Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si v těhotenství upravila pohybové aktivity a stravování známá instruktorka a blogerka Mary Aušová

S Mary Aušovou jsme se na našem blogu setkali již dvakrát.

Poprvé prozradila tajemství svého úspěchu v soutěži Photogirl, podruhé jsme nahlédli do její kuchyně v souvislosti se čtyřicátými narozeninami, které před časem oslavila.

I tentokrát přinášíme něco mimořádného – budeme si povídat o tom, jaké to je, když někdo tak aktivní jako ona, čeká miminko.

Jak těhotenství ovlivní život tanečnici a lektorce, která je vlastně neustále v pohybu?
Nevím, jak u jiných takto aktivních těhulek, ale mě to výrazně zpomalilo, ačkoliv to z mých sociálních sítí asi není tak úplně vidět (smích). Je to spíš myšleno duševně… Stále tančím – i když samozřejmě s použitím modifikovaných prvků. Cestuji, ale taktéž se zvýšenou opatrností a batohem plným magnézia (smích). Mé těhotenství mi dalo zase jiné možnosti, pohled a přístup k životu.

Omezila či přizpůsobila jste nějak své ostatní pohybové aktivity?
Ano, paradoxně jsem celkem brzy musela skončit s dynamickou jógou, u které jsem si myslela podle zkušeností jiných žen, že ji pojedu až do porodu. A s běháním taktéž. Ale krásně jsem to nahradila těhotenskou jógou, která mě hodně baví. A jsem za to neskutečně ráda, protože jsem poznala jógu zase i z trochu jiné stránky (úsměv). Běh jsem nahradila dlouhými procházkami.

Zjištění, že budete mámou, přišlo krátce po vaší čtyřicítce. Zaskočilo vás to? Pokud vím, nějak jste těhotenství neplánovala, ale ani nezatracovala. Co mělo přijít, přišlo, dalo by se říct.
No neplánovala. Na podzim tedy proběhla jednou taková plánovaná myšlenka a vesmír to asi nechtěl podcenit, kdybych si to náhodou zase rozmyslela (smích).

Co byste vzkázala bezdětným ženám, které se po třicítce začnou strachovat, že už je vše ztraceno?
Po třicítce? Já bych se nebála snad ani říct po čtyřicítce (smích): Holky, nepanikařte! Já ještě v listopadu ani nepřemýšlela, že bych chtěla být mámou. A v prosinci bylo vše úplně jinak.
Důležité je být v dobré psychické i fyzické kondici. Každá má samozřejmě jiné priority, jiná přání. Možná jste bez partnera, ale já například do šestatřiceti byla sice s partnerem, ale nevhodným. Takže je dost možné, že ten váš je někde na cestě. Akorát víte, jak funguje Česká pošta s doručováním balíčků … (smích)

Nedávno jsme si tu představovali váš jídelníček a oblíbené recepty v souvislosti s vaší kariérou. Jak se to v požehnaném stavu změnilo? Máte třeba nezdravé chutě a jak se s nimi případně vypořádáváte? Jak vypadá nyní váš jídelníček a konzultovala jste jej s někým?
Upřímně? Jsem hodně zklamaná, že nepřišly žádné výrazné těhotenské chutě. Trochu jsem se těšila, že budu olizovat zídky a jíst okurky se šlehačkou (smích). Možná se umím ovládat, když přijde chuť na sladké, ale to bych měla i jako netěhotná. Jím víceméně stejně, přibírám ukázkově podle tabulek, takže nemusím zatím nic řešit. Konzultovat stravu nebylo třeba, myslím, že mám už vychytané co jíst chci a nechci.

Důležité je mít i v těhotenství pestrou stravu. To jsem pochopila i bez chytrých rad.
Vaše tělo si stejně řekne, co potřebuje, takže já se stále snažím držet sacharidů pokud možno jen dopoledne. Ale když se nezadaří, tak to neřeším. Samozřejmě dbám na dostatek bílkovin, ovoce a zeleniny. A naopak se snažím nejíst moc pečiva.

Jednoduché a chutné fitness recepty podle Mary

Smoothie

Naprosto skvělá kombinace smoothie snídaně je: avokádo, banán a mandlové mléko doplněné různými posypkami.

Fitness zmrzlina

Zmrzlina se dá dělat na různé způsoby. Já ji připravuji z banánů, pomerančů a mražených borůvek. Rozmixovat (množství jednotlivého ovoce nechám na vás), přisladit javorovým sirupem (můžete medem nebo nějakým vaším oblíbených sladidlem) a nalít do formiček (já použila funny formičky z obchodu Pepco).

Jablkové lupínky s medem a skořicí

  • jablka 2 ks
  • med
  • skořice
  • třtinový cukr

Tyto naprosto easy, ale chuťově geniální jablkové lupínky byly na světě pouhých 30 minut. Jsem ráda, že jsem je alespoň stihla nafotit.

  • Předehřejeme troubu na 120 stupňů.
  • Jablka nakrájíme na tenká kolečka. Kolečka pokládáme na plech (na papír na pečení).
  • Kolečka potřeme medem a dáme péct na 15 minut.
  • Po patnácti minutách je obrátíme a každé kolečko posypeme třtinovým cukrem smíchaným s mletou skořicí.
  • Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 15 minut.
  • Troubu vypneme a lupínky necháme v ní, dokud trouba nevychladne.

Cottage rychlá svačina

  • cottage
  • sušená rajčata
  • avokádo
  • salátová okurka
  • čerstvá rajčata
  • lněná semínka
  • sůl

Množství ingrediencí záleží na chuti. Vše zamíchat a podáváme na žitném chlebu.

Ať vám chutná!

Kontakt: Instagram maryausova

Náš tip:

Hlídejte si i v těhotenství stravování pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz. Jen tak budete mít bezvadně a snadno pod kontrolou, zda váš jídelníček obsahuje ideální poměr živin.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Datum spotřeby, datum trvanlivosti a skladování potravin

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

4.6.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024