Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak nám prospívají správné tuky v jídelníčku a které to jsou

Opakování je matka moudrosti, tak si na začátku pojďme zopakovat, jaké druhy tuků známe a kam se řadí tolik diskutované omega-3 mastné kyseliny.

Text bude možná trochu odborně náročnější, nicméně je to dobré vědět.

Tuky mají významné funkce v našem organismu, např.  dlouhodobá energetická rezerva, termoregulace, ochranná funkce orgánů (například oční bulva nebo tuková kapsle ledvin), ochrana pokožky, stavební materiál membránových struktur (fosfolipidy), vstřebávání a ukládání vitamínů rozpustných v tucích (E, D, K, A vitamíny), výchozí látky k tvorbě buněčných mediátorů, jako například prostaglandinů a leukotrienů.

Rozlišujme různé druhy tuků:

  • Triglyceridy – hlavní složka rostlinných olejů a živočišných tuků
  • Fosfolipidy – součást všech buněčných membrán – stavební materiál
  • Glykolipidy – stavba membrán, buněčné rozpoznávání
  • Sfingolipidy – ochrana buněk před škodlivými faktory prostředí, převážně v mozku

Hlavními tuky v naší potravě jsou triglyceridy. Jsou to tuky skládající se z glycerinu a tří mastných kyselin, proto také název TRIglyceridy.

Mastné kyseliny jsou různě variabilní části triglyceridů a jejich skladba rozhoduje o kvalitě tuků, které přijímáme v potravě. Podle délky řetězce rozeznáváme:

  • krátké – C4
  • středně dlouhé – C6 – C10
  • a dlouhé – C12 mastné kyseliny.

Podle počtu dvojných vazeb rozeznáváme nasycené mastné kyseliny ve zkratce FA (fat acid)a nenasycené mastné kyseliny.

Nenasycené mastné kyseliny můžeme dále rozdělit do dvou skupin – mononenasycené mastné kyseliny ve zkratce MUFA, které mají jen jednu dvojnou vazbu a polynenasycené mastné kyseliny ve zkratce PUFA, které mají dvojných vazeb dvě a více.

Mezi MUFA patří například omega-9 MK – kyselina olejová a omega-7 MK- palmitová kyselina. Mezi PUFA řadíme vícenenasycené mastné kyseliny omega-6 MK – Linolová kyselina, gama linoleová kyselina a arachidonová kyselina a omega-3 MK- ALA, DHA a EPA.

  • FA a MUFA nepatří do skupiny esenciálních mastných kyselin, protože si je náš organismus principiálně umí vytvořit sám.
  • PUFA ovšem patří mezi esenciální mastné kyseliny, náš organismus si je sám vytvořit neumí. A my je tedy musíme přijímat s potravou.

Správně vyvážená zdravá strava by měla obsahovat všechny tyto mastné kyseliny (FA, MUFA a P/UFA) a to vždy z 1/3 od každého druhu. V České republice je poměr MK v populaci velice nevyvážený. Čechům chybí PUFA.

Jak již bylo řečeno mezi PUFA patří omega-6 MK a omega-3 MK. Poměr mezi těmito MK by měl být optimálně 5:1. Studie prokázaly, že poměr u většiny obyvatel je až 20:1. Přitom účinky omega-3 mastných kyselin na naše zdraví jsou již dlouho známé a vědecky prokázané.

Pamatujte si:

  • Živočišné tuky obsahují více nasycených mastných kyselin.
  • Rostlinné tuky s výjimkou kokosového a palmového  obsahují více nenasycených mastných kyselin.
  • Olivový olej obsahuje převážně MUFA a ne PUFA.
  • Obilné klíčky (kukuřičné klíčky, pšeničné klíčky apod.), slunečnicový olej, řepkový olej, lněný olej, bodlákový olej obsahují dostatek PUFA.
  • Lněný olej obsahuje až 60 % PUFA, je to nejlepší olej, který si můžeme ve studené kuchyni dopřát pro naše zdraví. Problém je, že má velmi nízký bod ohřevu a nehodí se k tepelnému zpracování. Jeho trvanlivost je velmi krátká a musí se uchovávat v chladničce.
  • Řepkový olej má optimální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin a je vhodný k tepelné úpravě pokrmů.

EPA a DHA jsou pro vysoký obsah omega-3 MK s 5-6 dvojnými vazbami naprosto nepostradatelné pro naše zdraví. Najdeme je v rybím a krilovém oleji.

Pojďme se nyní na omega-3 MK podívat více zblízka.

V čem nám pomáhají, kolik jich máme přijímat ve stravě a kde je najdeme. Omega-3 mastné kyseliny můžete velmi často potkat pod zkratkami EPA a DHA nebo ALA.

  • EPA – kyselina eikosapentaenová – najdeme v mořských rybách.
  • DHA – kyselina dokosahexaenová – najdeme v mořských rybách.
  • ALA – alfa-linoleová kyselina – najdeme v rostlinné potravě.

V běžné stravě přijímáme tedy omega-3 MK pojídáním tučných ryb jako je losos, makrela, sleď, sardinky – obsahující EPA a DHA. Vlašské ořechy, řepka olejka, lněné semínko, chia semínka (šalvěj hispánská), sója a obilné klíčky obsahují ALA.

ALA, která se nachází v rostlinných zdrojích je z menší procentuální části organismem využitá k syntéze EPA. Již mnohem více ALA je zapotřebí k minimálnímu využití syntézy DHA.

DHA a EPA, které najdete pouze v mořských rybách, částečně v mořských řasách jsou nutné dodávat našemu organismu pravidelně stravou.

Doporučená denní dávka omega-3 MK je 2,5 g pro zdravého jedince. V nutriční terapii dávkování variuje dle druhu onemocnění až na 14 g za den:

  • Preventivně se doporučuje užívat 3 g denně.
  • U degenerativních onemocnění očí 5 g.
  • U cukrovky dokonce 6 g.
  • Při astma 8 g.
  • Při alergiích a Crohnově chorobě až 10 g.
  • Při onemocnění lupusem a vysokým tlakem dokonce až 14 g denně.

(pokračování)

Hana Lang

ww.hanalang.cz

Lékařka přírodní medicíny, věnuje se nutriční terapii založené na potravinových intolerancí a mitochondriální medicíně.

30.1.2019 Hana Lang Články, Recepty a výživa

Z archivu

Hana Lang: Klíčem ke zhubnutí je zdravá střevní flóra II.

V minulém článku jsem psala o tom, jak důležitá je pestrost bakteriálních kmenů v našich střevech v ohledu na hubnutí.

Zde malá připomínka: Studie ukázaly, že lidé trpící nadváhou mají jiné složení mikrobiomu, než štíhlí jedinci. Přičemž jako důležité se ukázala pestrost bakteriálních kmenů v našich střevech…

Celý článek 15.6.2016

Související články

Na čem si pochutnává o Vánocích výživová poradkyně, máma od rodiny?

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.

Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.

Celý článek 2.12.2024

Jídlo s sebou do krabičky: Efektivní cesta k lepším stravovacím návykům

Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.

Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.

Celý článek 29.11.2024

Jak snížit hladinu cholesterolu stravou

Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.

Celý článek 23.11.2024

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner