Cecílie Jílková: Jak jsem se najedla a zhubla přitom 25 kg

Když jsem začala psát knihu "Najím se a zhubnu!", uvědomila jsem si, že stěžejním pilířem celého mého vědění o hubnutí je jedna věc: Není důležité, kolik toho sníme. Důležité je především, CO jíme.

Protože by se všechny mé poznatky a návody do jednoho článku nevešly, budu velmi stručná...

Člověk je zvláštní tvor – zcela dobrovolně konzumuje potravu, která pro něho není určena. Na svou přirozenou potravu už dávno zapomněl a místo ní denně konzumuje nejrůznější více méně umělé výrobky.

Jenže jak se vrátit k přirozené stravě, když na nás nekvalitní a nezdravé jídlo útočí ze všech stran? A co to vlastně ta přirozená strava je?

Cecílie Jílková

Jídlo má maminku nebo někde vyrostlo

Nejlepší pomůckou pro identifikaci přirozené potravy je tato věta: „Jídlo je to, co má maminku a tatínka, nebo to, co někde vyrostlo.“ Měli bychom si uvědomit, že člověk jako živočišný druh se nevyvinul, aby prospíval na produktech z továrny. Tělo ke správné činnosti potřebuje živiny. Těch však v průmyslově zpracovaných potravinách mnoho nenajdeme.

Co jíst?

Jezte co nejvíce nezpracovaných potravin, jako je ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, kvalitní vejce, ryby, ořechy, semena. V menší míře je možné bez problému konzumovat kvalitní maso, případně mléčné výrobky. Všechny živočišné produkty by měly pocházet z volných farmářských chovů nebo ekologických chovů. Kvalita života a stravy zvířat se přímo odráží v kvalitě jejich masa, vajec, mléka a následných produktů. Proto, co se týče živočišných produktů, nahraďte kvantitu lepší kvalitou.

Čemu se vyhnout?

Snižte konzumaci všech zpracovaných potravin, jako je pečivo, uzeniny, polotovary a pochutiny. Bez ohledu na reklamní tvrzení v médiích či na obalech potravin neobsahují tyto produkty dostatek živin a naopak obsahují příliš mnoho soli, cukru, tuku a emulgátorů a prázdných kalorií.

Nejdůležitější je, CO jíte

Když jsem vyřadila ze svého jídelníčku tato největší zla, zhubla jsem 25 kg bez jojo-efektu a dodnes nemám problém si hmotnost udržet. Naučila jsem se nové recepty na nejrůznější slaná i sladká jídla, a tak si moje rodina může pochutnávat zdravě a bez výčitek.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Přemýšlejte také nad tím, KDY a JAK jíte

Další důležitou roli ve zdravém jídelníčku hraje načasování. Tělo potřebuje energii předtím, než vykonává nějakou činnost. Vynechávání snídaní tedy není nejlepší nápad. Večer naopak už tělo přijatou energii nemusí stihnout spálit a ukládá si ji do tuku. Jezte tedy hlavně ráno, dopoledne a v poledne. Odpoledne už konzumujte menší porce.

Tepelná úprava jídla není na škodu, pokud se vyhýbáme smažení a grilování. Většinou je možné místo smažení jídlo upéct a místo restování zeleninu podusit či jen povařit na pánvi. Mimo jiné se tím sníží také obsah tuku, protože spotřebujeme méně oleje.

Kde brát nápady?

Chybí vám inspirace nebo nevíte, jak použít v kuchyni například luštěniny? Prolistujte některou z vegetariánských kuchařek. Najdete v ní zeleninová a luštěninová jídla, která jste možná nikdy nejedli. Ochutnejte také nabídku cizokrajných restaurací. Zaměřte se především na jídla ze zeleniny, luštěnin a ryb.

V jednoduchosti je síla

Když mám hlad a nevím, kudy kam, jím ovoce. Je pořád po ruce, mají ho všechny obchody s potravinami, vejde se do kabelky a dá se jíst i na cestách. Do lednice a spíže nakupuji jen pár druhů základních potravin a vytvářím z nich různé kombinace a variace. Díky tomu se nemusím zbytečně stresovat při shánění velkého množství nejrůznějších superpotravin a zkoumáním, jak se která superpotravina používá. Oblíbené recepty se nebojím opakovat stále dokola. Tělu to nevadí a já tím ušetřím spoustu času.

Jste lepší, než si myslíte!

Někdy jsme tlustí, protože máme strach. Máme strach pustit se sami do tak velkých změn. Nevíme, jak na to a jak to dopadne. I já jsem se podceňovala. Ale potom jsem zjistila, že je potřeba si věřit a začít se změnami okamžitě. Mnoho z těchto změn mi připadalo jako velká sousta. O něco později jsem ale musela konstatovat, že tyto změny pro mě nebyly vůbec složitými kroky a že mi šly až překvapivě snadno a rychle.

Zkuste celou tu proměnu jídelníčku pojmout jako výzkum. Řekněte si: „Tak schválně, jak to bude probíhat!“ Pokroky vás potom budou motivovat samy a vy se přistihnete, že se vám váš nový životní styl líbí. A v ten okamžik jste vlastně už vyhráli!

Cecílie Jílková

Tip redakce

Naše dlouhodobá spolupracovnice Cecílie Jílková právě vydává svou první knihu – Najím se a zhubnu!

Kniha je pro všechny, kdo chtějí hubnout bez hladovění a nevěří už na diety. „Každý z nás může mít štíhlou postavu. Jediné, na čem záleží, je CO, KDY a JAK jíte. Skutečně je totiž možné jíst opravdu hodně. Pokud víte, jak na to, můžete v pohodě jíst a přitom hubnout,“ říká poradkyně pro výživu Cecílie Jílková. Ve své knize poskytuje čtenáři vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Seznámíme se i s příběhem pětatřicetileté autorky, která většinu svého života trpěla nadváhou. Součástí publikace jsou recepty na chutná teplá i studená jídla.

Knihu si můžete objednat zde – a to dokonce s osobním věnováním od Cecílie

Cecílie Jílková www.najimseazhubnu.cz

Česká spisovatelka, novinářka a scenáristka (narozena v Praze r. 1981). V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu Najím se a zhubnu.cz, kde publikuje vlastní recepty na zdravá jídla. Je také lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu. Specializuje se na redukční výživu, dietologii, psychologii výživy, sportovní výživu, nutriční prevenci a alternativní směry ve výživě.

Komentáře

1

Božena
19.10.2016 10.09

No jejda, mladý člověk hubne jedna radost! A kdyby ne, je to jeho velká ostuda a slabá vůle. Mladému stačí něco málo ubrat v jídle, jíst zdravěji a větší pohyb a kg letí dolů jedna radost. Od věku 50-60 toto už neplatí, na to si ale každý musí přijít sám,že.Nad přírodou od 60 ti nikdo už nevyhraje, příroda vyhraje nad člověkem. Takže, mladý-tlustý je ostuda.

2

Zuzana N
20.10.2016 6.02

ráda bych zde viděla nějakou zkušenost osoby nad šedesát, jak zmiňuje paní Božena. Je mi 65 a mám nadváhu 12 kg naštěstí ne 25. Paní Jílková, miluju přirozenou stravu, jím ryby 3 x týdně, sportuji rychlou chůzí a hraju tenis 5 hodin týdně. Je fakt, že málo spím, v tom to asi bude, tak 5 až 6 hodin denně. Pracuji 4 hodiny denně, mám malou žehlírnu. Jo a ještě tohle snažím se ve 4 odpoledne přestat jíst, to už pak jenom piju, ale ne vždy jen vodu :))že by to bylo v jednom pivě nebo jedné sklence červeného vína?

3

Michaela N.-K.
22.10.2016 10.26

Paní Zuzano N, u Vás předpokládám je problém právě v tom, že jíte MÁLO. Pak si tělo uschová všechno, co sníte a proto máte nadváhu.
A jinak moje maminka má kamarádku, která nedávno oslavila 60.narozeniny a má pořád stejnou velikost, jako měla v 16ti letech! Krásná štíhlá postavička. S manželem rádi jezdí na výlety a na kolech.

4

Hattori Hanzo
22.10.2016 20.07

Slečna Cecília je veľmi sympatická a milá osoba, no v niektorých veciach sa žiaľ škaredo mýli.

„Není důležité, kolik toho sníme. Důležité je především, CO jíme.“

Veľký omyl. Z hľadiska výživy a príjmu vitamínov a mikronutrientov áno, ale z hľadiska chudnutia NIE. Z hľadiska chudnutia je kalorický príjem (deficit) to JEDINÉ, ČO FUNGUJE. Ak nerátame lyposukciou, že? Takže naopak – je extrémne dôležité práve to KOĽKO jeme, resp. koľko to má kalórií. Skúste vyhľadať článok: „222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku“ – áno presne tak, týpek (Richard Meadows) sa vysekal k dokonalej postave a celý ten čas sa ládoval fastfood jedlom – konkrétne pizzou… Celá tretina z jeho stravy bola pizza 😀 A fungovalo to! Pretože najdôležitejšie je to, koľko to celé malo KALÓRIÍ, nie čo to bola brokolica na pare alebo burger z McDonalds. Jednoduché!

Prisudzovanie prehnanej dôležitosti tomu čo jeme v snahe zmeny telesnej hmotnosti je klasická fáma – volá sa to snaha o „clean eating“ alebo o akési „čisté stravovanie“. Je to samozrejme nezmysel a mýtus. Dokonca mnohí neinformovaní profesionáli (kulturistika, fitness, modeling) sa týrajú tým, že pred súťažou/termínm fotenia jedia len kuracie prsia na vode, zeleninu a brokolicu na pare. 😀 OK, schudnú, no rovnako schudnú aj takí, ktorí napríklad 15% z celkového energetického príjmu doplnia tým, čo im spraví radosť – samozrejme za predpokladu, že im to sadne do celkového počtu kalórií. Volá sa to „flexibilné stravovanie“ IIFYM a kopec ľudí sa dostalo do súťažnej formy a dopriali si pritom sladkosti, čokoládu, zmrzlinu alebo čokoľvek „nečisté“ a nezdravé. Google: IIFYM

„Další důležitou roli ve zdravém jídelníčku hraje načasování. Tělo potřebuje energii předtím, než vykonává nějakou činnost.“

Telo potrebuje na výkon energiu, áno. Ale nie z jedla! Telo má totiž veľké zásoby energie, ktoré pokryjú aj náročnú fyzickú a mentálnu aktivitu na niekoľko hodín až dní. Bez jedla samozrejme. Ládovať sa pred každou fyzickou aktivitou, len preto, že to niekto povedal by bolo naozaj hlúpe.

„Vynechávání snídaní tedy není nejlepší nápad. Večer naopak už tělo přijatou energii nemusí stihnout spálit a ukládá si ji do tuku.“

Naopak, vynechanie raňajok môže byť kľudne výborný nápad so skvelými výhodami. Už tu o tom boli debaty aj celé články. http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/10/tomas-bartos-opravdu-musime-vsichni-snidat-kdyz-chceme-zhubnout/

A jedlo večer? Kľudne, ak to niekomu vyhovuje. Dokonca veľké ÁNO aj pre tie zaznávané sacharidy! Metabolizmus NESPOMAĽUJE počas spánku, v skutočnosti sa jeho hodnota zvyšuje. Predstava, že sa budete vyhýbať sacharidom na noc, pretože sa váš metabolizmus spomalí a vy ich “nespálite” je mylná.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19394978
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10099943
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12904638

Tu je dokonca jedna veľmi zaujímavá štúdia, ktorá potvrdzuje, že časovanie jedla a jedenie na noc nemá vplyv na priberanie. Štúdia trvala 6 mesiacov a nielen, že experimentálna skupina, ktorá konzumovala sacharidy na noc, stratila podstatne viac telesného tuku, ale navyše mala väčší pocit sýtosti a menší hlad než kontrolná skupina:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21475137
Kto chce vedieť viac, google: „Konzumácia sacharidov po šiestej hodine večer. Fakt alebo mýtus?“

Božena, Zuzana N:
Aj osoby nad 60 môžu schudnúť. Celé je to o príjme kalórií, samozrejme za predpokladu, že je v poriadku zdravie. Takže dámy, ak ste zdravotne OK, treba len zapisovať kalórie a ak tuk nejde dole, niekde je chyba. Matematická chyba. Treba len experimentovať s nastavením bielkovín, tukov a sacharidov a s hodnotou nastaveného deficitu, pretože hodnota bazálneho metabolizmu a energetického výdaju je naozaj len hrubý ODHAD. Jednoducho preto, že sme každý iný. Práve znižovanie hmotnosti alebo jej stagnácia je dobrým meradlom na zistenie tej svojej hodnoty, pri ktorej chudneme zdravo. Jednoducho to treba najprv skúsiť s dobre odhadnutou hodnotou a ak to nejde, znížiť ju. Ak chudneme rýchlo, mierne zvýšime. To celé napríklad v dvojtýždňových intervaloch. Stačí nájsť tú správnu hodnotu tak aby váha išla dole veľmi miernym tempom. To je celé.
Vo vyššom veku často býva problém s metabolizmom, zníženou inzulínovou citlivosťou a podobne. Aj to sa dá riešiť, vhodnou zmenou jedálnička a tréningu, ale najlepšie pod dohľadom odborníka. Ozajstného odborníka podotýkam.

5

Hanka
24.10.2016 10.26

Hattori Hanzo
Také si myslím, že jedinný rozhodující faktor pro hubnutí je kalorický deficit. Z vašich dřívějších příspěvků jsem měla dojem, že preferujete low carb. Změnilo se něco?

6

Hattori Hanzo
25.10.2016 23.19

Hanka: áno, low carb (konkrétne nutričnú ketózu a CKD) som nejaký čas testoval. Robím tréning zameraný na silu, kde sú sacharidy veľmi nápomocné a bol som zvedavý na pozitíva a negatíva ak ich úplne vylúčim. Nutričná ketóza má na niekoho dosť negatívny vplyv, u mňa to bolo prekvapivo bezproblémové aj pri silovom tréningu. Inak dlhodobo fungujem na Leangains IF protokole, kde sacharidy fungujú v takom zjednodušenom cyklovaní na vyváženie surplsu a deficitu, pričom tuky a bielkoviny sa v podstate nemenia.

7

Ing. Macáková Marcela
26.10.2016 21.30

pro Hattori Hanzo: Děkujeme za vaše reakce. Vážíme si vaší přízně.

8

Danis
1.11.2016 9.47

Hattori Hanzo: jestli to dobře chápu, tak je opravdu důležité dodržovat kalorický příjem, sacharidy, bílkoviny, tuky, tak jak mi to vypočítala aplikace. A pak nevadí, když si dám místo talíře těstovin k obědu, třeba dort ke kafíčku místo odpolední svačiny? a když uvidím večer, že mi třeba chybí ještě 500Kj, tak si vzít cokoliv co má tuhle hodnotu a když v poledne uvidím, že už mám denní příjem překročen, tak už nejíst nic? Moc se mi totiž hubnout nedaří, nemám nadváhu, ale nejsem úplně štíhlá, jím 5x denně, piju čistou vodu, jím hodně ovoce i zeleniny, ode dneška zkusím vše zapisovat do tabulek a hlídat hodnoty, aplikace je úplně super přehledná, tak snad budu i já při hubnutí úspěšná.

9

Hattori Hanzo
4.11.2016 13.44

Danis:
Áno, je to tak. ALE – z hľadiska zdravia a výživy je vhodné kalórie vyplniť jedlom čo najkvalitnejším a čo najbohatším na vitamíny, stopové prvky, vlákninu – jednoducho z kvalitných nespracovaných potravín – tak ako píše v článku Cecília. No z hľadiska chudnutia sú dôležité len a len kalórie. To čo vypočíta aplikácia treba brať ako hrubý odhad a od tejto hodnoty sa odraziť – a v prípade potreby – si hodnotu prispôsobiť.

Čo sa týka obľúbených dobrôt, nedávno som čítal jeden veľmi dobrý článok presne o tejto problematike. Skús vyhľadať frázu: „50g sacharidov z obľúbenej dobroty verzus 50g sacharidov z ryže. Priberieme z niečoho viac tuku a sú tu nejaké rozdiely?“. V skratke – podstatné je množstvo. Ak je 80% stravy z kvalitných potravín, 20% prijatých kalórií môžeme mlsať. 🙂

Tiež je veľmi dobré skúsiť si hodiť do aplikácie Foodlogic týždenný jedálniček a nechať si vyhodnotiť aj obsah jednotlivých živín, skladbu mastných kyselín, aminokyselinový profil, obsah vitamínov a minerálov. Môže to pomôcť zistiť, či v strave niečo nechýba a získať predstavu o jedlách, ktoré danú živinu obsahujú. Veľmi dobrá pomôcka ku kalorickým tabuľkám, vrelo odporúčam.

10

Jana
19.11.2016 12.26

„ráda bych zde viděla nějakou zkušenost osoby nad šedesát, jak zmiňuje paní Božena. Je mi 65 a mám nadváhu 12 kg“

Je mi 62 , po přechodu a operaci štítné žlázy jsem začala přibírat. Bylo mi řečeno, že při problémech se štítnou žlázou je hubnutí prakticky nemožné. Kdykoliv jsem se postavila na váhu, ručička ukazovala vždy nový přírůstek, tak jsem váhu schovala a smířila jsem se se situací. Pak mi ale začalo být líto manžela a rozhodla jsem se, že za rok ke čtyřicátému výročí naší svatby dostane krásné tělo. Začala jsem chodit pravidelně na kruhový tréning, několikrát týdně pět km pěšky, sháněla jsem všechny informace o zdravém stravování, které se zhruba shodují s autorčinými zkušenostmi, pečlivě si zapisovala každé jídlo v kalorických tabulkách. Párkrát jsem měla krizi. Například jsem zjistila, že v den kdy mám velký energetický výdej, nejsem schopná sníst to, co bych podle kalorických tabulek sníst měla a druhý den, kdy jsem nabírala síly a odpočívala, mi zase kalorický příděl nestačil. Tak jsem si spočítala průměrný týdenní výdej a tomu jsem přizpůsobila optimální příjem. Absolvovala jsem i několik oslav, na kterých jsem si zobla jen trochu ovoce a nenechala se zlákat chlebíčky a ani zákusky. Po čtyřech měsících, i přes to, že se zvětšila svalová hmota, klesla váha o 8,5 kg, postava se vytvarovala, zlepšila se kvalita pleti i vlasů, celkově se cítím naprosto fit. Manžel je spokojený, tvrdí, že víc už není třeba. Ale u zdravého životního stylu vytrvávám, cvičení i chůze mě baví, nemám zájem tělo zatěžovat něčím, co mu neprospívá, ale jen škodí. Když procházím supermarketem, tak si vždy uvědomuji, že naprostou většinu toho, co se v něm prodává, bych nejedla. Na chuťově výborné jídlo jsem nerezignovala, vaříme si jídla podle Domácí krabičkové diety od Aleny Doležalové. Chuťové buňky se zjemnily a zcitlivěly, tudíž už nepotřebuji, aby jídlo bylo přehnaně slané, mastné, sladké, uměle ochucované ochucovadly.

11

Alena
20.11.2016 17.51

Kdo mi poradí, mám vysokou hladinu kyseliny močové, / 689 / dnu i revma lékař vyvrátil krevními testy , diabetes nemám – nadváhu 18 kg. Jednu ledvinu od oku 1999. Když jsem požádala konzultaci ve FN – odd.klinické dietologie, dostala jsem seznam potravin s nízkým obsahem fosforu, jenže jak z toho uvařit, mám pocit, že jsem spíš nyní slabá, malátná a bez energie a to že mi má pomoci. Chtěla jsem sestavit jídelníček s tím, že se mi sníží hladina kyseliny močové a zároveň zhubnu. Děkuji za Vaše rady a nápady. Alena

12

Ivča
20.11.2016 18.14

Ahojky, že mám problém, to vím. Potřebovala bych dát dolů minimálně 25kg, ale nevím, jak na to. Zkoušela jsem dělenou stravu nebo jen zeleninu nebo miniaturní porce. Nic na mě neplatí. Už jsem navštívila i kliniku pro tlusté, kde mi zjistili, že mám pomalý metabolismus. Chtělo by to prý pohyb. Před 15ti roky mi lékařka nasadila hormony a já během roku nabrala 20kg. Beru léky na štítnou žlázu. Mám málo pohybu, protože mám takové bolesti zad, že nemůžu ani stát, natož chodit a teď jsem půl roku po totální endoproteze kyčle. Mám i bez pohybu, šanci zhubnout??

13

Ing. Macáková Marcela
20.11.2016 20.35

pro Alenu: Dobrý den, ve vašem případě bych doporučila osobní konzultaci s odborníkem než nějaké internetové poradny. Určitě máte u sebe i nějakou lékařskou zprávu, to vše je důležité. Pokud vás zaujala Cecílie Jílková, dole pod článkem je na ni kontakt. Přeji, ať se zadaří a ozvěte, jak jste pořídila.

14

Ing. Macáková Marcela
20.11.2016 20.38

pro Ivču: Dobrý den, určitě je možné zhubnout i bez pohybu. Pokud vím, tak třeba Lucie Tvrdoňová, s kterou také spolupracujeme má klientku s fyzickým omezením. Doporučila bych vám se obrátit přímo na odborníka, s kterým vše proberete. Veřte, že osobní konzultace nejsou vyhozené peníze. Jedná se přece o zdraví. Dejte vědět, jak jste pořídila. Ať se daří.

15

jarče
21.11.2016 9.07

JDE TO !!/! JE MNĚ 68 LET. ZA 3 ROKY JSEM ZHUBLA 37 KG .NEJSEM O HLADU .VYNECHALA JSEM BÍLOU MOUKU (PEČIVO) VEŠKERÉ UZENINY, A PEČENÉ BŮČKY. KAŽDÝ DEN SE PROJDU A NĚKDY ZAPLAVU A CUKROVKA JE PRYČ

16

Ing. Macáková Marcela
21.11.2016 12.49

pro Jarče: Gratulujeme, krásný úspěch. Nechtěla byste se prosím podělit o vaše zkušenostmi s našimi čtenáři?

17

Ivča
21.11.2016 13.57

Ing. Macáková Marcela—-Děkuji za odpověď na můj dotaz. Já se právě obrátila na odborníky, z kliniky pro tlusté a tam mi doporučili plikaci žaludku. Do toho se mi moc nechce, teď mi stačila totálka kyčle….Hezké odpoledne…

18

Ing. Macáková Marcela
21.11.2016 14.45

pro Ivča – tak já samozřejmě nedokážu tohle posuzovat, ale asi bych si zkusila opravdu nejdřív nechat sestavit jídelníček – a raději od jednotlivce než njěkaé kliniky… aniž bych chtěla přihřívat polívčičku našim spolupracovníkům, kteří to ani nepotřebují, tak si myslím, že mají perfektní znalosti, jsou vstřícní a cenově příjemnější než nějaké „továrny“, kde to jede ja na běžícím pásu. Pokud mi napíšete, v kterém žijete městě, zkusím vám doporučit. Není to podmínkou, ale asi je lepší osobní konzultace. Jinak dnes jde hodně věcí vybavit přes skype, email, atd. Držím palce.

19

Pája
25.11.2016 19.23

Ahojky, mám jeden možná nepodstatný dotaz, jak je možné, že mám o hodně nižší příjem než výdej a nejde mi zhubnout , \je opravdu nutné, aby byl můj příjem o 2000 nižší než výdej a bude to fungovat, mám výdej větší než 2000. někdy nedosáhnu ani na polovinu energetického příjmu a nejde mi to dolů

20

MartinS
2.3.2017 15.33

Paní Jílková našla svůj výživový styl a myslí si, že bude fungovat i na ostatní. Jak vidno, tak nikoliv.

21

Dušan
4.10.2017 13.41

MartinS: asi jste nečetl knihu vůbec a nebo velmi špatně! píše se v ní mimo jiné o tom, že každý člověk je originál, má jiný metabolismus a stavnu těla a je tedy nutné stravu a podíl sacharidů, tuků, bílkovin atd…nastavit individuálně!!! Obecně ale platí – omezit lepek (bílá mouka) a cukry a zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Jà jen tímto zhubl 8kg během 2 měsíců. Takže ano, funguje, pokud chcete

22

medvěd
26.10.2017 21.50

Knížku i s věnováním od autorky mám asi 8 měsíců a mohu ji jen doporučit. Kdo nemá z jakéhokoliv důvodu možnost aktivně cvičit a CHCE zhubnout, tato knížka je důkazem toho, že to jde! Pěkně a nenuceně napsána, žádné hladovění a váha jde fakt dolů. Mně je 67 let, skoro celý život bojuji s nadváhou , dařilo se při různých dietách shodit kila, ale jojo efekt vždy zapracoval. Nyní za 6 měsíců bez jakéhokoliv cvičení ( pouze procházky s pejskem) a při dodržování rad paní Jílkové v této knize mám dole 14 kg. Doporučuji, zkuste to!!!

23

Zuzana Rosendorfová
9.11.2017 10.34

Dobrý den, pravidelne snidam ovesnevlocky zalite vodou s voce vzdy jen menim ovoce podle nalady, pres leto dost broskve nektarinky boruvky maliny ted spise banan pomeranc mandarinka, idelne kazdy den v 11 hodin jdeme na obed do dhaba restaurace, ryze s cizrnou a nebo fazolemi je me kazdodenni jidlo. Vecerim taky pravidelne, zaroven jsem 3 mesice chodilana kruhovy trenink sestaveny na miru a 3x tydne jsem se tam mordovala. Sem tam proteinovy napoj a spalovac. Jak je mozne ze stale pribiram i kdyz jim zdrave? mam pohyb a do toho 3 leteho syna ktery je pekne akcnidlo. Je mozne ze je to nedostatkem spanku. Staveli jsme svepomoci rd a do prace vstavam ve 4:45 a spat jdu okolo pulnoci. O vikendu treba7:00-1:00. Co mam vic udelat sem tam dim i behat a zda se mi ze dokud jsem sedela na zadku bylo to lepsi nez kdyz se hlidam.

24

Ing. Macáková Marcela
9.11.2017 10.51

pro Zuzanu: Dobrý den, a jak vám to vše vychází v naší aplikaci http://www.kaloricketabulky.cz? Zkuste si opravdu poctivě dva měsíce zapisovat a případně pak zkonzultovat s výživovým poradcem, aby vám vychytal chyby (pokud je v tom sama neobjevíte). Jinak samozřejmě nedostatek spánku nesvědčí ničemu 🙁 Ať se daří.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články