Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak nám prospívají správné tuky v jídelníčku a které to jsou

Opakování je matka moudrosti, tak si na začátku pojďme zopakovat, jaké druhy tuků známe a kam se řadí tolik diskutované omega-3 mastné kyseliny.

Text bude možná trochu odborně náročnější, nicméně je to dobré vědět.

Tuky mají významné funkce v našem organismu, např.  dlouhodobá energetická rezerva, termoregulace, ochranná funkce orgánů (například oční bulva nebo tuková kapsle ledvin), ochrana pokožky, stavební materiál membránových struktur (fosfolipidy), vstřebávání a ukládání vitamínů rozpustných v tucích (E, D, K, A vitamíny), výchozí látky k tvorbě buněčných mediátorů, jako například prostaglandinů a leukotrienů.

Rozlišujme různé druhy tuků:

  • Triglyceridy – hlavní složka rostlinných olejů a živočišných tuků
  • Fosfolipidy – součást všech buněčných membrán – stavební materiál
  • Glykolipidy – stavba membrán, buněčné rozpoznávání
  • Sfingolipidy – ochrana buněk před škodlivými faktory prostředí, převážně v mozku

Hlavními tuky v naší potravě jsou triglyceridy. Jsou to tuky skládající se z glycerinu a tří mastných kyselin, proto také název TRIglyceridy.

Mastné kyseliny jsou různě variabilní části triglyceridů a jejich skladba rozhoduje o kvalitě tuků, které přijímáme v potravě. Podle délky řetězce rozeznáváme:

  • krátké – C4
  • středně dlouhé – C6 – C10
  • a dlouhé – C12 mastné kyseliny.

Podle počtu dvojných vazeb rozeznáváme nasycené mastné kyseliny ve zkratce FA (fat acid)a nenasycené mastné kyseliny.

Nenasycené mastné kyseliny můžeme dále rozdělit do dvou skupin – mononenasycené mastné kyseliny ve zkratce MUFA, které mají jen jednu dvojnou vazbu a polynenasycené mastné kyseliny ve zkratce PUFA, které mají dvojných vazeb dvě a více.

Mezi MUFA patří například omega-9 MK – kyselina olejová a omega-7 MK- palmitová kyselina. Mezi PUFA řadíme vícenenasycené mastné kyseliny omega-6 MK – Linolová kyselina, gama linoleová kyselina a arachidonová kyselina a omega-3 MK- ALA, DHA a EPA.

  • FA a MUFA nepatří do skupiny esenciálních mastných kyselin, protože si je náš organismus principiálně umí vytvořit sám.
  • PUFA ovšem patří mezi esenciální mastné kyseliny, náš organismus si je sám vytvořit neumí. A my je tedy musíme přijímat s potravou.

Správně vyvážená zdravá strava by měla obsahovat všechny tyto mastné kyseliny (FA, MUFA a P/UFA) a to vždy z 1/3 od každého druhu. V České republice je poměr MK v populaci velice nevyvážený. Čechům chybí PUFA.

Jak již bylo řečeno mezi PUFA patří omega-6 MK a omega-3 MK. Poměr mezi těmito MK by měl být optimálně 5:1. Studie prokázaly, že poměr u většiny obyvatel je až 20:1. Přitom účinky omega-3 mastných kyselin na naše zdraví jsou již dlouho známé a vědecky prokázané.

Pamatujte si:

  • Živočišné tuky obsahují více nasycených mastných kyselin.
  • Rostlinné tuky s výjimkou kokosového a palmového  obsahují více nenasycených mastných kyselin.
  • Olivový olej obsahuje převážně MUFA a ne PUFA.
  • Obilné klíčky (kukuřičné klíčky, pšeničné klíčky apod.), slunečnicový olej, řepkový olej, lněný olej, bodlákový olej obsahují dostatek PUFA.
  • Lněný olej obsahuje až 60 % PUFA, je to nejlepší olej, který si můžeme ve studené kuchyni dopřát pro naše zdraví. Problém je, že má velmi nízký bod ohřevu a nehodí se k tepelnému zpracování. Jeho trvanlivost je velmi krátká a musí se uchovávat v chladničce.
  • Řepkový olej má optimální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin a je vhodný k tepelné úpravě pokrmů.

EPA a DHA jsou pro vysoký obsah omega-3 MK s 5-6 dvojnými vazbami naprosto nepostradatelné pro naše zdraví. Najdeme je v rybím a krilovém oleji.

Pojďme se nyní na omega-3 MK podívat více zblízka.

V čem nám pomáhají, kolik jich máme přijímat ve stravě a kde je najdeme. Omega-3 mastné kyseliny můžete velmi často potkat pod zkratkami EPA a DHA nebo ALA.

  • EPA – kyselina eikosapentaenová – najdeme v mořských rybách.
  • DHA – kyselina dokosahexaenová – najdeme v mořských rybách.
  • ALA – alfa-linoleová kyselina – najdeme v rostlinné potravě.

V běžné stravě přijímáme tedy omega-3 MK pojídáním tučných ryb jako je losos, makrela, sleď, sardinky – obsahující EPA a DHA. Vlašské ořechy, řepka olejka, lněné semínko, chia semínka (šalvěj hispánská), sója a obilné klíčky obsahují ALA.

ALA, která se nachází v rostlinných zdrojích je z menší procentuální části organismem využitá k syntéze EPA. Již mnohem více ALA je zapotřebí k minimálnímu využití syntézy DHA.

DHA a EPA, které najdete pouze v mořských rybách, částečně v mořských řasách jsou nutné dodávat našemu organismu pravidelně stravou.

Doporučená denní dávka omega-3 MK je 2,5 g pro zdravého jedince. V nutriční terapii dávkování variuje dle druhu onemocnění až na 14 g za den:

  • Preventivně se doporučuje užívat 3 g denně.
  • U degenerativních onemocnění očí 5 g.
  • U cukrovky dokonce 6 g.
  • Při astma 8 g.
  • Při alergiích a Crohnově chorobě až 10 g.
  • Při onemocnění lupusem a vysokým tlakem dokonce až 14 g denně.

(pokračování)

Hana Lang www.hanalang.cz

Lékařka přírodní medicíny, věnuje se nutriční terapii založené na potravinových intolerancí a mitochondriální medicíně.

30.1.2019 Hana Lang Články, Recepty a výživa

Z archivu

Hana Lang: Klíčem ke zhubnutí je zdravá střevní flóra II.

V minulém článku jsem psala o tom, jak důležitá je pestrost bakteriálních kmenů v našich střevech v ohledu na hubnutí.

Zde malá připomínka: Studie ukázaly, že lidé trpící nadváhou mají jiné složení mikrobiomu, než štíhlí jedinci. Přičemž jako důležité se ukázala pestrost bakteriálních kmenů v našich střevech…

Celý článek 15.6.2016

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner