Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

V listopadu jezte bíle a pamatujte, že správné dýchání pomáhá procesu spalování

Listopad = plíce = dech = energie = trávení = spalování.

Pojďme si společně něco povědět k listopadu, protože ten se podle TČM váže k plícím a dechu, ale i k tlustému střevu.

 V listopadu je oslabené naše dýchání, celý náš dýchací systém, ovšem i trávení. Trápí nás často nachlazení, chřipky i záněty průdušek. Abychom podpořili své dýchání, a tedy i kvalitu života, je důležité správně dýchat…

V listopadu jezte bíle a pamatujte, že správné dýchání pomáhá procesu spalování

Většina lidí má ve zvyku dýchat jen do horní poloviny plic. Přitom nejhlubší část plic se nachází v jejich dolní části. Není to ale jenom o samotné technice dýchání, ale i o postavení těla. Shrbená záda a poklesnutá ramena zmenšují celkový objem hrudníku, dýchat tak můžeme jen do nejsvrchnější části plic, bez toho, aby se zapojila například bránice.

Při plném nádechu ovšem bránice masíruje žaludek, slinivku břišní, játra, ledviny a střeva. Zkuste si dát ruce v bok do úrovně pupíku. Zde můžete cítit, jak rozpínající bránice tlačí na vaše prsty. Vydechujte pomalu a rovnoměrně, až břicho zase klesne do původní polohy. Zavřete oči a uvědomte si, jak dýcháte. Důležité je, aby byl váš dech plný, tedy co nadechnete, to odevzdáte, nežijete na dluh. Důležitý je i rytmus neboli stejná délka výdechu i nádechu.

Dýchání umožňuje správné spalování

Aby oheň hořel, potřebuje kyslík. Takhle je to i s našimi buňkami, které potřebují přijímat palivo ve formě stravy a kyslík ve formě podpalovače. K čemu nám je zdravá strava, když špatně funguje souhra mezi dýcháním, spalováním a trávením? Čím více kyslíku přijmeme v jednom nádechu, tím lépe bude fungovat i obnova buněk. Povrchní dýchání oslabuje v zásadě všechny tělesné systémy, které jsou pak náchylnější k onemocněním všeho druhu.

Dýchání umožňuje správné spalování

Jak podpořit zdraví plic jídlem?

Podpořit energetickou dráhu (meridián) plic můžete potravinami bílé barvy a pikantní chutí, třeba křenem, česnekem, bílou ředkví, jarní cibulkou, ale i bílou rýží a ovsem. Ideálním pokrmem tak bude rýže nebo oves s troškou pažitky, koriandru, popřípadě s česnekem. Popíjejte šalvějový čaj a dejte si do něj špetku zahřívacího kardamomu.

Cvik pro plíce

Postavte se roznožmo, ruce spojte za zády, a to tak, že se dotýká napřímený palec a ukazovák každé ruky (viz obrázek). Lokty propněte a napřimte tělo. Otevřete oblast hrudníku a ramena táhněte od uší. Veďte spojené paže pomalu do zapažení, ale jen tak, abyste necítili bolest. Při nádechu pozvolna zvedejte paže od těla, při výdechu vracejte paže zpět. Opakujte třikrát. Uvolněte paže a vyklepejte.

Cvik pro plíce

Tip: Pokud se vám zvedají hodně spodní žebra, zařaďte při výdechu léčivý zvuk „SSSSSSSSSS“.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Článek je součástí volného cyklu, jenž pro vás každý měsíc už rok připravuje certifikovaná lektorka hormonální jógy Šárka Simonidesová. Pokud vás zaujal, vřele doporučujeme také její knihu „Jóga pro holky ze Západu – Cesta do krajiny pánevního dna: cyklická, hormonální, orgánová.“ Jde o ideální čtení na letní dovolenou, kde si rovnou můžete všechny věci vyzkoušet v praxi. A pozor – když si objednáte knihu přímo u autorky, dostanete ji za lepší cenu a ještě s osobním věnováním či autogramem.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Podle jakých kritérií vybírat kvalitní šunku?

Podle jakých kritérií vybírat kvalitní šunku?

Dle výživových doporučení bychom měli v našem jídelníčku dát přednost masu libovému před zpracovanými masnými výrobky.

Masné výrobky totiž často obsahují více tuku a soli než libové maso. Obecně totiž máme tuku a soli ve stravě nadbytek.

Celý článek 5.10.2022 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

24.10.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024