Možná negativa nízkosacharidových diet
LCHF (low carb hight fat) představují různé formy stravování, které mají společné snížené množství sacharidů v jídelníčku.
Energie je pak čerpána především z tuků, jejichž příjem se naopak navyšuje.
Téměř jako hamletovská otázka zdá se být rozhodnutí, kolikrát denně bychom vlastně měli jíst, aby naše tělo bylo spokojené – a ve stresu z očekávaného případného nedostatku energie zbytečně neukládalo obávané tuky.
Chronicky uždibovat, nebo se zbavit úplně svačin? To je to, oč tu běží…
Baví mě sledovat, jak se někdy odborníci pouštějí do „válek“ ohledně toho, co je správně. Jednou máme snídat jen ovoce, pak nejíst po osmnácté hodině, svačiny dvakrát denně, pak žádné jídlo mezi hlavními jídly atd.
Občas vyhrává skupina A, po letech nastoupí skupina B a sem tam zvítězí i zdravý rozum. Ten má například i můj dnešní host PhDr. Iva Málková, zakladatelka známé společnosti STOB, STop OBezitě, která jasně říká: „Nebuďte otroci toho, co se zrovna nosí.“
Já sama jsem si za nějakých dvacet let prošla pěknou řádku doporučení. Bohužel (nebo bohudík?) jsem nikdy nebyla důsledná a dovolila svému tělu, aby tak nějak samo určilo, co je mu nejpříjemnější. A určitě by to fungovalo ještě lépe, kdyby občas nezasáhly vnější vlivy, které pak přes naši psychiku vysílají špatné signály a v důsledku toho často jíme více, než by tělo potřebovalo. Ale o tom více někdy příště.
Zrovna nedávno jsme se s bývalou kolegyní bavily o tom, jak byl někdy náš jinak milý šéf protivný. Až po letech jsem přišla na to, že to nemusely být nějaké chlapské vrtochy, ale že za jeho nečekanými výbuchy mohlo být prostě jen nepravidelné stravování. Novinář, ten tvrdý chleba má … A nejen ten.
Víte, že po snědení bílého pečiva, jež má vysoký glykemický index a vychyluje hladinu krevního cukru, dostanete pravděpodobně za dvě hodiny po jeho pozření vlčí hlad? Samozřejmě nejsme všichni stejní a každý člověk je jinak citlivý na výkyvy hladiny cukru v krvi, a proto někomu vyhovuje jíst jen 3 x denně a někdo jiný by takto trpěl hlady. Jak prosté, milý Watsone (rozlousknul by naši záhadu Sherlock Holmes) Na stránkách STOBu si můžete udělat test Jste citlivý na reaktivní glykémii právě vy?
Jak je to tedy s tou pravidelností a počtem porcí (5x denně), které se poslední dobou hřejí na výsluní? „Většina lidí, kteří začnou jíst 5 x denně, si pochvalují, jak jim to v hubnutí pomohlo, protože začali o jídle více přemýšlet,“ otvírá toto téma Iva Málková, která by o zkušenostech s klienty mohla psát knihy. Jo, moment, ona je vlastně píše (pokus o vtip, aby text nebyl tak odborně suchý).
Zvlášť ženy, které se starají o malé děti, mají prý s pravidelností problémy a často pak úplně zbytečně nabírají nadbytečná kila. Ráno malá snídaně většinou v podobě rohlíku a kávy (nebo nic), následuje celodenní honička kolem dětí a pak konzumují v podstatě celý večer, co jim pod ruku přijde.
Ale ohroženi nestíháním jsme vlastně tak trochu skoro všichni.
Zkuste si jednotlivé porce sestavit tak, aby výsledný glykemický index celého pokrmu byl vždy nízký. Ráno si přidejte k výše uvedenému rohlíku (když už nestíháte nic lepšího) nějakou bílkovinu – nízkotučný sýr, libovou šunku apod. Tak se výsledný glykemický index snídaně sníží. Ke svačině pak i při chůzi nebo u počítače či jiné činnosti (i když se to nedoporučuje) můžete ukusovat proteinovu tyčinku.
Oběd v podobě: bílkovina (maso, ryba, drůbež) – sacharid (menší příloha) a dostatek zeleniny. K svačině stačí jogurt, abyste měli pocit sytosti. „Všechny kalorie totiž nejsou stejné – kalorie z bílkovin jsou více sytící než ze sacharidů nebo tuku,“ míní Málková. Vyšší pocit sytosti po příjmu bílkovin zabraňuje nadměrnému příjmu energie v následujícím pokrmu. A je jasné, že večeře by neměla být největším jídlem dne. Tak proto…
„Při jakékoliv změně ve svých návycích si hlavně uvědomte, že změna nesmí být pro vás utrpením a že čím menší změnu uděláte, tím je trvalejší,“ doplňuje odbornice.
A mně se ulevuje, protože když příliš myslím na jídlo, byť s dobrými úmysly, začnu vždycky přibírat. „Čím vyváženější máte pokrm a glykemii, tím větší časový odstup od jednotlivých chodů si můžete dovolit, protože hladina cukru bude vyrovnaná,“ doplňuje můj host.
„Pokud vám vyhovuje jíst 5x denně – jezte tak. Dělejte především to, co vyhovuje právě vám. Měli byste však zachovávat tři hlavní jídla a nerozdrobit den do celodenního zobání, což často vede až chorobě nutkavého stálého uzobávání,“ varuje specialistka ze STOBu.
Jak jsme si zde již několikrát řekli, viz například článek Opakování z chemie aneb víte, co jíte?, snídani bychom neměli vynechávat. „Tělo je připraveno po dlouhé noci přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne. Hodnotná snídaně s dostatečným obsahem bílkovin je dobrým startem do nového dne a po takové snídani zůstane hladina cukru v krvi poměrně dlouho vysoká, takže nebudete mít hned hlad,“ vysvětluje PhDr. Málková, která se problematice hubnutí věnuje prakticky celý život.
„Psychika a radost z jídla je neméně důležitá než skladba potravin a režim jídla. Přiměřené množství zkonzumovaného jídla byste měli však ctít především,“ uzavírá celkem optimisticky naše dnešní povídání paní doktorka, která už pomohla k vysněné postavě pěkné řádce lidí.
Varování na závěr: Při vynechání nějakého chodu je nebezpečí, že ve stavu hladu sníte větší dávku jídla (obsahující mnohem více kilojoulů), než jste ušetřili tím, že jste během dne některé jídlo vynechali.
PhDr. Iva Málková, STop OBezitě, www.stob.cz, kde si můžete objednat také knihy od paní doktorky
18.8.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnoutLCHF (low carb hight fat) představují různé formy stravování, které mají společné snížené množství sacharidů v jídelníčku.
Energie je pak čerpána především z tuků, jejichž příjem se naopak navyšuje.
Celý článek 22.6.2022
Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.
Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.
Celý článek 22.5.2025
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025
Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.
Vlastně… ani by nemělo.
Celý článek 15.5.2025
Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.
A je dobré o tom něco málo vědět…
Celý článek 11.5.2025