Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Srpen ve jménu vody a tělesné teploty: Uvědomte si, co pijete a jak se cítíte

Ve chvíli, kdy píši tento článek, nás všechny sužují extrémní vedra. Léto je tady v plné síle, element ohně vrcholí.

Ne náhodou je proto v srpnu nejvíce ohrožena naše termoregulace.

A tak moje hlavní rada pro toto období zní: pijte, pijte, pijte! K tomu samozřejmě jezte čerstvé ovoce a zeleninu. Nabídka je nyní široká a cenově příznivá. Ale pozor, pokud není v rovnováze váš trojitý zářič, tak ani pitný režim nemusí být všespásný. Trojitý zářič? Ano, právě o něm vám napíšu něco více.

Každý měsíc se na blogu Kalorických Tabulek věnuji orgánu, jenž se k danému období podle TČM (tradiční čínské medicíny) váže. K srpnu, kdy vrcholí léto, patří právě tzv. trojitý zářič. Říká se mu také trojitý ohřívač nebo tři ohniště. Že takový orgán neznáte? To ovšem neznamená, že neexistuje… Právě v srpnu ale máte jedinečnou příležitost ho v sobě nalézt a vědomě se na něj napojit.

Srpen ve jménu vody a tělesné teploty: Uvědomte si, co pijete a jak se cítíte

Trojitý zářič – to je podle převládajících názorů imaginární orgán, jenž má za úkol rozvádět základní životní energii čchi do všech dalších orgánů v našem těle. Někdo je přesvědčen, že trojité ohniště je běžný orgán a jedná se o oblast pobřišnice a pohrudnice. Ale jsou i tací, kteří za něj považují celou břišní a hrudní dutinu. Současní čínští autoři se přiklánějí k názoru, že trojitý zářič symbolizuje horní, střední a spodní část trupu s příslušnými orgány. Tak si vyberte.

Čínská medicína také připodobňuje tento orgán tomu, čemu se v indické józe říká čakry. Jeho funkce také úzce souvisí se žlázami s vnitřní sekrecí, které mají na starosti hormonální rovnováhu v našem těle. Podpoříte-li svůj hormonální systém pohybem, například hormonální jógou, podpoříte i funkci trojitého zářiče. Na trojitý zářič jsou napojeny všechny ostatní meridiány.

Trojitý zářič a termoregulace

V létě může celkem snadno dojít k dehydrataci a poruše termoregulace. Když tělesná teplota klesne pod 35,5 °C, jsme podchlazeni, když je vyšší než 37 °C, jsme přehřátí. Nejdůležitější prevencí přehřátí je již zmíněný pitný režim. Ale jak jsme si již řekli výše, ani dostatek tekutin nemusí stačit, pokud je činnost trojitého zářiče nevyvážená. Energie čchi trojitého zářiče totiž podporuje i přepravu tekutin po celém těle a chorobný stav může způsobit poruchy termoregulace, vznik opuchlin a vodnatelnost.

Hodně pijete, a stejně se necítíte fit?

Zkuste se zamyslet nad tím, co pijete. Pokud je to voda – je to živá voda z pramenů, nebo mrtvá voda z kohoutků? Zkuste někdy zajít k čisté studánce s pitnou vodou. Uvidíte, že každá buňka ve vašem těle bude nadšená.

Ale to není vše. Je-li nám horko, může za to často i vnitřní neklid a přemíra stresu. Zastavte se na chvíli a odpočiňte si, nejlépe v tiché a dobře větrané místnosti. Naopak pocit chladna a zimnice může být příznakem přicházející nemoci. Neutuchající zimomřivost může být spojena i s naší psychickou stránkou. Cítíte se bídně a frustrovaně? Možná vám chybí radost. Zkuste každý den vybočit ze zajetých kolejí a naplnit ho nevšedním zážitkem.

Věnujte pozornost biologickým rytmům

Mezi 21. a 23. hodinou večerní je aktivita trojitého zářiče nejvyšší. V tuto dobu se tělo připravuje na spánek a neměli byste dělat nic pro jeho aktivaci. Tedy nekouřit, nepít alkohol ani nejíst. Neprospějí vám ani světla z televize, počítačů a mobilů.

Cvik pro podporu trojitého zářiče

Cvik pro podporu trojitého zářiče

A na závěr povídání jako vždy jednoduché cvičení. Usedněte do tureckého sedu, před tělem překřižte paže a položte pravou ruku na levé koleno a levou ruku naopak na koleno pravé. Během nádechu napřimte páteř a během výdechu pomalu přejděte do hlubokého předklonu. Hlavu položte na podlahu. Pokud vám to tělo nedovolí, nechte hlavu uvolněně spuštěnou tam, kde je vám to příjemné. S každým výdechem prohlubujte předklon. Zpět se vracejte s nádechem, obratel po obratli.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pavla Janovská DiS: Lidem, kterým se nechce vařit, bych doporučila si krabičky s vyváženým jídlem prostě objednat

Pavla Janovská DiS: Lidem, kterým se nechce vařit, bych doporučila si krabičky s vyváženým jídlem prostě objednat

V rámci rozhovoru, který jsme pro vás připravili, vyšlo najevo, že by bylo vhodné mimo jiné připomenout rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem.

Na první pohled se to může zdát nepodstatné, ale pokud někoho dlouhodobě trápí nadbytečná kila a zdravotní problémy, je důležité umět si vybrat. Ano, odborná pomoc něco stojí, ale jak zazní v odpovědích níže: Má něco větší cenu než vlastní zdraví?

Celý článek 21.7.2022 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

23.7.2022 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023