Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Fitness trenér Jakub Kraus: Do konce roku se pomocí fastfoodu, piva a dalších prasečin vyžral na 100 kg a nyní vám ukáže, jak hubnout a dostat se zpět do formy!

Jakub Kraus, fitness trenér a Muž roku 2015, rozjel nevídaný projekt. Nabral pomocí nezdravého jídla a piva na své jinak vyrýsované tělo hromadu tuku, přibližně 12 kg. Od ledna se bude vracet zpět do formy, aby dokázal, že všechno jde, když se chce.

A Kaloricketabulky.cz budou u toho…

Již žádné výmluvy! Přečtěte si rozhovor s Jakubem o jeho úmyslech, kde prozradí mimo jiné, které potraviny jsou z jeho pohledu nejhorší, když chceme hubnout, a které bychom naopak měli do svého jídelníčku zařadit.

S přítelkyní Evičkou před začátkem projektu

S přítelkyní Evičkou před začátkem projektu

Jakube, asi se nemusím ptát, proč tohle děláte. Vidím za tím jednoznačně motivaci pro ty z nás, kteří stále tvrdí, že nemohou zhubnout a být fit, protože… Jaké jsou vlastně nejčastější výmluvy a jak na ně reagujete?
Zdravím všechny čtenářky a čtenáře Kalorických tabulek! Tímto bláznivým projektem chci ukázat široké veřejnosti, že pokud budou opravdu chtít, vždy se sebou můžou něco udělat!

Jakub Kraus PŘED a VE ZLOMOVÉM OKAMŽIKU svého projektu

Jakub Kraus PŘED a VE ZLOMOVÉM OKAMŽIKU svého projektu

Přitom nebudu dávat za příklad pouze sebe, ale do projektu jsem si od ledna přizval sympatického padesátiletého tlouštíka, který s mou pomocí bude hubnout svých 140 kg.

A ty nejčastější výmluvy? Tady jsou:

  • „Nemám čas na cvičení a/nebo na přípravu jídla!“ Vše je o prioritách! Chcete být zdravější, vitálnější a mít lepší figuru? Pak je potřeba tomu uzpůsobit režim a důležité věci upřednostnit před těmi méně důležitými.
  • „Bez určité potraviny/nápoje si nedokážu život představit!“ A zkoušeli jste to někdy? Zkuste vydržet pouhé tři týdny a garantuji vám, že názor změníte! Navíc, pokud by se jednalo pouze o jednu věc, zbytek režimu se tomu dá přizpůsobit.
  • „Nebaví mě jíst stále dokola to samé!“ A co jíte teď? Každý den v měsíci něco jiného? Navíc v dnešní době se internet a sociální sítě hemží zajímavými recepty, zdravý režim nemusí být nuda!

Pojďme se nyní podívat na vaši nabírací fázi, která probíhala v prosinci a při které jste se rozhodl dělat spoustu DIETNÍCH CHYB. Která jídla byste označil v tomto směru za obzvlášť klíčová, po nichž šla váha nahoru jako po másle, tj. největší nepřátele hubnutí? A cvičil jste v té době, případně jak se to lišilo od vašeho normálního režimu?
Nejen jídla, ale nesmíme zapomínat ani na nápoje! A necvičil jsem. Jednak abych se přiblížil co nejvíce režimu neaktivního člověka a hůře se mi vracelo do formy a také abych neměl „zbytečný“ výdej, který by byl v nabírací fázi kontraproduktivní.

Jakub Kraus se láduje...

Jakub Kraus se láduje…

A jinak ty dietní chyby jsou jasné:

  • Alkohol obecně
  • Pečivo
  • Džusy a freshe
  • Čokolády
  • Sušenky
  • Energetické nápoje
  • Perníkové Café latté se šlehačkou
  • Pizza
  • Česká kuchyně v čele se svíčkovou a smaženým sýrem
  • Limonády a ochucené minerálky/vody
  • Fastfoody všeho druhu, burgery, hranolky

Děkuji. A teď obráceně – vyhýbal jste se v té době zdravým jídlům, která nám za normálních okolností prospívají, a která to byla?
Byly to zejména potraviny s nízkou energetickou hodnotou. Jedl jsem minimum zeleniny a když pominu hranolky, neměl jsem ani brambory.

Vím, že jako sportovec budete mít hubnutí samozřejmě jednodušší, ale o to teď nejde. Vy jste chtěl na sobě ukázat, co se stane, když se člověk nezdravě stravuje. Kromě „bříška“ prý máte i problémy s pletí a mastnými vlasy. Co vlastně vše – podle vás – lze stravou ovlivnit?
Problém dnešní doby je, že většina lidí začíná řešit svůj zdravotní stav až v momentě, kdy u nich nastanou komplikace. A jak to udělají? Jdou za doktorem a chtějí předepsat léky. Léky na vysoký tlak, krémy na špatnou pleť, prášky proti stresu či nespavosti, modré pilulky na podporu erekce. Přitom většině těchto problémů se dá předcházet zdravým životním stylem, rozumným stravováním a pohybem přiměřeným svému věku a zdravotnímu stavu.

Před zahájením hubnutí

Před zahájením hubnutí

Na sobě pozoruji za tu krátkou dobu pouze negativa. I když mám poměrně dost svalové hmoty, dělá mi problém vyjít schody a nezadýchat se, více se potím, pleť i vlasy jsou mastné a dělá se mi dost uhrů. Opravdu se za tohoto stavu necítím dobře a to uběhl pouhý měsíc!

S nezdravým jídelníčkem se nepojí jen tuková kila, ale také zadržování vody v těle. Měl byste třeba v tomto směru nějakou rychlou radu? Určitě je pro každého povzbuzující, když vidí aspoň nějaký výsledek co nejdříve.
Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou vám řeknu hlavní příčinu nadměrného zadržování vody – alkohol! Dáváte si (téměř) každý večer sklenku, dvě nebo třeba láhev? Alkohol je jed a dříve či později se jeho pravidelná konzumace na těle projeví. Ani já nejsem abstinent, ale alkohol omezuji na minimum.  Samozřejmě jsou i jiné příčiny, ale to už je spíš na podrobnější rozbor konkrétních případů.

Rozumím. A jaký bude nyní váš postup při hubnutí a návratu do kondice? Máte sestavený nějaký plán? Budete si zapisovat třeba do naší aplikace, nebo už to máte jako profík v oku? A jakým způsobem se mohou lidé, kteří chtějí zhubnout, u vás inspirovat? Vím, že jste zastáncem teorie, že každý si má vzít z rad to, co potřebuje, že nikdy nelze dodržovat všechno a vždy je třeba přistupovat k problému individuálně, přesto jistě existují obecná pravidla, kterých je dobré se držet…
Hlavně v době, kdy jsem se zdravou stravou začínal, mi byly Kalorické tabulky velkým pomocníkem. A když zařazujeme klientům naší krabičkové diety nový recept s neobvyklou potravinou, na její přesné složení se většinou dívám právě do vaší aplikace. No a nyní se k vám opět po delší době vrátím. Chci si vše zapisovat přesně, abych mohl lidem lépe odpovídat na jejich dotazy ohledně mého projektu.

Jakub tak, jak ho všichni znají... bez bříška a tuku

Jakub tak, jak ho všichni znají… bez bříška a tuku

Plán už v hlavě mám, hlavně nepřepálit začátek (smích). To je, mimochodem, častá chyba bývalých sportovců, kteří jsou zvyklí na výkony z dob dávno minulých, a předpokládají, že podobnou nálož zvládne tělo i po dlouhé pauze. Takže já začnu první týden zlehka a postupně budu přidávat. Všichni se můžou inspirovat nejen tím, jak postupuji já, ale spoustu rad budu směřovat i na začátečníky. A nesmíme zapomínat na mého klienta Jiřího, se kterým dáme za dva měsíce dolů minimálně patnáct kilo!

Děkujeme za rozhovor.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Což takhle dát si brunch?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

2.1.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024