Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Zdravý talíř musí obsahovat zeleninu: Nejlepší recepty na hubnutí během léta

Všichni víme, že máme jíst zeleninu. Ti sečtělejší dokonce znají i důvody. Přesto, když přijde na lámání chleba, resp. krájení zeleniny, už to tak slavné není. Jak ji zařadit správně do jídelníčku a upravit, aby nám chutnala? A navíc je to – přiznejme si – daleko pracnější, než si vzít rohlík s gothajem.

Mám doma spousta kuchařek. Ano, je to trochu posedlost, zvlášť když vám prozradím, že podle nich vlastně vůbec nevařím. Jenže ty krásné fotografie mě vždy navnadí a já bláhově uvěřím, že tentokrát to bude jinak…

No, není. Jen další exemplář do knihovničky v kuchyni. Co ale realizuji velmi často, je vaření podle ochutnaných receptů někde v terénu. Z návštěv odcházím pravidelně s umaštěným papírkem, kde je v bodech sepsáno, co vše do daného pokrmu patří. Samozřejmě často chybí gramáž, ale nevadí, o to větší fantazii pak člověk musí při vaření použít. Často loudím i v restauracích, naposledy to bylo v jedné chorvatské, a už se těším, až to vyzkouším. Proč to zde vlastně píšu? Protože jsem si pro vás připravila tři podobné recepty a pevně věřím, že díky nim přijdete zelenině na chuť.

Kuchařka ze Svatojánu

Kuchařku ze Svatojánu jsem poznala přes facebook. Naprosto mě uchvátily její unikátní vegetariánské recepty, které připravuje, ochutnává a fotí. Sympatická žena plánuje vydání kuchařské knihy a s jejím svolením vám dnes přináším malou ochutnávku slovem i obrazem.

Salát z hnědých fazolí

Ingredience:

Suroviny na salát zobrazeny pěkně přehledně - že už máte chuť?
Suroviny na salát zobrazeny pěkně přehledně – že už máte chuť?

Postup:

350 g hnědých fazolí namočíme přes noc do studené vody, druhý den je scedíme, zalijeme čistou vodou, přivedeme k varu, přidáme cibuli rozkrojenou napůl, dva bobkové listy a lžičku tymiánu. Vaříme asi půl hodiny doměkka (každé fazole se vaří jinak dlouho, ochutnávejte).

Uvařené fazole přecedíme, vyjmeme bobkový list a cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou červenou papriku, 3 jarní cibulky, 1 sterilovanou okurku a zalijeme zálivkou: 1 lžička soli, 2 lžičky drceného kmínu, 2 stroužky utřeného česneku, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžíce citrónové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 3 lžíce sekané petrželky. Zamícháme a nakonec přidáme 4 na kostky nakrájená vařená vejce (nejlíp od domácích a milovaných slepiček).

Kuchařka ze Svatojánu připravuje jídla s láskou
Kuchařka ze Svatojánu připravuje jídla s láskou

Kuchařku ze Svatojánu najdete na www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Jak chutná Bulharsko?

Michail Tsvetanov, konzultant coMra-Terapie a zdravotní soběstačnosti. Spolupracuje s amatérskými a profesionálními sportovci na dosažení špičkové formy, rychlejší rehabilitaci a prevenci sportovních úrazů pomocí stimulace vlastních regeneračních schopností organizmu. A díky tomu jsem se s ním seznámila i já. Pochází z Bulharska a z této slunné země je také recept, jehož česká verze zdomácněla i u nás. Michail vám ovšem přináší jeho původní podobu.

Pravý bulharský šopský salát

Ingredience:

Rajčata:  2 kusy, pěkně zralá a červená
Paprika:  2 kusy, zelené
Okurka: 1 kus
Cibule:  2 kusy, menší
Petržel: na posypání
Olivy:  4 až 5 kusů (volitelné)
Balkánský sýr: 150 – 200 g (méně slaný, doporučuji Měkký sýr Classic – Kaufland)
Sůl: 2 špetky
Ocet: 1 polévková lžíce
Olivový olej: 1 až 2 polévkové lžíce

Šopský salát je zdravá a chutná báječně
Šopský salát je zdravá a chutná báječně

Postup

Nakrájejte cibuli na tenké měsíčky a promačkejte je v ruce s trochou soli ve velké míse (můžete použít červenou cibuli). Nakrájejte rajčata a okurky na kostky a přidejte je k cibuli.

Opečte papriky (třeba na grilu, nebo na suché pánvi), oloupejte slupku, případně použijte hotové sterilizované pečené papriky ze skla (koupíte v hypermarketu), nakrájejte na čtverečky a přidejte je do salátu spolu s celými olivami. Salát zamíchejte, posolte dle chuti, zalijte dresinkem z octa a olivového oleje.

Rozdrobte sýr nad zeleninou, posypte nasekanou petrželkou, přidejte jednu olivu navrch jako ozdobu a podávejte.

Více o práci Michaila najdete zde.

Tipy na správnou a zábavnou přípravu zeleniny:

  1. Na salát používejte kvalitní nerezové nože. Ne vše se navíc musí krájet, občas zapomeňte na nůž a „trhejte“.
  2. Máte hosty? Připravte „švédské stoly“ plné zeleniny, ať si každý „namíchá“ svůj salát.
  3. Nezapomeňte nabídnout zeleninu různých barev a dát k dispozici zdravé tuky, díky kterým bude moci vaše tělo využít vitaminy v tucích rozpustné.

Něco navíc:

Proč jíst zeleninu? Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM, Praha; předseda Fóra zdravé výživy: „Rozsáhlé epidemiologické studie prokázaly, že doporučovaných pět porcí je výbornou prevencí srdečně-cévních onemocnění a současně snižuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, což je onemocnění, které má v ČR největší výskyt na světě. Zelenina je důležitým zdrojem vitaminů. Mnoho lidí si myslí, že přírodní vitaminy mohou nahradit tabletami nebo jinými doplňky stravy, není to pravda.“

Přeji vám hezké léto plné báječných chutí.

P. S. Pokud se mi podaří ten chorvatský recept, určitě se o něj s vámi podělím. A vy můžete již nyní psát do komentářů vaše nápady na úpravu zeleniny. Děkuji za sebe i všechny čtenáře blogu.kaloricketabulky.cz, kteří si je rádi přečtou.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

15.7.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

V každém věku lze zhubnout

Jak je známo, na vývoj naší postavy má vliv nesčetně faktorů – od stravování, pohybu, psychického rozpoložení, stresu, léků, onemocnění, hormonálních vlivů, společenského přesvědčení, vrozených dispozic až po náš věk.

Ale nic z toho by nemělo sloužit jako výmluva, proč to nejde…

Celý článek 16.2.2021

Související články

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (5. díl): Proč raději hubnout pomalu, ale udržitelně. Příběh (nejen) mé hlavy

Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.

Vlastně… ani by nemělo.

Celý článek 15.5.2025

O kaloriích nevážně: Chvála hořčice

Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.

A je dobré o tom něco málo vědět…

Celý článek 11.5.2025

Změna výpočtu bazálního metabolismu v Kalorických Tabulkách

Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.

Celý článek 7.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner