Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

V květnu se pojďme nacpat až k prasknutí: Láskou a radostí!

K měsíci květnu se podle TČM váže naše srdce, patří mu element ohně a emoce radosti.

A také o něm východní medicína říká, že je „císařem“ mezi orgány. Srdce má na starosti proudění krve, jeho stav ovlivňuje kvalitu tepen a žil, kvalitu celého našeho života.

Srdce miluje červenou barvu, do jídelníčku byste měli zařazovat hodně čerstvého ovoce této barvy (ale nejen této). A protože květen už je časem, kdy rozpalujeme grily, měli bychom myslet na to, že si k masu musíme dát vždy dostatečný kopec čerstvé zeleniny.

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Srdce miluje, když jste šťastni a v pohodě, když ho naplňujete ryzí radostí a vaše vztahy jsou v rovnováze. Proto byste na nich měli pracovat. Každý vztah, i ten, který je v pořádku, si zaslouží péči. Nemusí jít nutně o něco převratného. Někdy stačí pomoci druhému ulevit jeho tíživému pocitu, vyslechnout. Dát kousek sebe. Lásku dávejte, ale také přijímejte, protože jakákoli nerovnováha v tomto směru může způsobit mnoho fyzických a emočních potíží. Schopnost milovat se netýká jen vztahů s našimi blízkými, ale i vztahu k sobě samému. Učte se mít rádi.

Neklid, nespavost, pocení

​Na fyzické úrovni se energetická blokáda projevuje bušením srdce, slabostí a chladem v končetinách, nechutenstvím, napětím na hrudi, podrážděností a duševním neklidem. Nevyrovnaná energie srdce může způsobovat noční pocení nebo pocení i při malé námaze. Někdo může trpět nespavostí a mít často velkou žízeň.

  • Zdravá červená barva v obličeji věstí dobrý stav srdce, naopak tvář pobledlá věstí slabý a jemný puls.

Nepředstírejte radost, ubližujete svému srdci

​Jak už jsem zmínila výše, hlavní emocí srdce je radost. Radost, která je přirozená. Nepředstíráte ji. Cokoli opačného energii srdce oslabuje. Pak se dostavuje smutek a melancholie, srdce se uzavírá do sebe, a tím zabraňuje uvolňování energie.

Srdci patří červená

A to zkrátka není náhoda, že právě v květnu a červnu zrají červené plody. Červená povzbuzuje funkci srdce a krevní oběh. Rostliny obsahující červené barvivo posilují vůli a vytrvalost.

Jídelníček pro nadcházející letní období by měl být chladné a osvěžující povahy, jídla bychom měli upravovat jenom krátce a šetřit solí. Blahodárné potraviny pro srdce jsou čekanka a bobkový list.

V květnu se pojďme nacpat až k prasknutí: Láskou a radostí!

Cvik na posílení meridiánu srdce

Uvelebte se v sedu s pokrčenýma nohama. Chodidla spojte a paty přitáhněte co nejblíž k tělu. Obejměte chodidla propletenými prsty a s nádechem narovnejte záda. Všimněte si, zda vám netuhnou bedra, zádové svaly nebo šíje. Prodýchejte a prociťte tah v napnutých pažích až k malíčku.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

29.4.2022 Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024