Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

RNDr. Lucie Svobodová: Co jíst na podzim, abychom prospěli svému zdraví? Navíc recept na vynikající polévku z dýně

Tak jako na podzim měníme svůj šatník, je na čase změnit i svůj jídelníček. Dejme sbohem lehkým zeleninovým salátům, džusům, studeným nápojům s citrónem, zmrzlinám atd.

S příchodem chladnějších dnů naše tělo potřebuje více zahřát.

Jsme zvyklí na potraviny pohlížet hlavně z hlediska chutě, složení a počtu kalorií. Zkusme se na ně podívat i z jiného úhlu, a to pohledem tradiční čínské medicíny či ajurvédy. Tyto směry uznávají další vlastnosti potravin a to třeba jejich schopnost organismus zahřát či ochladit, vysušit či zvlhčit.

obilná kaše

Potraviny, které nás prohřejí zevnitř

Na podzim, kdy se dny zkracují a ochlazují, se stahujeme více do našich obydlí, máme tím více času na vaření. Využijte toho a připravte si pokrmy, které vás vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny.

V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše.

Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem.

Do podzimního jídelníčku patří též kulatá zelenina.

Dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, celer, stejně tak ale i třeba mrkev. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.

Ovoce vybírejte raději sezónní.

Jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.

Zapomenout nesmíme ani na luštěniny.

Taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.

Pokrmy můžeme vylepšit kořením.

Například skořice, zázvor, pepř, garam masala, česnek i křen, všeho ale s mírou.

V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků,

Samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.

Co nyní vynechat?

Výrazně omezte mléčné výrobky, odlehčíte tím plicím a tlustému střevu, které jsou v tomto období nejvíce namáhanými orgány.

Stejně tak citrusové plody, banány, okurky, hlávkové a ledové saláty jezte pouze okrajově.

Nápoje

Přirozeně teď budete mít chuť spíš na teplý čaj než na džus nebo chlazenou vodu s citrónem. Tím nám organismus říká, co potřebuje. Právě čaje (kromě zeleného, ten naopak chladí) jsou v chladných dnech ideální.

  • Vhodné jsou i čaje ochucené zázvorem, kardamonem, skořicí, pijte je spíš v opravdu chladných dnech a ne ve velkém množství, mohli byste se naopak přehřát!

Pokud poslechnete přirozené potřeby vašeho těla a dopřejete si takovéto potraviny, budete na podzim vitálnější a odolnější nemocem. Také zabráníte přibíraní na váze a návalům chutí na sladké.

Polévka z dýně hokkaido

Polévka z dýně hokkaido

Ingredience (4 porce)

  • 600g dýně Hokkaido (malá oranžová)
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • tymián
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř, koření garam masala nebo kurkuma
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • čerstvý koriandr
  • dýňový olej

Postup

  1. Na řepkovém oleji orestujeme cibulku.
  2. Dýni omyjeme, tento typ neloupeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme ji k cibulce, chvíli opékáme, poté osolíme a ochutíme kořením.
  3. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
  4. Polévku rozmixujeme, nakonec přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.
  5. Na talíři posypeme dýňovými semínky a zakapeme kvalitním olejem, olivovým nebo třeba dýňovým, ten chuť polévky skvěle doplní. Ozdobíme čerstvým koriandrem.

RNDr. Svobodová Lucie www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

9.10.2014 RNDr. Svobodová Lucie Články, Recepty a výživa

Z archivu

Kalorické Tabulky: Není nutné počítat každý gram

V poslední době se při zapisování jídel do Kalorických Tabulek rozmohl takový nešvar – zapisovat si div ne jednotlivé gramy zrníček.

Jak to máte vy?

Celý článek 12.2.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner