Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Věra Macošková: deepWORK™, fitness hit, který hýbe světem

Každý rok se objeví nějaká žhavá novinka, jež si zabere ta nejlepší místa v rozvrzích fitcenter. Některé do roka odejdou, jiné se drží na výslunní.  DeepWORK™ si zatím vede velmi dobře.

DeepWORK™ je funkční skupinový trénink, jenž probíhá pod dohledem instruktora a při kterém využíváme pouze váhu vlastního těla.

Je to atletický, jednoduchý a vysoce intenzivní cvičební program. V porovnání s tím, na co jsme byli doposud ve fitcentrech zvyklí, je vidět markantní rozdíl.

Jak to všechno začalo

Program vytvořil  švýcarský prezentér, tanečník a terapeut Robert Steinbacher (Německo), jenž získal díky své škole BodyART bohaté zkušenosti s dětmi se speciálními potřebami. Hlavním úkolem totiž bylo pomáhat jim v pohybu a zlepšovat motorické funkce.

Věra Macošková

Věra Macošková

Poté se rozhodl, že prostřednictvím různých cvičebních technik i léčebných postupů, známých z terapií, vyvine pohybovou školu i pro zdravé dospělé – BodyART s hlavní myšlenkou odpovědnosti za vlastní tělo a zaměřené se na jeho střed (core).

Tu pak rozšířil právě na deepWORK™, jenž je kromě vytrvalostního tréninku inspirovaný filozofiemi dálného východu. Hodina deepWORK™ vychází z principu jin & jang  a jejich rozdílných energií,  které jsou v pohybu využívané – síla a relaxace, nádech a výdech, napětí a uvolnění.

Program je tedy založen na dosažení rovnováhy jin & jang a na elementech země, dřeva, ohně, kovu a vody, které podle starodávného čínského učení představují dynamické kvality všeho dění v přírodě a pět základních pohybů.

Co je DeepWORK™

DeepWORK™ je dynamický trénink. Na základě předem stanovených principů hodina přechází energetickými fázemi, během kterých se střídá silová a kondiční zátěž, napětí a uvolnění. Cvičení maximálně zapojuje a protahuje svaly, formuje tělo a zároveň je to výborný kardio- vaskulární trénink. Důležitou úlohou cvičení je i obnova tělesné a duševní energie.

  • Lekce začíná v pomalém tempu, přechází do rychlejšího a vrací se zpět k pomalému tempu. Závěr patří relaxaci.

DeepWORK™ využívá sportovní specifické pohyby, atletické pohyby, pohyby a cvičení známé z posilování, ale i z běžného života. Trénink je vhodný pro muže i ženy.

Věra Macošková: deepWORK™

Proč zkusit DeepWORK™

Výhodou této lekce je jednoduchost –  žádné složité choreografie, jen soustředění na sebe,  na svůj dech. Každý si cvičí ve svém vlastním tempu.  Specifická hudba vytváří pouze kulisu.

Začátek patří protažení, pak následují dvě minuty running (upřímně jsem si myslela, že umřu a při první lekci si říkala, že už nikdy více, ale nakonec jsem celému systému propadla a odjela si jako jedna z prvních udělat školení do zahraničí). Hodina končí samozřejmě zklidněním, protažením a závěrečnou relaxací, jež je v dnešní uspěchané době tak potřebná.

Celkový pocit mě překvapil. A to cvičím dvacet pět let. Nebyla jsem zničená, ale nabitá novou energii, která procházela celým mým tělem.  Ani nitka na mě ovšem nezůstala suchá. Odcházela jsem zpocená jako myš, ale šťastná – úsměv od ucha k uchu.

Pokud se rozhodnete jít na lekci, doporučuji pohodlné sportovní oblečení, které vám nikde neplandá a nevisí, nejlépe elasťáky a tílko přímo na tělo. Tenisky nechte doma – cvičí se naboso. Ale nezapomeňte si přibalit ručník a pití.

deepWORK™ byl s velkou slávou poprvé představen na veletrhu FIBO 2012 (viz video) a pomalu se dostává i k nám. Jeho líheň je v Opavě. Tak zajděte vyzkoušet a pak napište, jak se vám cvičilo.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů

Věra Hrušková
www.sportperfekt.cz

Lektorka jógy a jiných skupinových lekcí

praxe v oboru fitness 28 let

působí v Opavě – SPORT PERFEKT Věry Macoškové

21.8.2014 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023