Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Zhubni starosti, radí Jana Jarošová aneb Jak prospět svému tělu na podzim, zejména pak tlustému střevu

Neustále čtu o vhodné či méně vhodné stravě, cvičení a protahování.

Mojí vírou je i v tomto PSYCHOSOMATIKA.

Protože se jí věnuji opravdu dlouhou řadu let, jsou následující řádky prověřeny praxí nejen mou, ale i mých klientů.

Podívejme se spolu třeba na tlusté střevo. V rakovině tlustého střeva jsme bohužel na prvních místech světových tabulek. Představa, že ho udržíte zdravé pouze stravou, je však z mého pohledu mylná.

jak zůstat zdravý na podzim

Tlusté střevo je z mého pohledu terapeutky permanentně přetěžováno neschopností vypustit nepotřebné a staré EMOCE, které už nám dávno nepřinášejí užitek. Pokud ve svém životě prostě už konečně NEODPUSTÍM (staré křivdy), NEVYPUSTÍM (stres, napětí) a NEOPUSTÍM (staré modely chování, rádo by kamarády), mohu jíst a cvičit sebelépe, ale nepomůže to.

  • A tak není nad to mít dobrého kamaráda, který vám hezky po česku řekne: „Vyxxr se už na to! A hlavně klídek!

A souvisí to přímo i s hmotností. Tady opravdu platí známé – zhubni starosti! Ano, starosti jsou jako závaží, které nedá naší duši vzlétnout a těšit se.

  • Potěšení nebo též sladkost života pak hledáme v jídle – především pak ve sladkostech nebo alkoholu (což je vlastně také koncentrovaný cukr).

Ročním obdobím KOVU – prvku, který vládne tlustému střevu, je PODZIM. Čas spadaného listí, kdy se koloběh živin vrací zpět do půdy a uskladňuje se získaná úroda na zimu. Proto na podzim nezačínejte s drastickou a neuváženou dietou. Míza ve stromech se stahuje dolů ke kořenům, život se zpomaluje a obrací dovnitř. Příroda se vrací ke svým zdrojům a připravuje se na své budoucí znovuzrození – z hnijícího ovoce zůstávají semínka, tlející látka živí zrna, která na jaře vzejdou.

Proto je toto období z celého roku naopak nejvhodnější na příjem a efektivní vstřebání minerálů do těla. V ostatních obdobích roku už takového efektu nedosáhnete. Také je důležité zpomalit tempo.

Zhubni starosti, radí Jana Jarošová aneb Jak prospět svému tělu na podzim, zejména pak tlustému střevu

Přestaňte chodit běhat, ale choďte. Pokud odčerpáte příliš energie, nejspíš ji bude chtít vaše tělo fofrem zpátky – v podobě rychlých cukrů. Kochejte se proto barvami podzimu v přírodě a zhluboka dýchejte. Podpoříte tím další z orgánů KOVU –  plíce.

Už je vám jasné, jak komplexní musí být pohled na vaše tělo? Proto nejsem zastáncem razantních diet. Naopak prosazuji postupné zcitlivování se směrem k vlastnímu tělu a ke koloběhu přírodních dějů během roku. Když si sami se sebou dáte práci a čas nutný pro toto zjemnění a naladění se, začnete vnímat přirozené potřeby těla a váš jídelníček se upraví v souladu s potřebami těla. Věřte v sebe, v genialitu svého těla a ve zdárný výsledek. Pak se dílo podaří. Držím vám palce!

Jana Jarošová www.shiatsuterapeutka.cz

Lektorka jógy a TCM, průvodkyně na cestě psychosomatiky.

Léčí nemocná těla a bolavé duše.

3.10.2019 Jana Jarošová Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Klára Mandausová: Jak jsem potkala doktora Hnízdila

Nemoc je informace o tom, jaký člověk je, jakým způsobem a v jakých podmínkách žije. Informace o tom, že ve svém životě dělá nějakou chybu, zdůrazňuje MUDr. Jan Hnízdil i na obálce své knihy Příběhy obyčejného uzdravení.

Věty, jejichž autorem je doktor Šavlík, duchovní otec české psychosomatiky, oblétávají internet už delší čas. Jsou tak pravdivé, až z toho mrazí. Ale dávají nám naději…

Celý článek 10.9.2018

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner