Jak nám prospívají správné tuky v jídelníčku a které to jsou (2. část)
V první části pojednání o prospěšnosti omega-3 mastných kyselin jsme si zopakovali základní pojmy.
A řekli si něco o dávkování… Dnes se podíváme na konkrétní případy.
V poslední době se v médiích začaly objevovat články o nové poruše příjmu potravy – orthorexii.
Lidé trpící orthorexií přikládají zdravé stravě takovou důležitost, že to narušuje jejich vztahy s okolím nebo přímo ohrožuje jejich psychickou rovnováhu, případně zdravotní stav. Jak ale odlišit přirozenou touhu po zdraví od posedlosti zdravou stravou?
Během své praxe výživového poradce přicházím do kontaktu s nejrůznějšími typy klientů. Přicházejí za mnou lidé s nadváhou, lidé s poruchami příjmu potravy, lidé nemocní, ale i lidé zdraví, kteří si přejí nemocem předcházet. Občas také přijdou lidé, kteří jedí zdravě, a přesto se zdravě necítí. V takových případech se občas stává, že místo abych klientům rozmlouvala konzumaci přemíry živočišných tuků, soli a polotovarů, činím pravý opak a rozmlouvám jim strach z „normálního jídla“.
Nejprve si ale ujasněme, co vlastně míním pojmem „normální jídlo“. Mám na mysli jídlo, které kupuje, vaří a jí většina Čechů. Zkrátka běžnou stravu. Lékaři i odborníci na výživu se shodují na tom, že vysoká nemocnost obyvatel západního světa, a především stále se zvyšující počet obézních a diabetiků, jsou způsobeny nezdravým stravováním. Není tedy divu, že se stále více lidí snaží jíst zdravě. Někdy se však může stát, že ve své snaze o perfektně zdravý jídelníček zajdou až příliš daleko…
Člověk s orthorexií postupně vyřazuje ze svého jídelníčku potraviny, které považuje za nezdravé. To však dělají všichni lidé, kteří chtějí jíst zdravě. Jak poznat hranici, kde končí zdravý rozum a začínají přehnané zásady? Tato hranice je někdy bohužel neostrá. Dá se však říci, že osoby s orthorexií postihují převážně tyto problémy:
K diagnostice orthorexie se používá následující Bratmanův test, osobně se však domnívám, že osoby procházející změnou jídelníčku mohou z testu vycházet mylně jako ortgorektici, přestože jimi nejsou.
Kladná odpověď na čtyři a více otázek znamená, že je daný člověk ohrožen orthorexií. Kladná odpověď na všechny položené otázky značí rozvinutou orthorexii, která vyžaduje rychlou pomoc odborníka.
Názory na orthorexii se ale mohou lišit. Osobně narozdíl od jiných kolegů nepovažuji za znak orthorexie časté myšlenky na jídlo a plánování jídelníčku dopředu. Změna stravování zkrátka nějaký čas a energii stojí a přemýšlet o jídle je přitom potřeba. Snažit se jíst zdravě ve společnosti, která je zahlcena nezdravou stravou, vyžaduje umění neustále volit nejmenší zlo a dělat kompromisy. Proto se nemusíte bát, když první měsíce vašeho nového zdravého jídelníčku budete přemýšlet o jídle častěji než kdy dřív. Představte si, že stavíte nový dům. Pravděpodobně budou po dobu jeho stavby proudit vaše myšlenky, čas a energie právě tímto směrem. Stejně tak je to i při změně jídelníčku, který chcete mít už napořád – a tedy kvalitní.
Nesouhlasím také s názorem laické veřejnosti, že každý, kdo si čte složení nakupovaných potravin, je orthorektik. Jídlo naším tělem neprotéká jako potrubím, ale vstřebává se a mění jeho chemii. Reklamy v televizi a velké barevné nápisy na obalech potravin hlásají nejrůznější tvrzení. Bohužel ne vždy se tato tvrzení zakládají na pravdě a není jednodušší cesta než otočit barevný obal a přesvědčit se na vlastní oči. Proto považuji čtení složení potravin za převzetí zodpovědnosti za své zdraví. Ponechávat tuto zodpovědnost na výrobcích potravin by bylo dětsky naivní, protože potravinářský průmysl není chůva ani ošetřující lékař. I zde funguje zákon poptávky a nabídky a rozhodující je zisk z prodeje.
Pokud z tohoto článku stále nejste moudří, použijte selský rozum. Co vám vaše nová strava dává a co vám bere? Pokud jste odmítli pozvání na babiččiny narozeniny nebo firemní večírek z obavy, že vás bude okolí nutit jíst něco, co nechcete, je to znak orthorexie. Z vlastní zkušenosti vím, že tyto situace lze řešit i jinak, například požádat na návštěvě u babičky o menší porci, případně si na večírku místo chlebíčků dát ovoce. V každém případě je ale potřeba si uvědomit, že talíř knedlíků nemá potenciál zdevastovat vaše zdraví nebo vás usmrtit. Chápu, že ne každý chce jíst knedlíky, ale pokud je v sázce vztah s vašimi blízkými, zdravá strava by měla jít stranou.
Stejně tak, pokud se rozhodnete vynechat jídlo, protože po ruce nemáte zrovna to vaše ideální, směřujete do slepé uličky. Z jednoho vynechání se může stát pravidlo nejedení ve školní jídelně, hladovění o víkendu u rodičů, na týdenním soustředění nebo čtrnáctidenní dovolené. Vždy můžeme volit nejmenší zlo. Ryba je lepší než bůček, brambory jsou lepší než knedlíky atd.
Zbavte se také pocitů viny a selhání, pokud sníte něco nezdravého. Stres z takových pocitů může vašemu tělu ublížit víc než nevhodné jídlo. Respektujte svá rozhodnutí, i když jsou na úkor zdravé stravy. Jsou to vaše vlastní rozhodnutí, a jsou tedy vaší součástí. Pokud si chcete dát něco nezdravého, dejte si to s radostí a užijte si to. Poté můžete klidně pokračovat zase ve zdravém jídelníčku.
Přestože by se mohlo zdát, že trocha pedantismu ve výběru jídla není nic život ohrožujícího, bohužel je opak pravdou. Orthorexie může být stejně nebezpečná a život ohrožující jako anorexie. Záleží na psychické kondici jedince a okolnostech. Porucha postihuje především osoby se sklony k perfekcionismu, které se tímto dodržováním přísných pravidel stravování zástupně vypořádávají s jinými osobními problémy (sebevědomí, vztahy apod. ). Jedinci trpící orthorexií mohou také vypadat velmi podobně jako anorektici. Mohou být velmi štíhlí a mít nedostatek vápníku, železa, vitaminu B12 a dalších prvků. Způsob tohoto stravování jim může způsobovat skutečně vážné zdravotní problémy, jako je například osteoporóza. Podle odborníků se orthorexie a anorexie, případně bulimie vyskytovat současně i přecházet jedna v druhou.
Dobrý výživový poradce by měl umět u svého klienta sklon k orthorexii rozpoznat a pomoci mu s její prevencí. Léčba již rozvinuté orthorexie však patří do rukou psychiatra či psychologa. Ideální se zdá péče terapeuta a poradce pro výživu současně.
Návrat do „normálu“ z takovéto psychické nemoci není jednoduchý a dá se říct, že vyléčení není nikdy absolutní, protože s jídlem musíme být v konfrontaci neustále, a tak jsou neustále nabíledni i úvahy o jeho kvalitě a vlivu na naše tělo. Osobně se domnívám, že lepší řešení než snaha „nestarat se“ a jíst cokoli (kdy hrozí relaps ve formě diet a nejrůznějších „očist“ organismu) je paradoxně lepší orientace v oblasti výživy. Víme-li o stravě více, nepodléháme tak snadno vlivu médií, která každou chvíli hlásají jiná tvrzení o té které potravině. Zbavujeme se i zbytečného strachu z nejrůznějších potravin a v neposlední řadě dokážeme předvídat důsledky příliš striktních diet a deficitů živin. Získáváme nad problematikou stravy větší nadhled a zbavujeme se stresu souvisejícího s jídlem.
foto autorky v článku a ve vizitce Mirek Lepeska, www.fotomirekle.cz
23.10.2014 Cecílie Jílková Články, Jak si udržet zdravíV první části pojednání o prospěšnosti omega-3 mastných kyselin jsme si zopakovali základní pojmy.
A řekli si něco o dávkování… Dnes se podíváme na konkrétní případy.
Celý článek 31.1.2019
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024