Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Osobní trenér Martin Hrazdil: Nejčastější bolesti kolen

Před časem jsme v článku „Proč nás bolí kolena? Důležité informace nejen pro začínající běžce“ načali téma bolesti kolen.

Už jsme si uvědomili, proč nás kolena obvykle bolí a jaké nejčastější chyby dělají začínající běžci, kterých každým dnem přibývá. Co ještě nevíme?

Kolenní kloub je jedním z nejsložitějších kloubů v lidském těle. Je to stabilní kloub spojující tři kosti (stehenní, holenní a lýtkovou), přičemž jehož stabilita je dána meniskem a rovnováhou okolních svalů, vazů a šlach ovlivňující stav kloubního pouzdra.

Je-li některá z těchto částí v nerovnováze, vzniká bolest a pozdní reakce na takové podněty mohou způsobit trvalé poškození, které může výrazně změnit váš život. Včasné odstranění svalové nerovnováhy vám pomůže od nesnesitelných bolestí. Další důležitou roli hraje chodidlo neboli tlumič, který tlumí veškeré nárazy dopadající na ostatní části pohybového aparátu, např. kyčelní klouby nebo páteř.

Osobní trenér Martin Hrazdil

Rozhodně se ale nepouštějte do řešení takových problémů sami a nechte si poradit od nějakého specialisty, aby se vaše bolesti ještě více neprohloubily.

Rozlišujeme následující problémy s koleny:

  • Lupání
  • Vrzání
  • Nestabilita
  • Omezení pohybu při ohnutí nebo natažení

Lupání

Lupou vám kolena při natažení nebo ohnutí nohy? Nemusíte se bát vážného onemocnění, ale měli byste zbystřit, protože i lehké bezbolestné lupání může přivodit vážné zdravotní komplikace v jakékoliv části těla. Ve většině případů jde o indikaci zánětu nebo přetížené šlachy.

Jakékoliv přetížení může způsobit nenávratné zranění, které ovlivňuje nejen oblast kolenního kloubu, ale i horní část těla. Může se vyskytovat jak u fyzicky aktivních lidí, tak i u lidí neaktivních. Lupání v koleni byste měli chápat jako důležitý signál pro celý pohybový aparát.

Opět bych doporučil navštívit odborníka, aby vám diagnostikoval, proč k lupání dochází. V praxi jsem se setkal nejčastěji s lupáním způsobeným přetížením svalů z důvodu špatných pohybových návyků při sportování nebo i při pouhé chůzi.

Vrzání

Při pohybu nohou dochází k vrzání v kolenech. Vrzání může být příčinou špatné funkce kloubní tekutiny, která omezuje tření kloubních ploch. Další příčinou může být opět svalová nerovnováha, kdy kloub není dostatečně usazen – „stabilizován“ – v kloubní jamce.

V takovém případě není zátěž rovnoměrně rozložena a tlak je kladen pouze na jednu část chrupavčitého povrchu kloubu a důsledkem je opotřebování chrupavky.

Osobní trenér Martin Hrazdil

Nestabilita

Nestabilita kolene se vyskytuje zejména u lidí zabývajících se pouze jednostranným zatížením dolních končetin, kdy dochází k pohybu dopředu, dozadu nebo nahoru a dolu, ale nikoliv do stran. Postranní šlachy a vazy nejsou dostatečně zpevněny a poté jakákoliv nerovnost nebo nestabilní povrch způsobuje nedostatečnou oporu vazů v oblasti kolen, což může vézt ke zranění.

Kromě kompenzačního zpevňování je důležité zajistit rovnováhu svalových partií, aby byl kloub jako v bavlnce a netrpěl jakýmikoliv náhlými změnami při došlapu. Kromě posilování velkých svalových partií (zadní a přední sval stehenní) se věnujeme i postranním svalům, které mají za úkol stabilizovat nejen koleno, ale i celý pohybový aparát.

Omezení pohybu při ohnutí nebo natažení

V tomto případě už jde o závažnější zdravotní omezení. Při ohnutí nebo natažení máte neskutečné bolesti, které mohou být způsobeny úlomky kosterního aparátu (čéšky, menisku) při velkém nárazu na koleno. Pohyb kolene je omezen tak, že ho nemůžete ohnout nebo naopak natáhnout nohu. Poranění může být opět i svalové. V ostatních případech vyhledejte odborníka, který vám stanoví vhodnou léčbu.

Cílem není kolena jen posilovat nebo jen protahovat. Důležité je, aby svaly a to nejen kolem kolene byly silné a zároveň mobilní. Avšak pozor, nikoliv hyper mobilní.

Přeji vám příjemné dny a fungující kolena.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kateřina: Je třeba si říct „já zhubnu“, nikoliv „budu hubnout“!

Martin Hrazdil
trenerfitness.eu

Osobní fitness trenér

Výživový poradce

Sportovní a rekondiční masér

6.11.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024