Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak můžeme rozmazlovat naše tělo: Nejlepší masáže pro zdraví i pohodu

Máme tady zimu, která přímo nabádá zalehnout někam do tepla a odpočívat. Když už si nemůžeme jako živočišný druh dopřát zimní spánek, zkuste aspoň blahodárné účinky masáže. Pohladí tělo, potěší duši…

Většina z nás si představí masáž sportovní, případně ještě tzv. thajskou, o které se v posledních letech všude hodně mluví a nabízí ji ve větších městech také řada salonů lepší i horší úrovně (většinou od krásných a česky nemluvících exotických žen).

My vám dnes však představíme především manuální lymfodrenáž, která má skutečně mnoho hmatatelných pozitivních zdravotních účinků a je vynikajícím doplňkem při redukci váhy, ale trocha místa zbude i na další lahůdky, které jsem za život buď sama vyzkoušela, nebo si o nich aspoň dlouze povídala s mým dnešním hostem.

Jana Duzbabová ve svém studiu

Jana Duzbabová ve svém studiu

A snad by se v úvodu slušelo uvést upozornění, že dobře provedená masáž může způsobovat závislost 🙂

Manuální lymfodrenáž

Je všeobecně známo, že za fyzickou i psychickou únavu může někdy „jen“ oslabený a přetížený lymfatický systém. Bohužel dnešní doba tohoto našeho strážce imunity příliš nešetří – vysedáváme u počítače, překonáváme pocit těžkých nohou, nemáme dostatek pohybu a často nosíme i příliš těsné prádlo.

  • Džíny na tělo jsou sice sexy, ale svému tělu s nimi radost neděláme…

Některé zvyklosti  můžeme přehodnotit (například to oblečení), jiným se bohužel zcela nevyhneme (dlouhé stání či sezení v práci aj.). Odborníci proto vedle kompenzace pohybem doporučují pečovat o lymfatický systém pomocí speciálních masáží. Vyzkoušela jsem si a k dnešnímu povídání přizvala i jako hosta příjemnou provozovatelku Oázy pohody Janu Duzbabavou, jež má tuto tematiku nastudovanou od A až po Z.

Co je manuální lymfodrenáž

Jedná se o speciální jemnou techniku, která pozitivně ovlivňující náš lymfatický systém a má vynikající detoxikační, regenerační, kosmetický i relaxační účinek,“ říká Jana, jež před časem opustila rušný svět obchodu a začala se vzdělávat v oblasti masáží. „Pomocí odborně uvolněných lymfatických uzlin a speciálně vedených hmatů se urychlí tok lymfy v lymfatickém systému, čímž se dosáhne odplavení škodlivin z těla ven. Jedná se o velmi příjemnou, ozdravnou a relaxační techniku bez použití oleje,“ vysvětluje sympatická blondýnka, která nadále pilně studuje vše, co s masážemi souvisí.

Za sebe musím říct, že první setkání s manuální lymfodrenáží pro mě bylo překvapením, většinou jsem byla zvyklá na poměrně „drsné“ hmaty z klasické sportovní masáže a najednou nevíte, zda to byl dotek, či nebyl… 🙂

Ačkoliv se nám „na pocit“ zdá, že se prakticky nic neděje, tak opak je pravdou. Manuální lymfodrenáž má překvapivě mnoho pozitivních účinků. „Formuje postavu a eliminuje celulitidu,“ začíná vypočítávat Jana. „Zpomaluje stárnutí pokožky, uvolňuje po zátěží – ať už sportovní, nebo naopak při dlouhodobém sezení, dokáže ulevit při varixech a prospívá již zmíněné imunitě i celkové regeneraci organismu, neboť se podílí na detoxikaci těla.“

  • Manuální lymfodrenáž se provádí také v obličeji a i zde působí velmi blahodárně a preventivně proti některým neduhům, za vše jmenujme například migrény, unavené oči, ale také vrásky :-))

Kdy na manuální lymfodrenáž nechodit

Ačkoliv by se mohlo zdát, že účinky masáže nám mohou pomoci „rozchodit“ všechny problémy, které nás napadnou, stejně jako u cvičení je zde třeba mít na  paměti, že ne vždy je vhodné být v tomto směru akční a být aktivní za každou cenu.

Na lymfodrenáž (a v podstatě to platí pro každou masáž) určitě nechoďte, když máte:

  • virózu, teplotu (či užíváte antibiotika)
  • nedostatečnou činnost srdeční a srdeční edémy
  • akutní kožní nebo cévní onemocnění
  • zelený zákal
  • zhoubné nádorové onemocnění
  • problémy v těhotenství

V případě dysfunkce štítné žlázy konzultujte vhodnost lymfodrenáže s vaším ošetřujícím lékařem, totéž platí v případě otoků způsobených nedostatečnou činností ledvin nebo jater a také u otoků nejasného původu a lymfedémů, ať už vrozených, pooperačních či poúrazových. Nejvhodnější je se objednat do specializovaného lymfologického centra na komplexní vyšetření a léčbu.

Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž

Havajská masáž Lomi Lomi

S touto masáží jsem se setkala právě díky Janě. Přiznám se, že do té doby jsem o ní neslyšela. „Své základy má v tradičním posvátném tanci šamanů, kde se jako hlavní prvek užívá pohybů předloktí. Stimuluje krevní oběh a lymfatický systém, podporuje přirozenou detoxikaci těla, uvolnění kloubů, odstranění bolesti a stažení svalů, ale také na rozvoj psychické a duchovní roviny,“ vysvětluje Jana Duzbabová, jež dodává, že tato masáž pomáhá uvolnit energetické bloky, odstraňuje napětí, odbourává stres a nabijí tělo i duši pozitivní energií. Nezní to přímo božsky? (smích)

Lávové kameny

To lávové kameny jsem si vyzkoušela již před lety, když jsem měla záda ztuhlá od nonstop sezení u počítače a přemíry pracovního stresu, a musím říct, že jejich účinky jsou báječné a pod všechnu chválu, kterou si dál přečtete, se mohu podepsat.  „Masáž lávovými kameny je třikrát účinnější než ta klasická,“ vysvětluje její oblibu nadšeně Jana. „Dochází při ní k uvolnění ztuhlosti, rozpouštění bolesti zad a šíje, svaly se příjemně regenerují – a proto ji mohu doporučit i jako regeneraci po sportovní aktivitě.“

Navíc klientky si údajně lávové kameny pochvalují při klimakterických potížích, neboť mají vysoce relaxační vliv na naši psychiku. Stejně tak je vhodná pro lidi ve stresu a dokonce pomáhají i při psychických potížích, jako jsou neurózy či deprese.

Díky masáži lávovými kameny se zlepšuje krevní oběh, posiluje lymfatický a imunitní systém, což potřebujeme v zimních měsících o dost více než v létě, kdy máme přirozeného pohybu více a jsme tak nějak sluncem nabití a odolnější. „Teplo reguluje i trávení a zrychluje metabolismus,“ vypočítává další benefity lávových kamenů Jana, která si potrpí na velmi individuální přístup ke svým klientům.

Breussova masáž aneb masáž páteře a meziobratlových plotének

Mám oblíbenou scénku ve filmu Vesničko má, středisková. Určitě si ji vybavíte. Hospodský přijde za místním doktorem (úžasný Rudolf Hrušínský) a začne mu popisovat svoje neduhy. Mimo jiné tam zazní, že ráno nemůže vstát. „Ale vstaneš nakonec,“ táže se lékař a otáčí se k sestřičce, aby zakryl svůj úsměv. „No vstanu, páč musim,“ odvětí hospodský. A řeknu vám, byly doby, kdy jsem si tak připadala i já. A ruku na srdce, koho dnes od všech těch počítačů, které ovládly naše životy, nebolí záda? Pokud prvotní signály podceníme, můžeme se se zlou potázat. Zažila jsem si poměrně nepříjemnou životní kapitolu, a tak jsem na své zdraví už opatrnější.

Breussova masáž je ideální pro lidi s chronickými potížemi s páteří a meziobratlovými ploténkami,“ vysvětluje Jana. „A také pro ty, kteří jsou pod neustálým fyzickým i psychickým tlakem a potřebují se uvolnit.“ Mluví se o vás? (smích) „Breussova masáž je velmi jemná, citlivá a energetická masáž zad a páteře, která výrazně uvolňuje tělesné i psychické blokády. Využívá se třezalkový masážní olej, jenž má specifické účinky, a zapracovává se do co nejhlubších vrstev svalstva až k obratlům a ploténkám.“

Působením oleje meziobratlové ploténky “nabobtnávají” a obratle se pak lépe vyrovnávají do správné polohy. „Celá páteř se snadněji regeneruje a hybnost organismu se rozšiřuje. Navíc třezalkový olej působí jako balzám nejen na ploténky, ale i na psychiku – má silné antidepresivní a protizánětlivé účinky,“ objasňuje princip Jana. Zde bych je krátce zmínila, že esenciální oleje využívá tzv. aromaterapie, ale to je rozsáhlá kapitola a o tom třeba někdy zase příště.

Indická masáž hlavy

V našem výčtu masáží se pomalu blížíme ke konci. Samozřejmě jich v nabídce najdete mnohem více, ale s Janou jsme si daly za cíl upozornit vás na účinky masáží jako takové a nalákat prostřednictvím vybraných a pečlivě vyzkoušených metod.

Indická masáž hlavy

Indická masáž hlavy

Tak například indická masáž hlavy zabere chvilku a věřte, že přívlastek antistresová a antimigrenózní nemá pro nic za nic :-)). „Velmi účinně působí proti stresu, se kterým se dnes neustále setkáváme,“ říká Jana, která se k masážím dostala právě přes svůj stres, jenž prožívala v práci. A tak nám umí i odpovědět na otázku, proč zrovna tuto masáž zahrnula do svého seznamu NEZBYTNÝCH: „Při indické masáži hlavy se nejen na chvíli zastavíme a dopřejeme si relaxaci, ale především se hmaty přímo zaměřují na uvolnění napětí svalů stresem nejvíce zatížených, tedy svalů šíje i hlavy. Pokud je tato masáž aplikována pravidelně, tak dokáže výrazně omezit nebo i odstranit výskyt migrén. Navíc samotná masáž hlavy také podporuje růst vlasů a zlepšuje jejich kvalitu.“

Výhodou této masáže je, že u ní zůstáváte kompletně oblečeni a nepoužívá se olej, takže z ní mají požitek i lidé stydlivější, kterých je poměrně hodně, a také ti, kteří nemají v oblibě olejové masáže.

Závěrem

A stejně jako je tomu u instruktora cvičení, i zde by mělo být samozřejmostí, že terapeut absolvoval prokazatelně příslušné vzdělání. Někdo má diplomy vyvěšené, v opačném případě se neostýchejte vyptat. Koneckonců dotyčný bude v podstatě ovlivňovat vaše zdraví, takže máte právo vědět co nejvíce.

A ještě jedna důležitá informace na závěr, jež zní možná jako banalita, ale má své opodstatní. Zkuste si to zařídit tak, abyste po masáži neměli už žádný velký stres, ale měli možnost zvolnit, v lepším případě i trochu odpočívat. Pamatuji si, jak jsem jednou z masáže letěla rovnou za dalšími úkoly a bylo mi téměř na omdlení. A to nemluvím o tom, že mě bolelo celé tělo, nikoliv v důsledku neadekvátních nebo neodborných hmatů, ale protože bylo po té hodince nastaveno na jiný režim.  A chtělo ho ještě udržet.

  • Dobrý masér by vám to měl připomenout stejně jako další logickou věc, že máte tělu dopřát dostatek tekutin.

Vizitka hosta:

Jana Duzbabová, www.oazapohody.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Svačiny do šuplíku včetně uvedení živin, množství dodané energie a praktických tipů, jak sníst jen požadované množství

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.2.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024