Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kalorické Tabulky: Není nutné počítat každý gram

V poslední době se při zapisování jídel do Kalorických Tabulek rozmohl takový nešvar – zapisovat si div ne jednotlivé gramy zrníček.

Jak to máte vy?

Začnu netradičně shrnutím celého článku, a teprve posléze vysvětlím, jak jsem se k němu dobral. Jestli jsem na něco během pravidelného zapisování jídel do Kalorických Tabulek přišel, tak na to, že nezáleží na tom, abyste si zapsali skutečně VŠECHNO. Protože pokud již máte zkušenosti, sami tušíte, jak jste si toho dne stáli, jestli se celkově dařilo, nebo ne. A nějakých pár gramů nahoru či dolů to už nevytrhne. Což se teď pokusím vysvětlit.

Kalorické Tabulky: Nastavení příjmu podle aktivit

Přišel třeba za mnou syn a nabídl mi pár kousků hořčičných brambůrek. Asi pět kousků, což by dělalo nějakých 7 gramů, tedy 140-160 kJ (34-38 kcal). Pro srovnání, 7 gramů římského kmínu má 125 kJ (30 kcal). Římský kmín je samozřejmě zdravější a obsahuje množství zdraví prospěšných látek, viz naše články o koření.

Ale v celkovém důsledku jde o tak minimální množství, že nemá smysl se jím vážněji při zapisování zabývat. Pokud jde samozřejmě pouze o ojedinělý výstřelek, nikoliv takové to „alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství“ (viz film Limonádový Joe).

Třeba mně dělalo velký problém, kolik si na půlku rohlíku vlastně mažu másla. Odměřil jsem si váhu půlky nenamazaného rohlíku, natřel jsem jej máslem, zvážil jej znovu a teprve pak zapisoval (a nakonec i jedl). Až jsem nejenom zjistil, že ten plátek másla, který ukrojím nožem, má většinou kolem 5-7 gramů, ale že je úplně jedno na konci dne, jestli jsem si zapsal 153 kJ (37 kcal), nebo 214 kJ (51 kcal).

Takže jsem se naučil odhadovat (na základě předchozích měření), že dva takové nože jsou zhruba 10 gramů nejen másla, ale i pomazánkového nemásla, paštiky, taveného sýra, zeleninové pomazánky. To slovo „zhruba“ je důležité – pokud si namažete vrchovatě tři krajíce chleba, je úplně jedno, jestli jste na ně nakydali 60, nebo 80 gramů čehokoliv. V celkovém součtu na konci dne to už bude hrát naprosto minimální roli.

Podobně je tomu s cukrovím. Jestliže vím, že jeden vanilkový rohlíček má 5 gramů, což dělá 97 kJ (23 kcal), asi si ohlídám, abych jich nesnědl víc než deset, pokud chci hubnout. Jestliže se neudržím a přeženu to, večer při součtu už to bude jedno, prostě jsem to ten den v tomto směru přehnal tak jako tak.

Mnohým dělají problém jídla v restauraci. Žádný zákon, norma ani směrnice totiž v České republice nestanovuje povinnost uvádět na jídelních lístcích gramáž. (Tohle téma by si ostatně vyžádalo samostatný článek.) Takže pokud restauratér gramáž uvede, je to o jeho libovůli. Jenže – jde o gramy před nebo po tepelné úpravě?

Kalorické Tabulky: Není nutné počítat každý gram

Rovněž v tomto případě vám bude pomocníkem vaše dosavadní domácí zkušenost. Prostě si kupte 100 gramů masa, podívejte se, jak je ta porce opticky velká, pak ji dejte na pánvičku na olej na přírodno osmažit – a podívejte se, jak je ta porce velká teď. Maso při smažení ztratí něco tuku a vodu, takže máte před sebou 65-70 gramů velkou porci. (Neplatí to jen o mase obaleném ve strouhance a osmaženém, tam vše zůstane v obalu a gramáž se nemění.) Pokud tyto velikosti dostanete takříkajíc do oka, nebudete mít problém ani v restauraci, abyste porci masa na talíři správně odhadli.

A obdobně s rýží, těstovinami, bramborami. Zkuste si ty brambory na talíři představit v celku – kolik by jich asi bylo? Tři, čtyři? Jedna oškrábaná brambora má v průměru 60 gramů (menší tak 40, větší kolem 80). Potom vám stačí už jen násobilka. Porci rýže asi také odhadnete, jestli jí je 150, 200 nebo více gramů. Stačí vážně jen zaokrouhlit, není potřeba vědět, že máte na talíři přesně 183 gramů rýže. Rozdíly jsou natolik minimální, pokud si místo toho tipnete 200 gramů, že nestojí za to se nervovat – 960 kJ (230 kcal) vs. 1050 kJ (250 kcal).

Jestliže si přes den dáváte nějaká jídla rychlého občerstvení, najděte si opět jejich průměrnou hodnotu, třeba párků v rohlíku, a neřešte, že jednou je jeden párek delší, jindy kratší. Stejně tak plátek pizzy, kebab, smažený sýr či sekaná v housce. Nějakých 100 kilojoulů nahoru či dolů nehraje roli.

Spousta věcí se dá při zapisování jídelníčku do Kalorických Tabulek zautomatizovat. Zvláště, pokud máte nějaké stálé zvyky. Třeba já mám uloženou v oblíbených jídlech položku s názvem Snídaně-rohlík, ve které se skrývá ranní šálek kávy, ranní sklenička vody a dva rohlíky. Jde o mou nejčastější snídaňovou kombinaci. Pak už jen doplním, čím jsem rohlíky namazal (viz výše, kolik se odhadem vejde másla nebo pomazánky na nůž). Nemáte snad sami podobnou ustálenou kombinaci, kterou jde uložit pod jednu položku?

Tou automatizací ale myslím také to, že při vaření už vím, kolik gramů rýže, těstovin, obilovin se vejde do konkrétního šálku (měřil jsem to několikrát, vždy to vyšlo stejně, takže jsem se s tím už potom neměřil), čímž i vím, kolik to bude mít po uvaření – viz náš článek o objemu jídel před a po uvaření.

Zkrátka spoustu věcí přece za celou tu dobu pravidelného odměřování jídla dostanete do oka, máte pro to už cit a odhadnete gramáž sami. Že nebudete přesně na gramy? To je v součtu skutečně jedno, protože máte současně i cit pro to, jak dobře, nebo nedobře jste ten den jedli. Když dáte za den tři piva dvanáctky, je to 2970 kJ (většinou třetina vašeho doporučeného denního příjmu kalorií), nebo si dáte bůček, knedlíky, případně místo tří sedm kaloričtějších jídel denně, asi vám bude večer jasné, že jste přestřelili a ten den jste prostě „zabili“ tak jako tak.

Naopak, pokud budete mít přes den na talíři vyvážené porce masa, vajec, luštěnin, obilovin, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, víte, že jste jedli zdravě, bez ohledu na to, jestli jablko vážilo 100 nebo 120 gramů či jestli jste snědli o tři mrkve víc.

Takže jako vždy. Vyvážený jídelníček, zlatá střední cesta, jistá sebekázeň, a jde to i bez zcela přesného měření na gramy.

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

12.2.2023 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024