Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Monika Zajíčková: Také potřebujete pomoci se svým životem?

Nikdo mi nemůže pomoci. Já to nedokážu. Nemůžu. Až jednou. Kdyby mi někdo dal opravdový důvod…

Stačí, abych tyto fráze jenom psala a už mám vztek.

Proč se vzdáváme odpovědnosti za to, jak nám věci jdou? Vždyť je to výsledek našich rozhodnutí a kroků! Vypadáme přesně tak, jak moc se o sebe staráme.

Monika Zajíčková: Také potřebujete pomoci se svým životem?

Můj vysoký krevní tlak je obvykle výsledkem mého životního stylu. Nejspíš pracuji často až do noci, jsem v neustálém napětí a vlastně i nasazení. Nedokážu kvalitně odpočívat, málo spím, odbudu se čímkoli, zneužívám alkohol, jím sladkosti a tučné věci. A ten zvýšený cholesterol? Nenapovídá snad něco o tom, že mám v těle něčeho nadbytek a tak to ukládám, kde se dá?

Jestli mám být na někoho naštvaná, měla bych to, bohužel, být já. Ale to není řešení. Ano, ve světě řádí covid. Tak sedím doma a zajídám stres. Bojím se, že to chytím, a proto téměř nevycházím z domu. Čtu ty hrozné statistiky a den ode dne jsem skleslejší. Bojím se o sebe a hlavně pak o své blízké. Bojím se o práci. Mám strach z budoucnosti. A jediné, co vím, že svět nejspíš nikdy už nebude takový, jaký jsme ho znali.

Vím, že já jsem jediný člověk, na kterého se mohu spolehnout, a přitom se neustále se podvádím s ledničkou a gaučem.

  • Co kdybych vám řekla, že v každém okamžiku života máte volbu jít jiným směrem, než doposud?
  • Co kdybyste začali prosazovat své dlouhodobé plány na zdraví, než krátkodobé na ukojení chutí?
  • Jaké by to bylo, kdybyste vypálili hormony stresu chůzí, cvičením nebo během? Nelíbil by se vám na konci dne pocit, že jste to skvěle zvládli?

A když ty samé hormony obvykle přebijete přejídáním, jaký z toho máte pocit večer? Že jste to zase (s odpuštěním) podělali? A přichází naštvání….

Jednodenní „dieta“ jako cesta

Ve svých kurzech, které jsem kvůli situaci musela začít dělat on-line, místo abych se litovala, mám i modul Psychoterapeutická podpora při hubnutí a tam těm, co nedokážou vydržet v režimu dlouhou dobu, říkám, aby drželi jednodenní dietu. A v té jeli každý den a drželi ji pouze od probuzení do usnutí. Má to jisté zákonitosti, které je třeba se naučit. Ale vaše touha učit se novým věcem dá věci do pohybu.

  • Pokud držíte jednodenní dietu tři měsíce, výsledek je stejný jako když tři měsíce držíte jednu dietu.

Jen u toho nemáte pocit, že je to moc dlouhé. Je snazší být takto poctivý jen jeden den. Navíc vám to pomůže k žití v přítomném okamžiku. Jako bonus získáte i větší kontrolu nad tím, co děláte. Pochvalu si udělíte každý večer. Stačí začít teď hned!

Bude se vám to zdát zvláštní, ale nejvíce změn zaznamenávám za roky své praxe u těch, kteří hledají odpověď na to, jak zvládnout život a jak se uzdravit. Většina z nich ví, co mají jíst. Dietu už drželi mnohokrát. A vy to také víte. Stačí začít třeba změnou jídelníčku.

ilustrace: nuraschka/cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Monika Zajíčková
www.zemedary.cz

Profesní a osobní kouč na cestě seberealizace. Připravila modul pro Začátečníky s Kalorickými tabulkami a pro ty, co neustále jójují Podpůrnou psychoterapii při hubnutí. Hubněte kolektivně i individuálně. Její služby můžete čerpat přes Benefity a Benefity plus. Nezapomeňte, že na podobné kurzy často přispívá i zdravotní pojišťovna.

Nebuďte na to sami. Ptejte se, pište, volejte!

17.1.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024