Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

RNDr. Lucie Svobodová: Co jíst na podzim, abychom prospěli svému zdraví? Navíc recept na vynikající polévku z dýně

Tak jako na podzim měníme svůj šatník, je na čase změnit i svůj jídelníček. Dejme sbohem lehkým zeleninovým salátům, džusům, studeným nápojům s citrónem, zmrzlinám atd.

S příchodem chladnějších dnů naše tělo potřebuje více zahřát.

Jsme zvyklí na potraviny pohlížet hlavně z hlediska chutě, složení a počtu kalorií. Zkusme se na ně podívat i z jiného úhlu, a to pohledem tradiční čínské medicíny či ajurvédy. Tyto směry uznávají další vlastnosti potravin a to třeba jejich schopnost organismus zahřát či ochladit, vysušit či zvlhčit.

obilná kaše

Potraviny, které nás prohřejí zevnitř

Na podzim, kdy se dny zkracují a ochlazují, se stahujeme více do našich obydlí, máme tím více času na vaření. Využijte toho a připravte si pokrmy, které vás vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny.

V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše.

Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem.

Do podzimního jídelníčku patří též kulatá zelenina.

Dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, celer, stejně tak ale i třeba mrkev. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.

Ovoce vybírejte raději sezónní.

Jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.

Zapomenout nesmíme ani na luštěniny.

Taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.

Pokrmy můžeme vylepšit kořením.

Například skořice, zázvor, pepř, garam masala, česnek i křen, všeho ale s mírou.

V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků,

Samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.

Co nyní vynechat?

Výrazně omezte mléčné výrobky, odlehčíte tím plicím a tlustému střevu, které jsou v tomto období nejvíce namáhanými orgány.

Stejně tak citrusové plody, banány, okurky, hlávkové a ledové saláty jezte pouze okrajově.

Nápoje

Přirozeně teď budete mít chuť spíš na teplý čaj než na džus nebo chlazenou vodu s citrónem. Tím nám organismus říká, co potřebuje. Právě čaje (kromě zeleného, ten naopak chladí) jsou v chladných dnech ideální.

  • Vhodné jsou i čaje ochucené zázvorem, kardamonem, skořicí, pijte je spíš v opravdu chladných dnech a ne ve velkém množství, mohli byste se naopak přehřát!

Pokud poslechnete přirozené potřeby vašeho těla a dopřejete si takovéto potraviny, budete na podzim vitálnější a odolnější nemocem. Také zabráníte přibíraní na váze a návalům chutí na sladké.

Polévka z dýně hokkaido

Polévka z dýně hokkaido

Ingredience (4 porce)

  • 600g dýně Hokkaido (malá oranžová)
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • tymián
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř, koření garam masala nebo kurkuma
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • čerstvý koriandr
  • dýňový olej

Postup

  1. Na řepkovém oleji orestujeme cibulku.
  2. Dýni omyjeme, tento typ neloupeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme ji k cibulce, chvíli opékáme, poté osolíme a ochutíme kořením.
  3. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
  4. Polévku rozmixujeme, nakonec přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.
  5. Na talíři posypeme dýňovými semínky a zakapeme kvalitním olejem, olivovým nebo třeba dýňovým, ten chuť polévky skvěle doplní. Ozdobíme čerstvým koriandrem.

RNDr. Svobodová Lucie

ww.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

9.10.2014 RNDr. Svobodová Lucie Články, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Marie Skalská: Nejčastější běžecká zranění a jejich příznaky

Běh v posledních letech nabývá na obrovské popularitě. Startovní listiny běžeckých závodů všech délek praskají ve švech.

O příznivých účincích rekreačního běhu, jakožto aerobní aktivitě, dnes psát nebudu, ale projdeme si nejčastější „běžecká“ zranění.

Celý článek 21.5.2015

Související články

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobni pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.

Jak to tedy je?

Celý článek 28.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dělat, když vám číslo na váze pravidelně kazí náladu

V mojí nutriční poradně se s klienty nejčastěji věnuji tématu hubnutí – redukci hmotnosti.

Na některých vidím, jak je to pro ně začarované téma – hubnou a přibírají pořád dokola. A s každým dalším pokusem je jejich fixace na výsledek větší a větší, sebedůvěra nalomená a urputnost značná.

Celý článek 25.9.2024

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.

Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.

Celý článek 22.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner