Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Renata Daubnerová: Inspirace na zdravé denní menu od nutričního terapeuta

Za tu dobu, co se věnuji poradenství, jsem pochopila jednu základní věc, kterou zkrátka nejde obejít: pokud si své jídlo člověk alespoň z části denně neplánuje, nemůže se divit, že se mu stravování nevede podle jeho představ.

Zkrátka krabičky mají něco do sebe, pokud si na ně navyknete, můžete s úsporou času nachystat hlavní jídla na více dnů nejen sobě, ale i celé své rodině.

Protože mám dva malé prcky, trávím v kuchyni hodně času. Nechci rodinu krmit polotovary z obchodů, zároveň ale také nechci být v kuchyni celý den. Proto se snažím vařit obědy a večeře tak, aby byly s mírnou obměnou bílkoviny nebo přílohy na dva až tři dny.

Snídaně

Někdo by si řekl, že s palačinkami je piplačka a ráno v pracovním týdnu na ně absolutně není čas. U této formy to neplatí, palačinka se udělá skoro sama, než vyjdete z koupelny. U stolu už zbývá jen dozdobit  – marmeláda, tvaroh, ovoce, co vás jen napadne.

PALAČINKA Z TROUBY DUTCH BABY

Ingredience na 2-3 porce:

•    1/2 hrnku hladké mouky
•    1/2 hrnku mléka (může být rostlinné)
•    2 vejce
•    2 lžíce třtinového cukru
•    2 polévkové lžíce ghí

Postup:

Připravte si velkou pánev, kterou můžete dát do trouby. Zapněte troubu na 180°C, na pánev dejte máslo a šoupněte ji do trouby, než si uděláte těsto. Všechny zbylé ingredience rozmixujte. Těsto vlijte do pánve na rozehřáté máslo a pečte asi 12-15 minut do zrůžovění. Na palačinku je krásný pohled, při pečení se jí zvedají okraje a střed.

Svačina:

OVESNÉ KULIČKY

Na těsto – asi 12 kuliček:

•    2/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček (doporučuji zkusit ovesné bezlepkové)
•    2/3 hrnku kešu namočených 4 hodiny
•    2/3 hrnku vypeckovaných datlí (pokud jsou sušené, pak je předem na 30 minut namočte)
•    špetka himalájské soli

Na polevu (není nutná):
•    2 lžíce kokosového oleje
•    1 lžíce javorového sirupu

Postup:

Těsto: všechny ingredience společně umixujte ve vysokorychlostním mixéru. Vzniklé těsto by se mělo jemně lepit a kuličky by se vám měly hezky válet. Hotové kuličky dejte na 20 minut odpočinout do mrazáku a připravte si zatím polevu.

Kokosový olej si rozehřejte na mírném ohni, poté přidejte sirup a řádně promíchejte. Každou vychlazenou kuličku důkladně v polevě obalte a znovu vložte zpět do mrazáku, jakmile první vrstva polevy ztuhne, opakujte obalení ještě dvakrát.

Kuličky vám v lednici vydrží až týden.

Oběd

PEČENÉ KUŘE NA ZELENINĚ

Na 4 porce

•    celé středně velké kuře
•    120 g másla
•    1 nejlépe červená cibule
•    olivový olej
•    3 červené velké papriky
•    300 g cherry rajčat
•    sůl, pepř

Postup:

Připravte si velký hrnec, který můžete dát do trouby a zapněte ji na 200 °C. Omyté suché kuře pomažte řádně máslem ze všech stran a osolte. Cibuli nakrájejte na šestinky a orestujte ji v hrnci na olivovém oleji. Přihoďte do hrnce kuře a opečte jej ze všech stran. Jakmile je kuřátko dozlatova, přidejte rajčátka a nakrájenou papriku. Ještě chvilku vše restujte.

Následně hrnec dejte do vyhřáté trouby a pečte hodinu a půl. Každou čtvrthodinku kuře přelijte výpekem.

Podávejte s: brambory (můžete je péci rovnou s kuřetem v hrnci), rýží a jinými obilovinami, červenou čočkou či jen pečenou/čerstvou zeleninou, pečivem.

Svačina

BERRY SMOOTHIE

Na 2 porce:

•    250 ml kokosového nápoje
•    1 velký zralý banán
•    velká hrst jahod nebo lesních plodů (v létě čerstvých, mimo sezónu mražených)
•    velká hrst čerstvého baby špenátu nebo kadeřavé kapusty

Postup:

Vše společně rozmixovat.

Večeře

ŘEPOVÁ POLÉVKA

•    4 středně velké řepy
•    2 střední brambory
•    1 cibule
•    1 zakysaná smetana na vaření
•    sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku

Postup:

Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.

Podávejte samotnou, se zeleninovým salátem, s pečivem, s různými polévkovými knedlíčky nebo noky. V kreativitě se meze určitě nekladou.

Bc. Daubnerová Renata

ww.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

30.3.2017 Bc. Daubnerová Renata Recepty a výživa

Z archivu

Nikdy bych nevěřila, že to dokážu, říká paní Marie (55 let), jež za rok zhubla téměř 50 kg!

S blížícím se jarem se objevily v našich uzavřených skupinách fascinující proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

A protože se pod srovnávacími fotografiemi vždy vyrojí obrovské množství dotazů ohledně toho, jak to dotyční dokázali, snažíme se jejich příběhy dostat na náš blog.

Celý článek 25.2.2021

Související články

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Zajeďte si na dovolenou do místní restaurace – tentokrát do indické, ukrajinské a bulharské

Spousta lidí jezdí za kulinářskými zážitky do zahraničí, přitom netuší, že svět už dávno přijel za nimi sem k nám do ČR.

Chcete se podívat, jak vypadají uličky vietnamské Hanoje? Stačí si v Praze zajít do areálu SAPA (pořádají i komentované prohlídky) nebo v Brně do tržnice Vinamo na Olomoucké.

Celý článek 25.8.2024

Výhody a využití olivového oleje

Oleje a jejich výhody i nevýhody jsme si obecně už představili v tomto článku Oleje, máslo a sádlo v kuchyni.

Nejčastěji používaným je však olej olivový, považovaný i za nejzdravější. Pojďme si jej tedy představit podrobněji.

Celý článek 2.8.2024

Ing. Barbora Karásková: Zdravé hubnutí bez jojo efektu – klíčové principy a zásady

Hubnutí je často považováno za velmi složitý a stresující proces.

Pravdou je, že mnozí lidé si tuto cestu zbytečně komplikují volbou různých zkratek a extrémních metod, jako jsou velmi striktní diety plné zákazů a omezení.

Celý článek 30.7.2024

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner