Renata Daubnerová: Inspirace na zdravé denní menu od nutričního terapeuta
Za tu dobu, co se věnuji poradenství, jsem pochopila jednu základní věc, kterou zkrátka nejde obejít: pokud si své jídlo člověk alespoň z části denně neplánuje, nemůže se divit, že se mu stravování nevede podle jeho představ.
Zkrátka krabičky mají něco do sebe, pokud si na ně navyknete, můžete s úsporou času nachystat hlavní jídla na více dnů nejen sobě, ale i celé své rodině.
Protože mám dva malé prcky, trávím v kuchyni hodně času. Nechci rodinu krmit polotovary z obchodů, zároveň ale také nechci být v kuchyni celý den. Proto se snažím vařit obědy a večeře tak, aby byly s mírnou obměnou bílkoviny nebo přílohy na dva až tři dny.
Snídaně
Někdo by si řekl, že s palačinkami je piplačka a ráno v pracovním týdnu na ně absolutně není čas. U této formy to neplatí, palačinka se udělá skoro sama, než vyjdete z koupelny. U stolu už zbývá jen dozdobit – marmeláda, tvaroh, ovoce, co vás jen napadne.
PALAČINKA Z TROUBY DUTCH BABY
Ingredience na 2-3 porce:
• 1/2 hrnku hladké mouky
• 1/2 hrnku mléka (může být rostlinné)
• 2 vejce
• 2 lžíce třtinového cukru
• 2 polévkové lžíce ghí
Postup:
Připravte si velkou pánev, kterou můžete dát do trouby. Zapněte troubu na 180°C, na pánev dejte máslo a šoupněte ji do trouby, než si uděláte těsto. Všechny zbylé ingredience rozmixujte. Těsto vlijte do pánve na rozehřáté máslo a pečte asi 12-15 minut do zrůžovění. Na palačinku je krásný pohled, při pečení se jí zvedají okraje a střed.
Svačina:
OVESNÉ KULIČKY
Na těsto – asi 12 kuliček:
• 2/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček (doporučuji zkusit ovesné bezlepkové)
• 2/3 hrnku kešu namočených 4 hodiny
• 2/3 hrnku vypeckovaných datlí (pokud jsou sušené, pak je předem na 30 minut namočte)
• špetka himalájské soli
Na polevu (není nutná):
• 2 lžíce kokosového oleje
• 1 lžíce javorového sirupu
Postup:
Těsto: všechny ingredience společně umixujte ve vysokorychlostním mixéru. Vzniklé těsto by se mělo jemně lepit a kuličky by se vám měly hezky válet. Hotové kuličky dejte na 20 minut odpočinout do mrazáku a připravte si zatím polevu.
Kokosový olej si rozehřejte na mírném ohni, poté přidejte sirup a řádně promíchejte. Každou vychlazenou kuličku důkladně v polevě obalte a znovu vložte zpět do mrazáku, jakmile první vrstva polevy ztuhne, opakujte obalení ještě dvakrát.
Kuličky vám v lednici vydrží až týden.
Oběd
PEČENÉ KUŘE NA ZELENINĚ
Na 4 porce
• celé středně velké kuře
• 120 g másla
• 1 nejlépe červená cibule
• olivový olej
• 3 červené velké papriky
• 300 g cherry rajčat
• sůl, pepř
Postup:
Připravte si velký hrnec, který můžete dát do trouby a zapněte ji na 200 °C. Omyté suché kuře pomažte řádně máslem ze všech stran a osolte. Cibuli nakrájejte na šestinky a orestujte ji v hrnci na olivovém oleji. Přihoďte do hrnce kuře a opečte jej ze všech stran. Jakmile je kuřátko dozlatova, přidejte rajčátka a nakrájenou papriku. Ještě chvilku vše restujte.
Následně hrnec dejte do vyhřáté trouby a pečte hodinu a půl. Každou čtvrthodinku kuře přelijte výpekem.
Podávejte s: brambory (můžete je péci rovnou s kuřetem v hrnci), rýží a jinými obilovinami, červenou čočkou či jen pečenou/čerstvou zeleninou, pečivem.
Svačina
BERRY SMOOTHIE
Na 2 porce:
• 250 ml kokosového nápoje
• 1 velký zralý banán
• velká hrst jahod nebo lesních plodů (v létě čerstvých, mimo sezónu mražených)
• velká hrst čerstvého baby špenátu nebo kadeřavé kapusty
Postup:
Vše společně rozmixovat.
Večeře
ŘEPOVÁ POLÉVKA
• 4 středně velké řepy
• 2 střední brambory
• 1 cibule
• 1 zakysaná smetana na vaření
• sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku
Postup:
Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.
Podávejte samotnou, se zeleninovým salátem, s pečivem, s různými polévkovými knedlíčky nebo noky. V kreativitě se meze určitě nekladou.
Bc. Daubnerová Renata
Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví
30.3.2017
Bc. Daubnerová Renata
Recepty a výživa