Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Jak jsem se najedla a zhubla přitom 25 kg

Když jsem začala psát knihu „Najím se a zhubnu!“, uvědomila jsem si, že stěžejním pilířem celého mého vědění o hubnutí je jedna věc: Není důležité, kolik toho sníme. Důležité je především, CO jíme.

Protože by se všechny mé poznatky a návody do jednoho článku nevešly, budu velmi stručná…

Člověk je zvláštní tvor – zcela dobrovolně konzumuje potravu, která pro něho není určena. Na svou přirozenou potravu už dávno zapomněl a místo ní denně konzumuje nejrůznější více méně umělé výrobky.

Jenže jak se vrátit k přirozené stravě, když na nás nekvalitní a nezdravé jídlo útočí ze všech stran? A co to vlastně ta přirozená strava je?

Cecílie Jílková

Jídlo má maminku nebo někde vyrostlo

Nejlepší pomůckou pro identifikaci přirozené potravy je tato věta: „Jídlo je to, co má maminku a tatínka, nebo to, co někde vyrostlo.“ Měli bychom si uvědomit, že člověk jako živočišný druh se nevyvinul, aby prospíval na produktech z továrny. Tělo ke správné činnosti potřebuje živiny. Těch však v průmyslově zpracovaných potravinách mnoho nenajdeme.

Co jíst?

Jezte co nejvíce nezpracovaných potravin, jako je ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, kvalitní vejce, ryby, ořechy, semena. V menší míře je možné bez problému konzumovat kvalitní maso, případně mléčné výrobky. Všechny živočišné produkty by měly pocházet z volných farmářských chovů nebo ekologických chovů. Kvalita života a stravy zvířat se přímo odráží v kvalitě jejich masa, vajec, mléka a následných produktů. Proto, co se týče živočišných produktů, nahraďte kvantitu lepší kvalitou.

Čemu se vyhnout?

Snižte konzumaci všech zpracovaných potravin, jako je pečivo, uzeniny, polotovary a pochutiny. Bez ohledu na reklamní tvrzení v médiích či na obalech potravin neobsahují tyto produkty dostatek živin a naopak obsahují příliš mnoho soli, cukru, tuku a emulgátorů a prázdných kalorií.

Nejdůležitější je, CO jíte

Když jsem vyřadila ze svého jídelníčku tato největší zla, zhubla jsem 25 kg bez jojo-efektu a dodnes nemám problém si hmotnost udržet. Naučila jsem se nové recepty na nejrůznější slaná i sladká jídla, a tak si moje rodina může pochutnávat zdravě a bez výčitek.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Přemýšlejte také nad tím, KDY a JAK jíte

Další důležitou roli ve zdravém jídelníčku hraje načasování. Tělo potřebuje energii předtím, než vykonává nějakou činnost. Vynechávání snídaní tedy není nejlepší nápad. Večer naopak už tělo přijatou energii nemusí stihnout spálit a ukládá si ji do tuku. Jezte tedy hlavně ráno, dopoledne a v poledne. Odpoledne už konzumujte menší porce.

Tepelná úprava jídla není na škodu, pokud se vyhýbáme smažení a grilování. Většinou je možné místo smažení jídlo upéct a místo restování zeleninu podusit či jen povařit na pánvi. Mimo jiné se tím sníží také obsah tuku, protože spotřebujeme méně oleje.

Kde brát nápady?

Chybí vám inspirace nebo nevíte, jak použít v kuchyni například luštěniny? Prolistujte některou z vegetariánských kuchařek. Najdete v ní zeleninová a luštěninová jídla, která jste možná nikdy nejedli. Ochutnejte také nabídku cizokrajných restaurací. Zaměřte se především na jídla ze zeleniny, luštěnin a ryb.

V jednoduchosti je síla

Když mám hlad a nevím, kudy kam, jím ovoce. Je pořád po ruce, mají ho všechny obchody s potravinami, vejde se do kabelky a dá se jíst i na cestách. Do lednice a spíže nakupuji jen pár druhů základních potravin a vytvářím z nich různé kombinace a variace. Díky tomu se nemusím zbytečně stresovat při shánění velkého množství nejrůznějších superpotravin a zkoumáním, jak se která superpotravina používá. Oblíbené recepty se nebojím opakovat stále dokola. Tělu to nevadí a já tím ušetřím spoustu času.

Jste lepší, než si myslíte!

Někdy jsme tlustí, protože máme strach. Máme strach pustit se sami do tak velkých změn. Nevíme, jak na to a jak to dopadne. I já jsem se podceňovala. Ale potom jsem zjistila, že je potřeba si věřit a začít se změnami okamžitě. Mnoho z těchto změn mi připadalo jako velká sousta. O něco později jsem ale musela konstatovat, že tyto změny pro mě nebyly vůbec složitými kroky a že mi šly až překvapivě snadno a rychle.

Zkuste celou tu proměnu jídelníčku pojmout jako výzkum. Řekněte si: „Tak schválně, jak to bude probíhat!“ Pokroky vás potom budou motivovat samy a vy se přistihnete, že se vám váš nový životní styl líbí. A v ten okamžik jste vlastně už vyhráli!

Cecílie Jílková

Tip redakce

Naše dlouhodobá spolupracovnice Cecílie Jílková právě vydává svou první knihu – Najím se a zhubnu!

Kniha je pro všechny, kdo chtějí hubnout bez hladovění a nevěří už na diety. „Každý z nás může mít štíhlou postavu. Jediné, na čem záleží, je CO, KDY a JAK jíte. Skutečně je totiž možné jíst opravdu hodně. Pokud víte, jak na to, můžete v pohodě jíst a přitom hubnout,“ říká poradkyně pro výživu Cecílie Jílková. Ve své knize poskytuje čtenáři vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Seznámíme se i s příběhem pětatřicetileté autorky, která většinu svého života trpěla nadváhou. Součástí publikace jsou recepty na chutná teplá i studená jídla.

Knihu si můžete objednat zde – a to dokonce s osobním věnováním od Cecílie

Cecílie Jílková

eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

17.10.2016 Cecílie Jílková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Co jedl Karel IV.?

Také se připojíme k oslavám 700. výročí tohoto panovníka, a jak jinak, než že si budeme povídat o jídle.

Snad se dozvíte pár věcí, o nichž se zatím nikde nepsalo. Mimochodem, odpověď na otázku v nadpisu je jednoduchá – skoro nejedl.

Celý článek 18.7.2016

Související články

Fantastické proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky. Inspirujte se a změňte také svůj život k lepšímu

Opět po nějakém čase nová dávka motivace nejen pro ledňáčky – tzv. proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

Děkujeme všem, kteří s námi sdílí své příběhy. Začněte DNES i vy a třeba za rok tady bude vaše „proměna“.

Celý článek 15.1.2025

Začněte nový rok s novým plánem: Tipy na jídla, která vás nakopnou

Nový rok je ideální příležitostí, jak si nastavit zdravější návyky a vykročit správnou nohou.

Plánování jídelníčku na pár dní dopředu vám ušetří spoustu času, energie i stresu z vymýšlení, co vlastně vařit a jíst.

Celý článek 11.1.2025

Deset kroků, jež pomohou správně začít hubnout

Máme za sebou vánoční svátky, jež bývají mnohdy spojené s větší konzumací jídla a také kalorií v podobě alkoholu.

Navíc řada z nás si v tuto dobu začne dávat nesmyslně náročná novoroční předsevzetí, která samozřejmě dlouho nevydrží plnit. Jak to tentokrát pojmout lépe?

Celý článek 9.1.2025

Výživová poradkyně Miluška Burdová z Fit s chutí: Ledňáček

Ledňáček je cca 16,5 cm velký pták, velmi výrazně zbarvený s oranžovou spodinou a modrým hřbetem, křídly a temenem. Výrazným znakem je také jeho nápadně dlouhý zašpičatělý zobák.

Tolik praví Wikipedie. A je třeba k tomu dodat, že …

Celý článek 7.1.2025

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Jak si nastavit reálné cíle novoročních předsevzetí a udržet motivaci po celý rok

Pokud jste si letos dali novoroční předsevzetí ZHUBNOUT, věřte mi, že klíčem k úspěchu jsou realistická očekávání a postupné změny dosavadního životního stylu.

U mých klientů se mi to aspoň vždy vyplatilo.

Celý článek 4.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner