Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč je dobré hubnout za podpory skupiny

Minule jsme si řekli, kdo nám může radit s výživou, když se rozhodneme změnit svůj jídelníček kvůli hubnutí, nebo dokonce zdravotním problémům. Objasnili jsme si pojmy nutriční terapeut a výživový poradce. A přidali pár rad, jak si toho správného odborníka máme vybrat.

Dnes se blíže podíváme na hubnutí ve skupině. Má mnoho výhod, ale za všechny bych ráda jmenovala jeden opravdu praktický.

K rozhodnutí zúčastnit se podobné akce často totiž stačí i akčnější kamarádka, nebo kolegyně. Ani se nenadějete a už sedíte v příjemné skupině, která řeší stejný problém. A když už se do toho zapojíte, vůle vydržet bude rozhodně větší. Nevěříte?

Podpora skupiny zmenší váš problém na problémek

Podpora skupiny zmenší váš problém na problémek

Měla jsem tu čest vést před lety cvičební lekce pro organizaci STOB, kterou v roce 1990 založila PhDr. Iva Málková, můj dnešní host. Musím říct, že i po tolika letech na tu dobu ráda vzpomínám a ještě dlouho po ukončení této práce jsem byla s řadou žen v kontaktu. Dovoluji si proto přispět svou troškou do mlýna. Ptáte se, proč je dobré hubnout ve skupině? Tady jsou moje odpovědi.

Když mohou oni, zvládnu to i já

I když se vám to možná nezdá, i malé zrnko soutěživosti, které někde hluboko ve vás klíčí,  může prospět v tak velké věci. Přece to nevzdáte, když ostatní to zvládají, že?

  • Podpora skupiny je úžasná věc a je dobré ji využít se vším všudy.

Skupina, aniž si to uvědomuje, vytváří na lidi uvnitř takový jemný tlak, aby se snažili, nevzdávali to a pokoušeli se co nejlépe čelit různým nástrahám, krizím i zátěžím,“ vysvětluje PhDr. Iva Málková a dodává, že typickým příkladem je cvičení. I když většina lidí tvrdí, že doma cvičí, jejich počáteční výkony o tom příliš nesvědčí. Na kurzu po sobě při cvičení pokukují a je jim navzájem hloupé to vzdát. Prostě se víc snaží. Vydrží díky tomu větší zátěž, než doma.

Jsme na jedné lodi

Nebo je vám více než soutěživost vlastní sounáležitost? Výborně! Pomůže vám zjištění, že v tom nejste sami, že i ostatní dělají podobné chyby a že se za ty své opravdu nemusíte stydět.

Iva Málková k tomu říká: „Výhodou skupiny je, že se tu lidí neučí jen z vlastních chyb, ale i z omylů těch druhých. Získávají zkušenosti rychleji, než by je získávali sami.“

Pohyb je lék i zábava

Pohyb je lék i zábava

Ještě něco o pohybu

Jak už bylo řečeno, součástí hubnoucích kurzů bývají cvičební lekce pod vedením instruktora. „Kdo nebyl i desítky let v tělocvičně, najednou zjistí, že se necítí dobře ne kvůli kilům navíc, ale kvůli ztuhlosti,“ rozvádí téma PhDr. Iva Málková. „V rámci kurzů přijdou na to, že při hubnutí si musí zvyšovat kvalitu života a že právě pohyb je zásadní složkou. Cílem tedy není, aby vydali co nejvíce energie při hodině, ale aby si pohyb zamilovali a objevili přiměřenou dávku pohybu jejich stavu.“

Sdílím, tedy jsem

Ať už si to přiznáte, nebo ne, ale až na výjimky každý lidský tvor (a nejen ženy) rád sdílí své problémy. Mnohdy skutečně stačí se vypovídat a problém se smrskává na problémek. A to nemluvím o úžasném pocitu, který můžete zažívat, když svou radou, nasloucháním pomůžete někomu jinému.

Pokud chodíte do dobrého kurzu hubnutí, máte šanci si o problémech promluvit s ostatními. Snadno se může stát, že někdo z nich něco podobného zažil, zvládnul a může tedy poradit,“ uvádí poznatky z praxe naše přední odbornice na hubnutí.

Cvičení je zásadní složkou hubnutí

Cvičení je zásadní složkou hubnutí

  • Jako bych vás slyšela! Máte strach z hromadného peskování, je to tak? Nebojte, lektoři jsou vyškolení, aby vás rozebíráním nedeptali, ale naopak pomohli nasměrovat a případně navést zpět na správnou cestu.

Lektory kvalitních kurzů dělají lékaři, psychologové, nutriční terapeuti, cvičitelky a další. A všichni se celoživotně vzdělávají. Kurzy skutečně nejsou jen o výživě, ale o tom, jak laskavým přístupem přivést lid k tomu, aby teoretické znalosti  převedl do praxe,“ vysvětluje PhDr. Iva Málková. „Konkrétně u nás vzděláváme lektory v tzv.  kognitivně behaviorální terapii.  Neměníme tedy jen chování (behavior) – stravovací a pohybové návyky, ale i kognice – myšlení, protože asi si všichni uvědomujeme, že problém hubnutí je v hlavě a ne v žaludku.“

Metodika je založená na tom, že děláte pomalé postupné změny, které vám nejsou až tak proti mysli a zabudujete je do svých návyků tak, že se zautomatizují a přijmete je za své. Nejde tedy o  hubnoucí provizorium, ale o trvalou změnu. Přestanete mít život rozdělený na hubnutí a sbírání sil na další hubnutí.

  • Samozřejmě hubnutí ve skupině vám z nějakých důvodů vyhovovat nemusí.

Iva Málková říká:  „Pokud má někdo opravdu závažný problém, který řeší jídlem, bývá vhodnější individuální psychoterapie zaměřená na řešení problému. Také když někdo trpí poruchami příjmu potravy – bulimií, je třeba jiný přístup. Introverti se nemusí obávat, ve skupině se vždy vytvoří výborná atmosféra a do dění skupiny se zapojíte tak, jak je vám příjemné. A kdo si nenajde čas – může mu skupinu nahradit internetový program typu Sebekoučink a podpora na dálku.“

Intermezzo: Když je obézní dítě

Není žádným tajemstvím, že je čím dál více obézních dětí. „Co se týče rodinného hubnutí, které je také velmi účinné, tak tam je skupina  veledůležitá. Nicméně máme zkušenost, že rodiče by raději odevzdali dítě terapeutům a odešli. Bohužel při terapii obezity dítěte jsou ještě důležitější rodiče než samotné dítě, proto trváme na účasti rodičů.“

Ať už se ovšem rozhodnete pro podporu skupiny, která je velmi vhodná, nebo zkusíte jinou možnost, je třeba se vrátit na úplný začátek, o kterém jsme si zde již také říkali. Je vaše motivace natolik silná, abyste svůj nový režim zvládli?  „Pokud člověk chce dosáhnut nějaké změny, je důležité, aby tato změna byla trvalá,“ říká zcela jasně PhDr. Iva Málková, a hned varuje před nebezpečím špatně zvolených nástrojů, které když neodpovídají míře motivace ke změně, přináší v případě hubnutí jojojefekt. Ale o tom zase někdy jindy….

Kurzy snižování nadváhy: Věděli jste, že….

Po celém  světě je již od šedesátých let zřejmé, že  cestou  k  úspěšnému  hubnutí   jsou  nejenom  rady,  jak  se máme správně stravovat, ale  zejména rady, jak  toho můžeme docílit. Proto již v té době  začaly vznikat ve všech  civilizovaných zemích západního světa kluby zaměřené na redukci nadváhy ve skupině.

Nejznámější a první byl Weight Watchers –  klub strážců váhy. Založila ho Jean Nidetch, která měla sama problémy s obezitou a ze sousedského scházení se a výměny zkušeností při  hubnutí vznikla organizace, která  rozšířila svoji působnost z Ameriky do téměř celého světa. Organizování společného hubnutí se v České republice se před lety ujala společnost STOB, která aplikuje metodiku kognitivně běhaviorální terapie v 12ti týdenních v kurzech snižování nadváhy. Světovou raritou je pořádání kurzů specializovaných pro muže a rodinných kurzů.

Kontakt na hosta

PhDr. Iva Málková, STop OBezitě, www.stob.cz

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Radka Neubertová: Jak se matka rozběhla aneb pár tipů pro ty, kteří stále ještě váhají

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

2.9.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024