Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Andrea Mokrejšová: Jak si vybrat jídlo v restauraci, když chci hubnout a jíst zdravě?

S největší pravděpodobností už jste na tuhle otázku někdy narazili. Pokud si zajdete do restaurace jednou za čas, není potřeba to příliš řešit.

Jestli jste ale na restaurační zařízení z různých důvodů odkázáni častěji, je dobré s tím umět pracovat.

Jak si vybrat jídlo v restauraci, když chci hubnout a jíst zdravě?

Jak při výběru postupovat?

Vyberte si jako první

Máte tendenci se nechat ovlivnit výběrem vašeho okolí? Vyberte si jídlo jako první.  Při výběru se zkuste i zamyslet nad tím, o co se snažíte. Pokud je to právě redukce nebo celková racionalizace jídelníčku, vybírejte jídla, která nejsou zbytečně smažená či fritovaná.

  • A jestli máte možnost i výběru typu restaurace, už to vám velmi pomůže. Vybrat se však dá i v klasické hospodě.

Kdybyste si chtěli udělat lehce investigativní práci, můžete si už předem udělat vlastní přehled o restauracích ve vašem okolí a mrknout na jejich jídelní lístky. To je dobré zejména u lidí, kteří mají nějaká stravovací omezení. Jinak i při redukci byste měli být stále schopni zajít spontánně do restaurace, aniž byste si předtím museli zdlouhavě hledat a vybírat.

Článek je věnován zejména lidem, kteří se v restauracích stravují pravidelně, proto si uvědomte, že návštěva restaurace pro vás není nic neobvyklého a nemusíte si vybírat “sváteční” jídlo, ale ani předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. Nejspíš byste doma také takové hody nepořádali, co myslíte?

Začněte přílohou

Váš zrak by měl padnout zejména na přílohy, které nejsou smažené nebo přelité velkým množstvím tuku. Jsou to například těstoviny, rýže, vařené brambory, pečivo nebo luštěniny.

Neopomeňte bílkovinný zdroj

Ideálním zdrojem jsou potraviny, které nejsou příliš tučné. Už na přípravu jídel se tuk samozřejmě používá a v restauracích se na nich často nešetří. Abyste si tedy zajistili optimální příjem tuku a bílkovin, je lepší vybírat libové maso (panenka, krůtí/kuřecí prsa aj.), ryby, mozzarellu, tofu, seitan a další.

  • Pakliže je to možné, zkuste příliš často nevybírat smetanové omáčky, díky tomu pošetříte v příjmu tuků.

Na talíř patří vždy zelenina

Není nutné, aby byla zelenina vždy jen čerstvá, i cibule v základu jídla se počítá. Nicméně pokud máte jídlo, ke kterému zelenina není, objednejte si zvlášť i zeleninový salát (bez olejové/majonézové zálivky).

Jak si vybrat jídlo v restauraci, když chci hubnout a jíst zdravě?

Nemusíte sníst vše, nechte si jídlo zabalit

Může se stát, že porce je příliš velká a s přiobjednáním zeleniny nebudete moci vše sníst. V takovém případě si můžete nechat zbytek hlavního chodu i zeleniny zabalit a nechat si to na večeři (pokud je zbytek jen malý, stačí si ještě přidat například plátek chleba se sýrem či šunkou).

Neodbývejte se

Možná kvůli své snaze o redukci saháte po obědových variantách tipu zeleninový salát či polévka. To je sice velmi lehký oběd, ale až příliš. Nebude vám stačit. Přesně takhle máte postaráno o vytvoření chutě na sladké. Budete mít potřebu se dojíst něčím dalším, nejspíš sladkým. Proto vždy pamatujte na to, že byste na talíři měli mít přílohu (tedy sacharidy – nebojte se jich, po sacharidech se jednoduše nepřibírá), zdroj bílkoviny a zeleninu.

  • Sacharidy by měly tvořit zhruba ¼ až ⅓ vaší porce, stejně tak bílkoviny, zelenina pak ⅓ až ½.

Zkuste si občas připravit jídlo doma

Je naprosto pochopitelné, že na obědy v práci chcete chodit i například z důvodů socializace. To je v pořádku. Zkuste si ale z pěti obědů (v pracovních dnech) připravit dva doma a vzít si krabičku do práce. O čas s kolegy nepřijdete a zároveň ulevíte i své peněžence.

Nemějte z toho zbytečně těžkou hlavu. Je to jednodušší, než si myslíte. Hodně štěstí!

  • foto: archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Mgr. Mokrejšová Andrea
www.andreamokrejsova.cz

  • Nutriční terapeutka, která vystudovala 1. lékařskou fakultu UK. Ve své soukromé praxi i v práci na klinice nefrologie se snaží pomáhat lidem s úpravou stravování podle jejich individuálních potřeb.
  • Pomocí svého Instagramu @andreamokrejsova a webu andreamokrejsova.cz bojuje proti výživovým mýtům.
  • Je součástí úspěšného fitness programu FITFAB Strong, kde působí, stejně jako ve FitNut akademii, jako odborný garant výživy.
  • Také je spoluautorkou knihy První a poslední fitness kniha, FITFAB Diáře a FITFAB Pracáku.

10.2.2023 Články, Recepty a výživa

Související články