Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Neslavné diety slavných

Kdysi, jako novinářského eléva, jemuž ještě čerň z psacího stroje tekla po bradě, mne překvapila jedna skutečnost. Totiž ta, že herci a herečky v reálu nevypadají tak, jak vypadají na plátně nebo v televizi.

Měl jsem díky své profesi tehdy možnost mluvit s mnoha z nich. Každý z nich jako člověk z masa a kostí pro mne představoval překvapení.

Někteří podle pověstí nerudní herci byli fajn, když jste se k nim chovali zdvořile. Jiní, o nichž kolovalo všeobecné povědomí, jací jsou milí a skvělí a baviči, se ukázali jako hysteričtí, nerudní, vztahovační a popudliví.

filmová hvězda

Proč o tom ale mluvím? Abych se dostal k dnešnímu tématu o kaloriích nevážně. Překvapilo mne, že ani herečky nevypadají v reálu tak, jako na obrazovce televize nebo v kině. Ty, které se mi líbily a do některých z nichž jsem byl i zamilován, platonicky samozřejmě, mi v reálu přišly takové… vyžilé. Bez tuny make-upu by neměly obličej.

A pak jsem se seznámil s jinými herečkami, jež mne na plátně nijak nezaujaly, a šlo o milé, krásně a žensky vypadají bytosti, tu veselé, tu přemítavé, ale měly kouzlo, šmrnc, jaký bych do nich neřekl.

Čímž jsem se dostal k dnešnímu tématu. Film a televize klamou. Všichni to víme, a přece se chceme podobat těm slavným hvězdám. První kosmetika měla ve 30. letech minulého století takový prodej jen proto, že třeba tamhle Greta Garbo řekla, že používá L’Oréal. A bylo vymalováno, ženy – divačky celého světa chtěly to samé, aby měly pocit, že jsou jako Greta Garbo.

Podobně to funguje i u diet slavných. Vidíme krásné dívčí obličeje na plátně, štíhlou postavu, a nenapadne nás, nakolik za to může nasvícení, make-up a, proč to nepřiznat, občas i počítačové triky. Myslíme si, že když budeme držet dietu podle slavných celebrit, budeme jako oni. Pokud máte dobrého fotografa, který umí navíc s Photoshopem, zajděte k němu a budete vypadat skvěle stejně jako herečky z filmů. Vyjde vás to levněji a budete z toho mít i lepší pocity.

Existuje totiž mnoho diet, které celebrity drží. Bezlepková, limonádová, drunkorektická, Atkinsonova, čajová, pět ku dvěma, houbová, rýžová, breathariánská, řecká, dětská, pravěká, fialová, zónová… Na výběr máte víc než planet na pouti – ale jistotu jedinou. Nefunguje v podstatě ani jedna, vždy vám budou chybět nějaké potřebné živiny, a navíc můžete skončit v nemocnici. Stejně jako celebrity, které diety držely, ale o tom se až tak nepíše. Je totiž potřeba, aby celebrita vydala knihu o své dietě a aby se kniha dobře prodávala, víme?

Tak jen letem světem. Herečka Angelina Jolie prý nejí mléko, sůl, cukr, kořeněné výrobky, cokoliv s tukem nebo kvasnicemi, nepije alkohol. Prý. Novinám také nemůžete věřit všechno. Atkinsonovu dietu drží např. Catherine Zeta-Jones (a mnohé další herečky). Zcela se zde vynechávají sacharidy, přílohy, ale i ovoce, a dokonce také zelenina včetně mrkve, ale zase se doporučují tuky, maso, mléčné výrobky, vejce a olivový olej. Jak zdravé to asi je, si snad dokáže udělat obrázek každý sám.

Pak zde mámě celebrity, které jen pijí. Některé vsadily na chlast, tedy drunkorektickou dietu, kdy prostě celý týden nejedí skoro nic, a o víkendu se opijí jak zákon káže, aby neměly pocit hladu. Jiné celebrity údajně popíjejí po celé dny jen mátový čaj (třeba Victorie Beckham), limonádová dieta se zase odborně jmenuje Master Cleanse a po vás se požaduje pít týden až deset dní vodu s citrónovou šťávou, kajenským pepřem a javorovým sirupem. V oblibě ji mají Beyoncé, Anne Hathaway, Brooke Shields nebo nedávno moje manželka. Celý týden až deset dní nic nejíte, jen pijete tuhle… směs. Podle odborníků je tato dieta energeticky a nutričně naprosto nevhodná, navíc účinek je krátkodobý.

Filmová hvězda

Pak jsou zde potrhlé diety. Fialovou drží Mariah Carey a jí pouze tmavé hrozny, švestky, řepu a další plody fialové barvy. Zpěvačka Kate Perry po dva týdny jí místo velkého jídla jen houby. Bruce Willis zase baštil celý měsíc třikrát denně jen jídla z lososa. Jiní drží bezlepkovou dietu, aniž by museli, takže dobrovolně přicházejí o živiny z obilí, které pak musejí doplňovat jinak. A třeba Michelle Pfeiffer holdovala kdysi breathariánství, kdy vám k životu stačí jen vzduch a sluneční svit, protože člověk nemusí jíst, pít ani spát.

Odbornicí na různé diety je Jennifer Aniston. Dříve propagovala řeckou dietu (jí se jen brambory, těstoviny, ryby a maso), ale při ní se hubne pomalu, a tak přesedlala na dětskou dietu, kdy jí jen to, co děti. Tedy dětskou výživu, ovesné vločky, kaše, polévky, maso se zeleninou bez soli. Prý se k této dietě přidaly i Lady Gaga nebo Reese Witherspoon.

Zónová dieta (Demi Moore, Denise Richards) má striktně stanovený poměr sacharidů, bílkovin a tuků, přesně 40 %, 30 % a 30 %, a má se jíst málo, ale často. Jednou z nejméně agresivních diet je dieta pět ku dvěma (Liv Tyler, Ben Affleck a jiní), kdy pět dní jíte normálně, dva dny v týdnu (nesmí jít o dva po sobě jdoucí dny) se postíte.

A teď tedy ta odvrácená strana. Zpěvačka Karen Carpenter, tehdy již tak dost hubená, chtěla vypadat atraktivněji, přešla na vodní dietu. Zhubla devět kilo, ale v dietě pokračovala. Zemřela v roce 1983 ve věku 32 let na srdeční zástavu, když vážila pouhých 36 kilogramů.

Francouzská modelka Isabella Caro zemřela na anorexii ve věku 28 let. Herečka Karla Alvarez ve 41 letech. Modelka Ana Carolina Reston zemřela v roce 2006 ve svých 21 letech. Herečka Margaux Hemingway, vnučka slavného spisovatele, zemřela na bulimii ve svých 42 letech.

Mnozí z těch, o nichž se mluví v článku, mají zdravotní problémy po celý život. Třeba Matthew McConaughey kvůli jedné roli shodil skoro dvacet kilo, když pil jen čaj a jedl ryby. Nejenom, že vypadá jako chodící kostra, ale musel být několikrát hospitalizován v nemocnici. S anorexií bojovali i herec Dennis Quaid nebo s bulimií zpěvák Elton John.

Anorexií nebo bulimií trpěly nebo se stále léčí herečky Mary Kate Olsen, Tara Reid, Kate Winslet, Calista Flockheart, Portia de Rossi, Jessica Alba, Christina Ricci, Diane Keaton, Joan Rivers, Jamie-Lynn Sigler , Demi Lovato, Tracey Gold, Lindsay Lohan, Jane Fonda, Maria Conchita Alonso, Kate Beckinsale, Sally Field, Audrey Hepburn, Carre Otis, Justine Bateman, Candace Cameron Bure, Nicole Richie, a také zpěvačky Geri Halliwell, Alanis Morissette, Lady Gaga, Fiona Apple, Kesha, Victoria Beckham, Kelly Clarkson nebo Paula Abdul. Všechny si prodělaly mnohé návštěvy a pobyty v nemocnicích, a ne všechny se ze své závislosti na hubnutí dostaly.

Seznam by mohl být delší, ale přece jen není tolik místa. Vzpomeňte si na něj, až se rozhodnete držet drastickou dietu podle své herečky nebo zpěvačky. A stejně tak, pánové, kteří byste nějakou z těch „héreček“ někdy chtěli mít doma. Hezky ty holky vypadají jen někdy, a často jim k tomu dopomáhají špičkoví světoví vizážisté. I nejhezčí modelky mohou ráno a bez make-upu vypadat jako ošklivý chlap.

Buďte prostě sami sebou a jezte tak, jak vám vyhovuje a KalorickeTabulky.cz dovolují, a sem tam si dejte také něco zdravého. Jak se říká, nic se nemá přehánět, a zlatá střední cesta.

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

26.5.2014 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024