Zhubni starosti, radí Jana Jarošová aneb Jak prospět svému tělu na podzim, zejména pak tlustému střevu
Neustále čtu o vhodné či méně vhodné stravě, cvičení a protahování.
Mojí vírou je i v tomto PSYCHOSOMATIKA.
Protože se jí věnuji opravdu dlouhou řadu let, jsou následující řádky prověřeny praxí nejen mou, ale i mých klientů.
Podívejme se spolu třeba na tlusté střevo. V rakovině tlustého střeva jsme bohužel na prvních místech světových tabulek. Představa, že ho udržíte zdravé pouze stravou, je však z mého pohledu mylná.
Tlusté střevo je z mého pohledu terapeutky permanentně přetěžováno neschopností vypustit nepotřebné a staré EMOCE, které už nám dávno nepřinášejí užitek. Pokud ve svém životě prostě už konečně NEODPUSTÍM (staré křivdy), NEVYPUSTÍM (stres, napětí) a NEOPUSTÍM (staré modely chování, rádo by kamarády), mohu jíst a cvičit sebelépe, ale nepomůže to.
A tak není nad to mít dobrého kamaráda, který vám hezky po česku řekne: „Vyxxr se už na to! A hlavně klídek!“
A souvisí to přímo i s hmotností. Tady opravdu platí známé – zhubni starosti! Ano, starosti jsou jako závaží, které nedá naší duši vzlétnout a těšit se.
Potěšení nebo též sladkost života pak hledáme v jídle – především pak ve sladkostech nebo alkoholu (což je vlastně také koncentrovaný cukr).
Ročním obdobím KOVU – prvku, který vládne tlustému střevu, je PODZIM. Čas spadaného listí, kdy se koloběh živin vrací zpět do půdy a uskladňuje se získaná úroda na zimu. Proto na podzim nezačínejte s drastickou a neuváženou dietou. Míza ve stromech se stahuje dolů ke kořenům, život se zpomaluje a obrací dovnitř. Příroda se vrací ke svým zdrojům a připravuje se na své budoucí znovuzrození – z hnijícího ovoce zůstávají semínka, tlející látka živí zrna, která na jaře vzejdou.
Proto je toto období z celého roku naopak nejvhodnější na příjem a efektivní vstřebání minerálů do těla. V ostatních obdobích roku už takového efektu nedosáhnete. Také je důležité zpomalit tempo.
Přestaňte chodit běhat, ale choďte. Pokud odčerpáte příliš energie, nejspíš ji bude chtít vaše tělo fofrem zpátky – v podobě rychlých cukrů. Kochejte se proto barvami podzimu v přírodě a zhluboka dýchejte. Podpoříte tím další z orgánů KOVU – plíce.
Už je vám jasné, jak komplexní musí být pohled na vaše tělo? Proto nejsem zastáncem razantních diet. Naopak prosazuji postupné zcitlivování se směrem k vlastnímu tělu a ke koloběhu přírodních dějů během roku. Když si sami se sebou dáte práci a čas nutný pro toto zjemnění a naladění se, začnete vnímat přirozené potřeby těla a váš jídelníček se upraví v souladu s potřebami těla. Věřte v sebe, v genialitu svého těla a ve zdárný výsledek. Pak se dílo podaří. Držím vám palce!
Nemoc je informace o tom, jaký člověk je, jakým způsobem a v jakých podmínkách žije. Informace o tom, že ve svém životě dělá nějakou chybu, zdůrazňuje MUDr. Jan Hnízdil i na obálce své knihy Příběhy obyčejného uzdravení.
Věty, jejichž autorem je doktor Šavlík, duchovní otec české psychosomatiky, oblétávají internet už delší čas. Jsou tak pravdivé, až z toho mrazí. Ale dávají nám naději…
Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.
Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.
Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.
Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.
V rámci pozvání na čtyřdenní konferenci k příležitosti Světového dne obezity, jež bude probíhat on-line a zdarma ve dnech 4. 3. – 7. 3. 2024, jsme oslovili dvě zkušené odbornice na hubnutí s prosbou o vysvětlení pojmu emoční jedení.