RNDr. Lucie Svobodová: Co jíst na podzim, abychom prospěli svému zdraví? Navíc recept na vynikající polévku z dýně
Tak jako na podzim měníme svůj šatník, je na čase změnit i svůj jídelníček. Dejme sbohem lehkým zeleninovým salátům, džusům, studeným nápojům s citrónem, zmrzlinám atd.
S příchodem chladnějších dnů naše tělo potřebuje více zahřát.
Jsme zvyklí na potraviny pohlížet hlavně z hlediska chutě, složení a počtu kalorií. Zkusme se na ně podívat i z jiného úhlu, a to pohledem tradiční čínské medicíny či ajurvédy. Tyto směry uznávají další vlastnosti potravin a to třeba jejich schopnost organismus zahřát či ochladit, vysušit či zvlhčit.
Potraviny, které nás prohřejí zevnitř
Na podzim, kdy se dny zkracují a ochlazují, se stahujeme více do našich obydlí, máme tím více času na vaření. Využijte toho a připravte si pokrmy, které vás vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny.
V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše.
Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem.
Do podzimního jídelníčku patří též kulatá zelenina.
Dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, celer, stejně tak ale i třeba mrkev. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.
Ovoce vybírejte raději sezónní.
Jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.
Zapomenout nesmíme ani na luštěniny.
Taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.
Pokrmy můžeme vylepšit kořením.
Například skořice, zázvor, pepř, garam masala, česnek i křen, všeho ale s mírou.
V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků,
Samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.
Co nyní vynechat?
Výrazně omezte mléčné výrobky, odlehčíte tím plicím a tlustému střevu, které jsou v tomto období nejvíce namáhanými orgány.
Stejně tak citrusové plody, banány, okurky, hlávkové a ledové saláty jezte pouze okrajově.
Nápoje
Přirozeně teď budete mít chuť spíš na teplý čaj než na džus nebo chlazenou vodu s citrónem. Tím nám organismus říká, co potřebuje. Právě čaje (kromě zeleného, ten naopak chladí) jsou v chladných dnech ideální.
Vhodné jsou i čaje ochucené zázvorem, kardamonem, skořicí, pijte je spíš v opravdu chladných dnech a ne ve velkém množství, mohli byste se naopak přehřát!
Pokud poslechnete přirozené potřeby vašeho těla a dopřejete si takovéto potraviny, budete na podzim vitálnější a odolnější nemocem. Také zabráníte přibíraní na váze a návalům chutí na sladké.
Polévka z dýně hokkaido
Ingredience (4 porce)
600g dýně Hokkaido (malá oranžová)
cibule
čerstvý zázvor
tymián
1-2 lžíce řepkového oleje
sůl, pepř, koření garam masala nebo kurkuma
cca 1 litr zeleninového vývaru
čerstvý koriandr
dýňový olej
Postup
Na řepkovém oleji orestujeme cibulku.
Dýni omyjeme, tento typ neloupeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme ji k cibulce, chvíli opékáme, poté osolíme a ochutíme kořením.
Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
Polévku rozmixujeme, nakonec přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.
Na talíři posypeme dýňovými semínky a zakapeme kvalitním olejem, olivovým nebo třeba dýňovým, ten chuť polévky skvěle doplní. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR
Kdo mě už chvíli sleduje, mohl si všimnout, že jsem zastánce přípravy jídla předem. Ale často se u klientů i čtenářů setkávám s tím, že přece nemůžou vědět, na co budou mít chuť.
Dá se tedy plánování jídla předem skloubit s tím, že jíme, co chceme?
Podle dávné staročeské pověry bychom si na Nový rok (to je ten den po Silvestru) měli dát čočku, která má zajistit na celý následující celý rok dostatek peněz.
Popravdě řečeno mě nenapadá, proč zrovna čočku (protože dostat čočku nebývá nic příjemného), proč ne třeba hrách, ačkoliv ten se podle jiného přísloví zase nemá házet na zeď. Nebo proč ne fazole či cizrnu.
Těhotenská cukrovka se v České republice týká 18 – 20 % těhotných žen (tj. má ji každá pátá těhotná).
Zatímco diabetes 2. typu se často spojuje s obezitou a nezdravým životním stylem, těhotenská cukrovka (gestační diabetes = GD) vzniká především pod vlivem těhotenských hormonů a týká se tak všech těhotných žen – i mladých, štíhlých, sportovkyň, vegetariánek, veganek, nízkosacharidově se stravujících…