Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Čajová kultura: Tipy pro přípravu a pití čaje

Asi každý z nás při čtení knih z britského prostředí narazil na pojem čajový dýchánek s čajovým pečivem.

Prvopočátky kultury podávání čaje najdeme v Číně…

Z Číny ji převzalo Japonsko, posléze další asijské země a po koloniálním ovládnutí Indie Holandskem se tento zvyk popíjení čaje jakožto zábava vyšších vrstev (které se tak mohly blýsknout i svým drahým, keramickým nádobí) dostal i k nám do Evropy, kde se uchytil v Portugalsku, ve Francii a především viktoriánské Anglii.

O zeleném čaji, čínském původu, dalších druzích čajů a obřadu jsme si obecně a letmo už jednou povídali. Když však zajdete do některé ze specializovaných prodejen, zjistíte, že k asijskému čajovému obřadu je potřeba také spousta zajímavého náčiní. Zajímavou je skutečnost, že rovněž existují určité hodiny, v nichž se mají čaje pít.

Čajová kultura: Tipy pro přípravu a pití čaje

Ztišení

Základním předpokladem čajového obřadu je ztišení. Pokud někdo pije sám, vybízí rituál k jisté meditaci, pokud je lidí víc, ke konverzaci v přátelském duchu. Zcela určitě není čajový obřad o instantních čajích, zalitých sáčcích a mobilech při ruce.

S rituálem se spojují nejen různé předměty, ale i gesta a symbolika. Ty sem byly přidány především z japonského prostředí, které si na takové jinotaje velmi potrpí. (Na druhou stranu se bere v Japonsku za neslušné mluvit otevřeně o svých problémech, z čehož často plyne vysoké procento sebevražd.)

Pokud se však podíváme na původní určení čajové kultury, tak v staré Číně šlo o léčebný prostředek, jenž snižoval horečku a vylepšoval zrak. Nejstarší texty mluví o tom, že pití čaje povznáší ducha a moudrost lidí do vyšších sfér. Čaj také symbolizuje harmonii a tajemnou jednotu vesmíru.

Podle legendy čaj objevil vysoko v horách před zhruba 5 000 lety jeden z mýtických čínských císařů Šen-nung, přezdívaný Božský zemědělec, který se pokládá za zakladatele farmakologie a bylinkářství. Zjistil, že čaj čistí střeva, osvěžuje dech a zanechává v ústech lahodnou chuť, a také že neutralizuje jedovaté látky obsažené v jiných bylinách.

Čaj se pil proti depresi a letargii, pomáhal při hubnutí, a užíval se i pro uklidnění, zlepšení nálady, vnitřní vyrovnanost a klid. Čím déle si dokáže člověk udržet vnitřní klid, tím šťastnější se cítí a dovede se smát, užívat si hudbu nebo konverzaci a respektovat druhé lidi.

Rituál

Čajová kultura se pak rozšířila během dynastie Tchang (v 7. – 10. století). Voda na přípravu čaje musela pocházet z nejkvalitnějších zdrojů, stejně tak čajové lístky. Obřad vždy vedl „ceremoniář“, který míchal čaj podle složení hostů a teprve po přípravě dával přivonět, než čaj rozlil do šálků.

Po třech doušcích přišlo na posouzení kvality čaje, krajiny, odkud pochází, uctil se hostitel a přešlo se na konverzaci nebo psaní básní – podle libosti. U čaje se oceňuje barva, vůně a chuť, a kromě vody i čajová sada. Pozornost se má věnovat i okolnímu prostředí, atmosféře, hudbě, inspiracím a mezilidským vztahům.

S tím souvisely i fyzické techniky přípravy. Jednou z nejstarších je ta, kdy se nalije trochu horké vody do šálku, do toho se vloží další, ještě menší šálek, až voda trochu přeteče. Poté se nalije voda do třetího šálku, do něhož byly předtím vloženy čajové lístky, a teprve potom se vše zakryje víčkem. Počká se určitou dobu (od jedné do tří minut, každý druh čaje vyžaduje jinou dobu) a slije se do nejmenšího šálku. Ten se při pití drží třemi prsty.

Tipy pro přípravu a pití čaje

Důležitou je příprava čajových lístků, příprava vody (která by měla být ta nejčistší z hor), samotné vaření a správná teplota vody (opět podle druhu čaje), vložení lístků a jejich uvaření a poté samotné podávání.

  • Pití čaje lze provádět třemi způsoby: gai wan shi (se zakrytým šálkem), cha niang shi (rodičovský styl, kde konvička symbolizuje rodiče či matku) a gong fu shi (odborný styl).

Z potřebného nádobí a nářadí se používají kamínka (nejlépe porcelánová), porcelánový čajník, deska či podnos s prostorem pro odkapávání vody (tzv. čajové moře), šálky, vějíř a dvojice hůlek.

Po uvaření se trochu vody nalije do konvice, v níž jsou již odvážené čajové lístky, jen aby se krátce omyly. Horkou vodou se omyje i vnější část konvice a teprve poté se čajové lístky v konvici zalijí zcela. V chudých rodinách se čaj vařil v kotlíku na kamnech – prostě se postavila voda a když se dostatečně ohřála, hodily e dovnitř čajové lístky.

Ve zjednodušené verzi se příprava a zaměření podávání čaje objevuje i v tradičním čaji o páté, jenž se podává ve čtyři hodiny (inu, jiné časové pásmo) a jehož cílem je opět uvolnění, zklidnění a konverzace, byť v evropském duchu. A pochlubení se vzácným čajovým servisem.

Tipy pro přípravu a pití čaje

  • Pijte čaj horký. Krátce po spaření čaj rychle oxiduje a živiny a antioxidanty tak z čaje pomaličku mizí.
  • Nepijte příliš silný čaj. Může podráždit žaludek a způsobit nespavost.
  • Většinou stačí na jeden hrnek o objemu 250 ml pouhé 4 gramy čajových listů a za den by měl člověk vypít maximálně 3 – 4 hrnky.
  • Nevařte vodu příliš dlouho, protože výsledný čaj je posléze „blátivý“.
  • Nejlepší dobou pro pití čaje je mezi jídly.
  • Nepijte čaj příliš brzy před nebo hned po jídle. Čaj může potlačit chuť k jídlu, když je žaludek prázdný (proto se nehodí pití hned po ránu před snídaní), nebo může způsobit zažívací potíže, když je žaludek plný.
  • Nezapíjejte čajem léky. Čaj obsahuje větší množství tříslovin (taninu), které reagují s určitými složkami léků, a tak se může snížit jejich léčebný účinek. Čaj by se měl pít několik hodin po přijetí léků.

Pokud chcete nakopnut výkonnost v kanceláři, je nejvhodnější zelený čaj. Obsahuje katechin, jenž pomáhá v obraně před zářením počítače, postupně během dne doplňuje síly a rovněž obsah vody v lidském těle.

Zkuste si sami dobu přípravy. Specializované obchody na etiketách nabízejí doporučené dávkování a dobu louhování v horké vodě, ale každý má jinak vytříbený jazýček. Najděte si svou vyváženou chuť, kdy čaj není ani příliš hořký, ani slaboučký.

A pamatujte – čaj se nejprve podává nejstarším osobám z úcty k nim a z respektu.

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

16.12.2019 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Etiketa návštěv: Návštěvy by se neměly do jídla či pití nutit a další užitečné rady

Jak se chovat jako host, a jak jako návštěva? Jaká jídla připravit, jak moc jíst, či nejíst, pít, nebo nepít, a kdy je zdvořilé odejít?

Téma, které je aktuální vlastně po celý rok. A vlastně souvisí i s naší aplikací na hlídání jídelníčku www.kaloricketabulky.cz.

Celý článek 16.10.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner