Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

V květnu se pojďme nacpat až k prasknutí: Láskou a radostí!

K měsíci květnu se podle TČM váže naše srdce, patří mu element ohně a emoce radosti.

A také o něm východní medicína říká, že je „císařem“ mezi orgány. Srdce má na starosti proudění krve, jeho stav ovlivňuje kvalitu tepen a žil, kvalitu celého našeho života.

Srdce miluje červenou barvu, do jídelníčku byste měli zařazovat hodně čerstvého ovoce této barvy (ale nejen této). A protože květen už je časem, kdy rozpalujeme grily, měli bychom myslet na to, že si k masu musíme dát vždy dostatečný kopec čerstvé zeleniny.

Když v sobě něco dusíte, trpí vaše játra

Srdce miluje, když jste šťastni a v pohodě, když ho naplňujete ryzí radostí a vaše vztahy jsou v rovnováze. Proto byste na nich měli pracovat. Každý vztah, i ten, který je v pořádku, si zaslouží péči. Nemusí jít nutně o něco převratného. Někdy stačí pomoci druhému ulevit jeho tíživému pocitu, vyslechnout. Dát kousek sebe. Lásku dávejte, ale také přijímejte, protože jakákoli nerovnováha v tomto směru může způsobit mnoho fyzických a emočních potíží. Schopnost milovat se netýká jen vztahů s našimi blízkými, ale i vztahu k sobě samému. Učte se mít rádi.

Neklid, nespavost, pocení

​Na fyzické úrovni se energetická blokáda projevuje bušením srdce, slabostí a chladem v končetinách, nechutenstvím, napětím na hrudi, podrážděností a duševním neklidem. Nevyrovnaná energie srdce může způsobovat noční pocení nebo pocení i při malé námaze. Někdo může trpět nespavostí a mít často velkou žízeň.

  • Zdravá červená barva v obličeji věstí dobrý stav srdce, naopak tvář pobledlá věstí slabý a jemný puls.

Nepředstírejte radost, ubližujete svému srdci

​Jak už jsem zmínila výše, hlavní emocí srdce je radost. Radost, která je přirozená. Nepředstíráte ji. Cokoli opačného energii srdce oslabuje. Pak se dostavuje smutek a melancholie, srdce se uzavírá do sebe, a tím zabraňuje uvolňování energie.

Srdci patří červená

A to zkrátka není náhoda, že právě v květnu a červnu zrají červené plody. Červená povzbuzuje funkci srdce a krevní oběh. Rostliny obsahující červené barvivo posilují vůli a vytrvalost.

Jídelníček pro nadcházející letní období by měl být chladné a osvěžující povahy, jídla bychom měli upravovat jenom krátce a šetřit solí. Blahodárné potraviny pro srdce jsou čekanka a bobkový list.

V květnu se pojďme nacpat až k prasknutí: Láskou a radostí!

Cvik na posílení meridiánu srdce

Uvelebte se v sedu s pokrčenýma nohama. Chodidla spojte a paty přitáhněte co nejblíž k tělu. Obejměte chodidla propletenými prsty a s nádechem narovnejte záda. Všimněte si, zda vám netuhnou bedra, zádové svaly nebo šíje. Prodýchejte a prociťte tah v napnutých pažích až k malíčku.

Šárka Simonidesová https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

29.4.2022 Šárka Simonidesová Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Z archivu

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner