Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Recepty na přírodní spalovače tuků představuje výživová poradkyně Jarka Matoušková

Už jste někdy zavolali na pomoc s hubnutím přírodu? Tak to určitě zkuste!

Příroda je totiž mocná čarodějka a pomůže nám i při našem akčním plánu HUBNUTÍ DO PLAVEK, který jsme pro vás připravili.

V našem novém jídelníčku, o kterém se více dovíte v Jak zbavit tělo nadbytečných kil a připravit ho do plavek, by neměly chybět přírodní spalovače tuků. Zařazujte je do jídelníčku co nejčastěji. Nefunguje to samozřejmě tak, že po jejich konzumaci se zázračně začnou nahromaděné tuky rozpouštět. Přírodní spalovače dokážou zdravě podpořit naše metabolické procesy.

Když se však řídit ostatními tipy nebudete, a denně si dáte smažené, zalijete to půllitrem oroseného piva a jako zákusek smlsnete máslový dort, nepomůžou žádné urychlovače. Ani ty přímo od matky země, ale ani žádné zakoupené zaručeně fungující „přírodní“ spalovače.

Recepty na domácí spalovací nápoje

Startovač každého dne

1 citrón – šťáva
½ lžičky skořice
¼ lžičky kurkumy
300 ml vlažné vody

Dobře protřepat a protřepávat i během pití, neboť kurkuma, i když nápoj pěkně obarví, se ráda usazuje na dně sklenice.
Pít každé ráno po probouzení (nejlepší doba mezi 5. až 7. hodinou ranní). Díky teplé vodě s citrónem a kořením se zrychlí peristaltika trávicího traktu a bude se podporovat rovněž vylučování (vaše, ne potravin z jídelníčku).

I když na první pohled vypadá SKOŘICE jen jako obyčejné koření, umí podobně jako některé další druhy udělat velkou službu našemu tělu při hubnutí. Má totiž schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, čímž poměrně dobře eliminuje chvíle touhy po čemkoliv sladkém. A vůně také pomáhá podpořit pocit sytosti. Některé studie dokázaly, že skořice v jídle pomáhá následnému rychlejšímu spalování tuků, zejména v oblasti břicha, kde nás často trápí nejvíce.

KURKUMA je zlatý prášek první pomoci. Zvyšuje odolnost a regeneraci organizmu, podporuje imunitu a má vliv i na psychiku, správnou tvorbu tkání a celkovou regeneraci. Dokáže omlazovat, a tím podporuje dlouhověkost. Kurkuma jemně stimuluje zažívání, zlepšuje stravitelnost potravy a zlepšuje vstřebávání živin. Pomáhá také detoxikovat potravu, zabíjí bakterie a dokonce parazity, pokud jsou v ní obsaženy.

Chilli koktejl

1 lžíce jablečného octa
1 citrón – šťáva a nastrouhaná kůra (citrón bez chemického ošetření)
½ lžičky mletého chilli

Kůru z dobře omytého citronu nastrouháte a zalijete čtvrtlitrem horké vody. Přidáte ostatní ingredience a protřepete. Nápoj se pije po jídle.

CHILLI – pozdrav z pekla? Nene. Kromě mnoha dalších zdraví prospěšných účinků zrychluje kapsaicin obsažený v chilli papričkách metabolismus až o 25 % . Zvyšuje i produkci žluči a žaludečních šťáv, což působí příznivě na rychlejší rozklad potravy a lepší trávení jídel. Kyselé žaludeční šťávy kromě toho fungují antibakteriálně, a tím ničí choroboplodné zárodky ve střevech. Zmizí křeče, nadýmání, zvýší se aktivita střevní peristaltiky a potrava ve střevech nezahnívá.

Ten správný a zdravý JABLEČNÝ OCET se vyrábí z fermentovaných čerstvých jablek. Proto je nabitý mnoha enzymy podporujícími hubnutí a důležitými aminokyselinami. Obsahuje ve větším množství vitamíny B1, B2, B6, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou (vitamín B5), vitamín C. Všechny tyto živiny podporují hubnutí a posilují imunitní systém. Jablečný ocet přispívá k tlumení chutí a dokáže také přivodit pocit sytosti.

Odvodňující čaj

1 polévková lžíce rozdrcených lístků a stonků petržele
½ čajové lžičky fenyklových semínek
3 plátky čerstvého oloupaného zázvoru

Směs přelijete horkou vodou (jeden šálek), necháte 10 minut louhovat a slijete. Pijeme v průběhu dne. Ale dávejte si pozor. Všeho moc škodí, takže to s čajem zase moc nepřehánějte, maximum je jeden litr tohoto čaje za den.

PETRŽEL patří právem mezi superpotraviny z našeho českého „rybníčku“. Má plno léčivých účinků, kterými prospívá našemu zdraví. Obsahuje jedinečnou kombinaci živin, silicovou směs, flavonoidy, také vitamín C, který je v petrželi obsažen dokonce 3× více než v pomeranči. Petržel čistí naši krev, podporuje trávení a odvodňuje. Pokud tedy máte pár kilo navíc, což může být způsobené nadbytečným zavodněním organismu, petržel tělo odvodní a odvede toxické látky. Jednoduše splasknete.

V semenech FENYKLU najdeme pro člověka hodně prospěšných látek – silice, éterické oleje, stopové prvky a vitaminy. Protože látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, zmírňuje křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Na zažívací trakt obecně působí fenykl celkově blahodárně. Navíc látky obsažené v semenech fenyklu působí lehce močopudně, takže pomáhají s odvodňováním a čistěním organismu. Mají také příznivý vliv na játra a ledviny, čistí je, a tím zlepšují jejich funkci.

Zázvorová limonáda

2 litry vody
15 dkg oloupaného čerstvého zázvoru
2 citróny nakrájené na tenké plátky i s kůrou (bez chem. ošetření)
Pár lístečků čerstvé máty (spíše jen pro chuť a dozdobení, než pro spalovací účinek)

 

Do horké svařené vody vložíte zázvor nakrájený na malé kousky a plátky citrónů. Uvedete ještě jednou do varu a svařujete jednu minutu. Necháte vylouhovat a vystydnout, přecedíte do lahve a přidáte lístečky bylinek. Uchovávejte v lednici a vypijte do dvou dnů. Láhev si vezměte do kanceláře nebo do auta, abyste měli limonádu stále po ruce. Pije se 15 minut před každým jídlem v množství 4 dcl.

  • POZOR: nepoužívat zázvor, který je po odlomení či naříznutí načernalý. Jak to poznáte, než ho koupíte? Klidně některý odenek kořene v obchodě odlomte a uvidíte, jestli ho máte koupit.

ZÁZVOR podporuje v lidském těle celou řadu funkcí, které hubnutí usnadňují. Spaluje aktivně kalorie, protože jeho pálivá chuť úspěšně zahřívá organismus. Nastartuje tak spalování, pozitivně působí na trávení v žaludku a ve střevech, tím příznivě ovlivňuje metabolické procesy v těle. Podporuje také krevní oběh a snižuje cholesterol. Zjednodušeně řečeno: Zázvor pomáhá rozpohybovat náš zpomalený metabolismus!

Příznivé účinky přírodních spalovačů jsou zajímavou součástí zdravé výživy. Pokud si ale myslíte, že se budete prostě jenom cpát zázvorem, citrónem a petrželí ochucenými chilli nebo kurkumou či skořicí a díky tomu zhubnete šmahem dvacet kilo, hluboce se mýlíte. Tak jednoduché to není. I když by to mnozí z nás určitě s jásotem uvítali. Jestli jste ale odhodláni se sebou do plavkové sezóny, a nejen do ní, opravdu něco udělat, pak vám tyto recepty, za předpokladu, že se budete držet zásad jako je VYVÁŽENOST, PESTROST, STŘÍDMOST A ČERSTVOST, pomůžou k tomu, aby šla kila dolů rychleji. A navíc vám nezruinují domácí rozpočet.

P.S. A nezapomeňte si všechny připravené nápoje započítat do pitného režimu.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jakub Kraus: Jak se daří plán na návrat do kondice po třech týdnech a jaké proběhly zásadní změny v jídelníčku

Mgr. Matoušková Jaroslava
www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků

2.4.2018 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024