MUDr. Marie Skalská: Je kokosový olej skutečně tak zdravý, jak se říká?

Je dobrý na vlasy, zuby, kosti, srdce, hubnutí, cukrovku  - prostě zázrak! Také jste už o kokosovém tuku četli samou chválu? Že bychom byli konečně zachránění a pravidelným užíváním kokosového tuku se vyhnuli srdečně-cévním chorobám, na které většina Čechů umírá?

Díky kokosovému oleji nám prý ubude viscerální, tedy ten tak škodlivý, nitrobřišní tuk a ještě k tomu budeme mít lesklé vlasy...

Napíši, jak to s tím kokosem tedy opravdu je. K vysvětlení si dovoluji čerpat z článku Doc.Ing. Jana Pánka, CSc. z VŠCHT z Fakulty potravinářské a biochemické technologie, jehož oborem je právě chemie a analýza tuků, a který na mou žádost kokosový olej rozebral až do posledního atomu. Pojďme si nyní velmi zjednodušeně celou problematiku a povyk kolem kokosového oleje vysvětlit.

Čím jsou dány vlastnosti tuků

Biologické vlastnosti tuku jsou dány jeho složením. Mastné kyseliny,  z kterých se tuk skládá,  si představte jako pospojované řetízky atomů uhlíků. Tyto spoje se nazývají chemická vazba. Vlastnosti těchto „řetízků“ jsou dány tím, kolik uhlíků je v řetízku pospojováno a  jak tyto vazby vypadají.

Podle délky rozlišujeme mastné kyseliny:

  • s krátkým a středně dlouhým řetězcem (mají 6-10 atomů uhlíku)
  • s dlouhým řetězcem (mají 12 až 16 atomů uhlíku)
  • s velmi dlouhým řetězcem (mají více než 18 atomů uhlíku)

Chemickou vazbu mezi jednotlivými uhlíky si lze představit, jako kdyby se uhlíky držely za ruku. Pokud se drží za jednu ruku, je vazba jednoduchá, tyto kyseliny se nazývají nasycené. Pokud se drží za dvě ruce, mluvíme o vazbě dvojité a kyseliny se nazývají nenasycené.  Laicky řečeno, čím více rukou, tím pro naše zdraví lépe, mnemotechnicky – zdravější je být lehce nenasycený.

Tuky a ateroskleróza

Pokud mluvíme o tucích jako zdravotním riziku, je to ve spojitosti s podporou vzniku a průběhu aterosklerózy neboli kornatění tepen. Ateroskleróza je dlouhodobý proces, který začíná v našich tepnách již v dětství. Z původně pružné trubky, která toleruje a pružně reaguje na výkyvy krevního tlaku, dané tím jak srdeční pumpa pumpuje krev do našeho cévního systému, se z cévy stává rigidní, tvrdá trubice, do jejíchž stěn se ukládají aterosklerotické pláty.

  • Otázkou času je, kdy se kousek plátu „uloupne“ a nastartuje proces tvorby krevního trombu, což je vlastně špunt, který tepnu ucpe.

Mastné kyseliny mají na průběh aterosklerózy různý efekt

Nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem se nezabudovávají do krevních tuků a aterosklerózu neovlivňují. Zato nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou hodnoceny výrazně aterogenní. Naopak dlouhé nenasycené mastné kyseliny (kam, se řadí kyseliny ω-6 a zejména ω-3)  zvyšují rozpustnost plasmatických LD lipoproteinů, tzv. „líného“ škodlivého cholesterolu a jsou tudíž výrazně protiaterogenní.

Kokosový olej

A z čeho se skládá ten zázračný kokosový tuk?

Kokosový tuk obsahuje obvykle přes 70 % významně aterogenních kyselin (laurové, myristové a palmitové). Na druhé straně, obsah zdraví prospěšných nenasycených kyselin je zcela zanedbatelný. Pro srovnání, mléčný tuk, který je často z cenových důvodů kokosovým tukem nahrazován, obsahuje asi 50 % těchto aterogenních kyselin a proti kokosovému tuku asi o 10 % více relativně pozitivní olejové kyseliny. I při započítání velmi zdraví škodlivých – trans-nenasycených kyselin, vychází složení kyselin mléčného tuku stále příznivěji ve srovnání s kokosovým tukem.

Když porovnáme složení běžně užívaných rostlinných olejů – olivového, řepkového, slunečnicového – je jejich složení taktéž zdraví prospěšnější než kokosový tuk. Pro někoho může být překvapující, že dokonce i vepřové sádlo je svým složením příznivější než kokosový tuk.

Pokud jste dočetli až sem, tak jistě jako já přemýšlíte, na základě čeho výrobci tvrdí , že „nezdravý“ mléčný (živočišný) tuk nahradili „zdravějším“ rostlinným tukem? Také vám toto tvrzení již přijde scestné a nerespektující složení a fyziologické působení kokosového tuku? Stejně tak jde mimo realitu i doporučení používat kokosový tuk (z důvodu jeho přirozeně vysoké oxidační stability) pro smažení. Pro smažení jsou stejně vhodné (a nesrovnatelně levnější) speciální fritovací oleje, což jsou rafinované oleje na bázi vysokoolejového slunečnicového oleje. Kokosový šampon tedy z koupelny nevyhazujte, ale do špajzu bych kokosový tuk já osobně nevolila.

MUDr. Skalská Marie www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí.

Komentáře

1

Hattori Hanzo
25.9.2014 11.40

Veľmi povrchné podľa môjho názoru. Hodnotiť zdravotný vplyv kokosového oleja podľa obsahu nutrične významných zložiek (n-3, n-6 a n-9) a porovnávať ho v tomto zmysle je chyba. Pre zdravie potrebujeme 3 druhy mastných kyselín: PUFA, MUFA, SAFA, dôležitý je ich pomer a KVALITA. Pomer by mal vyzerať takto: MUFA – 55% / SAFA – 27% / PUFA – 18%, z toho u PUFA je dôležitý pomer omega-3 k omega-6, ktorý by mal byť v rozsahu 1:1 – 1:3 v prospech omega-6.

Z hľadiska vplyvu na zdravie by sme mali brať ohľad aj na to, ako ľahko ktorý druh tuku dokáže telo využiť. Kokosový olej má svoj obrovský význam a využitie. Je predovšetkým rýchlym zdrojom energie, spôsob jeho metabolizácie je zaujímavý z mnohých hľadísk, najmä v pomoci pri obezite s matebolickým syndrómom, veľmi zaujímavé sú terapeutické možnosti využitia MCT tukov vzhľadom za funkciu inzulínovej senzitivity.

Tiež je zaujímavé je, že dvojito zaplepená štúdia ukázala presne opačné výsledky:
Assuncao ML et al.:Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity; Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601

Neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že saturované tuky majú negatívne zdravotné účinky [referencie nižšie]. Skôr naopak – dokážu efektívne ochraňovať napríklad pečeň, či pôsobiť inak preventívne. Najzdravšie zo skupiny SAFA tukov sú MCT tuky (medium chain triglycerides), kam patrí predovšetkým kokosový olej.

Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM.: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Children’s Hospital, Oakland Research Institute Oakland, CA, USA. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46.

Ravnskov, U.: Ignore the Awkward.: How the Cholesterol Myths Are Kept Alive. CreateSpace Independent Publishing Platform (January 10, 2010). ISBN-13: 978-1453759400

Nanji, A.A., C.L. Mendenhall, and S.W. French, Beef fat prevents alcoholic liver disease in the rat. Alcohol Clin Exp Res, 1989. 13(1): p. 15-9.

Ronis, M.J., S. Korourian, M. Zipperman, R. Hakkak, and T.M. Badger, Dietary saturated fat reduces alcoholic hepatotoxicity in rats by altering fatty acid metabolism and membrane composition. J Nutr, 2004. 134(4): p. 904-12.

Nanji, A.A., K. Jokelainen, G.L. Tipoe, A. Rahemtulla, and A.J. Dannenberg, Dietary saturated fatty acids reverse inflammatory and fibrotic changes in rat liver despite continued ethanol administration. J Pharmacol Exp Ther, 2001. 299(2): p. 638-44.

Hwang, J., Y.H. Chang, J.H. Park, S.Y. Kim, H. Chung, E. Shim, and H.J. Hwang, Dietary saturated and monounsaturated fats protect against acute acetaminophen hepatotoxicity by altering fatty acid composition of liver microsomal membrane in rats. Lipids Health Dis, 2011. 10: p. 184.

Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM.: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. Epub 2010 Jan 13.

Ravnskov, U: Fat and Cholesterol are Good for You, GB Publishing, 2009, ISBN-13: 978-9197555388

Byrnes S.: Are Saturated Fats Really Dangerous For You? Forum: Diet & Nutrition, 2004 http://curezone.com/forums/am.asp?i=11524

2

Honza the Kouč
28.9.2014 10.52

Díky za super komentář HATTORI HANZO. Nemám moc co bych dodal. Pokud se paní doktorko řáčíte podívat také do novější zahraninčí literatury, zjistíte, že se věci vážně mají jinak. Nicméně jsem strašně rád, že prostřednicvtím vyšeptalých akademických vševědů, dále krtmíte veřejnost nesmysly z roku 92 a jen přispáváte k totální zmatenosti. Jak můžete vůbec srovnávat lisované semenné oleje s kokosovým olejem? Nedochází vám, že u nás se většina olejů používá k tepelné úpravě, kdy je kokosový tuk narozdíl od olejů ze semen vysoce stabilní? Jsou místo toho podle vás lepší rafinované oleje? A obsah omega6? Poměr k omega3? To už si vážně děláte prdel ne? Nechci se tu rozepisovat na 4 stránky, každopádně nejdříve proběhněte ty zdroje, co vám doporičil kolega Hattori a pak pojďte něco psát. Osobně teda vážně nechápu, jak jste s tímhle přístupem mohla získat vaše kvalifikace. Ikdyž vlastně.. asi chápu, a to je na tom to nejsmutnější.

3

Pleva
28.9.2014 22.35

Jen nevím, zda tu není na nějakém místě záměna Kokosový a Palmový. Palmový je to svinstvo, co ničí v Indonésii pralesy a kterým nahrazují máslo kde to lze. Myslím, že záměna je tu.

Ad Hattori – výzkumy na potkanech bych nebral jako přenositelné. A protektivní vliv u intoxikace paracetamolem ? To je dost mimo. Jinak to samozřejmě nezpochybňuji.

4

Marie Skalská
29.9.2014 12.39

Dobrý den, děkuji za přidané komentáře, škoda, že neuvádíte svá jména, i když chápu, že při arogantnějším stylu to pak chce krapet odvahu. Smyslem článku je strhnout z piedestalu kokosový tuk jakožto všelék, kdy běžný jedinec nemaje srovnání, případně vědomostí stran lipidů po přečtení senzačních článku, jak je kokos na vše, ho opravdu začne používat na vše. Tím, že nadpoloviční většina Čechů je v riziku kardiovaskulárního onemocnění, 1/3 osob má již metabolický syndrom, je toto riziko poměrně významné. Nebudu tady házet další články pro a proti, to zde, můžeme vytvořit databázi. Možná stačí, aby to bylo srozumitelnější i pro případné čtenáře, citovat aktuální doporučení American Heart Association z jara letošního roku. Dle AHA se následně většinou tvoří gudelines ve zbytku zemí světa.
American Hear Association revize: 21.4.2014 The majority of saturated fat comes from animal products such as beef, lamb, pork poultry with skin, butter, cream, cheese and other dairy products made from whole or 2 percent milk,. All of these foods also contain dietary cholesterol. Foods from plants that contain saturated fat include coconut, coconut oil, palm oil and palm kernel oil (often called tropical oils) and cocoa butter. For people who need to lower their cholesterol, the American Heart Association recommends reducing saturated fat to no more than 5 to 6 percent of total daily calories.
ANA revize 9.5.2014
Stay away from tropical oils such as coconut oil, palm oil and palm kernel oil. Even though they are vegetable oils and have no cholesterol, they are high in saturated fats.
Ad Pleva – palmový tuk má odlišné složení od kokosového tuku: Palmový tuk obsahuje téměř 40% atherogenní palmitové kyseliny, srovnatelný s obsahem olejové kyseliny. Polyenových kyselin obsahuje velmi málo – obsah linolové kyseliny je okolo 11 %, obsah linolenové kyseliny je zanedbatelný. Kokosový tuk obsahuje téměř 50% kyseliny laurové, která se zbudovává do plasmatických lipidů, díky poměrně dlouhému řetězci má nízkou polaritu, takže jednoznačně snižuje rozpustnost aterogenního LDL cholesterolu. Stejné vlastnosti má i kyselina myristová a palmitová. Marie Skalská

5

Hattori Hanzo
30.9.2014 13.44

Chpápem zmysel článku, no ten záver kde ho pani doktorka demonštratívne úplne vylúči z kuchyne (špajzy) a ponechá len v kúpeľni mi príde dosť pritiahnutý za vlasy 🙂 Pre športovca a dietológa by mal byť význam MCT tukov zrejmý. Zvlášť v dnešnej dobe, keď majú ľudia problém s chudnutím aj pri kalorickom deficite a pre problémy s obmedzenou schopnosťou metabolizácie tukov majú problém zbaviť sa nadváhy.

Je samozrejmé, že kokosový olej nie je vhodný na konzumáciu ako jediný olej na všetko, tak je to ale s väčšinou tukov, ktoré sú v určitom množstve v strave žiadúce. Porovnanie s bravčovou masťou je už dosť bulvárne. Aj tekvicový alebo sézamový olej môžeme pre extrémne vysoký podiel omega-6 označiť ako zdravotne rizikový, lenže aj ten môže mať svoje miesto v kuchyni pri dodržaní určitých zásad, takže úplne ho zatracovať je nesprávne. Rovnako bravčová masť, maslo, olivový olej. Všetky tuky môžu mať v jedálničku svoje miesto, každý má svoje benefity a ak dbáme na vyváženosť, nie je tam žiadny problém.

Kokosový olej sa často prezentuje ako „zázrak“ – jasné je v tom hlavne marketing, no prehliadať kvôli tomu jeho benefity by bola chyba.

Ak máte možnost konzulácií od Doc. Pánka, bolo by super napísať niečo o omega-3 mastných kyselinách a ich význame vo výžive. Myslím, že v strave väčšiny populácie ich dnes je žalostne málo. Tiež by som tam privítal informácie o AHA, EPA, DHA formách omega-3, môznosti vlastnej tvorby EPA z ALA, špeciálne je dosť málo informácií o tomto procese a jeho efektivite. Je to zaujímavé z toho hľadiska, že zdrojov EPA/DHA je pomerne málo (tučné studenovodné ryby ako losos), zato lacných a dostupných zdrojov ALA je pomerne veľa (ľan, mandle). Narážam na jednu z mála štúdií, kde sa ukázalo, že vlastná tvorba EPA/DHA z ALA by mohla byť pre väčšinu populácie dostatočná a teda z tohto hľadiska by sme mohli nahradiť lososa starým dobrým ľanovým semiačkom.

6

Tony
30.9.2014 14.12

Článok sa mi nezdal tendečný do doby poslednej vety. „Kokosový šampon tedy z koupelny nevyhazujte, ale do špajzu bych kokosový tuk já osobně nevolila.“ Osobne kombinujem viacero olejov. Samozrejme klasické maslo je takmer na prvom mieste. Kokosovým olejom však pečieme už nejakú dobu a som presvedčený, že je to lepšia voľba ako klasické rastlinné oleje. Tak isto máme doma vždy aj kvalitnejší BIO kokosový olej na príložitostné natieranie sa a preventívne papanie či vyplachovnie úst. Nebolo spomentutá postatná vlastnosť kokosového oleja a to je, že ničí baktérie, plesne a pod.

7

Michal
30.9.2014 14.24

Vůbec bych se toho nebál. Přidáme trochu benzínu a bude z toho výborný spalovač 🙂

8

Martin Topitsch
30.9.2014 17.52

Hattori Hanzo, budeš muset ještě velmi dlouho studovat. Tvoje znalosti z biochemie organismu jsou velmi chabé, zdraví Martin Topitsch, specialista na biochemii organismu.

9

andrea
30.9.2014 18.28

Nevím,jak k jídlu,ale na kůži je kokosový olej to nejlepší,co jsem v životě vyzkoušela,používám ho řadu let a je super,hlavně žádná chemie,pleť je z něj nadšená.

10

Ing. Petra Kopecká
30.9.2014 21.02

Velmi sa mi paci prvy komentar, a suhlasim s takmer vsetkym. Je mi strasne luto ze prave lekari nemaju takmer ziadne vedomosti o vyzive. Najhorsie je, ze ludia maju uctu k lekarom a co lekar povie, to je pre nohych ludi pravda. Som vyzivovy specialista a sama som prednasala pre lekarov, kedze vedomosti maju nulove (samozrejme to nieje iba chyba lekarov). Takisto medzi mojich klientov patri aj znacna skupina lekarov.
Nehovorim, ze mame pouzivat vylucne kokosovy tuk, ale takto ho ohovorit, a odporucat aby sa mu ludia vyhybali, tak to je naozaj smiesne. Poznatky su uz ovela dalej. Nerozumiem tomu, ked clovek pise clanok aby si nepresiel aspon niekolkymi studiami, najnovsimi informaciami…

11

Ing. Petra Kopecká
30.9.2014 21.16

Teraz som si vsimla ze pisete e omega 6 su protiaterogenne. Prosim uz neplette ludi! To tvrdenie plati o omega 3, ale v ziadnom pripade to neplati o omega 6 MK. Omega 6 su zapalove!

12

Lenka Šíšová
30.9.2014 21.24

Dobrý den, paní doktorko, děkuji za zajímavý článek, jsem za něj ráda, tato problematika mě aktuálně zajímá, používám v kuchyni řepkový, slunečnicový i kokosový olej a zajímá mě, který z nich je z hlediska zdraví nejméně škodlivý (pokud vezmeme v úvahu poměr mastných kyselin, stupeň zakouření u tepelné úpravy a rovněž další vlivy na lidské zdraví způsobené např. výrobním procesem oleje jako je rafinace). Existuje prosím někde odkaz na stupeň zakouření jednotlivých tuků? také by mě zajímalo, jaký vliv má rafinace oleje na lidské zdraví? Jsem ráda i za diskusi pod článkem, i když myslím, že by si toto téma zasloužilo skutečnou diskusi, a nikoliv jen nadávání. Pane Hattori Hanzo, chtěla bych Vás požádat o zevrubnější vysvětlení tvrzení, že negativní vliv nasycených mastných kyselin na lidské zdraví nebyl dostatečně prokázán? Beru to jako všeobecně známý a přijímaný fakt a překvapuje mě, že jej zpochybňujete, zajímaly by mě detaily, ne jen výčet ne zcela aktuálních studií (mnohé z nich na krysách) (nejmladší je z roku 2011). Prosím v textu, plus doložit jednotlivá tvrzení konkrétními místy studií dohledatelných na internetu. Ať víme, o čem se konkrétně bavíme. Dále bych se chtěla zeptat na Vámi zmiňovanou pozitivní vlastnost kokosového oleje, „rychlý zdroj energie“ – můžete prosím vysvětlit, v čem je kokosový olej v tomto odlišný od ostatních tuků a proč je lepší rychlý zdroj energie než pomalý? Také si dovoluji předestřít k úvaze zmiňované ideální poměry mastných kyselin (p. Hanza) a aktuální rizika výskytu kardiovaskulárních chorob u české populace (MUDr. Skalská). Jestliže má česká populace díky vysoké spotřebě masa a živočišých tuků, cukrovinek a dalších pokrmů bohatých na nasycené mastné kyseliny tento poměr nesprávný, nepřispěje nahrazení rostlinných olejů právě kokosovým ještě více k této nerovnováze? Paní doktorko, můžete mi prosím dovysvětlit, kde je mléčný tuk nahrazován kokosovým olejem a proč je sádlo zdravější než kokosový olej? děkuji všem a těším se na odpovědi 🙂 Lenka Šíšová

13

Jano
30.9.2014 21.43

Hello everybody. Tak som si záujmom prečítal článok p.Skalskej, a bol som rád, že som sa dozvedel zaujímavé veci a trochu sa zorientoval. Trochu – lebo – ruku na srdce – koľko hektorlitrov kokosového oleja skonzumoval dodnes každý z diskutujúcich? Asi 0,0000001.. Takže: na rozšírenie obzoru dobrý článok. Potom ma prekvapili komentáre. Toľko cudzích slov, nevysvetlených, som už dávno nevidel.. A výborný protiargument proti p.Skalskej: „spôsob jeho metabolizácie je zaujímavý z mnohých hľadísk“, a „Tiež je zaujímavé je, že dvojito zaplepená štúdia..“ Naozaj – to sú veľmi silné argumenty!!! 🙂 Nakoniec som sa druhý krát potešil, keď som si prečítal, že p.Skalská zareagovala, a tých tupákov čo urážajú a argumentujú cudzími slovami a desiatkami referncií.. čítal ich vôbec všetky onen Hattori? Záver: diskutujme, vecne, argumentačne, rešpektujme protistranu, aj fakt, že neexistuje len čierna a biela, ale že každá minca má dve strany, a ide o to, aby si každý vybral tie pre a proti, ktoré sú dôležité pre neho (ja napr. mám vysoký cholesterol). 🙂

14

Alena Urbančíková
1.10.2014 12.48

Vážená paní doktorko, firma Nikal ze Znojma dováží od firmy Gafro z Německa dvoukilová balení palmového oleje. Prodává se ve ztužené formě. Nabízejí své zboží i na internetu. Mimo jiné i tento palmový olej.Používá se ke smažení, protože snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Složení nasycených či nenasycenách mastných kyselin neznám. Jsem laik a rozeznávám jen zdraví prospěšné a zdraví škodlivé. Zajímal by mě Váš názor na tuto potravinu. Děkuji, Alena Urbančíková

15

Laura
1.10.2014 16.43

Ing. Kopecká, čeho jste prosím Ing.? Ráda bych si udělala představu o vašem vzdělání v oboru.

16

Silenoz
1.10.2014 20.24

A hlave se zase kvuli kokosovemu oleji kaci a kaci pralesy, stejne jako svinstvu 21.stoleni – PALMOVEMU OLEJI.
Logika zni, proc nepouzivat co mame na dosah a tahat sem pres celou polokouli nezdrave sracky, kvuli kterym ubyva prirody a zabijeji se zvirata.

Konzum jak prase!

17

Silenoz
1.10.2014 20.26

Alena Urbančíková: palmovy olej nebrat, nezdravi, ekologicka bomba – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Oil_palm_plantation_in_Cigudeg-03.jpg
a nejlepsi je stejne smazit na slunecnicovym nebo repkovym oleji.

18

Jano
2.10.2014 0.06

Hello, ak už odbočujete od Kokosového oleja k iným a hľadáte, ktorý používať, tak stačí čítať články na Kal.tabulkách. Tu je zaujímavý, z ktorého vyplýva pre bežné varenie jednoznačne najvýhodnejší (po zdravotnej stránke) repkový olej: http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/05/nejlepsi-tuky-pro-nase-zdravi/

Řepkový olej: Nejnižší obsah nasycených mastných kyselin (7 %) a naproti tomu vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (66 %).
Vysoká tepelná stabilita.
Obsahuje nejvíce mastných kyselin n-3 (27 %) a poměr n -6 : n-3 dosahuje ideální hodnoty 3 : 1 (působí protizánětlivě).
Složení mastných kyselin rafinovaného a nerafinovaného oleje se téměř neliší.
Pozitivní vliv při snižování hladiny krevního cholesterolu, protisrážlivostní efekt a vliv na snižování krevního tlaku.

19

Ing. Petra Kopecká
2.10.2014 13.43

Pani Laura som Ing. vyzivy ludi (5 rocne vysokoslske vzdelanie). Avsak skola ani zdaleka nieje tak dolezita ako prax a neustale doplnanie vedomosti.

20

Marie Skalská
2.10.2014 22.35

Pro ing. Petru Kopeckou
Vážená paní inženýrko, pokud se vám cca 4 měsíce staré stanovisko American Heart Association (AHA) ohledně kokosového tuku, nezdá dostatečně aktuální, nenapadá mě pro klinické využití jiný zdroj prověřené informace opírající se o Evidence Based Medicine, na základě čehož současná západní medicína funguje. Pokud máte akceptovaná aktuální doporučení pro klinickou praxi jiná, sem s nimi. Jestli je třeba, ráda vám výše zmínění citace z mé odpovědi výše přeložím.
K efektu omega 6 mastných kyselin na srdečně cévní onemocnění si opět dovoluji citovat AHA z Circulation (Impact factor 15,2). V kardiologii se jedná o jedno z nejprestižnějších periodik. Omega-6 Fatty Acids and Risk for Cardiovascular Disease
A Science Advisory From the American Heart Association Nutrition Subcommittee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism; Council on Cardiovascular Nursing; and Council on Epidemiology and Prevention „Aggregate data from randomized trials, case-control and cohort studies, and long-term animal feeding experiments indicate that the consumption of at least 5% to 10% of energy from omega-6 PUFAs reduces the risk of CHD relative to lower intakes. The data also suggest that higher intakes appear to be safe and may be even more beneficial (as part of a low–saturated-fat, low-cholesterol diet). In summary, the AHA supports an omega-6 PUFA intake of at least 5% to 10% of energy in the context of other AHA lifestyle and dietary recommendations. To reduce omega-6 PUFA intakes from their current levels would be more likely to increase than to decrease risk for CHD.”
Plný text ohledně doporučení omega 6 mastných kyselin na srdečně cévní onemocnění najdete zde: http://circ.ahajournals.org/content/119/6/902.full#sec-4

Pro Lenku Šiškovou: mléčný tuk je kokosovým či palmovým hojně nahrazován v cukrovinkách a čokoládách. Schválně se mrkněte na složení čokolád i od poměrně zaručených značek. Pokud je ve složení uveden rostlinný tuk, je to právě většinou palma nebo kokos. Pravá čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu a kakaové máslo, nemá obsahovat žádný rostlinný tuk. Sladkosti s názvem čokoládovinová pochoutka bych rovnou házela do koše.

Pro Alenu Urbančíkovou
Bohužel se mi nedaří najít konkrétní složení vámi udaného výrobku. Pokud se opravdu jedná o palmový tuk, obávám se, že není moc šance na to, aby bylo složení příznivé. Jestli máte výrobek doma, podívejte se, zda je uvedeno složení na etiketě.
Marie Skalská

21

Filip Cakl
3.10.2014 12.28

Naštěstí si získávám informace i jinde než u AHA, u které nejspíš bude trvat pár pohřbů, než se nesmyslně přestane zaměřovat na SFA, a přeorientuje se na pravého zabijáka – cukr a nadměrné množství jednoduchých sacharidů z mouky

http://chriskresser.com/the-most-important-thing-you-probably-dont-know-about-cholesterol
„Translation: following the advice of the American Heart Association is hazardous to your health.“

Hattori Hanzo napsal do komentářů pár zajímavých studií, např. hned ta první tvrdí:
„Results: During 5–23 y of follow-up of 347,747 subjects, 11,006 developed CHD or stroke. Intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD.“

Něco málo k vědeckým studiím které se zabývají statiny:
https://www.youtube.com/watch?v=WLjEVrdqF2g

A pokud by někdo chtěl rozklíčovat vlastní krevní testy:
https://www.youtube.com/watch?v=YRFRRqe0vrE
– nápověda – celkový cholesterol a LDL-C nejsou až tak důležité jak se AHA snaží tvrdit…

22

Ing. Petra Kopecká
4.10.2014 13.28

Dobry den pani doktorka, na to aby sme sa tu obranovali studiami tu niesme. Ja Vam mozem do prispevku pridat neikolko studii o tom ako su omega 6 zapalove. Nehovorim ze AHA je skupina hlupych vedcov. Ale nieje spravne zameriavat sa len na jednu skupinu. Vela vyskumov je platenych velkymi firmami, ktore potrebujú dokazat ze ich vyrobky niesu skodlive, naopak su prospesne (mnohe su platene prave vyrobcami olejov)
Neuviedli ste ziadny zdroj o tom ako je kokosovy olej prospesny a preto Vas clanok vzbudzuje tolko negativnych ohlasov. V tejto dobe nemozem mat klapky na ociach a treba si poriadn eprestudovat vsetky pre a proti.
S pozdravom Ing. Petra Kopecka

23

Marie Skalská
4.10.2014 16.40

Dobrý den paní inženýrko,
nikde netvrdím, že omega 6 nejsou prozánětlivé, nicméně omega 6 se zúčastňují pravděpodobné reparačních zánětlivých procesů, které jsou fyziologické, prospěšné, je to de facto podstata veškerého hojení, než těch patologických zánětlivých, jako je např. aterosklerotický proces. Článek je o efektu kokosového tuku na srdečně-cévní onemocnění, která jsou v našich poměrech zcela aktuální, a tam bohužel nic moc „pro“ tento tuk nehraje. Upřímně – jsem moc ráda, že článek diskuzi rozpoutal. Marie S.

24

Hattori Hanzo
6.10.2014 17.25

Lenka Šíšová:
[cite]Dále bych se chtěla zeptat na Vámi zmiňovanou pozitivní vlastnost kokosového oleje, „rychlý zdroj energie“ – můžete prosím vysvětlit, v čem je kokosový olej v tomto odlišný od ostatních tuků a proč je lepší rychlý zdroj energie než pomalý?[/cite]

V čom je odlišný a lepší od ostatných tukov? OK. Na trávenie nepotrebuje žlčové kyseliny a pankreatické enzýmy, nedráždi preto žlčník ani podžalúdkovú žľazu. Trávi sa priamo v pečeni, kde okamžite oxiduje a tak navodzuje stav nazývaný termogénny efekt (je Vám teplejšie a zároveň spalujete viacej kalórií podobne ako keď si dáte chili). Kokosový olej sa neukladá ako podkožný alebo viscerálny tuk, je priamo využívaný bunkami ako zdroj energie tak rýchlo, že vzniká spomínaný proces termogenézy a zvyšuje sa tak bazálny metabolizmus. To sa dá krásne využiť pri chudnutí a v liečbe obezity spôsobenej zníženou schopnosťou metabolizovať tuk.
Štúdia o jeho bezpečnosti: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/

Vplyv na cholesterol je mýtus, rovnako ako tvrdenie, že nasýtené tuky poškodzujú krvný lipidový profil. http://authoritynutrition.com/it-aint-the-fat-people/

Niekto tu pýtal kvalitnejšie referencie, nie len štúdie na krysách 🙂 OK:

1) Frank B. Hu et al., „Meta-analysis of Prospective Cohort Studies Evaluating the Association of Saturated Fat with Cardiovascular Disease,“ American Journal of Clinical Nutrition 91, (2010)

Uvádzaná škodlivosť kokosového oleja by sa hlavne musela preukázať v populáciách, ktoré dlhodobo konzumujú cez 60% kalórií z kokosov a sú najväčší konzumenti nasýtených tukov na svete. Ukázala sa? Nie. Títo ľudia majú excelentné zdravie, bez dôkazu srdcových chorôb:
http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295

Na záver k oleju na vyprážanie. Ak už niekto chce vyprážať :-/ vhodný je možno aj olej repkový. Nerobím si ale ilúzie o jeho kvalite. Pesticídy používané na ochranu repky sú hojne používané a pestovateľ často nevie, či repku predá na palivový alebo jedlý olej. Z toho aj vyplýva prístup ku kvalite. To, že má repkový olej omega-3 je síce fajn, no osobne by som na ňom nevyprážal, ak už by som vyprážať musel 🙂 Celkom vptipne to podal jeden bloger: http://radovangergel.blog.sme.sk/c/326138/Ako-si-vyprazis-tak-mas.html

25

MUDr. Jiří Hrabák
28.10.2014 8.12

Dobrý den, věnuji se sportu a výživě již 17 let. Naučil jsem se používat místo papouškování (oni říkají … neviďitělní experti z AHA a jiných institucí), svůj rozum a hledat přímo ve studiích, přesněji jejich obsahu. Mám 6,5% těl tuku při hmotnosti 95kg, podotýkám celoročně bez omezení ve stravě. Pokud vás zajímají lipidy v plazmě pak HDL 1,62mmol/l, LDL 2,3mmol/l, TG 0,53mmol/l. Moje strava je založená na „skutečném“ jídle tj. minimálně zpracované suroviny, hodně masa, mléčných výrobků, vejce, ořechy, olejniny a velké (1,5-2kg! ano večer jsem jak gorila) množství zeleniny (především listové) a minimum ovoce. Trénuji 13x týdně, celkový výdej cca 12500kcal cvičením! Čas běhu na 5km 19:20min (VO2max 60ml/kg/min). Tímto nechci ukazovat jak jsem dobrý „Já“, ale ukázat co dělá strava bohatá na SFA a MUFA s minimem PUFA hlavně omega 6 a omezením sacharidu do dní kdy mám silový trénink. Bílkovin jím cca 300g denně! Játra a i ledviny v pořádku. Insulinová sensitivita excelentní… dokážu bez problémů zpracovat 1200g sach/den(jím bezlepkově)! Zásadně nesnídám a mám období půstu a příjmu tzv. IF (většinou 12-16/12-8). Střídám dny kdy nejím sacharidy s dny kdy jím skoro jen výhradně sach. (manipulace s inzulínem). Neznám hypoglykémie ani nedostatek energie (krom stavu kdy chci jít s těl tukem na 4% to mě hypotalamus hezky přistřihuje křidélka).

Když někdo ví, pak je to vidět. Já to u kolegyně nevidím. Navíc proč máme metabolický syndrom? Z SFA? Bohužel viník je záludný a přichází v rouše beránčím. Sacharidy, především s vysokým GI (ať žije celozrnné pečivo) a zdroje fruktózy. Konstatní příjem sacharidů vede ke stále zvýšené hladině inzulínu, ta k rezistenci, dále obezitě (nemusí být pokud se rezistentní stanou i tukové buňky ve stejné míře jako svalové) a metabolickému syndromu. Né SFA ale sacharidy jsou viníkem CVD!

Osobně miluji kokos a jím cca 3 celé týdně.

26

Marie Skalská
29.10.2014 11.05

ad Dr. Hrabák
Dobrý den pane doktore,
gratuluji k vaší fyzické kondici, bohužel pokud se mrknete do běžných kardiologických čekáren, na kardiochirurgické operační sály, tak tam moc pacientů trénujících s vaším energetickým výdejem a procentem tělesného tuku nenajdeme. Stejně tak maximální spotřeba kyslíku, ačkoliv neznám váš věk, bude pravděpodobně dvojnásobná než opět naše běžná populace středního věku. Vaše tréninkové zatížení a tím i k tomu adekvátní příjem stravy nemůžete přeci s běžnou populací srovnávat, ve vašem případně je to zcela individuální. Dostatečně se nám hýbe cca 1/3 populace v produktivním věku a tím je míněno alespoň kýžených 150minut pohybové aktivity týdně. Optimální hmotnost má také bohužel méně než české polovina populace…
Ad inzulinová rezistence, která je ve většině případů začátkem diabetu 2. typu je většinou způsobena hlavně nadbytkem volných mastných kyselin, inzulinová deficience ve většinou přidružuje posléze.

27

Patrik Duchoň
30.10.2014 7.57

Poklona Mudr. Jíri Hrabákovi. Ozaj, klobúk dole. Zaujímalo by ma, akému športu sa venujete a ako sú na tom vaše kĺby a kosti.
V podstate mám rovnakým spôsobom upravený jedálniček a podobné výsledky, vydelené štyrmi :D. pri výške 176 cm mám 74kg, 7,5% BF. Cvičenie s vlastnou váhou, 1,5 roka.
Venujem sa takejto životospráve približne iba rok, ale už teraz výsledky naznačujú, že smerujem tam kde Pán Hrabák. Ja mám teda o dosť vyšší HDL cholesterol 4,8, ale to bude tým, že nie je natoľko využitý pri bunkovej regenerácii, keďže športujem „iba“ 6xtýždenne.

Väčšina ľudí, však takto nemaká, nešportuje a podobný jedálniček by im nemusel vyhovovať.

28

Miroslav Kmeť
30.10.2014 8.16

Váš základný predpoklad, že nasýtené tuky s dlhým reťazcom spôsobujú kardiovaskulárne ochorenia (sú aterogénne) nemá základ v realite. Ide len o teóriu (diet-heart hypothesis) predstavenú Ancelom Keysom v pólke dvadsiateho storočia, ktorá nebola nikdy potvrdená žiadnymi rešpektovanými štúdiami. Podobné sa dá povedať o cholesterole (korelácia neimplikuje kauzalitu)

Naopak, existuje druhá tzv. lipidová teória, ktorá má z časti reálne základy a tá tvrdí, že lipidy (lepšie povedané lipoproteíny) v krvi spôsobujú kardiovaskulárne ochorenia. Už sa vie. že sa konkrétne jedná o oxidované LDL častice (oxy-LDL) roznášajúce cholesterol, tuky a živiny rozpustné v tukoch po ľudskom tele. LDL častice, ktoré nie sú oxidované nijak k tomuto ochoreniu neperispievajú. LDL sa stane oxy-LDL ak fosfolipidy v membráne tejto častice zreagujú s oxidantami v krvi alebo v stene ciev. Konkrétne sa jedná o NENASÝTENÉ mastné kyseliny (PUFA) vo fosfolipidovej membráne, ktoré sú obeťmi oxidantov, pretože oxidácia je realizovaná v mieste medzi dvojitými väzbami uhlíkového reťazca mastných kyslín a tie sa nevyskytujú ani u nasýtených ani u mononenasýtených MK, preto sú tak veľmi stabilné voči poškodeniu oproti polynenasýteným mastným kyselinám (PUFA). Vysoký príjem PUFA v strave potom znamená vyššie riziko peroxidácie membrán LDL.

Takéto oxy-LDL sú následne rozoznané makrofágmi v stene ciev, ktoré ich „pohltia“ a robia to bez limitu. Následne sa z nich stávajú tzv. penové bunky, ktoré vytvárajú už známy „nános“ v cievach. LDL, ktoré nie su oxidované sú makrofágmi ignorované bez ohľadu na to, aké je ich množstvo a neprispievajú k ateroskleróze.

Preto nie nasýtené MK (väčšinou zo živočíšnych tukov alebo kokos. tuk) ale POLYNENASÝTENÉ MK, ktoré sa vo veľkom množstve vyskytujú v rastlinných olejoch (čím je aj slnečnicový olej) PRISPIEVAJÚ NAJVIAC K OCHORENIAM KARDIOVASKULÁRNEJ SÚSTAVY, o to viac ak je v strave jedinca málo antioxidantov, ktoré pred týmto chránia (vitamín E, CoQ10, vitamín C)

Zdroje:

Ross C.A.: Modern Nutrition in Health and Disease, Lippincott Williams & Wilkins, 2012, 11. vydanie, p. 1648, iSBN 978-1605474618

Masterjohn C.: High Cholesterol And Heart Disease — Myth or Truth?, Dostupné na

29

Barbora
30.10.2014 9.44

Dobrý den paní Skalská,

jsem výživová poradkyně, ne že bych se s tím živila, pouze se o tento směr velice zajímám. Mohla bych se Vás zeptat jaký olej je „nejzdravější“ k používání v teplé kuchyni? Používala jsem do teď ten kokosový, protože nám vždy tloukli do hlavy že je nejlepší a já ho doporučovala i samozřejmě mému okolí. Samozřejmě se žádný z těchto olejů nemůže používat ve velkém množství, zajímá mě, jak si nejzdravěji udělat jídlo na pánvi (plátek masa atd.) a doporučovat
Velice Vám děkuji za případnou odpověď. Bára

30

Ľuboš
30.10.2014 12.13

Barbora, pokiaľ si chcete na „pánvi udělat plátek masa“, použite bravčovú masť, pokiaľ ste v priemernej kondícii, určite tým nič nepokazíte. Práve naopak. Pani MUDr. Skalská, Vám gratulujem za argumentáciu, je ťažké v tejto predimenzovanej dobe, zachovať pokoj v diskusii s takým počtom web „odborníkov“ na stravovanie, fitness, očkovanie a mnohé ďaľšie odvetvia. Chápem úplne presne Váš príspevok, teda postoj k hystérií, ktoré medzi ľudí vnášaju rôzne bombastické články.

31

Katarina G
30.10.2014 14.15

Eliminácia potravinových tukov NEposobí preventívne na kardiovasck. ochorenia a taktiez konzumácia tukov ako mnozstva tak druhu nesúvisí s narastajúcou hmotnostou obyvatelstva.
Téma vyzera byt zložitá pritom to môže byť veľmi jednoduché. Použivanie kvalitných bielkovín ako rastlinných tak živočíšnych s prirodzeným podielom tuku úplne bude stačiť. Na panvicu pouzit nerafinované saturované (znesú vysokú teplotu) tuky ako prave kokos. tuk či kvalitnú bravcovú alebo aj kacaciu masť alebo ghee. Do koláca použite kvalitne maslo alebo kokosový tuk alebo aj plnotučnú smotanu. Zeleninu upravte setrne na pare….Na nasom trhu je olejov habakuk ale tvalita je mizerna a tá je prave rozhodujúca, Sposob spracovania a slkadovania!
Tuky su neustale na pretrase ake a kolko??? ale zabuda sa na to ze aj potrebné esenciálne omega 6 mozu posobit prezapalovo, hlavne v suvislosti s inzulínom (konzum sach. s vysokým GL,…teda si to vyzaduje komplexnejsí pohlad na výživu …..i ked je mi jasne ze clanok mal iný umysel

32

rrr
31.10.2014 14.51

Miroslav Kmet: pekne, velmi pekne. akurat neviem ako teda chcete vysvetlit fakt – dokazany mnohymi a mnohymi studiami, ze prave vyssia konzumacia PUFA na ukor SFA znizuje riziko CVD. lebo jedna vec je porozpravat rozpravocku o tom ako to „v skutocnosti“ je a druha vec je ze existuju desiatky studii ktore tu teoriu a to co pisete tak nejak nepodporuju, skor naopak.

33

Miroslav Kmeť
4.11.2014 6.01

rrr: Budem rád, ak mi sem niektoré z tých štúdií vložite. Všetky tie, ktoré som ja a ďalší ľudia zaoberajúci sa touto tematikou našli sú realizované počas relatívne krátkeho obdobia (<8 rokov). A v tomto období sa tieto štúdie pozerali na hladiny LDL-C a HDL-C a na základe toho vydedukovali že niečo znižuje, iné zvyšuje riziko CVD. Hladiny LDL-C naozaj klesnú (dôvod môže byť zvýšená aktivita LDL receptorov v pečeni, ale to sa presne nevie), ale netrvá to večne. Naopak, čím dlhšie nejaká z týchto štúdii pokračuje, tým horší je zdravotný stav jedincov (nie len z pohľadu CVD).

Rozprávočka to môže byť pre toho, kto žije informačne v minulom storočí. To, čo som predtým napísal (oxidovaný LDL ako PRÍČINA CVD a nie množstvo LDL-C) je popísané aj v knihe, ktorú som priložil ako zdroj a je to dnes asi najuznávanejšia kniha z oblasti výživy.

34

Marie Skalská
14.11.2014 14.19

Pro zájemce – Harvardská universita uspořádala 25.4.2014 videokonferenci na téma nasycených matných kyselin jejich vztahu k srdečně cévním chorobám. V rámci této videokonference vystoupili přední světoví odborníci na výživu Dr. Frank Hu, Dr. Dariush Mozaffarian, Dr. Frank Sacks, Dr. Walter Willett, and Dr. Alice Lichtenstein.
záznam konferecne naleznete zde:http://webapps.sph.harvard.edu/accordentG2/saturatedornot/index.htm

35

Hattori Hanzo
3.12.2014 15.23

Patrik Duchoň, MUDr. Jiří Hrabák:
páni, klobúk dole! Tiež využívam tento program (jednu z metód IF) niečo vyše roka a funguje skvelo a to aj pri oveľa nižšej tréningovej záťaži ako máte vy dvaja. Trénujem len 4-5 krát do týždňa, z toho mám len 3 ťažké tréningy (silové), zvyšok sú regeneračné a kompenzačné aktivity ako napr. pomalé plávanie alebo beh vo veľmi nízkej intenzite. V mojom veku (40) mám pri výške 178 telesný tuk okolo 10% a pomaly smerujem k 8%, pričom moja východisková hodnota bola pred začatím totho programu bola 30%!
Zaznelo tu, že nasýtené tuky nie sú vhodné pre väčšinu populácie a že tieto skvelé hodnoty sú normálne len pre športovcov a aktivnych ľudí. Myslím si však, že práve tento spôsob životosprávy tieto hodnoty pomáha dosiahnuť. Vrátane kokosového oleja 🙂

36

Harpie
7.12.2014 3.08

Přátelé,
krásně polemizujete o zdraví či škodlivosti potravin obecně a těch titulů… Taky jeden mám a mnoho různých školení, workshopů, konferencí. Ale k ničemu to není – titul pouze vypovídá o schopnosti připravit se na zkoušky v daném čase z daného učiva, tak je nechme spát, naše pravda stejně pravdivější nebude. Vědci objeví tohle a pak zas tamto. Jedna studie popírá druhou a pak zas ta původní platí nade vše. Upřímně: myslím, že nějakému laikovi (a je jich asi většina) jsou studie na nic. Lidi nakupují podle rozpočtu domácnosti, podle reklam a podle toho, co jim chutná. Dovolím si přeskočit i komerci či reklamy, subjektivní pocity nebo vaše dosažené výkony s otázkou…
Kolika se dožijete? 120 let? Nebo více než 150? Většina z nás to zalomí ještě před stovkou nebo dokonce i dříve (třeba mě zítra přejede auto 😉 ) a je jedno, jestli sleduji fotbal s pivem v ruce nebo běhám maratón… To je prostě realita.

Blíží se svátky a jediné, na čem záleží, je cítit se dobře v kruhu rodiny, přátel a vychutnat život, dokud ho mám. Zvolme tedy zlatou střední a nedělejme z čehokoliv „zlaté tele“ nebo naopak vše nezavrhujme, jako to bývá se změnou režimu. Každý jsme originál a na každého funguje něco jiného. Děkuji za všechna vaše fakta a názory, jste vzdělaní a máte přehled… ale chybí tolerance a té je potřeba ze všeho nejvíce. Až vychladnete, přeji hezké zamyšlení a nový pohled na lidi. O ty tu jde, že?

Krásné svátky, Harpie 😎

37

rrr
12.1.2015 13.11

Miroslav Kmet: here we go, nech sa paci, je ich tam pozehnane, hlavne krasnych meta analyz robenych v rozmedzi vami spominanych par poslednych rokov a zavery su tam tiez viacmenej jasne (a v rozpore s tym co tvrdite) – https://en.wikipedia.org/wiki/Saturated_fat_and_cardiovascular_disease_controversy

vacsina konci zaverom ze nahrada SFA v jedalnicku polynenasytenymi MK ma pozitivny efekt.

ona sa popularno naucna literatura predava daleko lepsie ked dostane privlastky ako „sokujuce odhalenie“ alebo „toto meni co sme si doteraz mysleli“ – chce to len viac riesit realne studie a menej rozpravkove knihy s cherry pickingom

38

Aleš
15.1.2015 7.50

Nedá mi se nezapojit do debaty. Předem upozorňuji, že opravdu nechci řešit tuky po odborné stránce, ale upozornit na jiný problém. Pokaždé když se na trh uvádí nový produkt nastoupí marketing, vždy velmi razantně. Bohužel musím konstatovat, že výživový odborníci jsou v tomto směru a dle mého názoru nejvíce ovlivnitelnou skupinou občanů vůbec. To co jsem postupně za posledních 25 let z jejich úst slýchal je opravdu síla. A proto už hezkou řádku let piji mléko z krav podojených do pěti kilometrů od mého bydliště, na chleba si mažu máslo stlučené z téhož mléka a smažím na sádle z prasete, které si sám vykrmím a pak také zabiju. Organizmus řešit nemusím, protože živočišné tuky stihnu spálit prací kolem té kravky a prasete. Lidi vykašlete se na kokosový tuk, který pomůže opravdu jen těm co Vám ho prodají, myslím finančně, a pak také právě těm výživovým poradcům, kteří Vám ho horem dolem cpou, protože jsou placeni ze stejných peněz!

39

Athena
4.3.2015 23.26

Mnoho užitečných informací na téma zdravé tuky je v knížce manželů Hartwigových Jídlo na prvním místě. Vyvrací většinu desetiletí propagovaných mýtů včetně „Velké cholesterolové lži“ apod. Další výborný článek „Hledá se zdravé jídlo“ vyšel v časopisu Reflex 21. 2. 2015. Děkuji MUDr. Hrabákovi za uvedení informací od MUDr. Skalské na pravou míru.

40

Marie Skalská
10.3.2015 9.53

Dovoluji si přiložit reakci lipidologa MUDr. Piťhy jako reakce na článek zmiňovaný v komentech, který vyšel v Relfexu. http://www.fzv.cz/mumraj-v-respektu-a-dobre-ukryti-experti-cast-druha/ MS.

41

Ondřej Němec
27.5.2015 11.36

Dobrý den, paní doktorko. Děkuji za přínosný, demytizující článek a přeji hodně sil do argumentace s tzv.“odborníky“ tedy rádobyodborníky, kteří ve skutečnosti neví o zdravé výživě nic s výjimkou toho, co načetli v pochybných článcích na internetu. Podobných „superpotravin“ s pochybnými účinky na lidské zdraví je celá řada namátkou Acaiberry, semínka chia apod.. Jejich jediným společným jmenovatelem je vždy obrovská virální kampaň o zaručených zázračných účincích na neduhy moderní doby , placená producenty těchto, povětšinou buď zcela neúčinných nebo jen průměrných potravin. Ne, Acai berry nezpůsobí, že zhubnete, ne kokosový olej nepůsobí antiaterogenně, nýbrž naopak atd.. Pravdou zůstává, že v dnešní době je zdravotně nejprospěšnějším olejem s nejlepší poměrem cena/výkon, olej řepkový, který dnes již bez potenciálně škodlivé kyseliny erukové zůstává nejzdravějším olejem vůbec ať už se to nadšeným propagátorům „superpotravin“ líbí či ne. Jako vždy je totiž třeba za propagací drahých superpotravin hledat „cui bono“, v tomto případě zjevně ku prospěchu producentům kokosového oleje, zcela neekologického produktu dováženého přes půl zeměkoule namísto místního oleje řepkového, kterým rozhodně nejde o naše zdraví nýrž jen a jen o obsah našich peněženek.

42

Iveta
2.6.2015 10.48

Kokosový olej je naprosto super ,používám ho jako pletový krém,odličovadlo,tělové mléko skoro rok a ve 40 mám kůži jak mimino a skoro žádné vrásky,i jako odličovák je fajn .Mimochodem jeho vůni zbožnuju. Ať si říká kdo chce co chce každý má právo udělat a obhajovat svůj názor 🙂

43

Lenka
1.7.2015 0.15

Dobry vecer pani doktorka,
chcela by som poznat Vas nazor na pitie kokosovej vody,
na zaklade vasho clanku ma lekar upozorni,ze upchava cievy.
Na druhej strane ja sa moc dobre citim po jeho uzivani,dokonca som citala,
ze ho pouzivaju v nudzovych pripadoch miesto infuzie.
Budem rada,ak mi odpoviete.

44

EN
4.8.2015 12.30

Tak ja som sa zacala stravovat istu dobu v zmysle odporucani Zlatos a spol., jedla som vela avokada, pridala som kokosovy olej a bum.. alergicka reakcia.. vyhadzana tvar.. podla mna vsetkeho vela skodi a kokosovy olej je precenovany. Za mna vravi moj organizmus nie 😀

45

Ondřej V.
27.9.2015 17.03

Mám takový pocit, že v tomto článku je zaměňována (ne)prospěšnost levného náhražkového rafinovaného kokosového tuku(oleje) s prokazatelnou prespěšností extra panenského za studena lisovaného kokosového oleje,který má naopak prokazatelný a prokázaný pozitivní přínos na lidské zdraví.Není uveden odkaz odkud autorka článku čerpala,takže nemohu posoudit jaký typ kokosového oleje byl rozebírán,studován,ale shrnutí nasvědčuje tomu,že o extra panenský za studena lisovaný kokosový olej nešlo,který je výborný a všestraný nejen pro kosmetické účely,ale i gastro.Právě způsob vyzískávání kokosového oleje má nasvědomí ten ohromný rozdíl mezi rafinovaným a lisováným za studena(1.extrakce) a jejich zdravotního přinosu.

46

Martin
18.10.2015 0.18

Zajímavý článek a diskuse k němu. Líbí se mi, jak je jednou stranou jedna potravina vyzdvihována a druhou zcela zatracována. Potraviny se posuzují bez kontextu a pak to dopadá, jak to dopadá.
Nebylo by vhodné se zaměřit na skupiny lidí, kteří tedy tu danou potravinu konzumují a studuvat jejich zdraví? Pakliže se píše o tom, jak je kokosový olej výrazně aterosklerózu podporující, jaktože se mezi ostrovní populací v Polynésii, Filipínách nebo Paupi Nové Guinei, kde kokosový olej představuje asi 60 % veškeré přijímané energie (!) vyskytují případy infarktu a dalších cévních onemocnění daleko méně než v „rozvinutých“ zemích? Asi to bude chilli, nebo tak něco, ne?

Můžeme se předhánět impakt faktorem, jeden si tedy taky přihodím, konkrétně ke kokosovému oleji. IF 3,41, 12. nejprestižnější časopis v nutriční vědě a článek „Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats“ (kde se v závěru píše „in conclusion, the results indicate that consumption of VCO supplemented diet exerts a significant antithrombotic effect, which is associated by suppression of platelet aggregation and low levels of cholesterol and triglycerides. VCO also prevented the formation of lipid peroxides in both erythrocyte membrane and LDL of experimental animals.“)

Mohu vřele doporučit otevřít si science direct a zadat si tam tagy virgin coconut oil blood coagulation factors stroke … ať si sami podíváte, jak se to s tou nebezpečností virgin kokosového oleje má. Starší studie používaly pokud vím především hydrogenovaný (!!!) kokosový olej. O hydrogenovaných tucích snad ani nemusím psát. Zkuste hydrogenovaný slunečnicový olej, jistě bude zdraví prospěšný a kornatění úplně vymizí :-D. Dívejte se na zdroj oleje a jeho formu, na to, kdy byl článek publikován a názor si věřím uděláte…

Uznávám, že kokosový olej není dokonalý a může vést k problémům, ale jakožto alternativa (do jisté míry) za mnohonásobně zvýšené omega 6 (v tomto kontextu zcela jistě prozánětlivé, velmi nestabilní), na durhou stranu ale žádné omega 3 (max ALA, které metabolismus je nanejvýš pochybný), proč ne?

47

evicka
31.10.2015 13.42

to je pekna kravina! kvalitni kokosak uziva staleti thajsko kupříkladu a všichni tam jsou zdravi , hubeni a bez vrásek. uz to by mělo tem co to studuji něco rici. navíc je jasn ze kokosak tak jako každý jiny olej pro zdravou konzumaci musí byt lisovany za studena a nebo přinejhorším ten co budete používat na smazeni do 170C. je jasne ze ten co se lisuje při vyssi teplote nebude nic vic nez odpad, stejne tak jako ostatní oleje. uz je to trapne, jaky je to business v dnesni době vrit kravinam co rekne vyzkumak, který porad něco zkouma ale prd vi, porad se hleda lek na rakovinu a spoustu dalších přitom davno prirodni léčba tyto neduhy vyleci, reklama v tv nam rekne jake zazracne pilulky si mame koupit a bude nam dobře a uzdravíme se , pak nam reknou ze jak zdrava je muesli tyčinka s tim a tim vitaminem, ale o palmaci skodlivem zadna zminka , fluorid dobry na zuby zatimco nas odrovnava a vsichni chodíme s kazema k zubarovi , na chipsy namaluji na obal jak jsou zdrave a kokosak chteji pohanit??to si vazne myslite ze by ho tuna lidi používala a utrácela zbytecne peníze, kdyby po nem tloustli nebo se jim pritizilo n zdravi? a pokud jde o kalorie, kdyby tu někdo pouzival mozek tak rafinovane cukry a jidla se nikdy nedaji porovnat s nerafinovanými! kupříkladu kamarádka mi rekla: ja muzes delat ty pitne ocistne dny na pomerancovem dzusi cerstvem, vzdyt je tam tolik cukru. jedna sklenice pomerancovestavy = snickers. to uz bych si radsi dala tu cokoladu. jaka blbost! rafinovana umelina gneticky modifovana s vytazky s embrii a někdo to chce prirovnavat k nejakym kaloriim? a no a hádejte co v pici dny vypiju litr pomerančového dsuhu tzn spoustu přírodního cukru a jese ztratim kilo az dve zatímco ona si místo toho da jen jednu coko a ma kilo navrch. ja jsem ta zdrava hubena zatímco ona sleduje kazdou kalorii, radsi ji rafinovane a ma zdrav. problémy.

48

Michal (40)
2.11.2015 20.45

to Hattori, Hrabák a spol. IF už jedu taky a je to šupa !!!!!!!!. V kombinaci s kruhovými tréninky jde kondička rapidně nahoru a tuky dolů. Snídaně žádná, mezi druhou a třetí proteiny a tuky, kolem sedmé až půl osmé hned po tréninku sacharidy, pak večeře proteiny-sacharidy-tuky. hodně proteinů (maso), hodně tuků (ořechy), málo sacharidů-knackebrot (jen pro potřeby doplnění po tréniku + sachariďák). cvičím už vic jak 7 let ale až teď díky IF nastoupily razantní výsledky. po 14 dnech inzulínového resetu a po 1 měsíci celkem se cítím jako kdybych si šňupl lajnu koksu, tolik energie!!!. Hlava už nebolí, zapoměl jsem brát prášky na žaludeční reflux (a zjistil že už je nepotřebuju). Místo chleba , rohlíků a kdejakýho pečiva dávám zeleninu (brokolici, špenát, zelí, okurky, rajčata ………) ovoce prakticky žádné. Tuky beru z ořechů, smažím na řepkovém, nebo na ghí, nebo na mct (to piju i jen tak abych splnil denní limit – díky app kaloricke tabulky se to dobře počítá) Vysvětlovat nějakými studiemi si to nemusím, funguje to a to mi stačí. Z potravinových doplňků používám jen 80%protein na dorovnání denního limitu jinak ne, to samé sachr po tréninku, jinak sacharidy jen s nízkým GI a jen v nejnutnějším množství. Tuky střídám rostlinné i živočišné. Nasycené neřeším, tzn jím je taky a dost, při cheat day si dám i škvařené sádlo a pořád hubnu. Cítím se skvěle … A mudr. teoretici si můžou bádat podle libosti 🙂

49

Edit
4.11.2015 1.04

Pro Ing.Kopeckou:
Moc díky za zmínku o tom,že lékaři nemají o zdravé výživě ani ponětí,pokud to není zrovna jejich obor ( a i tady si nejsem jistá ). Prodělala jsem zánět slinivky břišní,nekrotickou formu. Když mne propouštěli z nemocnice,dostala jsem ten samý dietní předpis,jako můj otec před dvaceti lety. Absolutně zcestná dieta,pokud bych ji dodržovala,jsem dnes na prkně. Absolutní zákaz jakýchkoliv tuků,pouze staré bílé pečivo,ovoce a zelenina velmi omezeně bez slupek a semínek,atd. Papír jsem hodila do koše a poslouchala své tělo.Samozřejmě,že nejím smažená jídla,uzeniny,paštiky atp. Nicméně zeleniny a ovoce si dopřávám spousty a se šlupkami,jím pouze žitný chléb,jinak vše bezlepkově,oleje střídám – používám za studena a kupuji v té nejvyšší kvalitě,množství neřeším. Již pět let se cítím skvěle,krevní testy mám jako mladá holčina,krevní tlak taktéž.
Pro ostatní:
Tahle diskuse je naprosto k ničemu,stačí používat zdravý rozum a držet se dobře známého „všeho s mírou“. Navíc pánové si tady čechrají peří,jak jsou fyzicky zdatní a kolik mají natrénováno. Asi vám nedošlo,že kalorické tabulky využívají hlavně lidé,kteří bojují s nějakým problémem,tudíž to v žádném případě nejsou lidé zdraví a ve formě,jinak by tuto pomoc nepotřebovali. Vyvážená strava je opravdu základ všeho a to hovořím z vlastní zkušenosti. Než mne postihla výše zmíněná nemoc,vážila jsem 120 kg a brala prášky na všecko možné. Nyní již roky vážím 63 kg s drobnými výkyvy směrem nahoru. Také vím,jak je těžké se zříci milovaných jídel,vím,jaké to je sportovat,když jste jako tank a vím,že nejlepší dieta je „žer méň“. Takže příště doporučuji méně odbornosti a více zdravého rozumu.
A Alešovi děkuji za velmi milý komentář,plně se s ním ztotožňuji – tu zabijačku bych si taky dala,kdybych mohla 🙁

50

Šárka
11.11.2015 16.45

já na kokosový olej teda nedám dopustit..A líbí se mi jeho všestrannost, používám jej hlavně na suché ruce a popraskané rty a pomáhá mi. Úžasný je taky v kuchyni, nejraději jej mám v palačinkách a desertech, ale dá se použít i při pečení nebo smažení. Ale pravda je, že záleží na tom, o jaký olej se jedná, jestli je kvalitní.

51

monyyy@seznam.cz
16.12.2015 11.50

Dobry den,vsude pisou ,ze kokosovy olej je vyborny pri redukci vahy..od te doby ,co jsem si skoro kazdy den zacala davat lzicku kokosoveho oleje do vlockove kase na snidani,roste mi bricho,vaha se zastavila 🙁

52

jarod72pm
1.1.2016 18.24

Paní doktorko ,zřejmě nečtete nezávislé odborné nové poznatky o kokosovém oleji(tuku) .(vydrží i 200 stupňů bez přepálení a tvorby karcinogenních látek)
Vše je na omega 6 a 3 v poměru 3:1 kdy je to v pořádku
kokosový tuk i palmojádrový tuk jsou nejzdravější tuky pro pečení smažení včetně rýžového oleje , pokud lidem radíte do kuchyně pro tepelné zpracování tuků na vaření smažení pečení – slunečnicový či řepkový olej tak jim radíte jed !
Vše podle nejnovějších poznatků o mrtvici a infarktu ukazuje na tuky které mají vyšší poměr omega 6 k omega 3 tedy omega 6 ve vysokých dávkách má na svědomí záněty tepen a žil kdy pak zánět může způsobit infarkt nebo mozkovou mrtvici !!! toto je fakt
V rozumné míře lze použít olivový olej nebo sádlo či živočišné máslo .
Po tom co jsem vyřadil rostlinné oleje na tepelnou přípravu se snížil výrazně i cholesterol v těle ,i třeba bramborák není už tak těžký pokud se udělá na kokosovém tuku . Jen se divím co doktor dokáže napsat bez nových poznatků je to docela ostuda z Vaší strany.
Jinak lidé co používáte na pečení smažení klasický palmový olej tak to je opravdu nejhorší volba ke zdraví – pozor na to !

53

Lalala
14.1.2016 9.46

Tady jse zase odborníků. každej druhej má dokrotrát 😀
Nemám nic, jen přeji paní doktorce pevné nervy.

54

Janeg
21.1.2016 9.39

Kolik hlav, tolik názorů. Někteří si je vytvořili u plotny, někteří dlouholetým studiem nejednoznačných podkladů.
Nesmažit, tuk hlavně ze semen a ořechů a zbytek zasyrova až do připravené potraviny a zdroje střídat.

55

petr
18.2.2016 10.34

to monyyy@seznam.cz :

problém bude možná v těch vločkách…. snídat vysoce sacharidovou snídani je největší kravina co můžete udělat……

56

Nina H
20.3.2016 23.39

Dobrý den, jsem laik, chtěla bych se zeptat na pupalkový olej, samozřejmě ne v teplé kuchyni, ale užívání jako doplněk stravy. Uvádí se, že obsahuje Omega-6. Omega-6 jsou prý prozánětlivé. Ale u pupalkovýho oleje se uvádí, že má protizánětlivé ůčinky. Tak to znamená, že ne všechny Omega-6 jsou prozánětlivé?

57

Ing. Macáková Marcela
21.3.2016 11.03

pro Nina H: Prosim, pro konkrétní dotazy používejte naši poradnu: http://odpovedi.kaloricketabulky.cz/, kde vám naši odborníci rádi poskytnou informace.
Děkuji za pochopení.

58

Omasta
18.4.2016 3.20

Pro jarod72pm Máte 30 let steré informace. Poměr omega 3 a omega 6 je k ničemu. Chtěl bych se zeptat autorky. Jak jste přišla na to, že

Zato nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou hodnoceny výrazně aterogenní. ?

Že je to všeobecně přijímaný fakt nestačí. V dnešní době můžou laici publikovat na internetu a přijímat, co se jim zlíbí. Už jenom v diskusi, kolik je protichůdných názorů, Každý umí vařit, tak rozumí výživě. Komu máme potom věřit, když tady probleskly minimálně 3 vzájemně si odporující názory?

59

Kokosový olej
18.6.2016 20.30

Říká se, že kokosový plej je dobrý i na bělení zubů. Je to pravda?

60

Roman
28.6.2016 20.19

Dobrý den, rád bych přidal své zkušenosti s kokosovým olejem. Kokosovy olej si vyrabim pro své vlastní učely z kokosovych platku. Po uzivani kokosu 1 lžička 2x denne po dobu 2 měsícu mi snižila cholesterol. Pří mazání je pokožka jvelmi hebka. Ekzemy ktere jsem mel mi pomalu zmizely. Cisteni zubu je opravdu vyborne zuby jsou belejsi, zuby jsou krasně hladké. Kamarád po půl ročním užívání snižil pruběh Alzheimerovy choroby. Jen vím že kupovany kokosovy olej s tim co vyrabim doma nema nic spolecneho na chuti. Na každem obalu je že vsichni to lisujou za studena a porad je chut a aroma o ničem cim to je ? Mne to ukazalo vše pozitivně nejsem lekar ani biochemik pisu pouze sve zkusenosti a co cítím.
S pozdravem
Roman

61

Tak_Dobrý
19.7.2016 3.31

Pobavily me hejty slunickaru co kritizuji doktory aniz by vedeli zaklady biochemie brecim smichy

62

Anetka
22.9.2016 16.31

Je zdravý hlavně v kosmetice, ale prý vnitřně snižuje špatný cholesterol. Čištění pleti olejem je za mě nejlepší, můžete si do ricinového oleje vybrat další složky 😉

63

Michal
29.12.2016 16.13

paní doktorka udělal v úvodu zásadní chybu. Všeobecně se považuje za středně dlouhý řetězec (MCFA) – 6 až 12 atomů uhlíku. Někteří autoři uvádějí max. 10. Pak se jejich argumantece začíná obracet proti nim. Najednou je zdravých zhruba 70% objemu kokosových tuků a kyselina laurová se dle toho hodnocení stává z jedu lékem (tak jako v realitě)
zdroj: Tomáš Kašpar – Hra o zdraví

64

Kamil P
1.2.2017 18.46

Jestli bych se mohl přidat 😀 moc nesouhlasím s moderní dobou i když se v ní paradoxně můžu pro někoho ztotožňovat. Vyrůstal jsem v malém městě v horské oblasti a byl krmen domácí strav…slepice, zabíjačky, zelenina ze zahrádky hnojená jen přírodním trusem atd. atd. do mých 20 let jsem žil jako normální kluk kterého učení moc nezajímalo a věnoval se spíše fyzickým aktivitám holkám a užívání si života…v pubertě jsem si dost zhuntoval tělo drogami (marihuana,pervitin, LSD) atd. musím zaklepat do těď jsem neležel na nemocničním lůžku i když jsem měl už tolik stavů ohrožění života že jsem se modlil k bohu…k lékaři jsem přestal chodit častěji z toho důvodu že mi přišlo jako by mne brali jen jako zboží…pokaždé mi léka řekl paralen a ležet naschledanou..paradoxně jsem mu do dnes za to vděčný protože do mne nerval antibiotika jako dost lékařů. Při pracovní prohlídce mi byla zjištěna Hypertenze 165/120. dostal jsem budík na 24hodin a tlak jsem měl pořád dost vysoký…bylo mi řečeno že dostanu prášky na tlak…od táty jsem se dozvěděl jak jednou dostaneš prášky tělo se přizpůsobí a tím už je musím brát pořád..totéž mi potvrdila doktorka že moc se nestává aby ty to prášky vyléčili, jen udržují tlak v normálu…od té doby jsem nepřišel a začal to řešit změnou zdravotního stylu života…cca po 3Letech změny návyků jsem byl zase na prohlídce naštěstí ve větším městě kde jsem měl strach že doktor příjde na to že mám vysoký tlak a nasadí mi prášky…Tlak cca 120/80 nestačil jsem se divit…a to mi bylo řečeno že tlak nejde vyléčit…ale pořád jsem si říkal vše musí jít vyléčit jen najít tu příčinu co ho zvyšuje…Lidské tělo pro mne přestalo být složitou věcí jako takovou vystudovat několik let těžkého učení cizých názvů apod… a bral jsem ho jako stroj. Zjistil jsem že tělo je závislé na mnoha faktorech a jak to chodí i v brandži u aut…nestačí vyměnit součástka…všechny okruhy musí na sebe navazovat a jestli vyměníte starou součástku za novou další součástky se musejí také vyměnit…a nalít chemii proti utěsnění například chladícího okruhu sice vyřeší problém s nětěsností v určitém místě ale naruší dalších spoustu součástek které na sebe navazují…Tím chci říct že jsem proti nasazování léků a syntetických chemikálii na určité problémy…A jsem zastáncem přírodních potravin na obnovu všech orgánů a funkcí lidského těla. Jen přece jsme vznikli z přírody a né z uměle vytvořených látek (na určité jedince). Každé místo na světě má určité bohatství na přírodní zdroje a místo toho podporovat lékaře kteří jen brečí nad výplatami bych byl radši kdyby měli lidi koníček a studovali přírodu a její vlastnosti k lepšímu a zdravějšímu životu dobrovolně z důvodu jejiich zájmu o spokojený a zdravý život a využít radši práci k uspořádání ekonomiky a rovnocenného života pro každého (jeden se koupe ve zlatě druhý je rád za drobek chleba)…Podle mého názoru by jsme měli šáhnout do minulosti ale hodně před před kde se svět rozvíjel…Kdo může vědět jestli lidská populace šla moderně dopředu správně když se sice udržujeme na světě déle než kdysi (kdo ví) ale každým rokem přibývají nemoci a mutující bakterie. nemluvně o tom že Korporace žijící z našich nevědomků a psychologických tahů které nás přimějí k jejich důvěře a tím k jejímu obohacení. Proč si třeba nevezmeme příklad z tradiční čínské medicíny nebo léčitelů po světě kde ještě není tolik zničena příroda lidstvem a dokáží vyléčit dost těžkých nemocí a konec konců viděl někdo Číňana u doktora? Při čemž dnes potkáte na každém rohu potrviny s Vietnamskou nebo méně častěji Čínskou národností? Znáte někdo lidi kteří umírají předčasně a na naše běžné nemoci? Zajímavé já snad u doktora když jsem k němu chodil nebo když jsem se ptal lidí teda neviděl (a i kdyby tak kolik procent jich bylo v čekárně když na ulici bych se nbál říct že jich víc než dost…Proč lidé na Islandu, Novém Zealandu atd..netrpí takovými problémy jako lidé ze západních zemí…Protože nežijí ve světě kde Lékaři dostanou od Farmaceutických firem Dovolené jen proto aby předepisovali určité léky které se firmy snaží prodat…Je dost doktorů kteří vidí tenhle s prominutím bordel v západní medicíně ale nic s tím nenadělají…Já osobně jsem Vegetarián a od té doby co jsem se jím stal jsem nad míru spokojený nikdy jsem neměl takovou fyzičku..Dal jsem se na bosou chůzi a s koleny se kterými jsem měl problémy do 3 měsíců přestali…mé tělo sice není tak pevné jak na živočišné straně ale za to paradoxně je silnější 😀 proto jsem začal na sobě testovat potraviny a hlavně poslouchat své tělo co potřebuje. Podle mne by si měl každý člověk se snažit dát do kupy tělo tzn…příroda nemůže být škodlivá když jsme díky ní vznikli a až se bude člověk cítit dobře bude mít svou zdravou váhu a kondici ve všech směrech tak vyzkoušet půst aby se tělo očistilo a pomalu mu dopřávat potraviny z přírody obsahující vše co tělo potřebuje…Jezte vše co se v přírodě vyskytne avše s mírou..Po půstu uvidíte kolik málo jídla vám stačí aby jste se cítili skvěle a měli dost energie. Na víc Imunitní systém a mozek je nejduležitějsí systém v našem těle které vše řídí…Ostatní orgány jsou jen součástky ke správnému fungování těla…Hlavní je duševní rozvoj a starat se o svou mysl..a posilovat imunitní systém…která pak řídí vše aby správně fungovalo…a tělo se pak vypořádá se vším špatným co do něj dáte protože má vše tak uspůsobeno…Rád si čtu věděcké poznatky ale jen ke zdokonalování svých informací a k rychlejší cestě poznat lidské tělo…Dyt nikdo z Vás ani ten nejlepší věděc nemůže říct že ví co je správné…Přeci jen četl materiáli které další člověk sepsal ze svých studií at na zvýřatech nebo lidech třeba již s narušeným systémem. Taky jsem toho dost studoval a i když jsem lajk pochopil jsem něco málo z Biochemie jak funguje ale jen si z toho beru poznatky které bud díky zkoušení se mi ověří jako zatím fungující nebo nefungující…ale zase co nefuguje ted s narušným tělem může fungovat ve zdravém těle….Proto budte štastní a jezte to co Vás šťastnými dělá jen si dávejte pozor aby jste nebyli jako fetáci závislí na škodlivém jídle jelikož vaše tělo oblbuje…Přírodou nic nezkazíte..a časem uslyšíte i vy vaše tělo co po vás vyžaduje….proto mi příjde nesmyslné se tady přít o to kdo má nejnovější poznatky o nějaké studii…dyt každý kdo se něčemu věnuje může dokázat to samé co nějaký věděc i on byl jednou jen obyčejným člověkem…nehledejte ve všem vědu..vše je snadné když vás to zajímá a baví vás to….Jen celkově mne mrzí že doktoři spoléhají na poznatky nějakých lidí a určují zda máme žít nebo né…Doktor by měl jen poradit a né si brát životy do svých rukou…dyt každej dělá chyby a proč má někdo platit životem za to že někdo udělal chybu..at je každý sám svým pánem svého zdravý… Omlouvám se za to jak jsem to napsal ale chtěl bych toho říct tolik že nevím co psát a proto píšu páté přes deváté…Měj te se hezky a zdravý chytrý člověk si tady nebude lámat hlavu ale naopak se bude řídit jak už jsem někde četl svým „rozumem“ pokud ho ještě někdo má…. Jinak přeji hezký večer

65

Karel
26.4.2017 1.23

Naprostý souhlas s uživatelem „Honza the Kouč“. Více k tomuto stupidnímu článku není co dodat!

66

Jurasky
16.6.2017 6.46

Dobrý den,
začetl jsem se , neboť jsem hledal na internetu jak je prospěšný kokosový olej, nikdy jsem jej neužíval, už 15let používám výhradně olivový, ale ne kupovaný v CZ, kvalita potravin v CZ je dost mizivá, ale tím se nechci zaobírat. Jen mě udivilo, jak Doktor, cvičí, bez snídaně a ten příjem bílkovin???? nestačil jsem se divit. :-)))))) vypadli mi doslovně oči z důlku, pane Doktore a co kyselina močová v krvi???? :-))))) Jeden odborník mi poradil, 200g bílkovin denně, za 6 měsíců, se moje doktorka nestačila divit, co se děje a řekla mi, že mám tak akorát náběh na DNA. V životě jsem nebyl nemocný, asi mám nějaký dar od boha je mi 53 let, a to jsem žil střídavě, sport a nebo nesport, alkoho a flámy, kdy jsem dokázal i tři dny v kuse flámovat , také jsem silný kuřák 40let 3 až 5 krabiček denně. takže, po přečtení komentářů jsem ze všeho moc moudrý nebyl, ale 300g bilkovin, pokud pán nevaží 300kg, je na považenou, bez snídaně??? Tím jsem zapochyboval, že jestli pán bude vůbec doktor, a to jsem přehledl procento tuků v těle, kde uvadí 4,5% . měl jsem 15% nedosáhl jsem vaší kvality:-))) ale šel bych dál, kdyby mě paní doktorka včas nezabrzdila, tuky drží vaše orgány v těle na správném místě, takže to nepřehánějte. Opět jsem se zamyslel nad jeho akreditací:-))) Pokud někdo uvádí nesmysly, težko uvěřím tomu, co napíše o kokosovém tuku. Každý má volbu a může si to vyzkoušet sám na sobě, pokud má na to trpělivost, jak se to odrazí na jeho zdraví, někdy je cesta zpět a někdy bohužel ne.

67

Ema
19.6.2017 15.48

Dobrý den, prosím tedy o radu , jestli je tedy kokos prospěšný pro zdraví ? Na zuby , na dasne, na imunitu , výživa kloubů ,snizovani cholesterolu a krevniho tlaku apod. Četla jsem o jeho blahodárných účincích jak pro lidi tak pro zvířata , ale ted jsem z toho jelen. Používáme ho doma jak pro sebe tak i pro kočky a psa do jídla 1 lžičku. Tak ted nevím abychom jim neublizovali…Prosím o radu. Mockrát děkuji za odpověď.

68

Marie Skalská
21.6.2017 9.46

Prohlášení Americké kardiologické asociace – v současné době nejrespektovanější odborné společnosti na světě z 15.6.2017: „Another example is coconut oil. It’s been touted as healthy. But the science for this opinion is not there at all. In fact, the science says that coconut oil, which has mostly saturated fatty acids, raises your LDL cholesterol, which is linked with increased risk for heart disease.“ https://www.hsph.harvard.edu/news/features/frank-sacks-swap-saturated-fats-for-healthier-fats/

69

Karel Hrnčiarik
30.7.2017 8.57

Dobrý den,

výživa je individuální a mění se průběhu života. Řídím se dle doporučení WHO http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/.
Tuky jsou potřeba jsou zdrojem energie a rozpouštějí se v nich vitamíny D, E, K, A.
„Cholesterol je významnou součástí živočišných buněčných membrán a je výchozí látkou pro syntézu celé řady dalších biologicky účinných sloučenin, především sterolů“.
Souhlasím výrazným nadbytkem nasycených mastných roste hladina plasmatického LDL cholesterolu a zvyšuje se tak riziko aterosklerózy. Kokosový olej by se měl jíst jen v malém množství.
Prospěšnější je dostatek vlákniny v potravě nejlépe ve formě zeleniny.
Při fermentaci vlákniny ve střevě mohou vznikat mastné kyseliny s krátkým řetezcem.
S Nedostatkem vitamínů a antioxidantů v potravě vzniká lipoperoxidace LDL cholesterolu a tím zánětlivé procesy v cévách.
S tím i souvisí přebytek omega 6 nenasycených kyseliny v potravě v české populaci. Doporučený poměr omega-6 : mega-3 je 4-6 : 1, odhaduje se na 10-15 : 1. Při přebytku omega 6 při nedostatku antioxidantů také dochází lipoperoxidaci tuků.
Lidé by měli mít pestrou stravu a jíst základní potraviny a ne průmyslově zpracované potraviny např. polotovary, margaríny…
Při nadbytku jednoduchých cukrů, soli, emulgátorů se zvyšuje propustnost střeva. Toxické látky se dostávají do těla. O dalších rizikách průmyslově zpracovaných potravin by se dala napsat kniha.

Setkávám se specifickými poruchami výživy u lidí, situace se mění díky projektům http://www.stob.cz/cs/home, http://www.vimcojim.cz/ … Konečně se začíná něco dít http://ekonomika.idnes.cz/dvoji-kvalita-potravin-v-eu-dfx-/eko_euro.aspx?c=A170727_114654_eko_euro_neh.

S pozdravem Mgr. Karel Hrnčiarik

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články