenově výhodném balení a ve stále větším počtu kusů. Při nákupu koš přetéká díky rafinovaným taktikám obchodníků (slevy na velká balení, sladkosti ve výši očí apod.), ve frontě u pokladny ještě přihodíte potravinu, na kterou se vám sbíhají sliny, když si vzpomenete na reklamu v televizi. Potravina většinou plná tuku a cukru byla spojena s pozitivním vjemem šťastné rodinky, známé osobnosti apod., a vy ji bez vašeho svobodného rozhodnutí jen díky napodmiňování máte v košíku.
Je nedůstojné, že se necháme manipulovat někým z vnějšku v tak přirozené věci jako je příjem potravin. Pojďme to změnit.
Nepodlehněte v novém roce nabídkám obchodníkům s hubnutím, nesnažte se být zcela novým člověkem. Pokuste se udělat každý týden jednu malou změnu, která vás může i těšit. Začněte hned teď po přečtení tohoto článku. Cukroví o Vánocích lépe vychutnáte po nějakém pohybu – zkuste nějakou novou pohybovou aktivitu, vymyslete nové nutričně výhodné a chuťově dobré jídlo apod. Přejeme vám, abyste se vydali na cestu, kdy plánovaní a plnění malých cílů pro vás bude dobrodružnou tvořivou cestou s výsledkem, že si pochutnáte na nutričně vyváženém jídle a pokud se nebudete hýbat, bude vám to stejně nepříjemné, jak když si nevyčistíte zuby.
Nedaří se vám zhubnout? Zkuste využít pomocné ruky, kterou už řadu let nabízí STOB v podobě pořádání kurzů zdravého hubnutí v mnoha městech České republiky včetně specializovaného kurzu pro muže v Praze. Více na toto téma zde.
24.12.2015 PhDr. Málková Iva Články, Jak zhubnoutDostal jsem tuhle rendlík. Nový, nerez. I s pokličkou.
A tak jsem začal hledat, co si takhle chlap sám doma může uvařit.
Celý článek 18.9.2021
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025
Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.
Vlastně… ani by nemělo.
Celý článek 15.5.2025
Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.
A je dobré o tom něco málo vědět…
Celý článek 11.5.2025
Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.
Celý článek 7.5.2025
Dalším článkem se dostáváme do fáze, která je pro spoustu z nás klíčová – budování zdravého životního stylu jako nového standardu.
Už to není jen o tom počátečním nadšení, počítání kalorií…
Celý článek 3.5.2025