Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč se rozhodnout pro zdravý životní styl? Jak začít a jak vydržet?

Mnoho lidí bere stravu jako záležitost, kterou je třeba řešit v případě, kdy nejsme spokojeni s tím, jak vypadáme.

Nejčastěji jde o případ, kdy chceme zhubnout.

To je ale pohled hodně zjednodušený, protože strava má velký vliv na kvalitu našeho života – stojí za únavou, nedostatkem energie, ovlivňuje naši imunitu a přímo se podílí na vzniku mnoha onemocnění. Bohužel efekt špatné stravy nevidíme hned, nemoci se většinou ve větší míře projeví až v pozdějším věku, a proto o významu stravy máme tendenci pochybovat a zapomínat na něj. Například cukrovka 2. typu je z 90% ovlivněna stravou! A i když už ji máte, můžete svůj stav právě stravou výrazně ovlivnit!

Alena Vůjtová: Proč se rozhodnout pro zdravý životní styl? Jak začít a jak vydržet?

Strava je z mého pohledu lektorky zdravotního cvičení a výživové poradkyně o přijetí zodpovědnosti – za své zdraví, za to, jak vypadám. To, jak vypadám a cítím se teď, je výsledkem toho, jak jsem se ke svému tělu doteď choval/a. Proto bychom neměli řešit jídlo jen jako to, na co mám zrovna chuť, ale také se zamýšlet nad tím, jaký to bude mít vliv na moje tělo a na moje zdraví. Z toho tedy vyplývá, že i když jste do vínku dostali štíhlou postavu a kila shazovat nepotřebujete, měli byste se zabývat tím, co jíte. Právě kvůli svému zdraví.

Dieta vs. zdravý životní styl

Dieta jako taková má určitě svůj význam, např. k ozdravení těla díky dočasnému vyloučení určitých potravin. Nicméně je potřeba věnovat pozornost tomu, jak se stravujete i po skončení diety. Pokud se totiž vracíme ke svým původním návykům, kila (či jiné problémy) se objeví zpět. Osobně považuji za důležité, aby člověk pochopil, proč se nemůže stravovat tak jako dřív. Aby přišel na to, co vedlo k tomu, že například přibíral na váze. Když to pochopí, pravděpodobně se k tomu už nevrátí.

I proto lepší než jakákoliv dieta je vybrat si životní styl, který vám bude vyhovovat a který budete schopni dodržovat dlouhodobě. Se stravou je to stejné, jako když jste se ve škole učili počítat. Museli jste pochopit, jak se sčítá a odečítá. A naučili jste se vypočítat správný výsledek. Nestačilo se spolehnout na to, že u vás bude vždy někdo, kdo vám řekne řešení. A stejně tak musíme pochopit, co jíst a jak vařit, a nečekat, že nám někdo vždy dá tu správnou krabičku nebo koktejl.

Zdravý životní styl

Je to způsob života, který vám bude dlouhodobě vyhovovat. A nezahrnuje jen stravu, ale i pohyb, spánek a odpočinek, zkrátka psychickou pohodu. Je to tedy “velké sousto”, ale není třeba se ho bát.

Nemusíte provádět velké změny ze dne na den. Je to cesta, po které se vydáváte. Objevovat ji můžete postupně po malých krůčcích, dělat postupné změny a sledovat, co vám vyhovuje, a co ne.

  • A pozor –  může to být něco jiného, než co vyhovuje vašemu manželovi nebo kamarádce.

Jděte krok za krokem! Jako jste se ve škole nejdřív učili sčítat a odečítat a až potom kvadratické rovnice. Stačí začít základními jednoduchými věcmi. Zdají se sice obyčejné, ale mají velký efekt.

Tři tipy, které vyhovují mně

Neuzobávat – tj. nejíst nic mezi jídly. Striktně vymezit čas, kdy jím, a kdy nejím. Pomůže vám v tom, když nebudete mít nic k jídlu na očích – mističky po bytě, talířky na kuchyňské lince atd.

Nejíst po 19. hodině. Proč je to tak těžké to dodržet? Protože během dne nemáme na jídlo čas a večer to doháníme. Někdo se chce jídlem odměnit a někdo zase zaměstnat u televize. (poznámka redakce: tento čas samozřejmě nelze stanovit univerzálně, záleží na denním režimu, speciální kapitolou jsou pak noční směny, atd.)

Jíst v klidu, tj. nejíst u televize, mobilu, novin, za chůze. Na jídlo se soustřeďte a vnímejte ho. Díky tomu budete více kousat, tím se sousto více prosliní a budete lépe trávit, protože ve slinách jsou obsažené trávicí enzymy. Když se na jídlo soustředíte, dříve se budete cítit sytí a nesníte toho tolik. A také budete mít pocit uspokojení, že jste si pochutnali a jídlo jste si užili. Díky tomu vás hned po jídle nebude honit mlsná.

Ano, já vím, že vám neříkám nic nového. Tohle znáte. Ale zkusili jste se těmito radami někdy opravdu řídit?

Když se už rozhodneme pro zdravý životní styl, zjistíte, že se nabízí spoustu výživových směrů. Narazíte na pojmy jako vegani, raw, makrobiotici, low carb, strava podle TČM/ajurvédy, dieta podle krevních skupin, středomořská dieta, Atkinsova dieta, přerušovaný půst. Jsou jich desítky.

Kdo se v tom má vyznat? A co je vhodné pro mě?

Důležité je uvědomit si, že každý jsme jiný a každému bude vyhovovat něco jiného. Dva různí lidé se mohou stravovat naprosto rozdílně, a přece oba mohou být zdraví, fit a spokojeni.

Když se nad všemi těmi směry zamyslíme, zjistíme, že ať jsou jakkoliv různé, něco mají společného. A sice – omezují cukr, nadbytek soli a vysoce průmyslově zpracované potraviny. V žádném výživovém směru nenajdete smažené pokrmy, uzeniny nebo nadbytek pečiva. Nikdy vám nikdo nedoporučí se přejídat, natožpak přejídat se na noc. Naopak všechny výživové směry doporučují konzumovat hodně zeleniny, ovoce, ořechy a semínka.

Věřím, že když postavíte svůj jídelníček na těchto zásadách, úplně to stačí k tomu, aby se upravila vaše váha (i zdraví). A když si zvyknete na stravu bez škodlivých potravin, můžete se pak již vydat jakýmkoliv směrem, který vás láká. Jen pozor na extrémy.

Jak se rozhodnout pro změnu?

Pro změnu životního stylu potřebujete odhodlání, které by vás nemělo hned tak opustit. Proto je fajn rozmyslet si (a zapsat si) na začátek tyto dvě věci:

1. Reálný cíl

Dejte si cíl, který opravdu můžete dosáhnout. Např. nemusíte si v padesáti letech dávat za cíl, že budete mít míry 90-60-90. Když celý svůj dospělý život nosíte velikost 40, těžko se někdy vejdete do velikosti 34 apod. Když si dáte nereálný cíl, povede to k pocitům selhání, frustrace a k chuti se na to celé vykašlat.

2. Motivace zevnitř

Jaký je váš důvod ke změně? Proč po ní toužíte? To, co chcete dosáhnout, musí být vaše naprostá priorita. Vy sami musíte být přesvědčeni o tom, že o to stojíte, že je to pro vás důležité a jste ochotni pro to něco udělat, i když to bude nepříjemné, bude to vyžadovat odvahu, překonání se nebo nepochopení od okolí.

Jak vydržet?

Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro změnu a upravíte svou stravu, začnete se hýbat, přichází nejtěžší období – a to než začne být vaše snaha vidět. Jak toto období překonat a nevzdat to?

  1. Mít svou motivaci a cíl někde na očích.
  2. Získat podporu blízkých a možnost si o svém snažení s někým popovídat.
  3. Odškrtávat si dny, kdy jste splnili, pro co jste se rozhodli.
  4. Všímat si i jiných věcí – nejen centimetrů, které vám kde ubyly, ale také jak se cítíte, jaké je vaše zažívání, kolik máte energie a kolik máte chuti k pohybu, zda vás honí mlsná, atd.
  5. Pochvalte se každý večer za to, co se vám podařilo, ale nevyčítejte si, pokud něco nevyšlo úplně ideálně.
  6. Selhání nevnímejte jako konec světa, je jen jeden krok zpět na vaší cestě vpřed.
  7. Každý den si chvilku představujte, jak to bude vypadat, až najdete svůj životní styl a najdete svou ideální váhu. Jak se budete cítit, co budete dělat, co bude jinak, co vám to přinese a co na to řekne vaše okolí.

foto: archiv autorky, kresba: Eva Rybníčková

Tip redakce Kalorické Tabulky

Podívejte se na yutoube na Pohybové jednohubky, které Alena Vůjtová, autorka článku, připravuje už radu let.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021 0

Alena Vůjtová
https://alenapalasova.cz

Instruktorka pilates, jógy a zdravotního cvičení a výživová poradkyně. Je autorkou dvou knih a v poslední době se věnuje hlavně natáčení online kurzů, kterými prošlo už přes 10 000 žen. Na facebooku jí najdete na stránce Pilates a jóga s citem.
Momentálně se můžete zapojit do 8 týdenní výzvy Jím a cvičím s radostí, která začíná 28.2. 2022.

16.2.2022 Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024