Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lucie Svobodová: Light potraviny často pro naše tělo odlehčením nejsou. Proč si na ně dávat pozor?

Označení light na výrobcích bývá pro lidi, kteří se snaží zhubnout, magickým pojmem. Pokud ho najdeme na obalu některé potraviny, evokuje v nás dojem, že se jedná o jídlo, po kterém zhubneme.

Light potravina však garancí zdravé výživy být nemusí a často je to právě naopak.

Pod označením light najdeme nejběžněji potraviny:

  1.  se sníženým množstvím cukru, popř. bez cukru
  2.  s nižším množstvím tuku

Bez cukru, ale se sladidly

V potravinách light je cukr nahrazen umělým sladidlem, což určitě není vhodným řešením, podle mého názoru ani pro diabetiky. Jedná se o sladké nápoje bez cukru, žvýkačky, jogurty bez cukru se sníženou kalorickou hodnotou, různé dia výrobky, šumivé vitaminy, zavařeniny, konzervy.

Lucie - Centrum zdraví

Je sice pravdou, že se spotřebou jednoduchých cukrů bychom to neměli přehánět. Denně bychom jich měli přijmout maximálně 10% z celkového množství sacharidů. Nahradit je sladidlem ale není správné.

Sladidla jako je aspartam, cyklamáty, sacharin tělu nepřináší žádnou energii (žádné kalorie), což se na první pohled zdá jako výhoda, chuťové buňky sice zaznamenají sladkou chuť, tělo ale reaguje jinak, než když přijme cukr. Necítí se „nasycené“ a proto po konzumaci potravin s obsahem sladidla máme brzy opět hlad. Navíc si zvykáme na sladkou chuť, což je nežádoucí hlavně u dětí, které si chutě teprve vytváří.

Negativní vlivy umělých sladidel na naše tělo a zdraví

Podle mnohých vědeckých studií jsou umělá sladidla podezřelá z neurotoxicky a některá dokonce z karcinogenních vlivů. Byly zaznamenány různé negativní vlivy na lidský organismus, jako bolesti hlavy, hyperaktivita, diabetes, nevolnost, zvýšený příjem jídla, poruchy zraku a řada dalších.

Přestože s rozšířením umělých sladidel na trhu se objevilo také mnoho studií s překvapivě opačnými výsledky, podle kterých jsou sladidla „naprosto neškodná“, myslím, že není důvod, proč bychom měli sladidla přijímat.

Jak se umělým sladidlům vyhnout?

Zdravá strava se naprosto obejde jak bez umělých sladidel, tak i bez nadbytečných jednoduchých cukrů! Stačí vyvážená a pravidelná strava, člověk pak nemá zbytečnou potřebu sladkého. Pokud si sladké ale nechcete odepřít, vyměňte bílý cukr nebo sladidla jako zdroj sladké chuti za různé sirupy jako je javorový, agáve, datlový nebo různé obilné slady či med. Ty v malém množství splňují zásady zdravé výživy. Pro diabetiky je pak dalším řešením stévie, což je bylinka, jejíž listy se používají ke slazení.

Lucie - Centrum zdraví

Potraviny se sníženým množstvím tuku

Často u regálu s jogurty vidíme ženy, které na etiketě hledají množství obsaženého tuku, a v nákupním košíku pak s dobrým pocitem končí nízkotučné jogurty s 0,1% tuku. Lidé jsou totiž významně ovlivněni výživovým trendem, troufám si říci z minulých let, který říkal „jezte co nejméně tuků“.

Dnes se však ví, že příjem tuků by měl být samozřejmě regulovaný, ale je naprosto zbytečné a nesprávné se mu naprosto vyhýbat (i pokud chci zhubnout). Navíc u jogurtů je množství tuku poměrně nízké. U zakysaných mléčných výrobků je tedy mnohem lepší vybírat ty polotučné s obsahem tuku cca 3%, obsahující proti nízkotučným dostatek probiotických kultur, kterým se ve výrobcích bez tuku moc nedaří.  V odtučněných mléčných výrobcích bývá také mnohem více zahušťovadel a přídatných látek.

Označení light se nevyhýbá ani výrobkům z masa. Než po takovém artiklu sáhnete, pročtěte však celé složení, hlavně obsah masa.

Myslete na to, že nálepka „light“ mnohé potraviny prostě nevylepší, a to třeba tavené sýry a majonézy, ty bych do jídelníčku určitě nezařazovala.

Kdy je light na místě?

Tvrdé „light“ sýry jsou naopak potravinou, kterou z nákupního seznamu škrtat nemusíme. Jen se vždy přesvědčte, kolik % tuku sýr opravdu má. Některé výrobky matou tím, že je na nich uvedeno celkové (hmotnostní zkratka %hm.) procento tuku, jiné etikety uvádějí množství tuku v sušině (zkratka t.v.s.), což je značný rozdíl. Zkontrolujte tedy raději množství tuku ve 100 g výrobku, což by nemělo přesahovat 15 g, to odpovídá cca 30% t.v.s. Odlehčená verze by tedy měla mít ještě méně tuku, třeba 20% t.v.s. (tedy 10 g/100 g).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martin Hrazdil: Závěrečné zklidnění organismu po tréninku

RNDr. Svobodová Lucie
www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

18.9.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024