Tomáš Bartoš: Opravdu musíme všichni snídat, když chceme zhubnout?

Cílem tohoto článku není přesvědčit vás, abyste přestali  snídat. Chci jen ukázat, že to, co se dlouhodobě traduje a bere jako ověřený fakt, nemusí být vždy pravda, a hlavně, že to nemusí vyhovovat všem.

Vždy se najde jiné řešení, vždy k cíli vede i jiná cesta.

Studie jsou důležité, ale je potřeba je číst celé. Nesmíte totiž zapomínat, že i když jsou studie seriózní, tak jejich výsledná interpretace veřejnosti je kolikrát velmi zavádějící, podle toho, kdo kolik na studii přispěl a co si jaký výzkumník myslí.

Řídit se tedy výsledkem nějakého výzkumu, není úplně nejlepší nápad, a vždy byste si měli studii dohledat a prostudovat, zda závěrečné tvrzení k tomu, co zjistili, odpovídá.

Pojďme zpět ke snídani

Já osobně snídaně nemám moc rád a nikdy jsem neměl. Ze všech stran však slyšíte a všude čtete, že je snídaně potřebná, a že bez pořádné snídaně není šance se výkonnostně posunout dál, zhubnout či vůbec fungovat. Proto jsem prošel obdobím, kdy jsem (někdy vyloženě s odporem) v pět ráno do sebe „tlačil“ ovesné vločky, vajíčka, kuřecí maso, zeleninu apod. Nakonec jsem se vrátil k tomu, že první jídlo jím v době oběda. Nic lepšího jsem pro sebe udělat nemohl.

Snídaně

Faktem je, že v USA jí okolo 90% populace snídani na základě NPD průzkumu. Necelých 35% Američanů má nadváhu nebo jsou obézní. Pokud tedy cesta k hubnutí je především snídat, tak tady něco nesedí.

Pojďme se podívat, proč může být dobré nesnídat

1. Snídaně neurychluje metabolismus

Mnoho studií ukazuje, že půst nebo nižší  frekvence příjmu potravy metabolismus nezpomaluje, stejně jako menší množství jídla každé tři hodiny nebo vydatná snídaně, metabolismus neurychluje. Lidé propagující různé typy půstů jako Brad Pilon či Martin Berkhan naopak tvrdí, že právě půst může metabolismus mírně urychlit.

2. Snídaně nepomůže lépe ovládat cukr v krvi

Často se doporučuje snídat proto, aby došlo ke zvýšení cukru v krvi a bylo možné lépe ovlivňovat hladinu inzulínu.

Proč se vůbec řeší nějaký inzulín?

Inzulín je jedním z nejdůležitějších hormonů v těle. Rozhoduje, jestli budete ukládat tuk či ne, má vliv na nabírání svalové hmoty apod. (řečeno velmi zjednodušeně). A pokud máte insulinovou rezistenci, máte insulin pořád vysoko, a tak ukládáte tuk. Proto jedním z hlavních klíčů všech diet by mělo být zlepšit senzitivitu insulinu.

A jak se ukazuje ve stále více a více studiích, jedna z nejlepších možností, jak toho dosáhnout, je pomocí půstů a správného časování jídel, ne pouze lepšího výběru surovin. Každopádně jeden z hlavních faktorů u vyplavování inzulínu hrají sacharidy. Což je také důvod, proč se v poslední době všechny varianty nízko-sacharidových diet či jejich kombinace s půsty tolik rozrostla, a oblíbila si jich tolik trenérů a výživových poradců.

Zpět k bodu 2. Bylo dokázáno – v rámci výzkumu cukrovky, že využívání půstu a správné časování  jídel během dne, pomohlo nemocným mnohem více, než častá konzumace malého množství jídla. Půsty a vhodné načasování jídla mají vliv na zlepšení senzitivity inzulínu.

  • Příklad studie o cukrovce typu 2 a vynechání snídaně se můžete dočíst zde.

3. Snídaně zvyšuje pocit hladu

Mnoho lidí má po snídani v průběhu  dne větší hlad a tedy tendenci více jíst. Proto, pokud je vaším cílem nabrat hmotu, je to pro vás dobrá zpráva. Pokud je vaším cílem zhubnout, pak to není stav, který by vás potěšil. Vliv snídaně na pocit hladu je právě důsledek vyplavení inzulínu, které spustí proces trávení, a požadavku těla po kaloriích. Bohatá snídaně proto může způsobit větší příjem potravy během dne.  Další příklad ohledně přeskočení snídaně a následně menšího celkového příjmu potravy (studie zde).

Snídaně

4. Snídaně zhoršuje soustředění

Několik studií bylo věnováno vlivu půstu (i déle trvajícího) na schopnost člověka soustředit se. Například u půstu po dobu 48 hodin nebyl zaznamenán negativní vliv na výsledku kognitivních testů. Mnoho lidí, kteří přejdou na stravování s vynecháním snídaně, zaznamenalo nárůst energie a produktivity během dne. Totéž jsem po změně svého stravování pocítil i já a mnoho mých klientů.

K tomu ještě několik bodů, které se nestanou a stanou, když se nenasnídáte:

  • Snídaně nezastavuje rozkládaní svalů.
  • Neztratíte svaly, pokud nebudete jíst každé 3 hodiny. Pokud mi nevěříte, tak si spočítejte. kolik hodin spíte a kolik hodin se doporučuje pro nejlepší výsledky, jak v nabírání svalů, tak v hubnutí.
  • To samé platí pro příjem bílkovin. Pořád více a více se potvrzuje, že než celkové množství přijatých potravin je důležitější, kdy určité suroviny konzumujete.
  • Přeskočit snídani může pomoci k zvýšení spalování, zvýšení sekrece růstového hormonu a k zlepšení kardiovaskulární funkce.

A kromě zkušeností lidí jsou i na všechny tyto body vědecké studie, které ale většinou byly zkoušeny na zvířatech. Abychom byli objektivní na obě strany, co se studií tyče.

Po zhodnocení všech výše napsaných bodů to znamená, že by všichni měli přestat snídat? Ne! Tento článek má především smazat zažitá tvrzení o tom, jak je snídaně smrtelně důležitá. A donutit vás o to víc se naučit poslouchat svoje tělo.

Tomáš Bartoš

Tomáš Bartoš

A jelikož půsty držíme všichni pokaždé, když jdeme spát, jejich implementaci do svého stravování přeskočením snídaně se zdá jako velmi jednoduchá.  Důvod, proč nemluvím o večeřích, je fakt, že v dnešní době je problém fungovat bez večeří. Spousta schůzek, večer s partnerem, oslava narozenin apod. Vše se velmi často koná právě večer.

Když se vrátíme k bodu ohledně energie a celkové mentální funkce, najdeme na druhou stranu také tisíce lidí, kteří se cítí hrozně, když se nestihnou nasnídat. Každý reagujeme jinak a je tak potřeba si najít svoji cestu. U stravování to platí obzvlášť a musíte si najít způsob stravování, který dokážete dodržovat po dlouhou dobu a podle stanovených cílů a věcí, které se vám v životě dějí, si přidávat kratší úseky buď volnějších, nebo striktnějších diet.

Musíte zapomenout na to, že dieta je nějaký typ stravování, který trvá jeden, dva měsíce, a potom se vrátíte k tomu, co jste zvyklí jíst. Pokud potom, jak se stravujete, máte, zdraví, postavu, která se vám nelíbí, musíte ji změnit, protože i po té nejdrastičtější dietě se pak vrátíte zase zpět, v horším případě po nějaké hodně striktní dietě, si zničíte metabolismus a výsledek bude mnohem horší. Tušíte správně, že toto je hlavní důvod, proč existuje něco jako jo-jo efekt.

Tomáš Bartoš www.barbargym.cz

Silový a kondiční trenér.
Majitel a zakladatel Barbar gymu
Držitel českých a zahraničních certifikátů z oblasti tréninku a výživy

Komentáře

1

katka
4.10.2014 19.30

Tak pod tenhle článek se podepisuji! Naprostý souhlas.

2

Robert
9.10.2014 9.03

Tak tohle prostě nedám: „Mnoho lidí, kteří přejdou na stravování s vynecháním snídaně, zaznamenalo nárůst energie a produktivity během dne“ – to je něco jako lidské perpetuum mobile, chtěl bych ty lidi vidět, tu jejich energii, to jak by byli schopni fungovat. Pokud začnou, tak myslím že až po tom obědě 😉
Čistě selským rozumem….nedodám-li tělu energii, nenastartuji metabolismus a stále jedu v úsporném režimu, takže těžko budu mít více energie.

3

Tomáš Bartoš
9.10.2014 12.14

Roberte, děkuji za komentář. To co píšete je samozřejmě pravda. Ale tu energii byste nesměl dodat po dobu několika dní a i potom byste fungoval dobře, protože tělo by se přizpůsobovalo (zpomalení metabolismu atd.). Energie má každý v těle obrovské množství ať už v glykogenových zásobách, které jsou jak ve svalech, tak v játrech a vyčerpat je musíte být na 0 sacharidů po dobu 2-5 dnů a i potom se energie začne brát z tuků. Proč je potom spousta lidí ráno mnohem živější je velmi jednoduchý. Za prvé tím, že se člověk nenasnídá, hladina insulinu zůstane dole a díky tomu naopak je zvýšená hladina růstového hormonu a cortisol, který je obecně braný jako velmi špatný hormon má svou dobrou stránku a ta je především v ranních hodinách mezi 7-9h kdy díky rozkladu tuků tělu dodává energii. A poslední věc je ta, že bez snídaně je tělo v sympatickém stavu (sympathetic mode – pokud jsem český název špatně napsal). Pokud se nasnídáte, tělo přepnete do parasympatického stavu (parasympathetic mode). Ten první zajišťuje okamžitou reakci organismu, mobilizuje zásoby energie,…… za to druhý je přesný opak. Ten zajišťuje činnost organismu v klidu, stimuluje proces trávení,….. Tudíž v prvním stavu budete mnohem energičtější, než v druhém kde jste spíš připravený na to relaxovat nebo si jít dát 20. Nevím, co u vás v práci máte k obědu, ale mojí zkušenosti lidi po obědě jdou hned pro kafe anebo pak už v práci spíš usínají.

4

Roman Gróf
13.10.2014 6.57

Pán Bartoš, ste príliš mladý (súdiac podľa fotky, ak je to Vaša) a nechcite nám povedať, že naši prarodičia a starí rodičia boli blbý, keď nám vždy prízvukovali, že raňajky sú základom dňa. Nie nadarmo sa asi hovorí (a určite je to overené dlhými rokmi), že raňajkuj ako kráľ, obeduj ako chudobný a večeru daruj nepriateľovi. Už tým, ako ste začali svoj článok, bolo veľmi tendenčné – „Proto jsem prošel obdobím, kdy jsem (někdy vyloženě s odporem) v pět ráno do sebe „tlačil“ „. Nemôžem s Vami odborne polemizovať, lebo nemám na to vzdelanie, ale ide čiste o skúsenosti. Mám nadváhu a bojujem s ňou, ale nie preto, že raňajkujem, ale preto, že som sa vyslovene „prežieral“ a nehýbal sa. A samozrejme v kombinácii – nevhodná strava v nevhodný čas.
A Vaše zdôvodnenie, že človek je ráno „živější“ len preto, že je hladný? Je totálny nezmysel. Je „zivější“ len preto, lebo je odpočinutý. Nie preto, že je hladný.

5

Eva
13.10.2014 10.25

Pokud normálně snídám, pak po obědě do hajan… Léta jsem jedla co tři hoďky, časem už jsem v práci jen myslela na jídlo, měla jsem strach, že když jídlo posunu klesne mi glykemie. A kilečka nahoru, poněvadž na těch 6 jídel denně bych musela zobat jako vrabec abych nepřibrala.
Pokud si snídani posunu až po 12 hodině, rozhodně se mi po jídle nechce spát, oběd si dám pak odpoledne doma s rodinou a v práci stíhám více 🙂

6

Tomáš Bartoš
14.10.2014 11.30

Romane, i když bych byl příliš mladý (což není nikdy na škodu :-)), tak očividně o cvičení a stravě toho vím několikanásobně víc než Vy. Což si myslím je celkem důležitý fakt. Nebo Vy radši půjdete k zubařce, která už by měla být za chvilku v důchodu, a její práce se rovná vytrhnout skoro každý zub, který má kaz, a nepoužívat umrtvení? A nebo půjdete k mladšímu doktorovi, který už se naučil nové techniky, a zuby Vám zachrání bez trhání a bolesti? Ale doufám, že se nenaštvete, pokud Vám odmítnu jakkoliv více odepisovat, protože pokud žijete v tom, že když se něco říká, tak to musí být pravda, a zároveň o něčem, o čem sám napíšete, že proto nemáte potřebné vzdělání, napíšete, že je kravina, potom je veškerá debata zbytečná. Přeji vám bezproblémové hubnutí a více času na sport.

7

Majka
16.10.2014 10.25

Mám dojem, že článok o „neraňajkovaní“ bez širších súvislostí je pre veľa ľudí mätúci a šokujúci. Ja s Tomášom 100% súhlasím – ale to len preto, lebo viem o čom hovorí. Keď som na túto tému naďabila prvý krát, bola som veľmi skeptická, ale po (dlllhom) preštudovaní stránky Vlada Zlatoša a iných mi to začalo dávať zmysel. Preto dávam 1* za osvetu 😉

8

Lenka
16.10.2014 10.28

Super článek, který rozhodně potěší nás všechny, kteří si hlídáme 3-hodinové intervaly jídla 🙂 Díky.

9

ywana
16.10.2014 11.17

„Po zhodnocení všech výše napsaných bodů to znamená, že by všichni měli přestat snídat? Ne! Tento článek má především smazat zažitá tvrzení o tom, jak je snídaně smrtelně důležitá. A donutit vás o to víc se naučit poslouchat svoje tělo.“

Kto chce, nech raňajkuje. Kto nechce, nech sa raňajkami zbytočne nenapcháva (len preto, že to niekde písali). Počúvať svoje telo – presne o to ide. Osobne raňajky zbožňujem.

10

Lenka
16.10.2014 11.28

Dobrý den Tomáši,
důležité je, že jste vyjádřil pouze váš názor.

Já se s ním neztotožňuji, mám k tomu řadu důvodů a snídat nepřestanu. Velký kus života jsem nesnídala a tvrdila, že snídat „nemůžu“, protože nemám chuť, nedělá mi to dobře apod. Teď s odstupem to vidím jako velkou chybu a varovala bych před tím každého svého blízkého. V každém případě – ať si každý nakládá se svým životem jak chce, je to koneckonců jeho život a já se k vašemu stanovisku v žádném případě nepřikloním.

S úctou Lenka

11

Hanka
16.10.2014 12.29

Souhlasím s tím, že snídat není nezbytné. A rozhodně ne do půl hodiny po probuzení. Roky jsem nesnídala a je pravda, že jsem neměla hlad až do oběda. A fungovala jsem naprosto v pohodě. Horko, těžko jsem se naučila snídat, bylo mi ze snídaně těžko a byla jsem utlumená i po lehké snídani. A od té doby, kdy jsem se najedla, jsem měla hlad. Jsem ranní pták, budím se kolem čtvrté, v současné době lehce snídám kolem osmé. Ani tak nemůžu sníst všechno, co doporučují nutriční specialisté. Zeleninu, ovoce ani maso v jakékoli podobě vůbec nemůžu. Džus ani vidět. Je mi po tom těžko a jsem celý den nepoužitelná. Souhlasím s článkem. Bez výhrad. Poslouchejme svoje tělo…

12

Ondra
16.10.2014 12.57

Přeji pěkný den,
K bodu „4. Snídaně zhoršuje soustředění“
1) Například které studie?
2) Zaobíraly se studie příjmem jakékoliv potravy, ze které by přišly se závěrem, že snídaně zhoršuje soustředění?

Děkuji za odpovědi.

13

Eva II
16.10.2014 13.01

Tome, vždy, když mi někdo radí, koukám, jak vypadá on. Máš pěknou postavu, pevné svaly, věřím, že tomu rozumíš a umíš a na věku nezáleží (Kayla Itsines je dvacítka a jak tomu rozumí!). Musím trochu souhlasit s Romanem, že je člověk ráno čilejší hlavně proto, že je odpočinutý (má zkušenost. A já, když se ráno nenajím, tak je mi špatně. Ale vím, co jsi tím chtěl říct, ať lidi slepě všemu nevěří, ale snaží se poslouchat, co říká tělo a podle toho snídat/nesnídat 🙂 tak hodně zdaru …. A když už jsem tady, mohu se zeptat? Jak jíst a kdy před tréninkem a po tréninku? (jen hubnutí, ne nabírání hmoty) Vyběhnout ráno ven o hladu nebo si dát banán? Vypít spoustu vody a jít trénovat a nebo „ucucávat“ během tréninku? děkuji za rady …

14

Ludmila
16.10.2014 13.12

Dobrý den Tomáši, vaše informace se mi zdá velmi logická a ze všech nesmyslných diet nejlépe akceptovatelná. Ale chci se zeptat, jestli po posunutí jídla ( snídaně, oběd, večeře ), které pak jdou celkem v rychlém sledu, nenastane takzvaný ,, vlčí hlad“.
Je pravdou, že o víkendech snídám asi až 2 hodiny po probuzení a to jen proto, že jsem ještě ,,nesnídala“ a to je, tedy až doteď ,,špatně“ Asi je chyba, že všicni posloucháme co, kdo radí a neposloucháme svoje tělo. Ostatně to jsem dělala do té doby dokud jsem neměla děti. Pak jsem chtěla jít ,,příkladem“ a nutím snídat celou rodinu. A taky jsem nabrala, přesto, že pohybu mám dostatek. Můžete mi ještě objasnit ten růstový hormon, já myslela ( četla ), že se tvoří pouze mladých jedinců cca do 25 roku života.

15

Martin
16.10.2014 13.35

Díky za prozření Tomáši, máš asi naprostou pravdu. Dřív jsem v 7.30 hod vstal,šel do práce pěšky – asi 4km, v práci se kolem 11 nasnídal – celkem dost, pak oběd tak kolem 15-16 hodiny, pak zas pěšky domů a večer v pohodě, neměl jsem už moc hlad, jedl jsem kolem 20 hod + trochu pivko a spát chodil o půlnoci – VŠE V NAPROSTÉ POHODĚ. Po čtení chytrých článků o nezbytné snídani do půl hodiny od probuzení jsem najel na „zdravější“ režim. Snídám doma ještě než odejdu, je mi blbě celou cestu, dojdu do práce a chce se mi spát, stejně mám v 11 hlad, celej den šmejdím co bych oblíz a v noci před usnutím mám zase hlad a když něco sním, špatně spím. Mám po necelém půl roce skoro 5 kg nahoře :(((
Tvůj článek mě potěšil a probral – přestanu snídat a vrátím se ke svému starému ověřenému režimu. Kde se dočtu, jaké je to správné načasování jídla jak píšeš?? Skusil bych to na odbourání těch nabraných kil. Dík MarVa
P.S. i když po tom co jsem si ověřil na vlastní kůži, jaký jsem medii ovladatelný blb, bych toho zkoušení podle „někoho, nebo něčeho“ asi měl zanechat howk

16

Dominika
16.10.2014 13.48

Parim k lidem, kteri, kdyz se nenasnidaji, tak nejpozdeji do hodiny omdlevaji. Je mi proste spatne, slabo atd. Chtela jsem ted sundat par kilecek, coz se celkem bezbolestne povedlo, ale ridim se heslem, ze snidane je zaklad a povazuji je za generacemi overeny pristup. Postupem dne pak resim co a kolik jim. Kazdopadne verim, ze clovek by se mel naucit poslouchat sve telo a respektovat jeho „oznameni“, v tomto nejsme vsichni stejni, a tim padem napasovatelni do jedne kategorie. Urcite je take rozdil, zda clovek vstava v pet nebo v sedm, pripadne, co je zvykly snidat (ja nezvladam po ranu pecivo, odpoledne mi naopak moc nejedou jogurty/tvarohy). Jak pise Eva, ze si da obed doma s rodinou, tak to je pro me naprosto neaplikovatelne, protoze moje pracovni doba konci v 18:00-19:00, naopak by me to zabilo. Ve chvili, kdy mam hlad, tak se vubec nejsem schopna soustredit a v praci neudelam nic 🙂 Toz snidani a svacinkam zdar!

17

Zuzka
16.10.2014 14.35

Ahoj lidičky. Před deseti lety jsem zhubla 22 kg za 11 měsíců. A jak? Nesnídala jsem, první mé jídlo byl oběd v práci. Druhé za ten den byla teplá večeře doma a pak nějaké ovoce. Vyhýbala jsem se hodně tučným a přeslazeným jídlům a to bylo vše, v čem jsem se omezovala. Poté jsem si celý rok držela těch 20 kg dole bez jakékoli další diety, nebo omezování. Jediné o čem jsem se nezmínila je, že jsem pravidelně cvičila 2x až 7x v týdnu. Po roce šla váha opět nahoru. Ptáte se proč? Když jsem byla rok v pohodě? Otěhotněla jsem. Tohle je má zkušenost se snídaní. Mějte se fajn

18

Gábina
16.10.2014 14.55

Naprostý souhlas, jsem ráda, že mi to konečně posvětil i odborník 🙂 Mám totiž přesně tu zkušenost, že když se nasnídám (přičemž nemívám ráno hlad), tak pak toho sním během dne daleko víc, ta snídaně ve mě prostě vyprovokuje chuť k jídlu, ale i hlad. Navíc jsem po snídani unavená a kdybych mohla, jdu si znova lehnout. Palec nahoru za článek, apoň vím, že nedělám šílenou chybu, když jsem se na snídaně vykašlala 🙂

19

Maruška
16.10.2014 15.02

Tomáši, jsem ráda, že konečně i někdo v Česku se začíná zaíjmat o vědecky potvrzené způsoby stravování a nenabízí pouze způsoby, které najdeme v časopisech a televizi.
Já osobně dodržuji každodenní půst už několik měsíců a nikdy jsem se necítila lépe! Bydlím ve Státech a všimla jsem si, že je zde o tom více informací než právě u nás v ČR. Ale i tak jsou lidi pořád skeptičtí a věří všemu, co se řiká v médiích (př. jezte 6 malých porcí denně, aby se Vám nezpomalil metabolismus, bude Vám zle, když nebudete pravidelně jíst atd.)
Lidi, myslíte si, že bychom tady pořád byli, kdyby to byla pravda? Naši předci určitě nejedli 6 malých porcí denně, naopak, celý den čekali až něco uloví a večer to snědli!
Ten kdo tady komentoval přede mnou.. prosím zamyslete se nad tím, přečtěte si vědecky dokázané studie o půstu.. a ještě lépe, vyzkoušejte sami!
Díky Tomaši!
Maruška

20

Josef Vesely
16.10.2014 15.48

Dobry den p. Bartos.
Trochu se musim zastat p. Grofa – nerikam, ze ma ve vsem pravdu, ale Vas priklad se zubarem – zcela jiste bych si vybral zubare, ktery na toto ma vzdelani. Toto vzdelani ale neziska ctenim knih, ani ziskavanim certifikaci. Ziska ji zkusenostma. Podivejte se na najlepsi chirurgy na svete.
Jinak – ve vetsine bodu mate pravdu az na vydatnou snidani.
PS: Jsem vystudovany lekar, ne vyzivovy poradce.

21

Kamila
16.10.2014 19.25

Ja teda nesnidam hned jak vstanu opravdu ve 4 rano nemam chut ani čas ,snidam až dojedu do prace 6,30 mela jsem uraz pokud jsem byla v nemocnici a měla pravidelnou stravu snidani ,oběd ,večeři tak v poho nic jsem nepřibrala i když jsem byla 90 dni bez pohybu .Vratila jsem se domu a nesnidala jsem ,bo jsem byla lina a vaha šla nohoru ….a to jsem se už mohla pohybovat prochazky a stejně ,ted jsem v laznich a zase pravidelna strava snidam teda jen ovoce ale citim se lepe vic energie…myslim že to neplati všechno…ja pokud nebudu jist a to mi neděla problem jedno jidlo deně a žadna hromada jidla ,tak vaha šla nahoru ja prostě musim jist v malych davkach 3x denně…

22

Bára
16.10.2014 20.51

Za mě též naprostý nesouhlas s takovým to vyplodem, jak tohle může napsat držitel certifikátu výživy a trenér!

23

Lucie
16.10.2014 21.34

Dobrý den,

1. můžete prosím vložit odkazy nebo citace zmiňované studií o půstech? („Několik studií bylo věnováno vlivu půstu (i déle trvajícího) na schopnost člověka soustředit se.“)
2.prosím o odkazy nebo citace na studií, kde je uvedeno, že vynechávání jídel nezpomaluje metabolismus.
3. celá ta věc s inzulinem a převážně inzulinovou rezistencí je zjednodušena opravdu příliš, až Vám utekly některé zásadní fakty.
4. pokud jste v pět ráno snídal vejce, kuřecí maso, zeleninu, což jsou vše celkem těžké (dlouho trávené) potraviny, nedivím se, že jste se do snídaní musel nutit a byl jste po nich unavený. To že Vám nevyhovuje snídaně tohoto typu nebo v tak brzkých ranních hodinách, nemusí nutně znamenat, že jsou pro Vás špatné.

Děkuji za doplnění informací a především citací studií, které jste pro napsaní článku použil. (hlavně těch, které jsou prováděny na lidech, protože srovnávat lidský metabolismus a metabolismus zvířat není vzhledem k různým stravovacím zvyklostem, různému dennímu režimu, různé genetické výbavě a další spoustě faktorů úplně správné)

24

Zdena
16.10.2014 22.38

Zdravím Vás Tomáši a děkuji.
Máte pravdu, že každý člověk je jiný a někomu vyhovuje snídat a bez jídla není schopen fungovat. Pak jsou druzí, kteří nesnídají, jídlo po ránu jim nedělá dobře. Striktní prosazování snídaně, dokonce do půl hodiny po jídle, není prostě pro všechny. Kdo je sova jako já, nemá po ránu na snídani ani pomyšlení. A že to s těmi výzkumy je pravda si můžete ověřit v knize „Fit pro život“ od Harvey a Marilyn Diamond, to byl bestseler u nás na počátku devadesátých let. Ještě starší poznatky s výživou s propojením na zdraví je fantasticky podaná v knize
„Neznámá moc Luny 2“, která byla v roce 2000 vydána i u nás. Perfektní informace. Takže dopřejme vydatnou snídani všem, kterým dodává energii a nastartuje den, ale dejme také za pravdu těm, kteří z vlastní zkušenosti prověřili, že jim snídaně v ranních hodinách nevyhovuje, že je nenabíjí, ale unavuje, že pak mají celý den hlad. Názory mohou být různé, tak jako jsou různé typy lidí. Přeji všem šťastnou volbu.

25

Mišulka
16.10.2014 22.45

Ja s týmto plne súhlasím. Neranajkujem už asi 6 rokov, prvé jedlo mám zhruba okolo druhej hodine. Do toho času mám energie na rozdávanie po obede príde útlm energia sa zníži a ďalšia príde tak cca po hodine. Pár krát som sa ráno naranajkovala, ale vždy potom mi ostalo celý deň ťažko na žalúdku, energia minimálna. Takže mi to viac vyhovuje bez raňajok. 😉

26

Petr
16.10.2014 22.50

Škoda, že sem do komentářů není možné vkládat přílohy. Hned bych sem dal pár překladů zahraničních článků ohledně „důležitosti“ snídaní a přerušovaných půstů.
Pokud tedy někdo budete mít zájem, napište mi na mail sheepeck na seznamu a a já vám je pošlu. Zmíněné články obsahují i odkazy na prováděné studie (sice v angličtině, ale nemůžu překládat všechno) 🙂

Pokud byste někdo měl kontakt na nějaké nakladatelství, které by chtělo vydat knihu věnovanou tomuto tématu, tak ocením pomoc – přeložil jsem knihu Brada Pilona „Eat Stop Eat“, která je naprosto dokonalá, a rád bych ji dostal na český trh.

27

Daniela
17.10.2014 6.23

Dobrý den.
Ráno snídám bílý jogurt s lžičkou medu a skořicí, s vlašskými ořechy a banánem. Hned po probuzení se na snídani těším a raději stanu dřív abych měla čas si jí připaravit a klid se společně s dětmi nasnídat. Není to jen zažitý rituál a první příjemná chvilka s rodinou než vyrazíme do světa, ale opravdu chuť a potřeba snídat . Po této lehké snídani mi není těžko ani nejsem unavená, naopak pokud bych se nenasnídala, bolel by mě žaludek až do oběda a po tomto půldením půstu a pozdní snídani s obědem bych se teprve cítila unavená.

28

Eva II
17.10.2014 7.15

O půstu by si především měli přečíst někteří tady, ale určitě od doktorů. Je vhodné držet půst a jít makat rukama? Akorát aby se člověk složil. A co se týče jídla – používá se na dodání energie. Ráno ji člověk má, protože je odpočinutý po noci a nemá hlad, protože hladina inzulinu je nízká. To ale neznamená, že by neměl jíst. Naopak, po 7 h spánku doplnit. A když se jde pěšky ráno do práce, tak je opravdu lepší dát si kousek ovoce, dojít si tu cestu a pak se nasnídat. Energie se doplňuje po fyzické námaze, ne před.

29

Anna Rejmonová
17.10.2014 7.29

Dobrý den,
děkuji za zajímavý článek, nepochybuji, že je Vaše metoda funkční – zřejmě pro určitou část populace.
Prosím ale o vysvětlení: Vaše kolegyně na těchto stránkách, bc.Marta Jandová, uvádí ve zhodnocení jídelníčku např.právě snídani + jíst nejméně co tři hodiny jako zásadní pro udržení hladiny cukru. Předpokládám, že ona není „laická veřejnost“. Bylo by možné Vaše informace rozšířit o úvahu, pro koho tedy je, nebo naopak není, Vaše metoda vhodná?
Osobně nemám na snídaně obzvlášť chuť, ale při aktivitě s prázdným žaludkem mi je na zvracení nebo na omdlení. Zajímá mě tedy, zda je pro mě Váš článek aplikovatelný.
Velmi děkuji za odpověď
Anna

30

Lejla
17.10.2014 10.19

Dobrý den,
díky za článek, konečně se o těchhle poznatcích začíná psát v trochu širším měřítku než předtím. Ono hlavní totiž je, že každý je jiný. Já jsem byla odjakživa „nesnídací“, už jenom z představy jídla se mi po ránu dělalo zle (a když se mě naši do snídaně snažili nutit, protože nesnídat je přece tak nezdravý, tak jsem ji zpravidla vyklopila ještě před odchodem do školy – což si teda fakt nemyslím, že by bylo zdravější než nesnídat). V dospělosti to už sice nikdy nebylo tak dramatické, ale stejně jsem do sebe snídaně většinou cpala pod tlakem, do dvou až tří hodin po probuzení prostě zvládám jenom vodu. A pak jsem během dne měla větší hlad a během dopoledne jsem byla malátnější. Tak jsem snídat zase přestala, ale měla jsem z toho lehký pocit viny, jak chudáčkovi tělu ubližuju. A pokus jíst každé tři hodiny byl pravé a nefalšované peklo, to jsem měla pořád hlad a přitom lehkou tendenci přibírat. No a pak jsem si přečetla články na toto téma na pár fitness blozích a rozhodla jsem se vyzkoušet intermittent fasting (IF, přerušovaný půst) s jídelním oknem od jedenácti ráno do devíti večer a s dvěma až třemi většími jídly denně- což je v podstatě dost podobné, jako to, jak jsem přirozeně jedla v době střední školy – a už u toho zůstanu, protože mi to fakt vyhovuje. Teda ne že bych někdy nějak výrazně potřebovala hubnout, nikdy jsem se s BMI nedostala přes 23, spíš jsem chtěla zpevnit tělo, zbavit se části tuku a naopak nabrat o něco víc svalů, ale rozhodně mi přijde, že mám takhle nejvíc energie na cvičení (i na práci) a že se mi tak líp buduje a udržuje kondička. Hlavní změna oproti dřívějšku je, že v „nejídelním okně“ nedávám ani kalorické nápoje (takže jenom voda, zelený čaj nebo černá káva) a taky jsem díky kalorickým tabulkám přitvrdila na bílkovinách, kterých jsem předtím měla hrozně málo, ale s tím už jsem začala tak tři čtvrtě roku před IF, stejně jako s větším důrazem na konzumaci kvalitních, výživově hodnotných potravin, ale přijde mi, že půstování změny na postavě výrazně urychlilo. Jo a hlavně si nedělám ze života koncentrák – když se mi někdy stane, že mám fakt hlad (nebo na něco nepřekonatelnou chuť i mimo jídelní okno, nebo dostanu strááášnou chuť třeba na nějakou tu pseudočokoládu typu Milka), tak holt pro jednou půst (i zásady zdravého stravování) poruším a nebičuju se kvůli tomu – vzhledem k tomu, že se mi to stává v průměru tak jednou za čtrnáct dní, si nemyslím, že by mi tělo naznačovalo, že mu při současným stravovacím režimu něco chybělo.
Nicméně ono je tohle hrozně individuální – znám lidi, kteří bez snídaně do půl hodiny po probuzení prostě „nefungují“ a jídlo každé tři hodiny jim naprosto vyhovuje a při tomhle stravovacím režimu skvěle hubnou. Každý jsme holt jiný, někomu víc vyhovuje systém přežvýkavec (a tím není myšleno nic pejorativního – jde tu čistě systém stravování, jejich organismus nejlépe pracuje s malými dávkami potravin krátce po sobě) a predátor (jednou za čas něco ulovím a pořádně se nacpu). Ani jedno není lepší nebo horší obecně, průšvih jenom je, když se podle nějakých pouček přežvýkavec snaží stravovat jako predátor a naopak, oba budou v takovém případě nešťastní a jejich organismus jim to dá „sežrat“ ať už nadváhou či podváhou, nedostatkem energie nebo jinými problémy. Ale je fajn znát alternativy.

31

věra
17.10.2014 10.20

Dobrý den,
chci jen přidat svůj názor.U mě je to tak,že snídani mít musím i ve čtyři ráno,třeba malou,protože když se nenajím,tak mi není dobře po těle a potom nevím co bych snědla.Funguju tak už několik let.Pravda je,když mi bylo tak 20let a neměla jsem děti,vydržela jsem bez snídaně,ale po porodu(byly 2) snídat potřebuju,trvá to víc jak 15 let a jsem tak spokojená a moje tělo taky.Myslím,že to má každý jinak,pokud to jiným vyhovuje bez snídaně,proč ne.

32

Linda
17.10.2014 12.43

Souhlas Tomáši,
nečetla jsem sice příliš mnoho studií, čerpám pouze ze svých pocitů. Vstávám ráno 5.15, snídám až v práci ( je-li to ještě snídaně) okolo 9. hod. V poledne lehký oběd ( celý den bez sacharidů)..večeře.. a je mi dobře.
O víkendu je moje první jídlo oběd – vyhovuje mi to. Pokud jsem se někdy pokusila s rodinou nasnídat, byla jsem celý den ospalá a měla jsem hlad..přejedla jsem se..
Souhlasím především s tím, že každý člověk si na to musí přijít sám, co mu vyhovuje…nicméně doposud jsme se setkávali s názorem, že snídaně je základ..ještě jednou děkuji

33

Dara
17.10.2014 13.37

Dobrý den pane Tomáši,

konečně se našel někdo, kdo nepropaguje snídaně!!! Souhlasím naprosto s tíimto názorem. Za prvé nemám ráno hlad, tak proč bych do sebe měla něco násilíim cpát? A za druhé po mé zkušenosti s různými dietami (jsem přece ženská, ne?) a dodržováníim pravidelých intervalů jídla, samozřejmě včetně snídaně, jsem došla k názoru, že moje tělo na toto reaguje pouze a jenom přírůstkem hmoty, špatnou náladou a únavou. Jako školou povinná jsem nesnídala nikdy, svačiny jsem házela do koše a většinou jsem první jídlo měla až po příchodu ze školy. I přes tento „nezdravý způsob stravování“ jsem vyrostla, dospěla, odrodila zdravé dět a dožila se s úspěchen několika desítek let. Letos jsem se konečně vrátila ke svým zapomenutý starým zvykům, vykašlala jsem se na všechny studie a osvědčené diety. Rozhodně se cítím líp a váha šla dolů sama. Samozřejmě tím vyvracím všechno, co jsem vtloukala do svých dětí – jako: snídat se musí…., vem si k tomu chleba, samotný salám tě nezasytí…. atd. atd., což mi teď láskyplně předhazují.
Takže 100% souhlasím s tím, že každý člověk funguje jinak a je třeba si najít tu svoji variantu.
Krásný den přeji.

34

Barbora
18.10.2014 9.10

Mohl byste mi, prosím, poskytnout odkazy na studie, ze kterých jste čerpal? Předem díky

35

Harpie
18.10.2014 13.37

Já se hlásím jako živý důkaz, že to, co je v článku uvedeno, funguje. Tento způsob života byl pro mne celá léta samozřejmostí. Žádná snídaně, svačina a často ani oběd! Mé první jídlo přišlo na řadu po velmi vytěžujícím dni často až kolem 15-16h! Myšlení, soustředění, pracovní výkon – naprosto ve fenomenální formě. Pak jsem experimentovala (snídala, svačila…) a dopadlo to hrozivě. Únava, lenost, nesoustředěnost a frustrace z toho, že nejsem schopná vrcholného pracovního tempa.
Osobně děkuji za tento článek, protože se můžu s klidem v duši držet svých zajetých zvyklostí a nepolemizovat a tom, jak se o své tělo špatně starám. 😉

36

Tomáš Bartoš
18.10.2014 17.09

Děkuji všem za komentáře. Budu postupně odepisovat, ale různě přeskakovat. Pokud někomu přijde, že jsem neodpověděl na vaše otázky, napište další komentář 🙂

Jako první bych rád začal tím, že není uplně dobré koukat na to, jak trenér, fyzioterapeut nebo čistě nutriční poradce vypadá. Perfektní vzhled není známka toho, že daný člověk rozumí perfektně cvičení. Spíš jde o to, zda si daní lidé věci, o kterých mluví, vyzkoušeli, a rozumí tomu z teoretického, tak i praktického hlediska. Je spousta celosvětově uznávaných trenérů, fyzioterapeutů či nutričních poradců, kteří nejsou lidi s kostkami na břiše nebo nejsilnějšími individui na zemi.

Rovnou, ano s věkem jsou zkušenosti, ale což je pravda u doktorů, tolik neplatí, protože všichni mají stejnou dobu, kterou se týká dostudování školy. U trenérů a výživových poradců to tak není. A je tedy rozdíl, jak dlouho se tomu člověk věnuje vs celkový věk. Další problém, který v tomto vidím je, že starší trenéři používají svoje techniky, a už se nevzdělávají v nových směrech.

Jak se v článku píše, neberte to tak, že všichni mají přeskakovat snídani. Pouze snídani přestat brát jako nejdůležitější jídlo dne a vnímat svoje tělo, co vám dělá dobře, a co ne. Ve výsledku nejúspěšnějí stravování pro hubnutí je vždy takový způsob, který dokážete dodržovat po velmi dlouhou dobu. A k tomu se potom případně přidávají krátké striktnější způsoby stravování, kterými se člověk dostává blíže a blíže ke svému cíli.

V článku bod číslo 4 budu měnit. Máte pravdu, že je špatně napsaný tak, že jsou studie k tomu, když člověk snídá. Nesoustředěnost je způsobena tím, že jsou typy lidí, kteří právě po snídani jsou uspaní, a nejsou přílíš energičtí. A co jsem v článku nezmínil, a mělo by to určitě zaznít, zvlážtě pro lidi, kterým právě nesnídat vyhovuje. Je rozdíl mezi dětmi a dospělými. Děti by měly snídat, je na to spousta studií, které ukazují, že děti, které snídaní mají lepší známky, a lepší chování ve škole. Dodatek a odkaz na studie bude brzy v článku. Děkuji

Rovnou tedy ke studiím a zdrojům. Hlavní zdroje pro mě jsou produkty, články, semináře od Dr. Johna M. Berardiho ze stránky PrecisionNutrition, kde najdete spoustu informací, které je možné získat i zdarma. K půstu potom byl již tady zmínění Brad Pilon „Eat Stop Eat“ a další studie najdete na http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Přímo odkazy jsou:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC156352/
http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(04)00261-X/abstract?cc=y
http://matsuokalab.georgetown.edu/pubs/2007%20Neurobiol%20Dis%20Caloric%20restriction.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1550038
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793855
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741046
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291990
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135806
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17616757
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640462
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837292
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12558961
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741046
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3667060

Studie v článku jsou u modře zvýrazněných slov. Po kliknutí se vám otevřou.

Snídat nebo nesnídat není 100% jakékoliv diety, díky které někdo zhubne nebo přibere. Pokud někdo přeskočí snídani, tak to neznamená, že bude hubnout, pokud potom během dne sní svíčkovou k obědu, vypije přes den 2l nějaké limonády, k večeři několik plátků chleba. Stejně tak u jezení každé 2-3h, pokud někdo nemá jídelníček, a neumí si kontrolovat, jak jí a pravidelně se jídlem přejídá a nejí do chvíle, kdy už nemá hlad. Bude také přibírat, protože příjem kalorií bude mnohem výšší.

Co se týče udržení hladiny cukru. Například častější jídla doporučuje také Dr. Mike Roussell, od kterého jsem si dělal seminář. Nemá tedy striktně danou časovou osu. Důvod, proč toto doporučuje, je pokud byste si představila graf. U tohoto stravování se snaží mít výkyvy časté, ale mnohem menší, než u jezení méně jídel za den, jsou výkyvy třeba 3, ale mnohem větší. Na všechny způsoby stravování jsou studie a fungují všechny. Určitou kapacitu taktéž najdeme u všech možných typů stravování, jako tu, kterou doporučují. I přesto Dr. Mike Roussell doporučuje přerušované půsty. Od již zmíněného Dr. John M. Berardiho je i tabulka pro koho je vhodnější držení půstu a pro koho ne. V mnoha případech jsem už však poznal lidi, kteří se tabulkám vyhybají, tudíž spíš prosazuji metodu, než se striktně držet tabulky, vnímat své tělo. Pokud vám není dobře při aktivitě na lačno, ale nemáte chut na snídani, zkuste tedy jít formou různých shaků, proteinových nápojů, které vám dodají kalorie, aby vám nebylo zle, a jak příprava, tak konzumace je velmi rychlá.

K tomu, co jsem snídal. Popravdě nevymyslíte způsob a složení potravin, které bych nezkusil. Důvod, jak je napsán v článku. Já jsem toto používal pro nabíraní. Pořád ale platí, že potraviny, které jste zmínila, jako těžké, jsou pro snídani lepší.

Opět studie o výhodách mít k snídani bílkoviny případně knížka 4 hodinové tělo od Tima Ferisse. Všechny věci kolem hormonů a jejich funkce zjednodušuji co nejvíce, protože lidé, kteří s tím pracují, tyto informací znají nebo je nebudou čerpat z těchto článků. Pokud však myslíte, že by tam mělo být něco důležitého zmíněno, co jsem vynechal, napište mi to prosím na tomas@barbargym.cz a do článku se to může doplnit. Děkuji

Jak jíst kolem tréninku a co, je téma na celý článek. Každopádně nejlepší odpověd je „to záleží“ 🙂 Variant a doporučení co a kdy je nejlepší jíst, je spousta a zároven se to hodně odvíjí také od lidí samotných. Znám lidi, kteří jinak než na lačný žaludek jakkoliv cvičit nemůžou, protože se jim dělá zle, až po druhý extrém, že mohou sníst cokoliv těšně před tréninkem a je jim to jedno. Každopádně základní pravidla jsou. Jíst cca 2-3h před tréninkem kvalitní jídlo komplexní sacharidy především pro dodání energie. Pro nakopnutí je možné používat jednoduché rychlé cukry těsně před tréninkem (hlavní složka většina předtréninkových suplementů). Každopádně pro maximalizaci hubnutí se doporučuje cvičit na lačno. Ale musí se použít BCAA pro ochranu svalové hmoty a zároven záleží o jakém tréninku se bavíme. Jít si na lačno vyjet na kole na 90km výlet je samozřejmě nesmysl. To samé platí po tréninku. Všude se doporučuje hned mít nějaký shake do 2h pevné jídlo. Už se objevují studie a zastánci toho, že to není vůbec potřeba, a možností, jak fungovat s jídlem po tréninku, už je také na zvážení a vyzkoušení.

37

Ann
19.10.2014 9.27

Každému vyhovuje něco jiného. Je jedno jestli podle nějakých výzkumů je snídání dobré či špatné, hlavní je, jak to vyhovuje právě člověku samotnému. Nejsme přeci všichni stejní. Já si už třeba ráno bez snídaně neumím představit (a to stávám v pět hodin), ale třeba před 3 lety jsem nesnídala vůbec a první jídlo jsem měla okolo desáté hodiny. Nepřipadá mi, že bych měla teď víc/míň energie než tehdy. Řiďte se podle sebe – když prostě ráno nemáte hlad ani chuť, tak se přece nebudete nutit, ale na druhou stranu nebudete přece hladovět, jen proto, že to říká nějaký výzkum 🙂

38

Christana
19.10.2014 21.12

Jupíí, tak tohle mě přimělo se zamyslet, proč moje váha šla v posledních třech letech tak nahoru, když se hýbu pořád stejně a jím stejně, s jediným rozdílem, naučila jsem se snídat. Tak se to zas odnaučím. Ve chvíli, kdy se nasnídám, mám zase brzy hlad a když se nenajím, dělá se mi špatně. Navíc jsem po snídani bez energie, tělo si ji bere na trávení a stává se z toho začarovaný kruh. Vracím se k nesnídání, díky, že jste mi otevřel oči.

39

Nikki
21.10.2014 8.13

Psát články o takových věcech je hrozně nevděčné 🙂 Vím, o čem mluvím. Mně osobně přerušovaný půst hodně pomohl se sebekázní, kontroly nad sebou apod. Není to jen o hubnutí. Je to normální přístup, který tady byl od pradávna a byl zažitý u jogínů apod. To, že se do hodiny nenasnídám podle nějaké vzorce neznamená, že se nenasnídám později. Já byla také zarytým zastáncem snídaní, ale nechce to mít – ať už se týká čehokoli ve stravování – tabulkový pohled, že jedno pravidlo musí zákonitě platit na všechny. Není to pravda. Dřív než člověk začne něco kritizovat a říkat, že je něco nesmysl, měl by si o tom hodně nastudovat a pak na sobě vyzkoušet. Také mi spousta věcí ve stravování nevyhovovala, ale to neznamená, že je to špatně, když to vyhovuje někomu jinému. Nejsme roboti. Ale jedinci, kteří fungují rozdílně! Myslím, že i tohle bylo hlavní linií článku od Tomáše.

40

Mattycz
21.10.2014 18.51

Nesouhlasím. Léta jsem nesnídal a vybudoval jsem si velkou nadváhu.
Když se teď zpětně ohlédnu, bez snídaně jsem byl schopen od 10 hodiny sežrat vše na co jsem přišel.Teď již pár let snídám “ kvalitně “ a ještě se mi nestalo abych se dopoledne vrhl na vše co vidím. Dávám svačinky a váha jde dolů.
Je jasné, že nesnídat někomu vyhovuje někomu ne. BTW teď mě napadá pane Bartoši, byl jste někdy tlustý ?Protože spousta rádoby výživových poradců radí jak zhubnout či si udržet váhu, ale v životě s ní nebojovali !!!! Ono hrozně záleží na genetice a všech ostatních okolnostech.

41

janyka
21.10.2014 21.33

Děkuji za článek, který mi vysvětlil, proč moje období bez snídaní byla ta šťastnější. Nepociťovala jsem obrovský hlad ještě před obědem a celkově jsem měla o pár kg méně. Momentálně jsem situaci vyřešila kompromisem. Potřebovala jsem zhubnout cca10 kg, což se mi podařilo až díky 90denní rozlišovací dietě. Půl roku po skončení diety nadále snídám pouze ovoce, výjimečně zeleninu a když mám chuť, tak oříšky nebo různá semínka. Žádný vlčí hlad a zatím žádná kila nahoru.

42

Jana
22.10.2014 10.47

Já s článkem 100% souhlasím! Na mě sedí bod č. 3, když se nasnídám, tak bych pak jedla celý den, furt mám hlad/na něco chuť! Ráno do sebe prostě nic nenacpu, naopak při představě, že mám snídat, se mi udělá nevolno od žaludku. Také pořád poslouchám, že snídaně je základ, ale rozhodně s tím nesouhlasím. Souhlasím s tím, ať si to každý udělá, tak jak potřebuje, když snídat chce, ať snídá, když snídat nechce, tak ať ví, že to tak důležité, jak se tvrdí, není. Dávám palec nahoru za to, že to konečně někdo takhle hezky napsal!

43

Věrka
24.10.2014 13.08

Tak jak to teda je? Teď jsem uplně zmatená. Pul roku se učím snídat do hodiny od probuzení, tlačila jsem to kolikrát do sebe na sílu a ted mám tedy přestat, když už jsem si zvykla nebo snídat do hodiny od probuzení dál? Vždycky jsem byla zvyklá snídat až v práci v klidu, protože doma to nedávám, a tak volím takové jídlo, abych si ho mohla vzít s sebou do autobusu (kefír, musli tyčinku nebo něco podobného.)

44

Pedro
27.10.2014 14.14

Musím říct, že mě dlouho nezaujal žádný článek, včetně příspěvků, jako tento. Závěr by měl znít asi následovně. Vše je individuální a každý by měl dělat to, co mu vyhovuje. Srovnávat naše předky, kteří měli hospodářství a dřeli na poli jako koně se současným člověkem není úplně to pravé. Kdyby se tehdy pořádně nenasnídali, asi by dlouho nevydrželi. Kolik z nás kdo sem píše tak těžce tělesně pracuje? Na druhé straně nás porovnávat s dávnými předky, kteří dlouho hladověli, než si něco ulovili, také není úplně trefné, nedožili se ani třicítky. Článek se mi líbí právě proto, že ukazuje na možné alternativy, které jdou proti zažitým dogmatům. Párkrát jsem si už s nadsázkou říkal, jestli za tím nestojí potravinářská lobby. Začal jsem snídat, ale nedopadlo to podle mých očekávání. Vrátil jsem se k turecké kávě s medem a mlekem, samozřejmě na lačno a jsem opět spokojenější (dělám to tak skoro 30 let). Za nějaký čas si dám banán a tím je mé dopolední jídlo dovršené. Takže vlastně snídám. Když mám volno, tak mi stačí ta káva. Mám duševně náročnou práci, jinak by mi stačilo to kafé. Chápu, že ne každý ma žaludek na to, aby si dal hned co otevře oči turka. Já bych zase nezvládl vajíčka se slaninou. Abych byl přesnější, zvládl a dokonce by mi i chutnaly, ale jelikož nepracuji na poli, nemůžu si to dovolit a nic na tom nezmění žádná z proběhlých studií.

45

Montana
27.10.2014 20.38

Jsem z toho také fakt zmatená. Kolegyně jezdí každé ráno do práce na kole dost kilometrů a nesnídá a já jí za to nadávám, protože už má zdravotnív problémy a bohužel asi v háji slinivku. Vy si, Tomáši, opravdu myslíte, že je i v tomto případě nesnídat rozumné?

Dřív jsem také léta nesnídala, nepila po ránu ani čaj, ani kafe, ani vodu a jsem ráda, že jsem se to naučila. Ono v zaměstnání není dnes kdy se v klidu nasnídat a pak když mám mít až oběd, tak mi to přijde moc dlouhé 🙁

Teď jím pravidelně včetně večeře a díky kalorickým tabulkám i hubnu 🙂

46

Dana
31.10.2014 21.58

Zajímavý článek:-) ,mohu vás požádat o váš názor jist během dop.pouze ovoce?Mě to ze všeho vyhovuje nejvíce:-) ,podotýkám,že ho snim poměrně hodně…..:-) díky

47

Roman Gróf
1.11.2014 10.19

Som rád, že sa mi podarilo „pichnúť do osieho hniezda“ a rozprúdiť k tomu dobrú debatu. Chcel som len napísať druhý pól k tomu textu od Tomáša. Pretože to písal tak, že nič lepšieho neexistuje, ako neraňajkovať. Lebo je pravda, že každému vyhovuje čosi iné. Ja si od detstva neviem predstaviť ráno bez raňajok. A môžem čokoľvek, vajíčka, párky, šunku, salámu, zeleninu, chlieb, mlieko či kakao. A samozrejme bez rannej silnej čiernej kávy nemôžem začať deň. Ale človek, ktorý športuje, tak tomu asi výdatná večera nemôže uškodiť. Ale bežný človek, ktorý v priebehu dňa sa nevenuje aktívnemu športu, tak po výdatnej večeri môže len pribrať. Takže každý si musí sám nájsť svoj rytmus jedenia a venovať sa hlavne zloženiu čo a kedy je. A na toto sú kalorické tabuľky veľmi dobré. Po úprave jedálneho lístka a množstva stravy som schudol, lenže potom mi váha stagnovala až do doby, kedy som začal používať kalorické tabuľky. Tie mi napovedali, ktoré jedlá by som mal minimalizovať až vynechať a analýza mi ukázala, že väčšiu časť jedla som jedol po obede až večer. Akonáhle som pomer zmenil, že väčšiu časť jedla som jedol do obeda, tak mi váha začala klesať. Takže mnohým nemôže vyhovovať jesť len po obede, teda resp. po 12-13 hod.

48

Tomáš Bartoš
9.11.2014 23.55

Omlouvám se, že odepisuji po takové době, ale práce je teď spousty.

Mattycz – Ne nebyl, protože naprostou většinu svého života se věnuje závodně sportu. Lidé, kteří radí kolem výživy, a nikdy předtím nebyli tlustí, radí kvůli tomu, že vědí, jak by se mělo stravovat, a jak používat další věci kolem. Je velmi malé procento lidí, kteří jsou obézní kvůli genetice. Genetika patří mezi nejčastější výmluvy na všechno od přibírání nebo neschopnosti nabrat svaly, zesílit atd. Další věc je, že když jsem zkoušel všechny typy diet, je mnohem těžší se dostat pod 10% tuku než z 40% na 30%. Tím chci říct, že nevím k čemu by mi bylo dobré být někdy tlustý.

Věrko: vždy se držte hlavně toho, co vám sedí. Pokud se budeme bavit o shazování tuku na opravdu malá procenta nebo dokonce přípravy na nějaké závody, jídlo už se potom časuje podrobně. Takhle je především důležité, aby člověk nebyl kvůli jídlu ve stresu, aby mu chutnalo, a cítil se po něm dobře. To samozřejmě platí při dodržení nějakých základních pravidel, jako jíst co nejméně zpracované potraviny, příjem vs výdej apod.

Montano: pokud má kolegyně zdravotní problémy, tak popravdě nevěřím, že je to kvůli tomu, že jede na kole bez toho aniž by se nasnídala. Když by stačilo 10 hodin nejíst, nebo kdy má kolegyně poslední jídlo, a jak dlouho spí a pak se jede projet na kole, tak by mělo problémy spousta lidí, kteří celý den nejí, a dohánějí to večer před spaním. Problémy se slinivkou naopak spíše budou v nevhodném stravování. Tedy špatný příjem potravy než to, že nejí.

Dano: opět musím napsat To záleží 🙂 Ovoce bych se nebál. Nesmíte ale zapomínat na to, že ovoce obsahuje cukr, takže záleží, jaké máte ostatní jídla přes den. Případně si ovoce nakrájet do tvarohu. Více vás to zasytí a nesníte tak tolik ovoce a díky tvarohu snížíte GI.

Romane: stejně jako první komentář, který tady nepomohl v diskuzi tomu, tak je i u druhého. Za prvé článek, jste asi pořádně nečetl, protože je tam napsáno, že nesnídat nemusí být pro všechny. A když si radši nastudujete danou problematiku zjistíte, že jíst na večer není problém, nehledě na to, zda člověk sportuje nebo ne. Jsou i typy stravování, které fungují na týdenní bázi, tudíž jeden den můžete vyjíst restauraci, a další dny jíst zase málo apod., hlavně když udržíte předepsaný přísun kalorií na týden, a i tak mají lidé výsledky. Nic není pouze černobílé a je ještě desítky variant, o kterých se tady vůbec nebavíme, a všechno to jsou varianty, které fungují, a lidé s nimi mají výsledky

49

Lenka
10.11.2014 14.06

Uuuuplne suhlasim s napisanym. Len bolo treba podotknut, ze sa jedna o Intermittent fasting (prerusovany post). Avsak, nie je to typ stravovania pre kazdeho… Niekto naozaj potrebuje ranajkovat, alebo jest kazde 3 hodiny… Ja som na tento sposob stravovania presle len nedavno, ale zistujem, ze lepsie som spravit nemohla… V praci sa dokazem sustredit cely den. Den zacinam obedom okolo 12-13hod. Poobede pride na rad cvicenie a po nom poriadna vecera. Nejem len tak hocico, davam si pozor na prijem B-S-T. Ja som s tymto sposobom stravovania spokojna na maximum. L.

50

Klára
13.11.2014 20.55

Děkuji, asi začnu věřit na zázraky. Začala jsem hubnout pod dohledem odborníka (čímž myslím MUDr.), ale celou dobu bojuji s tím, že mě „nutí“ jíst třeba 6x denně, což znamená samozřejmě i snídani a dopolední svačinu, na což já nejsem zvyklá a často to do sebe nutím, až je mi téměř na zvracení, jen proto, abych dodržela celodenní harmonogram a jedla pravidelně v určitých intervalech. Před hubnutím jsem klidně jedla první jídlo až někdy mezi 11 a 13 hodinou bez pocitu hladu, a toto povinné snídání a svačení mě velmi nevyhovuje a psychicky vyčerpává a opravdu se velmi ztotožňuji s tímto názorem, že při dodržení určitých podmínek dalšího stravování není vynechání snídaně nijak katastrofální. A myslím, že při hubnutí je hodně důležitá psychická pohoda, kterou budu mít, pokud se nebudu muset do jídla nutit a nebudu mít výčitky, že jsem nesnídala, jak si pan doktor přeje.

51

Tomáš Bartoš
15.11.2014 10.55

Kláro: jak již bylo zmíněno. Hubnout se dá na milion způsobů. Problém, který já mám v ČR a je to také důvod proč výživu všem svým klientům dělám já je, že jsem zatím nenarazil na člověka co by se věnoval pouze výživě a lidem hledal způsob stravování pro ně vhodný. Je spousta odborníků a spousta z nich má úspěchy, ale musí vám sedět a nebo se musíte přizpůsobit jejich systému stravování a to já si prostě nemyslím, že je v pořádku. Plus je velmi málo co se snaží lidi vzdělávat v tom jak by měli jíst aby po nějaké době nepotřeboval seznamy, ale uměli se sami rozhodovat a určovat co kdy je vhodné jíst. Pokud s tím máte takové problémy s tím to dodržovat. Co budete dělat za 2 roky? nebo za 6 let? Ten stres co si lidi dokáží vytvořit díky tomu, že řeší co kdy jíst je až neuvěřitelný a má to mnohem víc negativních vlivů na tělo než si dát jedno špatné jídlo. Na druhou stranu. Pokud máte nějaký plán. Určitě bych to ale konzultoval a ne, že vynecháte snídaně a neřeknete o tom. Každý trénink a dieta mají určité systémy když se napíšou a proto fungují a spousty věcí nejde jen tak vynechávat bez další změny.

52

Honza
17.11.2014 13.33

Jsem moc rád, že pan Tomáš konečně nahlas vyslovil, co jsem si dlouho myslel, tj. že i bez snídaní se dá nejen velice dobře zhubnout, ale i normálně žít a bez problémů fungovat. Známé přísloví: „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli.“ je podle mě už dávno přežité. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když jsem se při „půstové dietě“ (viz kniha Dieta každý druhý den) pokoušel omezit příjem kalorií v půstových dnech na 500 kCal denně a nasnídal jsem se, pak jsem po zbytek dne trpěl hlady jako zvíře. Kdežto když jsem si dal až oběd (dopoledne totiž nepociťuji hlad buďto vůbec, nebo jen zanedbatelně) a večer nějakou drobnost, zbytek půstového dne jsem pak už neměl problém zvládnout. Je jasné, že úplně bez snídaně se nemůže obejít třeba vrcholový sportovec před očekávanou dopolední těžkou fyzickou zátěží, neb by mohl zkolabovat, ale kdo ví, že bude sedět do odpoledne u PC, tomu podle mě nemůže absence snídaně nikdy uškodit. Tedy alespoň já to tak na sobě pociťuji. A proto: kdo je relativně zdravý (není diabetik, netrpí nějakou metabolickou poruchou apod.), ráno nepociťuje hlad, není mu bez snídaně špatně, necítí se bez ní unavený, vyčerpaný, nebo se do snídaně musí dokonce nutit, ten ať prostě nesnídá! Věřte panu Tomášovi i mně, že žádnou zdravotní ani jinou újmu neutrpíte! Ba naopak…

53

Honza
17.11.2014 21.29

Přátelé, ještě bych rád doplnil svůj předchozí text o jeden zásadní poznatek. U mě to fungovalo vždycky tak, že když jsem se dobře nasnídal, což kupodivu radí (až vnucuje) spousta dietologů, nějak mě to vždy nastartovalo „chutě“ a už jsem v jídle pokračoval prakticky po celý den. 🙂 Moc mě tedy potěšilo, že pan Tomáš to zde odborně vysvětlil, protože jinak bych žil stále v nejistotě, že něco dělám špatně, popř. že jsem „nějakej divnej“. 🙂 Když totiž snídani vynechám, cítím se úplně normálně (samozřejmě pokud nepůjdu skládat uhlí) a jsem možná i o něco čilejší a bystřejší, než když se ráno najím. Přitom ranní kalorie odpadnou, takže si zase můžu dopřát „lepší“ oběd či večeři. Já vím, že je to určitě velice individuální, ale na mě článek pana Tomáše prostě přesně pasuje. Na úplný závěr podotýkám, že pana Tomáše osobně vůbec neznám a je to první článek od něj, který jsem četl. To jen kdyby si snad někdo myslel, že mu snad chci dělat za každou cenu reklamu. 😉

54

Kristýna
13.1.2015 23.42

To je něco jako intermittent fasting. Začínám s přerušovaným půstem trošku experimentovat. Mám 6-ti hodinové okno kdy jím a zbytek dne se postím. Taky jsem přemýšlela, že bych nejedla i 24 hodin třeba jednou týdně. Hodně jsem o tom četla u zahraničních blogerů 🙂 že prý to má i dobrý vliv na vyplavení toxinů a i na hubnutí a spalovaní tuků právě tím, že je hladina insulinu nízká. Super článek, ráda jsem si něco přečetla i česky 🙂

55

Hattori Hanzo
14.1.2015 23.05

Zaujímavý článok, vďaka zaň. Táto téma je dosť kontroverzná, no zo svojich skúseností môžem potvrdiť, že funguje perfektne. Leangains (jedna z metód Intermittent fasting) od Martina Berkhana je perfektný funkčný a jednoduchý systém, ktorý idem už viac ako rok. Je to presne o vynechaní raňajok a zvyšovaní citlivosti na inzulín. Energie mám na rozdávanie, pričom mentálny a fyzický vrchol je práve počas dopoludňajšieho pôstu. Čuduj sa svete! 🙂 Takéto fungovanie je z evolučného hľadiska úplne logické a platí ako o fyzických, tak aj o mentálnych a psychosomatických schopnostiach. Čiže v pohode dám nalačno aj ťažký silový alebo vytrvalostný tréning a nalačno som tiež schopný robiť náročné mentálne činnosti (analytika, programovanie) a to bez pocitu nervozity, skôr naopak – sústredenie je oveľa lepšie.

Jednoducho hladný vlk lepšie loví 😉

56

Tomáš Bartoš
29.1.2015 23.34

Omlouvám se, ale poslední dobou jsem nestíhal.

Honzo: děkuji za pochvalu. Pouze bych dodal, že u vrcholových sportovců to také není pravda. Jsou například ruští vzpěrači, kteří nesnídají, a dokonce trénují nalačno.

Kristýno: o půstech se může napsat desítky vlastních stránek. Půsty nám v tomhle případě pomáhají v podobě studií a zkušeností změnit názor právě na snídaně za každou cenu.

57

Hana
21.3.2015 17.16

Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet přerušovaný půst, ale mám trochu obavy s tím zda můžu hýbat se stravovacím okem – přes týden začínat jíst v 7 hod., o víkendu v 9 hod. a pak dodržet 10 (8 hod.) hod. jídla a půst začít ve stejnou hodinu – tj. v 17 hod.? A co dělat při mimořádných situacích – třeba ples, oslava – alkohol a nějaké občerstvení, dá se posunout stravovací okno na tento výjimečný den (dodržet příjem kalorií) – neudělá to nějakou neplechu. A nebo mám dodržet stravovací okno jako obvykle, pak v 17 hod nezačít s půstem a vlastně jeden den půst vynecha a další den vše znova od začátku? Děkuji za odpověď Hana

58

Hattori Hanzo
12.4.2015 22.02

Hana: Vôbec by som sa toho posúvania nebál. Sú ľudia, ktorí idú IFko (prerušovaný pôst) zo začiatku len niekoľko dní v týždni a postupne pridávajú ďalšie dni podľa pocitu. Teda na začiatok napríklad 2 dni do týždňa, postupne až 7 dní v týždni. Metód IF-ka je veľa, niektoré robia protokol 6 dní bez okna a následne jedno 24 hodinové okno, viď dokument BBC – Eat, Fast And Live Longer (Jedz, pôsti sa a ži dlhšie). Aj keď je lepšia mať pevný protokol, nie je striktne dané, že musíš dodržiavať stále presný čas, podstata toho celého je v tom, že čas si nastavíš ako ti vyhovuje. Niekto na IFku má normálne raňajky a končí o 6 popoludní. Podstatné je, že telu dopraješ pôstom odpočinok od trávenia a priestor na regeneráciu a zastavenie GoGo módu + vhodne skombinuješ stravu s tréningom.

Čo sa týka alkoholu, najlepšie je samozrejme alkohol úplne vynechať… ale ak už, tak ho normálne započítaš do prijatých kalórií a snažíš sa ho nekombinovať s tukom a sacharidmi. Odporúčajú sa ľahké bielkovinové jedlá.

59

Michal (40)
28.12.2015 21.03

Osobně jedu na IF už několik měsíců a tolik energie jsem nikdy dřív neměl (ani fyzické ani psychické). Zpočátku trvalo asi 14 dní než si na to tělo zvyklo (a bylo to docela náročné) ale pak nastal obrat a raketový vzestup. Takové to klasické dietování kdy se stravování řeší v rámci jednoho dne je podle mě špatně pojaté. Tělo potřebuje čas aby se přizpůsobilo a i když se živiny počítají na den, je mnohem rozumnější udělat si celkový týdenní průměr, čili počítat stravovací cykly minimálně v týdnech nikoli jednotlivých dnech. ZOPÁKNU to ještě jednou, v rámci jednoho dne se toho tělu moc nestane, proto taky fantasticky fungují podváděcí dny kdy mohu spořádat enormní množství kalorií aniž bych přibral, i když bych „logicky“ měl. Proto argumenty že když si nedám snídani tak nebudu mít energii jsou sice na první pohled logické ale bohužel se zakládají na chybném předpokladu. Stravovací finesy v rámci jednoho či dvou dnů platí možná u soutěžních kulturistů kteří ladí formu na okamžik vystoupení ale pro 99,99% ostatních smrtelníků ne.

60

Petrs
30.5.2016 5.10

Děkuji za potvrzení me teorie o které každý pochybuje. Bez snídaně jsem plná energie, oběd mám kolem 12-14 hod a cítím se konečně skvele.

61

Tea
21.11.2016 0.14

Díky moc za článek!!!!:) Na základě If nesnídám už rok a půl a jsem z toho nadšená…jenže pořád musím poslouchat, že dělám to nejhorší, co jde. Přitom už na gymplu si pamatuju, že když jsem se nasnidala, honila mě mlsná dvakrát vic, než bez snídaně. Jsem ráda, že čtu konečně nejaky článek, s nímž se ztotožňuji!:) Díky!:-)

62

Terka
8.5.2017 13.31

Bez snidaně jsem vydržela 1 měsíc… Poté co jsem si dala k snídani kousek buchty,se začal projevovat JOJO EFEKT… Nedoporučuji

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články