Kuchařka ze Svatojánu: Jak vypadá můj den a jídelníček
Jsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.
Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.
Snídaně je základ celého dne – měla by být zdravá, vydatná a chutná! Představte si, že byste si mohli namíchat zdravou a kvalitní snídani přesně podle vaší chuti a nutričních hodnot. A právě to nabízí Mixit.
Neskutečné množství semínek, oříšků, sušeného ovoce a vůbec všeho, co si rádi přimícháme do cereálního základu. Na výběr jsou nejen sypké směsi müsli ale i různé snídaňové kaše.
Základní ingrediencí je tedy kvalitní cereální směs. Ta zajistí, že se tolik potřebná energie uvolňuje v průběhu dne postupně.
Vybírat můžeme například z klasických ovesných vloček, pohankových, kukuřičných, špaldových a kokosových lupínků, dále tu najdeme sójové, rýžové, žitné a ječné vločky, amarantové perličky a mnohé další.
Výběr je opravdu široký, některé směsi jsou doplněny medem nebo čokoládovými hoblinami. Ovesnou, rýžovou a jáhlovou kaši doplňuje sušené odtučněné mléko.
Tento základ je možné rozšířit například o semínka a vločky různých druhů.
V dalším kroku přichází na řadu sušené ovoce, plné vitamínu a látek pozitivně působících na lidské tělo. Výčet ovšem rozinkami, sušenými jablky a lesními plody rozhodně nekončí.
Vyzkoušet můžete i zajímavější plody, jako jsou například angrešt, kiwi, mango, papaya, datle a fíky.
Ochutnejte také netradiční a méně známé plody, kterými jsou například goji, moruše a na závěr zelenina physalis, takzvaná židovská třešeň.
Mixit nabízí i velkou škálu ořechů, které můžete přidat do své vlastní snídaňové směsi.
Ořechy jsou pro naše tělo velmi prospěšné, obsahují totiž kromě minerálních látek a vitamínu i velké množství bílkovin a kvalitních tuků (nenasycených mastných kyselin).
Zkrátka nezůstanou ani mlsné jazýčky. Ke směsi cereálií, ovoce a oříšků si můžete přidat třeba kousek čokolády i další sladkosti. Na výběr jsou dokonce lentilky a gumoví medvídci.
Vše můžete dochutit strouhanou skořicovou kůrou, pravou drcenou vanilkou, kokosovým nebo třtinovým cukrem. Ti odvážnější mohou do své směsi přidat pálivý zázvor, drcené kakaové boby nebo čerstvě upražená kávová zrna.
Naše chutě zkrotí už jen nutriční kalkulačka, která při sestavování vlastního müsli průběžně počítá tuky, sacharidy, bílkoviny a celkovou energetickou hodnotu na 100 gramů sestavené směsi.
Jsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.
Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.
Celý článek 11.6.2015
I když jsme v poklusu (práce, děti, rodina, sport, čas pro sebe) a nevíme, kam dřív skočit, tak si můžeme dopřát vyvážené jídlo.
V kuchyni se snažím trávit jako většina z nás času co nejméně, a proto plánování a jednoduché recepty jsou klíčem k úspěchu.
Celý článek 15.6.2025
Protože nás čeká období letních dovolených, považuji za ideální čas věnovat se tématu záměrné několikadenní pauzy v procesu hubnutí.
Vítejte tedy u dalších postřehů z mé nutriční poradny.
Celý článek 12.6.2025
Příznivci populární aplikace Kalorické Tabulky se sešli v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze.
Důvodem byl lehce opožděný křest žádaného titulu Kalorické Tabulky: Diář plný motivace, jenž vyšel před časem v Nakladatelství JOTA.
Celý článek 6.6.2025
Když se v knize z 10. století opře král na hradě o okenní sklo, je vám jasné, že autor ví o historii houbeles. A podobně je tomu s jídly.
Jako byste v takové knize třeba napsali, že si král Karel IV. dal k řízku brambory a dochutil je majonézou. Nechám vás chvilku hádat…
Celý článek 31.5.2025
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025