Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejčastější omyly ve snaze o zdravý životní styl

Ve své ordinaci se setkávám s různými nešvary – některé jsou nešvary v pravém slova smyslu, kdy člověk na svou tělesnou schránku vůbec nedbá – nehýbe se, kouří, jí potraviny, které mu rozhodně nesvědčí.

A potom tu máme další nešvary – ty, o kterých si člověk myslí, že jsou to zvyky dobré, dokonce žádoucí, a provozuje v upřímné snaze udělat něco pro své zdraví.

Takových překvapivých omylů je hodně, tak se pokusím posvítit alespoň na ty nejčastější.

Nejčastější omyly ve snaze o zdravý životní styl

Jím šestkrát denně

Nějak se stalo, že i vědeckými kruhy bylo jednu dobu doporučováno jíst „málo a častěji“ – snídani, svačinku, oběd, další svačinku, večeři, prostě pěkně pravidelně třeba po třech hodinách. Tento model stravování se ovšem ukázal jako chybný – má totiž za následek neustálé vyplavování inzulinu slinivkou. A to je cesta do pekel, lépe řečeno cesta k cukrovce, obezitě a metabolickému syndromu.

Osobně doporučuji tento model nahradit jiným, přirozenějším. Jezte, když máte hlad – přiměřené porce, které vás zasytí a po kterých nebudete mít za chvíli zase hlad. A jezte pravidelně. Tělo má pravidelnost rádo. Někdo pak jí třeba jen dvakrát denně, ale stačí mu to. Někdo třikrát, čtyřikrát… Někdo si dá naposledy oběd a potom už se postí až do dalšího rána. Najděte si svůj režim, který bude vyhovovat vašemu trávení, ale zároveň bude mít správné obecné charakteristiky – takže jezte kvalitně, přiměřeně, pravidelně.

Najím se až večer

Když on prostě není čas! Já bych tak rád v práci obědval nebo svačil, ale není kdy! Však se najím, až přijdu domů… Tento stravovací model vyhovuje opravdu málokomu. Maximálně těm, kteří si zvykli na takzvaný přerušovaný půst – ale ten samozřejmě není o tom, že by byl člověk hladový jako vlk a potom večer dohnal všechna hlavní jídla najednou a vybílil ledničku i sousedovi. Pokud nemáte hlad, do jídla se nenuťte, ale pokud hlad máte, mozek přestává fungovat, jste podráždění a slabí, pak si na jídlo čas najít musíte.

Piji čtyři litry denně

To byla jednu dobu další módní vlna. Pravdou je, že lidské tělo obsahuje kolem 70 % vody, čili tekutiny musíme rozhodně v průběhu dne doplňovat. Ovšem při běžném provozu to s jejich příjmem nemusíme přehánět – není tedy třeba každých 15 minut vytahovat lahev a napájet se. Potřeba tekutin závisí na vnějších faktorech – jiné množství potřebujete, pokud sedíte v klidu v kanceláři, a jiné, pokud ryjete zahradu a praží na vás slunce, nebo když sportujete. Což je v podstatě logické. Orientační množství tekutin, které by každý z nás měl za den vypít, je přibližně půl litru na 15 kg tělesné hmotnosti. Nebo použijte vzorec, kdy vynásobíte svou váhu koeficientem 0,035 a získáte množství tekutin v litrech. Tekutiny získáváme i v potravě. Samozřejmě je rozdíl, jestli si dopřejete polévku či šťavnaté ovoce, nebo pečivo.

Orientační množství tekutin, které by každý z nás měl za den vypít, je přibližně půl litru na 15 kg tělesné hmotnosti.

Sladké pití

To je doslova mor. Když vidím, jak z batohu kouká dvoulitrovka limonády, jímá mě hrůza. To jsou, řekla bych, naprosto zbytečné kalorie, které vyčerpávají metabolismus kvůli neustálé dodávce cukru. O neblahém vlivu na zubní sklovinu ani nemluvě! Rodiče malých dětí se často diví, jak je možné, že má Pepíček tolik zubních kazů. Inu, když cucá bonbóny a zapíjí je colou, divit se nemůžeme. Pokud se nedokážete obejít bez sladké chuti nápojů, dejte si je jen k jídlu. A potom k popíjení mezi jídly preferujte nápoje neslazené – ideálně vodu, případně ovocný či slabý bylinkový čaj nebo hodně naředěný neslazený džus.

Jen syrová to může být?

Další móda je syrová neboli raw strava. Ta může mnoha lidem velmi vyhovovat, při její konzumaci se cítí dobře, svěže a plni energie. Ovšem asi vás nepřekvapí, že taková strava není úplně pro všechny – my, zimomřivky, vážící čtyřicet kilo i s postelí bychom asi skončily úplně průhledné, vyklepané a zmrzlé. Takže všeho s mírou. Pro osoby s velmi křehkou konstitucí je tepelná úprava potravin naopak velmi vhodná; syrové potraviny zařadíme samozřejmě také, ale ne výlučně. Stejně tak v chladném období roku asi raději sáhneme po teplé husté polévce než po svěžím salátu.

Nízkotučně

Nízkotučné mléčné produkty, light tyčinky, zdravý „polystyren“ aneb pufované a extrudované obilniny – je to cesta ke zdraví a štíhlosti? K tomu jsem dost skeptická. Co se týče jídla, zastávám názor, že máme jíst co nejjednodušší, nejpřirozenější potraviny, co nejméně průmyslově zpracované a „vylepšené“.  Pokud budete jíst pestrou čerstvou skutečnou stravu s dostatkem vlákniny, nebudete mít vysoký cholesterol a nebudete muset kupovat light věci, kde bývá stejně menší podíl tuků vykompenzován vyšším podílem cukru, který nám také neprospívá. Když se budete ládovat extrudáty lehčími než peříčko, stejně vás nezasytí a za chvíli budete lovit něco dalšího k jídlu.

Nenechme se tedy zmást všemožnými novinkami a protikladnými doporučeními – přemýšlejme hlavou a poslouchejme své tělo.

foto: cz.depositphotos.com

MUDr. Skulínková Kristina www.drskulinkova.cz

23.11.2022 MUDr. Skulínková Kristina Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Jak se nezhroutit při péči o nemocného člena rodiny – osobnostní růst a válka v jednom

Možná to také znáte – žijete si svým životem, dodržujete blahodárné rituály, sportujete, hlídáte si jídelníček, abyste se cítili dobře a udělali něco pro své zdraví.

A pak znenadání přijde událost, která vám vše obrátí naruby. A vy nemáte energii ani čas pokračovat v tom, co pro vás doposud bylo samozřejmostí.

Celý článek 28.10.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner