Když jsem před několika lety vyzkoušela raw stravu, zažila jsem mnoho překvapení.
Zjistila jsem, že vlastně ještě nejsem tak stará, aby mě už bolela kolena, pozorovala jsem, jak se zkracuje doba mého spánku a jak mizí odpolední únava, bolesti hlavy i kilogramy nadváhy. Raw strava mi pomohla od chronických trávicích problémů a nikdy jsem neměla vyšší imunitu.
Raw strava je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, klíčené luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Tato strava má vysoký obsah živin a nulový obsah aditiv, přidávaných cukrů a ztužených tuků.
Dnes je mi pětatřicet let, vypadám o deset let mladší, mám stále optimální hmotnost a netrápí mě trávení, ani rýma či kašel několikrát do roka. Nejsem však vitariánkou. Proč?
Zůstaňte objektivní
Ať už nás ve výživě láká jakýkoli směr včetně veganství, vitariánství nebo paleo diety, vždy je nutné zůstat objektivní.
Například panu Davidovi pomohla raw strava zhubnout a zbavit se bolesti zad. Bylo by snadné říct si, že živá strava je lék na všechno, ale nebylo by to objektivní. Pan David nemusí až do konce života jíst pouze syrovou stravu. Bohatě mu postačí jídelníček, který bude syrový jen zčásti.
V jistém ohledu bude každá změna našeho jídelníčku ve prospěch rostlinné stravy k dobru. Vyřazení největších zel naší stravy, jako je nadmíra živočišného tuku, soli a emulgátorů také tělu prospěje. Lpět pro to však na jediném výživovém směru by bylo příliš krátkozraké.
Tělo má své potřeby, které se však neustále mění. Pokud vám detoxikační strava pomohla ozdravit se, ještě to není záruka, že vám tato strava dokáže dlouhodobě, rok za rokem, poskytovat dostatek všech důležitých živin. Zásoby vitaminů rozpustných v tucích se mohou vyčerpat, nižší příjem některých minerálů může začít působit negativně a tak dále.
Rizika raw stravy
Obecně se říká, že je raw strava chudá na bílkoviny, vápník, jód a zcela zde chybí vitamin B12. Ne že by nebylo možné sestavit raw jídelníček, který je obohacený o rostlinné zdroje vápníku i jódu, obsahuje nejnutnější množství rostlinného proteinu a počítá se suplementací B12. Takový jídelníček si ale dokáže sestavit jen málokterý laik.
Přestože sama takový jídelníček sestavit umím, daleko přirozenější, snadnější a udržitelnější mi připadá jídelníček obsahující třeba jen 60% čerstvé stravy jako je ovoce a zelenina. Sama takový jídelníček dlouhodobě aplikuji na sobě i své rodině a nemoci se nám úspěšně vyhýbají.
Raw strava jako inspirace do kuchyně
Když jsem před lety objevila fenomén raw, zaujaly mě možnosti experimentování se syrovými surovinami. Od té doby pravidelně publikuji recepty na nejrůznější raw laskominy na svém webu www.najimseazhubnu.cz. Věděli jste, že můžete vyrobit raw dorty, vánoční cukroví, palačinky, štrůdl, rizoto a dokonce i pizzu? A je toho ještě mnohem více. Některé recepty se v naší rodině tak uchytily, že nakonec zcela nahradily původní pečené, vařené či kupované méně zdravé varianty. V tomto ohledu raw stravě vděčím za mnohé.
Láska k jídlu a konec posedlosti…
Dalším pozitivem raw stravy je její příznivé působení na psychiku. Pokud mlsáte zdravě, nemusíte se trápit výčitkami svědomí. Kdysi jsem se ztrácela ve spirále negativních emocí – snažila jsem se hubnout, ale stále dokola jsem selhávala a propadala pocitům bezmoci, sebenenávisti a apatie. Díky raw stravě jsem si ale mohla konečně dovolit jíst dostatečně a dokonce mlsat sladká nebo tučná jídla, aniž bych měla pocity viny.
Raw strava ano nebo ne?
Po zkušenostech s vlastním tělem i praxi s klienty doporučuji rozhodně věnovat raw stravě větší prostor v našem jídelníčku a lednici. Čerstvé ovoce k snídani a na svačinu a čerstvá zelenina jako příloha k obědu a večeři by měly být každodenní rutinní záležitostí. Pravidelná dávka zdravých rostlinných tuků v podobě semínek či ořechů zrovna tak. Nebojte se také zaexperimentovat s raw dezerty nebo cukrovím.
Vedle těchto potravin ale můžeme jíst i tepelně upravené obilniny, luštěniny a brambory, kvalitní živočišné produkty jako jsou ryby, bio nebo domácí vejce, kysané mléčné produkty a maso. Pamatujte jen, že rostlinná strava by měla tvořit alespoň dvě třetiny jídelníčku.
Přeji Vám mnoho úspěchů a radosti v kuchyni i mimo ni!
Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.
Olga Šípková, úspěšná sportovkyně, maminka dvou dětí (malá Adélka a dospělý Michal) a spolumajitelka fitcenter v Praze (Health and Fitness a Family Fitness), se zapsala do paměti českých žen nejen díky významné zlaté medaili ve sportovním aerobiku, ale také lidskému přístupu ke klientům, divákům a čtenářům.
Stovky žen by chtěly být jako ona. A možná právě vy máte doma aspoň jedno z jejích skvělých DVD Aerobik pro všechny, kterých se prodalo přes sto tisíc kusů.
Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.
Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.
Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.
Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.
Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.