Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zhubni starosti, radí Jana Jarošová aneb Jak prospět svému tělu na podzim, zejména pak tlustému střevu

Neustále čtu o vhodné či méně vhodné stravě, cvičení a protahování.

Mojí vírou je i v tomto PSYCHOSOMATIKA.

Protože se jí věnuji opravdu dlouhou řadu let, jsou následující řádky prověřeny praxí nejen mou, ale i mých klientů.

Podívejme se spolu třeba na tlusté střevo. V rakovině tlustého střeva jsme bohužel na prvních místech světových tabulek. Představa, že ho udržíte zdravé pouze stravou, je však z mého pohledu mylná.

jak zůstat zdravý na podzim

Tlusté střevo je z mého pohledu terapeutky permanentně přetěžováno neschopností vypustit nepotřebné a staré EMOCE, které už nám dávno nepřinášejí užitek. Pokud ve svém životě prostě už konečně NEODPUSTÍM (staré křivdy), NEVYPUSTÍM (stres, napětí) a NEOPUSTÍM (staré modely chování, rádo by kamarády), mohu jíst a cvičit sebelépe, ale nepomůže to.

  • A tak není nad to mít dobrého kamaráda, který vám hezky po česku řekne: „Vyxxr se už na to! A hlavně klídek!

A souvisí to přímo i s hmotností. Tady opravdu platí známé – zhubni starosti! Ano, starosti jsou jako závaží, které nedá naší duši vzlétnout a těšit se.

  • Potěšení nebo též sladkost života pak hledáme v jídle – především pak ve sladkostech nebo alkoholu (což je vlastně také koncentrovaný cukr).

Ročním obdobím KOVU – prvku, který vládne tlustému střevu, je PODZIM. Čas spadaného listí, kdy se koloběh živin vrací zpět do půdy a uskladňuje se získaná úroda na zimu. Proto na podzim nezačínejte s drastickou a neuváženou dietou. Míza ve stromech se stahuje dolů ke kořenům, život se zpomaluje a obrací dovnitř. Příroda se vrací ke svým zdrojům a připravuje se na své budoucí znovuzrození – z hnijícího ovoce zůstávají semínka, tlející látka živí zrna, která na jaře vzejdou.

Proto je toto období z celého roku naopak nejvhodnější na příjem a efektivní vstřebání minerálů do těla. V ostatních obdobích roku už takového efektu nedosáhnete. Také je důležité zpomalit tempo.

Zhubni starosti, radí Jana Jarošová aneb Jak prospět svému tělu na podzim, zejména pak tlustému střevu

Přestaňte chodit běhat, ale choďte. Pokud odčerpáte příliš energie, nejspíš ji bude chtít vaše tělo fofrem zpátky – v podobě rychlých cukrů. Kochejte se proto barvami podzimu v přírodě a zhluboka dýchejte. Podpoříte tím další z orgánů KOVU –  plíce.

Už je vám jasné, jak komplexní musí být pohled na vaše tělo? Proto nejsem zastáncem razantních diet. Naopak prosazuji postupné zcitlivování se směrem k vlastnímu tělu a ke koloběhu přírodních dějů během roku. Když si sami se sebou dáte práci a čas nutný pro toto zjemnění a naladění se, začnete vnímat přirozené potřeby těla a váš jídelníček se upraví v souladu s potřebami těla. Věřte v sebe, v genialitu svého těla a ve zdárný výsledek. Pak se dílo podaří. Držím vám palce!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Klára Mandausová: Jak jsem potkala doktora Hnízdila

Klára Mandausová: Jak jsem potkala doktora Hnízdila

Nemoc je informace o tom, jaký člověk je, jakým způsobem a v jakých podmínkách žije. Informace o tom, že ve svém životě dělá nějakou chybu, zdůrazňuje MUDr. Jan Hnízdil i na obálce své knihy Příběhy obyčejného uzdravení.

Věty, jejichž autorem je doktor Šavlík, duchovní otec české psychosomatiky, oblétávají internet už delší čas. Jsou tak pravdivé, až z toho mrazí. Ale dávají nám naději…

Celý článek 10.9.2018 2

Jana Jarošová
www.shiatsuterapeutka.cz

Lektorka jógy a TCM, průvodkyně na cestě psychosomatiky.

Léčí nemocná těla a bolavé duše.

3.10.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024