Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší vánoční recepty Zuzany Švédové – tradiční i moderní

Jak jsem slíbila, přináším vám několik staročeských receptur, které jsem objevila v babiččině staré kuchařské knize.

Upozorňuji však, že z pohledu nutričního terapeuta ne s každou ingrediencí souhlasím, nyní však přimhouřím oko.

Věřím, že ono nezdravé během dne určitě vyvážíte porcí zeleniny a čerstvého ovoce, procházkou, během které rozdýcháte vše, co vaše chuťové buňky nevídaně těšilo, ačkoli žaludek, slinivka a játra dostaly pořádně zabrat. Níže pak přikládám několik zdravějších receptů, dle kterých sama letos s láskou budu chystat a péct.

Anýzové tyčinky

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g umletých mandlí
  • 5 žloutků
  • 40 ml anýzový likér
  • tuk na vymazání
  • anýz a vanilkový cukr na ozdobu

Prosátou mouku, cukr, jemně mleté mandle a anýzový likér a žloutky zpracujeme ve vláčné těsto. Můžeme nechat odpočinout na moment v chladu. Poté odebíráme malé kousky těsta, které formujeme v tyčinky, umístíme na tukem vymazaný plech, případně pak pečicí papír. V tom případě plech nevymazáváme. Potřeme žloutkem. Sypeme jemně mletým anýzem a vanilkovým cukrem. Pečeme na 170 °C cca 10 minut.

ilustrační foto
ilustrační foto

Staročeské zázvorky

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • citronová kůra, citronová šťáva

Všechny suroviny vložíme do mísy a opravdu pečlivě promícháme. Tento krok je velmi důležitý, neboť je třeba vytvořit těsto, které bude nasyceno zázvorem rovnoměrně. Jakmile získáme hmotu tužší konzistence, přendáme na moukou poprášenou desku, vyválíme a začínáme vykrajovat. Jednotlivé zázvorky pak umístíme na vymazaný plech, necháme přes noc odpočinout v chladnější místnosti. Zázvorky pečeme v předehřáté troubě na teplotu 180 °C – zhruba 12 minut.

Jihočeský Kuba

  • 400 g krup
  • sušené houby
  • kvalitní olej vyššího bodu zakouření
  • větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, kmín, majoránka, pepř

Kroupy uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme cibulku, česnek, přidáme sušené houby, které lze před přípravou namočit, dochutíme kořením a bylinkami. Orestujeme, máme-li zkušenost, že majoránka delší přípravou hořkne, vsypeme ji až na úplný konec. Přidáme krupky, zamícháme a pečeme půl hodiny v pekáčku. Lze podávat s kyselým zelím.

Kapr na černo

  • kapr
  • 20 g másla
  • 700 ml rybího vývaru
  • 1 mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru
  • 1 větší cibule
  • plátky citrónu
  • 20 g cukru moučka
  • rybí vývar
  • 40 g švestková povidla
  • 100 g sušené švestky
  • 20 g rozinky
  • 50 g vlašské oříšky
  • 20 g perník na strouhání

Máslo rozehřejeme, necháme na něm zesklovatět cibulku, posléze přidáme kořenovou zeleninu. Přidáme cukr, mícháme, dokud ze směsi není karamelová hmota. Dále přidáváme koření, může být tymián, pepř, hřebíček, nové koření. Do směsi vymačkáme šťávu ze čtvrtky citrónu. Dochutíme vývarem. Poté přidáme porce kapra, dusíme do změknutí rybičky. Posléze kapra vyjmeme, do směsi přidáme povidla, pět minut povařené sušené ovoce, ořechy a dusíme. Následně rozmixujeme, zahustíme perníkem. Omáčkou pak přeléváme porce rybky. Servírujeme s nočky.

A nyní tedy z mé vlastní kuchyně. Z krup letos uchystám svěží zeleninový salát, přeci jen kombinace hub a kyselého zelí může být v tradičním Kubovi hůře stravitelná. Navíc kroupy řadíme mezi vysoce čisticí potraviny, našim střevům, i kdyby po Vánocích, jistě přijdou vhod.

Bramborový salát poběží ve velmi zdravém rytmu. Po klasické variantě pak všichni usínáme u vánočních pohádek a z půlnoční se tak stává nedotknutelný sen. Jak jinak, sníme-li smaženého kapra a k tomu ještě tučný bramborový salát, nemluvě o hutné hrachové polévce, sklence vína, to vše tolik ubližuje játrům, žlučníku a slinivce. Proto se snažím o co nejschůdnější kombinace, které naše zažívání jemně pohladí.

ilustrační foto
ilustrační foto

Kroupový salát se zeleninou

  • 200 g uvařených krup
  • 100 g cukety
  • 10 cherry rajčátka
  • olivy dle chuti
  • 100 g mrkve
  • 100 g papriky
  • olivový olej, semínka
  • lahůdkové droždí

Kroupy povaříme doměkka, cuketu, rajčátka a další zeleninu nakrájíme, promícháme se semínky, olejem, droždím a citrónovou šťávou.

Bramborový salát s RAW majonézou

  • 1 kg brambor
  • 250 g mrkve
  • 2 velké cibule
  • 50 g petrželky
  • himalájská sůl
  • 1 hrneček kešu namočených na 2 hodiny
  • 3 čajové lžičky citrónové šťávy
  • 4 čajové lžičky kvalitního olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, voda

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Propasírujeme přes speciální sítko. Osolíme. Mrkev povaříme, pokrájíme najemno a přidáme k bramborám, stejně tak cibulku, rovněž pokrájenou najemno. Z kešu, citrónové šťávy, olivového oleje, česneku a vody vytvoříme rozmixováním majonézu. Promísíme s brambory, dozdobíme petrželovou natí.

RAW oříškový koláč

  • 250 g vlašských ořechů
  • 250 g makadamových ořechů
  • 1 hrneček datlí
  • 20 g agáve
  • 1 lžička vanilky

V mixéru umixujeme oříšky s datlemi, agáve a vanilkou, směs natlačíme do vymazané a kokosem vysypané dortové formy, necháme vychladit.

Kokosové špalíčky

  • 100 g jemně mletého kokosu
  • 100 g rozinek
  • 1 lžíce medu
  • 1/3 lžičky koriandru
  • kokos na obalení, karob

Rozinky spaříme a pomeleme, smícháme s kokosem a medem. Následně jemně okořeníme mletým koriandrem, promícháme. Vál sypeme strouhaným kokosem, na kokos položíme těsto a rukama tvarujeme váleček. Rozkrájíme na kousky a zpracujeme do tvaru špalíčků. Necháme vychladit.

Všem přeji nádherné Vánoce prožité v jemném tichu, pokoře a lásce, která pak prostoupí každým dnem nastávajícího roku 2015. A nezapomeňme, stejně jako viděla liška malého prince, mysleme na to, že nejdůležitější je očím ukryto, lze však procítit srdcem. A to je třeba si neustále připomínat…

Tip redakce Kalorické Tabulky:

Další recepty najdete v naší databázi v rámci aplikace Kalorické Tabulky

Zuzana Švédová https://www.facebook.com/poznejsvezdravi

Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v byliny, bylinkové produkty, léčivý potenciál přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Její velkou láskou je též publikační činnost, kdy přispívá do hezké řádky novin a časopisů. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.

15.12.2014 Zuzana Švédová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.

Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.

Celý článek 23.11.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner