Cecílie Jílková: Raw strava. Lék nebo hladovění?

Když jsem před několika lety vyzkoušela raw stravu, zažila jsem mnoho překvapení.

Zjistila jsem, že vlastně ještě nejsem tak stará, aby mě už bolela kolena, pozorovala jsem, jak se zkracuje doba mého spánku a jak mizí odpolední únava, bolesti hlavy i kilogramy nadváhy. Raw strava mi pomohla od chronických trávicích problémů a nikdy jsem neměla vyšší imunitu.

Raw strava je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, klíčené luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Tato strava má vysoký obsah živin a nulový obsah aditiv, přidávaných cukrů a ztužených tuků.

Dnes je mi pětatřicet let, vypadám o deset let mladší, mám stále optimální hmotnost a netrápí mě trávení, ani rýma či kašel několikrát do roka. Nejsem však vitariánkou. Proč?

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Zůstaňte objektivní

Ať už nás ve výživě láká jakýkoli směr včetně veganství, vitariánství nebo paleo diety, vždy je nutné zůstat objektivní.

Například panu Davidovi pomohla raw strava zhubnout a zbavit se bolesti zad. Bylo by snadné říct si, že živá strava je lék na všechno, ale nebylo by to objektivní. Pan David nemusí až do konce života jíst pouze syrovou stravu. Bohatě mu postačí jídelníček, který bude syrový jen zčásti.

V jistém ohledu bude každá změna našeho jídelníčku ve prospěch rostlinné stravy k dobru. Vyřazení největších zel naší stravy, jako je nadmíra živočišného tuku, soli a emulgátorů také tělu prospěje. Lpět pro to však na jediném výživovém směru by bylo příliš krátkozraké.

Tělo má své potřeby, které se však neustále mění. Pokud vám detoxikační strava pomohla ozdravit se, ještě to není záruka, že vám tato strava dokáže dlouhodobě, rok za rokem, poskytovat dostatek všech důležitých živin. Zásoby vitaminů rozpustných v tucích se mohou vyčerpat, nižší příjem některých minerálů může začít působit negativně a tak dále.

Rizika raw stravy

Obecně se říká, že je raw strava chudá na bílkoviny, vápník, jód a zcela zde chybí vitamin B12. Ne že by nebylo možné sestavit raw jídelníček, který je obohacený o rostlinné zdroje vápníku i jódu, obsahuje nejnutnější množství rostlinného proteinu a počítá se suplementací B12. Takový jídelníček si ale dokáže sestavit jen málokterý laik.

Přestože sama takový jídelníček sestavit umím, daleko přirozenější, snadnější a udržitelnější mi připadá jídelníček obsahující třeba jen 60% čerstvé stravy jako je ovoce a zelenina. Sama takový jídelníček dlouhodobě aplikuji na sobě i své rodině a nemoci se nám úspěšně vyhýbají.

Raw strava jako inspirace do kuchyně

Když jsem před lety objevila fenomén raw, zaujaly mě možnosti experimentování se syrovými surovinami. Od té doby pravidelně publikuji recepty na nejrůznější raw laskominy na svém webu www.najimseazhubnu.cz. Věděli jste, že můžete vyrobit raw dorty, vánoční cukroví, palačinky, štrůdl, rizoto a dokonce i pizzu? A je toho ještě mnohem více. Některé recepty se v naší rodině tak uchytily, že nakonec zcela nahradily původní pečené, vařené či kupované méně zdravé varianty. V tomto ohledu raw stravě vděčím za mnohé.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Láska k jídlu a konec posedlosti…

Dalším pozitivem raw stravy je její příznivé působení na psychiku. Pokud mlsáte zdravě, nemusíte se trápit výčitkami svědomí. Kdysi jsem se ztrácela ve spirále negativních emocí – snažila jsem se hubnout, ale stále dokola jsem selhávala a propadala pocitům bezmoci, sebenenávisti a apatie. Díky raw stravě jsem si ale mohla konečně dovolit jíst dostatečně a dokonce mlsat sladká nebo tučná jídla, aniž bych měla pocity viny.

Raw strava ano nebo ne?

Po zkušenostech s vlastním tělem i praxi s klienty doporučuji rozhodně věnovat raw stravě větší prostor v našem jídelníčku a lednici. Čerstvé ovoce k snídani a na svačinu a čerstvá zelenina jako příloha k obědu a večeři by měly být každodenní rutinní záležitostí. Pravidelná dávka zdravých rostlinných tuků v podobě semínek či ořechů zrovna tak. Nebojte se také zaexperimentovat s raw dezerty nebo cukrovím.

Vedle těchto potravin ale můžeme jíst i tepelně upravené obilniny, luštěniny a brambory, kvalitní živočišné produkty jako jsou ryby, bio nebo domácí vejce, kysané mléčné produkty a maso. Pamatujte jen, že rostlinná strava by měla tvořit alespoň dvě třetiny jídelníčku.

Přeji Vám mnoho úspěchů a radosti v kuchyni i mimo ni!

Cecílie Jílková www.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Je také lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

Komentáře

1

sirael
15.5.2016 10.22

Prominte, ale kdybyste rekla, ze vam je 45 a vypadate o 10 let mladsi, tak by se tomu dalo mozna i verit, ale takhle je to jen plane tlachani o nicem a tahani penez z nestastnych lidi, kteri se potykaji s nadvahou nebo maji zdravotni potize ci chteji vypaďat sveze. Ani tech 25 kg se neda verit, nejspis ani netusite, co s clovekem takova kila navic udelaji, jinak byste podobna fota nemohla zverejnit… je to jen dalsi podvodna stranka, ktera zneuziva trapeni nekterych lidi 🙁

2

Ing. Macáková Marcela
17.5.2016 12.19

Dobrý den, děkujeme za názor. Musím se však ohradit vůči vašemu osočení, že jde o podvodné stránky. Kdo nás sleduje pravidelně, ví, že zde žádné podvodné preparáty neinzerujeme a články pocházejí z pera (resp. klávesnice) erudovaných odborníků. A spolupracovnice Cecílie Jílková, kterou zmiňujete, skutečně díky speciální stravě zhubla 25 kg. Podrobnosti se můžete dočíst zde: http://blog.kaloricketabulky.cz/2015/06/cecilie-jilkova-jak-vyzrat-na-jojo-efekt/ (je tam i fotografie před a nyní) .
Přejeme vám jen to dobré a ať se třeba díky naší aplikaci podaří vyladit váš stav k vaší spokojenosti.
http://www.kaloricketabulky.cz/

3

Anetka
18.5.2016 15.28

Raw strava je fajn, akorát její příprava vyžaduje někdy delší přípravu. Cuketové špagety vyžadují zručnost, já je krájím. Naučila jsem o raw stravě na internetu. Jak zhubnout? Není to těžké, ale musíte vědět, jak na to.

4

Mirka
7.6.2016 19.56

Výhoda Raw stravy je právě v jednoduchosti a bez přípravy. V sezóně, kdy zraje ovoce a zeleniny mnohdy není nuné vyrábět špagety či připravovat tučné raw dorty…Samozřejmě se nedá jíst celý dny melouny, nebo jablka, ale proč projíždět cuketu spiralizérem, ci mixovat ořechy a utlačovat je do formy?

5

Michal Steidl
9.6.2016 8.42

Rozhodně to nevidím tak negativně, jako první komentář. Když chce člověk zdravě zhubnout, tak to jde vždy, stačí jen chtít. Ono už jen to, že se dostane do stavu, kdy musí následně hubnout desítky kil, značí, že je něco sakra špatně a vůbec by zde být neměl. RAW je samozřejmě výborná idea, ale jak je zmíněno v článku (a jsem rád, že to tam je) – nemělo by se to přehánět a mít celý jidelníček RAW. Pro 160cm vysokou, nesportující holku/ženu vážící 55-60kg je to možná fajn. Ale těžko toto lze aplikovat na někom, kdo má 85-100kg a žije aktivně, je jedno, jestli dělá silové nebo vytrvalostní sporty. A to je věc, která mi v tom článku chybí, protože jinak je to celkem dobře podaná informace. Samozřejmě neříkám, že to nejde, ale z mého pohledu to má spíš víc negativ než pozitiv.

6

MONIK TOMASKOVA
6.8.2017 15.02

Doky raw strave nsem zhubla 12 kg za 6 tydnu,mela jsem mraky energie(stacilo mi spat 3-5 hodin denne),stihala jsem plno veci a nemela jsem hlad…jedla jsem co a kdy jsem chtela(ovoce,zelenina,orechy,seminka,zampiony,…).
Pak jsem se nechala zlakat ke starym navykum a?
Unava,bolest hlavy,nafouklost a kila nahore,lenost udelat cokoli navic,…….
Proto se vracim zpet k Raw strave……a uz se tesim na tu energii,kterou jsem mela driv….
Neni to blabol a nikdo netaha z nikoho penize a nestastni lide jsou sami ze sebe ne z tehle stranky…..
Mam to vyzkousene sama na sobe a to je pro mne dukaz,ktery mohu doporucit ostatnim lidem.
Nebojte se toho….;)
Monik

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články