Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Tento způsob plánování jídel má však svá pravidla, která je nutno dodržovat, aby byl efektivní a především bezpečný. Pojďme si rozebrat výhody, nevýhody a také tipy, jak se vyhnout případným rizikům.

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Výhody krabičkování

1. Úspora času a energie

Připravit si jídla na několik dní dopředu znamená méně času stráveného vařením. Stačí si vyhradit pár hodin týdně, během kterých připravíte několik porcí. Ráno jen sáhnete do lednice a máte jídlo připravené.

2. Finanční úspora

Plánování jídel předem umožňuje lépe kontrolovat nákupy. Nekupujete zbytečnosti, minimalizujete plýtvání potravinami a navíc ušetříte za nesmyslné objednávání jídel jenom proto, že máte už ukrutný hlad.

3. Vyvážené a pestré stravování

Díky krabičkám máte nad jídlem kontrolu. Více si hlídáte kvalitu surovin, velikost porcí a složení jídel, což je skvělé pro udržení váhy, redukci, ale i obyčejné snaze jíst zkrátka lépe a zdravěji.

4. Lepší organizace

Krabičkování eliminuje takové to tradiční rozhodování Co si dnes dám? nebo Co budu zas vařit?, které často končí nezdravými alternativami. S připraveným jídlem odpadá nutnost improvizace.

Avšak pozor, příprava jídel do krabiček má i svá rizika.

Nevýhody krabičkování

1. Otázka bezpečnosti uskladněných jídel

Špatné skladování nebo nevhodné zacházení s potravinami může vést k rychlejšímu kažení jídla. To může být rizikové zejména u jídel s vysokým obsahem mléčných potravin, které podléhají zkáze rychleji.

2. Riziko stoupajícího histaminu

Některé potraviny jako maso, ryby nebo sýry přirozeně produkují histamin během skladování. Pokud jsou skladovány příliš dlouho nebo při nesprávné teplotě, může histamin stoupat, což může způsobit problémy lidem citlivým na histamin.

3. Časová náročnost na přípravu

Ačkoli krabičkování šetří čas během týdne, je třeba počítat s tím, že jednorázová příprava může být časově náročná. Je třeba si naplánovat recepty, nakoupit a následně strávit několik hodin v kuchyni. Chceme–li dosáhnout cíle, musíme vystoupit ze své komfortní zóny a věnovat přípravě čas. Nebojte, vyplatí se to.

4. Jednotvárnost jídel

Pokud nejste kreativní nebo nemáte rádi změnu, může vás omrzet jíst stále stejné jídlo několik dní za sebou.

Ale díky aplikaci Kalorické Tabulky a jejich kuchařce do vaší kuchyně hravě zavane svěží vítr.

Krabičkování je cesta k pohodlnějšímu životnímu stylu

  • Vytvořte si klidně rámcový plán jídel na celý týden.
  • Zohledněte suroviny, které rychleji podléhají zkáze, a ty používejte raději na začátku týdne.
  • Zelenina, obiloviny nebo luštěniny vydrží déle.
  • Myslete na zásoby, které máte doma, v lednici a ve spíži, a nové nakupujte jako poslední.
  • Připravujte různorodé pokrmy a střídejte ingredience.
  • Použijte koření, bylinky a různé druhy příloh, abyste se vyhnuli jednotvárnosti.

Krabičkování jídla je skvělým způsobem, jak ušetřit čas, peníze a zlepšit své stravovací návyky. Klíčem k úspěchu je důsledné dodržování zásad bezpečného skladování a manipulace s potravinami. Pokud se naučíte krabičkovat správně, stane se z toho nejen užitečný návyk, ale i způsob, jak si usnadnit každodenní život.

Jak na efektivní krabičkování

Pokud se vám nechce připravovat každé jídlo zvlášť, využijte techniku “batch cooking”. Uvaříte jednu základní surovinu (např. upečené maso) a tu pak kombinujete s různými přílohami, zeleninou nebo omáčkami, abyste získali rozmanitost.

Někteří lidé povýšili krabičkování na umění. Existují celé trendy “meal prep art”, kde lidé vytvářejí jídla nejen zdravá, ale i esteticky dokonale poskládaná. Krabičky jsou barevné, vyvážené a lákavé na pohled. Ale je to také trend různých firem. Dávejte pozor na různé nabídky nedůvěryhodných společností, které slibují, že díky jídlu v prášku a koktejlu zhubnete. To už je zase jiná kapitola. Krabička s připraveným jídlem musí opravdu obsahovat kvalitně připravené, výživné a kaloricky přijatelné potraviny.

Kalorické Tabulky: Diář plný motivace
Kalorické Tabulky: Diář plný motivace

Tip redakce Kalorické Tabulky

Naučit se plánovat a připravovat krabičky může pomoci i zkušený odborník. Jedním z nich je také autorka tohoto článku. Její služby jsou solidní a cenově přijatelné. Více informací na jejím profesním webu. Svými poznatky přispěla také do Diáře plného motivace, který vydaly Kalorické Tabulky ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota.

Hellča Vávrová

cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci, který nevnucuje žádné „zázračné“ a předražené doplňky ani striktní diety.
  • Pomůže vám zhubnout zdravě, udržitelně a s radostí.
  • Naučí vás stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Dokáže vám, že jídlo je radost a láska.
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com
3.2.2025 Hellča Vávrová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Související články

O kaloriích nevážně: Historické omyly týkající se jídel

Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.

Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…

Celý článek 31.5.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner