Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Raw strava. Lék nebo hladovění?

Když jsem před několika lety vyzkoušela raw stravu, zažila jsem mnoho překvapení.

Zjistila jsem, že vlastně ještě nejsem tak stará, aby mě už bolela kolena, pozorovala jsem, jak se zkracuje doba mého spánku a jak mizí odpolední únava, bolesti hlavy i kilogramy nadváhy. Raw strava mi pomohla od chronických trávicích problémů a nikdy jsem neměla vyšší imunitu.

Raw strava je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, klíčené luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Tato strava má vysoký obsah živin a nulový obsah aditiv, přidávaných cukrů a ztužených tuků.

Dnes je mi pětatřicet let, vypadám o deset let mladší, mám stále optimální hmotnost a netrápí mě trávení, ani rýma či kašel několikrát do roka. Nejsem však vitariánkou. Proč?

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Zůstaňte objektivní

Ať už nás ve výživě láká jakýkoli směr včetně veganství, vitariánství nebo paleo diety, vždy je nutné zůstat objektivní.

Například panu Davidovi pomohla raw strava zhubnout a zbavit se bolesti zad. Bylo by snadné říct si, že živá strava je lék na všechno, ale nebylo by to objektivní. Pan David nemusí až do konce života jíst pouze syrovou stravu. Bohatě mu postačí jídelníček, který bude syrový jen zčásti.

V jistém ohledu bude každá změna našeho jídelníčku ve prospěch rostlinné stravy k dobru. Vyřazení největších zel naší stravy, jako je nadmíra živočišného tuku, soli a emulgátorů také tělu prospěje. Lpět pro to však na jediném výživovém směru by bylo příliš krátkozraké.

Tělo má své potřeby, které se však neustále mění. Pokud vám detoxikační strava pomohla ozdravit se, ještě to není záruka, že vám tato strava dokáže dlouhodobě, rok za rokem, poskytovat dostatek všech důležitých živin. Zásoby vitaminů rozpustných v tucích se mohou vyčerpat, nižší příjem některých minerálů může začít působit negativně a tak dále.

Rizika raw stravy

Obecně se říká, že je raw strava chudá na bílkoviny, vápník, jód a zcela zde chybí vitamin B12. Ne že by nebylo možné sestavit raw jídelníček, který je obohacený o rostlinné zdroje vápníku i jódu, obsahuje nejnutnější množství rostlinného proteinu a počítá se suplementací B12. Takový jídelníček si ale dokáže sestavit jen málokterý laik.

Přestože sama takový jídelníček sestavit umím, daleko přirozenější, snadnější a udržitelnější mi připadá jídelníček obsahující třeba jen 60% čerstvé stravy jako je ovoce a zelenina. Sama takový jídelníček dlouhodobě aplikuji na sobě i své rodině a nemoci se nám úspěšně vyhýbají.

Raw strava jako inspirace do kuchyně

Když jsem před lety objevila fenomén raw, zaujaly mě možnosti experimentování se syrovými surovinami. Od té doby pravidelně publikuji recepty na nejrůznější raw laskominy na svém webu www.najimseazhubnu.cz. Věděli jste, že můžete vyrobit raw dorty, vánoční cukroví, palačinky, štrůdl, rizoto a dokonce i pizzu? A je toho ještě mnohem více. Některé recepty se v naší rodině tak uchytily, že nakonec zcela nahradily původní pečené, vařené či kupované méně zdravé varianty. V tomto ohledu raw stravě vděčím za mnohé.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Láska k jídlu a konec posedlosti…

Dalším pozitivem raw stravy je její příznivé působení na psychiku. Pokud mlsáte zdravě, nemusíte se trápit výčitkami svědomí. Kdysi jsem se ztrácela ve spirále negativních emocí – snažila jsem se hubnout, ale stále dokola jsem selhávala a propadala pocitům bezmoci, sebenenávisti a apatie. Díky raw stravě jsem si ale mohla konečně dovolit jíst dostatečně a dokonce mlsat sladká nebo tučná jídla, aniž bych měla pocity viny.

Raw strava ano nebo ne?

Po zkušenostech s vlastním tělem i praxi s klienty doporučuji rozhodně věnovat raw stravě větší prostor v našem jídelníčku a lednici. Čerstvé ovoce k snídani a na svačinu a čerstvá zelenina jako příloha k obědu a večeři by měly být každodenní rutinní záležitostí. Pravidelná dávka zdravých rostlinných tuků v podobě semínek či ořechů zrovna tak. Nebojte se také zaexperimentovat s raw dezerty nebo cukrovím.

Vedle těchto potravin ale můžeme jíst i tepelně upravené obilniny, luštěniny a brambory, kvalitní živočišné produkty jako jsou ryby, bio nebo domácí vejce, kysané mléčné produkty a maso. Pamatujte jen, že rostlinná strava by měla tvořit alespoň dvě třetiny jídelníčku.

Přeji Vám mnoho úspěchů a radosti v kuchyni i mimo ni!

Cecílie Jílková

eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

9.5.2016 Cecílie Jílková Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Ludmila (67 let): Když mám nyní dostatek bílkovin, zmizely chutě na sladkosti

V naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami nalézají společnou řeč lidé všech věkových kategorií.

Těší nás, že své příběhy a tipy tam sdílejí nejen mladé maminky na mateřské, které chtějí zhubnout po těhotenství, ale také úžasné a charismatické ženy, které se prostě chtějí cítit dobře ve svém těle. A změny v jídelníčku si doslova užívají.

Celý článek 24.3.2023

Související články

Kopíruj položky v jídelníčku i celé denní doby

Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.

Celý článek 18.3.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Překročení redukčního příjmu kalorií – co s tím?

Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.

Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?

Celý článek 17.3.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jíte pořád to samé dokola? Přináším tipy pro konzervativní strávníky

Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…

Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.

Celý článek 14.3.2025

Vylepšení stávající funkce mazání záznamů v Kalorických Tabulkách je tu

Chybami se člověk učí. To platí i pro sestavování jídelníčku. To je důvod, proč jsme v aplikaci Kalorické Tabulky pro iOS vylepšili mazání chybných zápisů. 

Celý článek 11.3.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Přírodní zdroje důležitých vitamínů a minerálů

Dnes tolik populární doplňky stravy se jistě vyplatí během zimních měsíců nebo při určitých druzích onemocnění, případně při zvýšené námaze.

Během většiny roku a za běžných okolností máme však dostatek možností, jak doporučených denních dávek dosáhnout přirozeně.

Celý článek 9.3.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner