Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Balet? HIIT? Jóga? Či dokonce pilates? A proč vlastně ne všechno?

…že to zní komplikovaně? Vše tohle kombinuje metoda Barre Eclipse cvičení, které vzniklo v roce 1959 v Londýně a nyní se s ním můžete setkávat i v České republice.

A teď už si pojďme Barre představit.

Bar znamená anglicky „tyč“. Název metody se odkazuje na baletní bradlo, kterého se baletky drží při protahování. Představa subtilní baleríny s nohama svázanýma v úzkých baletních špičkách, v poloze daleko za fyziologickými limity kloubního rozsahu, nemusí působit na každého zrovna přitažlivě.

Barre Eclipse

Barre Eclipse je ale šetrné a nevyžaduje žádné speciální pohybové dovednosti. Je vhodné i pro úplné začátečníky. Pohyby, které při něm vykonáváte, jsou zcela přirozené a spíše v nižším rozsahu. Zřídkakdy také zahrnuje skákání, takže se vyhnete nadměrnému zatížení kloubů. Přesto se jedná o velmi dynamický a především zábavný workout, při kterém se nebudete ani chvíli nudit.

Zaujalo vás to? Pak nemusíte hned propadat panice, že nevlastníte baletní tyč. Cvičení je designované do domácích podmínek tak, že nepotřebujete žádné speciální vybavení. Díky tomu můžete trénink absolvovat z pohodlí domova v rámci on-line lekce, a to jak s vlastní vahou, tak s dostupnými pomůckami. Ty podporují především rozvoj síly. Mohou jimi být lehké jednoruční činky nebo například populární odporové gumy.

Barre Eclipse

Klíč ke zlepšení vytrvalosti, fyzické kondice a sebelásky

Hlavním cílem Barre Eclipse je laskavý přístup k vlastnímu tělu a nalezení sebedůvěry a sebelásky prostřednictvím pohybu. Díky velkému počtu opakování cvičení podporuje silovou vytrvalost. Intenzita se může v průběhu lekce měnit od nízké až po vysokou, a to v závislosti na zvoleném hudebním pokladu, takže její vývoj je vždy tak trochu překvapením. S každou novou písničkou přichází i další cvik. Hudební playlist přímo kopíruje procvičované partie. Se zrychlujícím se beatem se zvyšuje i vaše tepová frekvence a rytmické pohyby mohou téměř připomínat tanec. Během něj se do sebe doslova zamilujete.

Klidnější hudba zase přímo vybízí k zařazení izometrických výdrží. Intenzitu a počet opakování lze také modifikovat podle individuálních potřeb. Full body workoutem docílíte zvýšení fyzické kondice, silové vytrvalosti a také rozvinete svou flexibilitu. Navíc posílíte střed těla a zlepšíte celkovou posturu (držení těla), což je ideálním základem pro to, abyste se pak cítili jednoduše úžasně.

Barre Eclipse

Podle zásad správného tréninku dbá lektor i na způsob provedení jednotlivých cviků a klade důraz na správnou dechovou techniku. Jedná se tedy o komplexní cvičení s mnoha zdravotními benefity, jež je vhodné pro kohokoli, kdo má chuť zkusit něco nového a nabít se přívalem pozitivní energie.

Jak taková lekce probíhá?

Lekci vždy začnete rozehřátím a kloubní mobilizací, aby tělo bylo správně připravené na zátěž. Poté již následuje samotné cvičení, kterým vás provede zkušený lektor. Trénink může být zaměřený na konkrétní partii, ale můžete procvičit i celé tělo, od čehož se odvíjí i jeho délka trvání. Barre je vždy doprovázen hudbou tak, abyste se cítili příjemně a zároveň zůstali vysoce motivovaní.

A proč dát Barre šanci?

Během intenzivního cvičení vyplavíte endorfiny, což vyvolává radost a příjemné pocity. Po lekci se cítíte veselí, příjemně naladěni a s dobrým pocitem ze sebe sama. Takové cvičení může být dokonalým startem dne, či naopak skvělým prostředkem, jak si ulevit od stresu po náročném dni. Dobře zvolená hudba a zkušený trenér jsou úžasnou motivací a výborným předpoklad pro to, aby cvičení bylo zábavné a neotřelé. Zpevnění a tvarování postavy jsou už jen milým bonusem.

Tip redakce

Autorka článku nabízí na svých stránkách možnost cvičení on-line.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Fitness instruktorka radí: Cvičte správně a dle svých možností

Fitness instruktorka radí: Cvičte správně a dle svých možností

V současné době více než kdy jindy využívá řada lidí volně dostupná cvičební videa na internetu. A zejména ženy se občas nechají nalákat na vyloženě zdravotně závadné programy.

Pomineme-li fakt, že na internet si každý může nahrávat, co chce a bez jakéhokoli odborné kontroly, je dalším problematickým prvkem adekvátnost dané lekce pro konkrétního člověka.

Celý článek 1.2.2021 4

Eliška Sosnová
https://www.eliskasosnova.com

  • fitness trenérka, která „po dětech“ objevila Barre
  • v roce 2021 se stala první česky mluvící lektorkou Barre Eclipse metody, věnuje se také pilates a jin józe, trénuje starší žáky hokejistů (HC Vimperk)
  • IG barre.days

10.9.2022 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023