Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Marek Cón: Rehabilitace a masáže pomohou vašemu tělu i duši + Jak správně sedět u počítače

Už jsme si zde povídali o tom, jak máme cvičit a co jíst, a teď přišla řada na neméně důležitou věc – jak správně regenerovat svou tělesnou schránku a předcházet aktivním přístupem možným závažným problémům z přetížení. Bohužel na tuto složku života velmi často zapomínáme.

A to je chyba, protože například kvalitní masáž je úžasnou prevencí řady neduhů, kterých se v případě zanedbání velmi obtížně zbavujeme.

O tom všem jsem se před časem přesvědčila doslova na vlastní ruku, tedy správně paži. Kapitola je to dlouhá a bolestně poučná. Na druhou stranu jsem se díky ní dozvěděla řadu zajímavých věcí a začala své tělo vnímat trochu jinak. A taky se seznámila s několika výjimečnými lidmi. Jednoho z nich vám dnes představím.

Sedíte celý den? Pak nezapomínejte na kompenzaci.

Sedíte celý den? Pak nezapomínejte na kompenzaci.

Ačkoliv jsem poměrně dost cvičila a starala se o své zdraví, práce a psychická zátěž mi jednoho dne přerostly přes hlavu, resp. přes loket. Po pár dnech, kdy tělo vysílalo nepříjemné signály, přešel pocit nepohodlí do permanentní bolesti a neschopnosti danou končetinu používat. Byl to poměrně šok, protože najednou zjistíte, jak moc ruku (paži), potřebujete.

  • Nedokážete si otevřít sklenici okurek, odemknout dveře, ukrojit kus chleba…

Vyzkoušela jsem desítky mastiček a léčebných procedur, až jsem šťastnou náhodou skončila v odborné péči fyzioterapeuta Marka Cóna.

  • Věřte, že není o co stát, když vám všichni říkají: „Pojď nám ukázat, jak nemůžeš natáhnout ruku.“ Hahaha. Ale až tak k smíchu to zase nebylo.

Podle statistik má až 95 procent lidí problémy, které lze léčit rehabilitací, tj. souborem aktivních a pasivních léčebných metod pohybové soustavy, díky kterým by mělo dojít ke zkvalitnění pohybového aparátu, zmírnění bolesti a snížení svalové únavnosti,“ začíná své vyprávění sympatický rehabilitační pracovník, jenž si po létech strávených v řadě špičkových zařízení otevřel soukromou praxi ve zdravotnickém středisku v Jesenici u Prahy.

Po masáži je tělo uvolněnější a dovolí vám dosáhnout vašich cílů s klidem a bez bolesti zad.

Po masáži je tělo uvolněnější a dovolí vám dosáhnout vašich cílů s klidem a bez bolesti zad.

Pojďme se ovšem hlavně podívat zblízka na možnosti prevence, které se člověku nabízejí, aby nemusel skončit v dlouhé pracovní neschopnosti. Je všeobecně známé, že každému prospívá všestranný pohyb, jenž se provozuje pravidelně. Lenoši od přírody asi budou protestovat, ale je to pravda pravdoucí. Pokud navíc žijete či pracujete pod vlivem jednostranného zatíženi, je třeba je kompenzovat dostatečně přiměřeným množstvím pohybu. A to platí pro úředníka u počítače, prodavačku i zdravotního pracovníka. „Já osobně kompenzuji svoje zatížení při práci plaváním, jízdou na kole, míčovými sporty a doplňkovými cviky na protažení a stabilizaci,“ vyjmenovává vhodné sporty Marek Cón, který se oboru věnuje již dvacet let.

A jak to bylo se mnou? Ano, paže mě bolela, ale já jsem na signály nedala a dál ji v práci zatěžovala (jednostranně a nezdravě). „Zdravotní problémy se nejčastěji hlásí bolestí, omezením rozsahu a snížením výkonnosti,“ komentuje nejen můj stav Marek Cón, jenž mi mou ztuhlou paži následně rozhýbával. A dodává, že není radno tyto prvotní signály podceňovat a raději včas vyhledat odbornou pomoc.

Množství zdravotních problémů nám přineslo poslední dobou vysedávání u počítače. Ať už skutečně pracovní nebo volnočasové. Upřímně si nedovedu představit, jak dopadne dnešní generace mládeže, když my – čtyřicátníci – jsme se s počítači setkali převážně až ve velmi dospělém věku. A i tak nás to stačilo dost poznamenat. Všichni v mém okolí si stěžují na ztuhlou šíji, bolesti hlavy…

Jak zdravě sedět? Využívejte různé pomůcky – velké míče i malé balónky.

Jak zdravě sedět? Využívejte různé pomůcky – velké míče i malé balónky.

Problémům u PC samozřejmě předcházet lze,“ říká Marek Cón, který často dělá i názorná školení ve velkých firmách, kde učí zaměstnance správně sedět. „Důležitý je tzv. aktivní sed a já tvrdím, že všechny firmy by se měly o své zaměstnance starat a dopřát jim minimálně seminář na toto téma,“ dodává rozhodně.

A co takový fit ball čili velký míč, na kterém se doporučuje sedět? „Ano, určitě to pomůže, ale není dobré na něm sedět celý den, spíš si zacvičit, protáhnout. A hlavně mít dostatek jiné pohybové aktivity, která by vykompenzovala sezení. Dále je možné v práci použít třeba malý míček a podepřít si záda, těch pomůcek je opravdu řada,“ rozdává osvědčené tipy můj dnešní host.

Jak správně sedět u počítače podle Marka Cóna

1. Stůl

Nastavení výšky stolu musí být takové, aby lokty ležely na desce, tj. nemuseli jsme je nějak křečovitě držet a zvedat.

2. Židle

Také židli je třeba dát do správné výšky, obě chodidla musí být  pohodlně na zemi, občas podložit bedýnkou, balíkem papírů, chvilkově používat nafukovací balón (fit ball). Ne ovšem celý den.

3. Počítač

U počítače sedět vždy kolmo, nevytáčet trup, nekroutil páteř.

4. Doprovodné pohyby

Otáčet se na židli celým tělem, nikoli jen trupem.

5. Držení těla

Sedět na židli rovně, nikoliv zborceně s vyvaleným břichem… Nikdy nedávat nohu přes nohu (to je tedy můj velký hřích, poznámka redaktorky).

6. Obrazovka počítače

Monitor dát do úrovně očí – tj. podložit jej klidně balíkem papírů, aby pohled nesměřoval příliš dolů.

7. Myš

Minimálně při problémech mít odpovídající podložku.

Během dne se často protahujte a já bych si tedy pod stolem sundala i ty boty na podpatku

Během dne se často protahujte a já bych si tedy pod stolem sundala i ty boty na podpatku

A moje osobní postřehy a poučení z krizové situace?

  • Dělejte si při práci na počítači pravidelné pauzy. Projděte se, vyklepejte ruce, zařaďte jednoduché protahovací cvičení.
  • Neignorujte signály těla!
  • Nepřemáhejte bolest!
  • Včas se poraďte s odborníkem. Pokud nechcete hned k lékaři, konzultujte aspoň s fyzioterapeutem, který vás případně nasměruje…
  • K notebooku si pořiďte klávesnici a myš!
  • Pozor na nezaoblenou hranu stolu (zvlášť ty moderní mívají)!
  • Nepodceňujte také chladnou pracovní desku, o kterou se vám ruka opírá.
  • Pozor na otevřené okno, průvan, klimatizaci. Když je člověk zabraný do práce, obvykle to dlouhodobě nevnímá.
  • Nepracujte na počítači o víkendu a o dovolené! Tyto dny věnujte náležité kompenzaci své každodenní práce.
  • Pracujete-li na počítači opravdu stále, rozhodně k cvičení přiberte v rámci prevence i kvalitní masáže (dokud vás nic nebolí). Masáže nejsou rehabilitace, jde o vyloženě pasivní metody, jejichž cílem je relaxace, úleva od ztuhlosti a zbavení únavy.

Rada navíc

Pokud celý den musíte skutečně sedět, využijte podpůrných punčoch, které zlepšují krevní oběh. Působí příznivě proti otokům a tvorbě křečových žil –  zpříjemní vám delší sezení i stání. K dostání jsou i samodržící punčochy, podkolenky a punčochové kalhoty, ale to už je zase jiná kapitola.

Kontakt na hosta:

Marek Cón:  www.marekcon.cz

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Máslo nad zlato

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

17.6.2013 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024