Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

RNDr. Lucie Svobodová: Co jíst na podzim, abychom prospěli svému zdraví? Navíc recept na vynikající polévku z dýně

Tak jako na podzim měníme svůj šatník, je na čase změnit i svůj jídelníček. Dejme sbohem lehkým zeleninovým salátům, džusům, studeným nápojům s citrónem, zmrzlinám atd.

S příchodem chladnějších dnů naše tělo potřebuje více zahřát.

Jsme zvyklí na potraviny pohlížet hlavně z hlediska chutě, složení a počtu kalorií. Zkusme se na ně podívat i z jiného úhlu, a to pohledem tradiční čínské medicíny či ajurvédy. Tyto směry uznávají další vlastnosti potravin a to třeba jejich schopnost organismus zahřát či ochladit, vysušit či zvlhčit.

obilná kaše

Potraviny, které nás prohřejí zevnitř

Na podzim, kdy se dny zkracují a ochlazují, se stahujeme více do našich obydlí, máme tím více času na vaření. Využijte toho a připravte si pokrmy, které vás vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny.

V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše.

Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem.

Do podzimního jídelníčku patří též kulatá zelenina.

Dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, celer, stejně tak ale i třeba mrkev. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.

Ovoce vybírejte raději sezónní.

Jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.

Zapomenout nesmíme ani na luštěniny.

Taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.

Pokrmy můžeme vylepšit kořením.

Například skořice, zázvor, pepř, garam masala, česnek i křen, všeho ale s mírou.

V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků,

Samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.

Co nyní vynechat?

Výrazně omezte mléčné výrobky, odlehčíte tím plicím a tlustému střevu, které jsou v tomto období nejvíce namáhanými orgány.

Stejně tak citrusové plody, banány, okurky, hlávkové a ledové saláty jezte pouze okrajově.

Nápoje

Přirozeně teď budete mít chuť spíš na teplý čaj než na džus nebo chlazenou vodu s citrónem. Tím nám organismus říká, co potřebuje. Právě čaje (kromě zeleného, ten naopak chladí) jsou v chladných dnech ideální.

  • Vhodné jsou i čaje ochucené zázvorem, kardamonem, skořicí, pijte je spíš v opravdu chladných dnech a ne ve velkém množství, mohli byste se naopak přehřát!

Pokud poslechnete přirozené potřeby vašeho těla a dopřejete si takovéto potraviny, budete na podzim vitálnější a odolnější nemocem. Také zabráníte přibíraní na váze a návalům chutí na sladké.

Polévka z dýně hokkaido

Polévka z dýně hokkaido

Ingredience (4 porce)

  • 600g dýně Hokkaido (malá oranžová)
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • tymián
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř, koření garam masala nebo kurkuma
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • čerstvý koriandr
  • dýňový olej

Postup

  1. Na řepkovém oleji orestujeme cibulku.
  2. Dýni omyjeme, tento typ neloupeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme ji k cibulce, chvíli opékáme, poté osolíme a ochutíme kořením.
  3. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
  4. Polévku rozmixujeme, nakonec přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.
  5. Na talíři posypeme dýňovými semínky a zakapeme kvalitním olejem, olivovým nebo třeba dýňovým, ten chuť polévky skvěle doplní. Ozdobíme čerstvým koriandrem.

RNDr. Svobodová Lucie

www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

9.10.2014 RNDr. Svobodová Lucie Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak se připravovala lektorka a výživová poradkyně Lucie Tvrdoňová na SPARTAN RACE a co ji nejvíce překvapilo

Ačkoliv Lucie Tvrdoňová vypadá na fotografiích jako roztomilá panenka, v tom dobrém slova smyslu, má v sobě obrovskou sílu a schopnost dotáhnout všechny věci do konce.

I tak pro mě byla zpráva, že se zúčastní extrémního závodu SPARTAN RACE, trochu překvapením.

Celý článek 15.5.2017

Související články

Bezlepková matka: Informací k bezlepkové dietě je moc, ale co byste měli určitě vědět? Rady z praxe

Trend snižování spotřeby lepkového pečiva a lepku obecně je poslední dobou v módě.

Chce to však opravdu přemýšlet, jestli třeba není vhodnější jen se více věnovat svému jídelníčku a trochu přehodnotit stravovací návyky než začít držet bezlepkovou dietu, protože to streemoval někdo slavný na instáči…

Celý článek 23.3.2025

O kaloriích nevážně: Buk jako zdroj potravy

V dobách válek a hladu se lidé snažili zpracovat kde co z přírody.

Třeba listí z buku nebo bukvice.

Celý článek 21.3.2025

Kopíruj položky v jídelníčku i celé denní doby

Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.

Celý článek 18.3.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Překročení redukčního příjmu kalorií – co s tím?

Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.

Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?

Celý článek 17.3.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jíte pořád to samé dokola? Přináším tipy pro konzervativní strávníky

Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…

Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.

Celý článek 14.3.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner