Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Linda Lacinová: Jak stres ovlivňuje přibírání na váze a čím proti tomu můžeme bojovat

Článek vznikl pro uživatele aplikace www.kaloricketabulky.cz, kteří si hlídají jídelníček, aby zdravě zhubli. 

Jak je to tedy s tím bludným kruhem, do kterého často v dnešní uspěchané době padáme a kvůli kterému se některým nedaří zhubnout?

Abychom mohli vysvětlit to, jak souvisí stres a přibývání na váze, je nutné se podívat trošku pod pokličku psychologie a jejímu pojetí stresu. Stres můžeme definovat jako emoční či tělesnou protireakci, reagování na prožitek tlaku, ať už mých myšlenek či zvenčí, je to tedy způsob obrany.

Linda Lacinová: Jak stres ovlivňuje přibírání na váze a čím proti tomu můžeme bojovat

Zažité obecné klišé je, že stres je nezdravý. Přitom je náš kamarád, protože nám pomáhá v život ohrožujících momentech, varuje nás před krizovou situací a pomáhá nám ji zvládnout. Využíváme jej také při řešení nějakého problému a pomáhá nám podat lepší výkon. Nepotřebujeme tedy proti němu bojovat, ale chceme se naučit s ním komunikovat a pracovat. Tento pozitivně působící stres se nazývá eustres.

Pak ale existuje ještě druhý druh stresu, tzv. distres, který nám škodí. Jedná se totiž o přehnanou reakci jedince na krizovou situaci. Náš organismus pak zůstává ve stavu pohotovosti příliš dlouhou dobu a nezvládá se vracet snadno do normálního stavu. Zbavit se ho nelze, lze jej pouze otupit, neprožívat tolik. Ovšem dostáváme se do situace, kdy jsme obráncem hradu a zevnitř ničíme hradby proti nepříteli, který jde z vnějšku. Ničíme tedy zevnitř naše vlastní tělo, náš hrad.

Co se zjednodušeně děje v našem těle během stresu?

Některé věci v těle uvolňuje a některé stahuje. Uvolňuje věci potřebné pro akci, tzn. dýchání, tep srdce, napětí svalů, zažívání (resp. vyměšování) atd. a stahuje procesy, které aktuálně nepotřebujeme, k čemuž patří také třeba tvorba hormonů (kromě adrenalinu při krátkodobém stresovém zatíženíči kortizolu při dlouhodobém zatížení).

A právě kortizol je hormon, který je vylučován nadledvinkami a ovlivňuje hladinu glykémie ve prospěch navyšování glukózy v krvi, působí protizánětlivě a zvyšuje krevní tlak. V podstatě je tento hormon v určité míře prospěšný, ale nesmí být zvýšený dlouhodobě. V případě chronického stresu je tělo neustále v pozoru a výsledkem je nejen zvýšená hladina kortizolu, ale také mnohé zdravotní potíže – dochází k poruchám štítné žlázy, poruchám hormonálního systému, nerovnováze cukru v krvi, snížení hustoty kostí, ubývání svaloviny, zpomalené hojení ran a dále přibírání na hmotnosti, a to hlavně v oblasti břicha. Tělo totiž na zvýšené hladiny kortizolu reaguje vytvářením glukózy, která se nespotřebovává a ukládá.

Linda Lacinová: Jak stres ovlivňuje přibírání na váze a čím proti tomu můžeme bojovat

Tuková tkáň je v současné době chápána jako součást endokrinního systému – endokrinní orgán uvolňující do cirkulace vedle volných mastných kyselin celou řadu endokrinně aktivních látek (adipokinů), které významně ovlivňují inzulinovou senzitivitu. Pokud je vnitřního tuku, který obklopuje orgány příliš mnoho, utlačuje je a škodí našemu tělu svou hormonální aktivitou. Zvyšuje riziko infarktu srdce a mrtvice, hospodaření s cholesterolem apod. Pokud je ho však naopak příliš málo, narušuje se rovněž hormonální hladina, proto se nedoporučuje přílišná hubenost.

Jednoduše řečeno – čím více chronického či dlouhodobého stresu, tím vyšší hladiny kortizolu, tím vyšší narušení hormonálního systému a ukládání tukových zásob.

Zároveň je nutné si také uvědomit, že nejdůležitější roli při změně a tvarování ženské postavy již během puberty hrají estrogeny, ženské pohlavní hormony, produkované zejména vaječníky. Malé množství však vzniká také v játrech, nadledvinách a v prsech. Působením estrogenu dochází k zakulacování boků, zeštíhlení pasu a růstu prsů. Pokud je hladina estrogenů v průběhu života správná, tyto rysy si lehce uchováváme. Estrogeny totiž také urychlují metabolismus a spalování tuků. V případě, že se hladina estrogenů sníží (např. v období klimakteria, v období zvýšeného stresu – zde potlačení právě kortizolem), zpomaluje se také metabolismus a tuky v těle se rozloží jinak – zvýší se obvod pasu, boků a břicha a zvětší se objem prsou.

Zklidnit se…

Na všechny tyto potíže dle mé vlastní zkušenosti a pozitivních ohlasů mých klientek pomáhá velmi dobře cvičení sestavy Hormonální jógové terapie dle DinahRodrigues. Sestava zbavuje stresu, harmonizuje produkci hormonů v našem těle, znovu aktivuje žlázy s vnitřní sekrecí (štítnou žlázu, hypofýzu, vaječníky či varlata, nadledvinky), zvyšuje imunitu a pomáhá také s autoimunitními onemocněními, harmonizuje metabolismus.

V prvé řadě ale vidím jako důležité uvědomit si, že vše, co v našem životě děláme, děláme, protože chceme. Nemusíme dělat v životě nic. Musím je alibi pro CHCI. Je jen otázkou, nakolik jsme schopni a ochotni zvládat důsledky svého CHCI. Pokud se honíme, chceme se honit, pokud nestíháme, chceme nestíhat. Pokud takto dokážeme vidět svět a naše konání, jsme teprve na startovní čáře ke změně.

Cítíme-li se být ve stresu, je vhodné provést zajímavou techniku, které se říká svádhjája – sebepozorování. Potřebujeme vědět, kde v mém těle stres sídlí, kde se nachází. Jakmile jej najdeme, snažíme se odhalit příčiny stresu a svá nejcitlivější místa, pojmenujeme, co stres způsobilo. Dokud nepojmenujeme, nemůžeme s tím pracovat, je to totiž beztvaré, neuchopitelné „něco“. A teď můžeme udělat něco, co nám pomůže se se stresem skamarádit. Je dobré vědět, že vždy jde o reakci těla, takže potřebujeme pracovat s tělem – reagovat pohybem, cvičení, pomocí dechu. Často jemné cviky jsou mnohem účinnější než boxování. To, co pomáhá, je přirozené, ne umělé. Stačí chůze, jemné a pomalé otevírání dlaně a poté stisknutí prstů do pěsti apod.

Pojďme se podívat na dvě silné antistresové techniky z hormonální jógové terapie – pránájámy (= práce s energií pomocí dechu).

Základní technika pro zklidnění 3 – 6

Sedíme v rovném sedu, ruce položené na kolena v uzavřené džňána mudře (nehet ukazováčku se dotýká kořene palce, ostatní prsty jsou u sebe a natažené). Tato mudra napomáhá meditaci, aktivuje horní část plic a energii chandra (měsíční).

  • Při nádechu počítáme 1, 2, 3.
  • Vydechujeme a počítáme 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Linda Lacinová: Jak stres ovlivňuje přibírání na váze a čím proti tomu můžeme bojovat

Provádějte každý den aspoň 4 minuty.

Jednostranný dech – Chandra Bedhana (levou nosní dírkou)

Sed s rovnými zády, obě ruce v uzavřené džňána mudře, ostatní prsty jsou protažené a u sebe. Položíme levou ruku dlaní nahoru na levé koleno. Pravý palec zlehka stiskne pravou nosní dírku a pomalu se nadechujeme a vydechujeme pouze levou nosní dírkou tak dlouho, až se budeme cítit klidné. Soustředíte se na levou stranu těla a na místo vlevo 5 cm nad hlavou, kde se nachází světlo Chandra (měsíční světlo). Začneme dýchat nádech 1-2-3, výdech 1-2-3-4-5-6. Pokračujeme ještě několikrát.

A jako bonus pro uživatele Kalorických tabulek zde mám skvělou zeštíhlující dechovou techniku:

Zeštíhlující dechová technika 3 – 3 – 6 – 6

Sedíme v rovném sedu, ruce položené na kolena v uzavřené džňána mudře (nehet ukazováčku se dotýká kořene palce, ostatní prsty jsou u sebe a natažené). Tato mudra napomáhá meditaci, aktivuje horní část plic a energii chandra (měsíční).

  • Při nádechu počítáme 1, 2, 3.
  • Při zadržení dechus plnými plícemi počítáme 1, 2, 3.
  • Vydechujeme a počítáme 1, 2, 3, 4, 5, 6.
  • Při zadržení dechu s prázdnými plícemi počítáme 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Pokud máme malou kapacitu plic pro zadržování dechu, počítáme zpočátku v rytmu 2 – 2 – 4 – 4. Provádějte každý den aspoň 4 minuty.

Ať se vám daří. Linda

foto: Ladislav Káňa

Z archivu aneb přečtěte si také:

Mgr. Lacinová Linda
https://www.hormonalnijogaostrava.cz

  • Certifikovaná lektorka Hormonální jógové terapie dle DinahRodrigues pro ženy, muže a diabetiky
  • Zakladatelka Centra hormonální rovnováhy v Ostravě
  • Lektorka jógy
  • Učitelka psychologie, filosofie a jiných společenských věd a německého jazyka na střední škole
  • Maminka tří úžasných děti
  • E-mail: info@hormonalnijogaostrava.cz, Facebook, Instagram

2.2.2020 Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024