Nejlepší vánoční recepty Zuzany Švédové – tradiční i moderní

Jak jsem slíbila, přináším vám několik staročeských receptur, které jsem objevila v babiččině staré kuchařské knize.

Upozorňuji však, že z pohledu nutričního terapeuta ne s každou ingrediencí souhlasím, nyní však přimhouřím oko.

Věřím, že ono nezdravé během dne určitě vyvážíte porcí zeleniny a čerstvého ovoce, procházkou, během které rozdýcháte vše, co vaše chuťové buňky nevídaně těšilo, ačkoli žaludek, slinivka a játra dostaly pořádně zabrat. Níže pak přikládám několik zdravějších receptů, dle kterých sama letos s láskou budu chystat a péct.

Anýzové tyčinky

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g umletých mandlí
  • 5 žloutků
  • 40 ml anýzový likér
  • tuk na vymazání
  • anýz a vanilkový cukr na ozdobu

Prosátou mouku, cukr, jemně mleté mandle a anýzový likér a žloutky zpracujeme ve vláčné těsto. Můžeme nechat odpočinout na moment v chladu. Poté odebíráme malé kousky těsta, které formujeme v tyčinky, umístíme na tukem vymazaný plech, případně pak pečicí papír. V tom případě plech nevymazáváme. Potřeme žloutkem. Sypeme jemně mletým anýzem a vanilkovým cukrem. Pečeme na 170 °C cca 10 minut.

ilustrační foto

ilustrační foto

Staročeské zázvorky

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • citronová kůra, citronová šťáva

Všechny suroviny vložíme do mísy a opravdu pečlivě promícháme. Tento krok je velmi důležitý, neboť je třeba vytvořit těsto, které bude nasyceno zázvorem rovnoměrně. Jakmile získáme hmotu tužší konzistence, přendáme na moukou poprášenou desku, vyválíme a začínáme vykrajovat. Jednotlivé zázvorky pak umístíme na vymazaný plech, necháme přes noc odpočinout v chladnější místnosti. Zázvorky pečeme v předehřáté troubě na teplotu 180 °C – zhruba 12 minut.

Jihočeský Kuba

  • 400 g krup
  • sušené houby
  • kvalitní olej vyššího bodu zakouření
  • větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, kmín, majoránka, pepř

Kroupy uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme cibulku, česnek, přidáme sušené houby, které lze před přípravou namočit, dochutíme kořením a bylinkami. Orestujeme, máme-li zkušenost, že majoránka delší přípravou hořkne, vsypeme ji až na úplný konec. Přidáme krupky, zamícháme a pečeme půl hodiny v pekáčku. Lze podávat s kyselým zelím.

Kapr na černo

  • Kapr
  • 20 g máslo
  • 700 ml rybí vývar
  • 1 mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru
  • 1 větší cibule
  • plátky citrónu
  • 20 g cukr moučka
  • rybí vývar
  • 40 g švestková povidla
  • 100 g sušené švestky
  • 20 g rozinky
  • 50 g vlašské oříšky
  • 20 g perník na strouhání

Máslo rozehřejeme, necháme na něm zesklovatět cibulku, posléze přidáme kořenovou zeleninu. Přidáme cukr, mícháme, dokud ze směsi není karamelová hmota. Dále přidáváme koření, může být tymián, pepř, hřebíček, nové koření. Do směsi vymačkáme šťávu ze čtvrtky citrónu. Dochutíme vývarem. Poté přidáme porce kapra, dusíme do změknutí rybičky. Posléze kapra vyjmeme, do směsi přidáme povidla, pět minut povařené sušené ovoce, ořechy a dusíme. Následně rozmixujeme, zahustíme perníkem. Omáčkou pak přeléváme porce rybky. Servírujeme s nočky.

A nyní tedy z mé vlastní kuchyně. Z krup letos uchystám svěží zeleninový salát, přeci jen kombinace hub a kyselého zelí může být v tradičním Kubovi hůře stravitelná. Navíc kroupy řadíme mezi vysoce čisticí potraviny, našim střevům, i kdyby po Vánocích, jistě přijdou vhod.

Bramborový salát poběží ve velmi zdravém rytmu. Po klasické variantě pak všichni usínáme u vánočních pohádek a z půlnoční se tak stává nedotknutelný sen. Jak jinak, sníme-li smaženého kapra a k tomu ještě tučný bramborový salát, nemluvě o hutné hrachové polévce, sklence vína, to vše tolik ubližuje játrům, žlučníku a slinivce. Proto se snažím o co nejschůdnější kombinace, které naše zažívání jemně pohladí.

ilustrační foto

ilustrační foto

Kroupový salát se zeleninou

  • 200g uvařených krup
  • 100g cuketa
  • 10 cherry rajčátka
  • olivy dle chuti
  • 100g mrkev
  • 100g paprika
  • olivový olej, semínka
  • lahůdkové droždí

Kroupy povaříme doměkka, cuketu, rajčátka a další zeleninu nakrájíme, promícháme se semínky, olejem, droždím a citrónovou šťávou.

Bramborový salát s RAW majonézou

  • 1 kg brambor
  • 250 g mrkve
  • 2 velké cibule
  • 50g petrželka
  • himalájská sůl
  • majonéza:
  • 1 hrneček kešu namočených na 2 hodiny
  • 3 čajové lžičky citrónové šťávy
  • 4 čajové lžičky kvalitního olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, voda

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Propasírujeme přes speciální sítko. Osolíme. Mrkev povaříme, pokrájíme najemno a přidáme k bramborám, stejně tak cibulku, rovněž pokrájenou najemno. Z kešu, citrónové šťávy, olivového oleje, česneku a vody vytvoříme rozmixováním majonézu. Promísíme s brambory, dozdobíme petrželovou natí.

RAW oříškový koláč

  • 250g vlašských ořechů
  • 250g makadamových ořechů
  • 1 hrneček datlí
  • 20g agáve
  • 1 lžička vanilky

V mixéru umixujeme oříšky s datlemi, agáve a vanilkou, směs natlačíme do vymazané a kokosem vysypané dortové formy, necháme vychladit.

Kokosové špalíčky

  • 100 g jemně mletého kokosu
  • 100 g rozinek
  • 1 lžíce medu
  • 1/3 lžičky koriandru
  • kokos na obalení, karob

Rozinky spaříme a pomeleme, smícháme s kokosem a medem. Následně jemně okořeníme mletým koriandrem, promícháme. Vál sypeme strouhaným kokosem, na kokos položíme těsto a rukama tvarujeme váleček. Rozkrájíme na kousky a zpracujeme do tvaru špalíčků. Necháme vychladit.

Všem přeji nádherné Vánoce prožité v jemném tichu, pokoře a lásce, která pak prostoupí každým dnem nastávajícího roku 2015. A nezapomeňme, stejně jako viděla liška malého prince, mysleme na to, že nejdůležitější je očím ukryto, lze však procítit srdcem. A to je třeba si neustále připomínat…

Zuzana Švédová poznejsvezdravi.cz

Nutriční terapeutka, která důmyslně poskládanou stravou pomáhá nejen sobě, ale také svým klientům. Stravuje se více méně vegetariánsky, využívá léčivých principů živé stravy. Zároveň čerpá z kořenů tradiční čínské medicíny, makrobiotiky, ayurvedy, z tradic tohoto národa, kdy celé generace rostly a sílily na tom, co se tu prý nyní vytrácí.

Na svých stránkách nabízí cenově dostupné e-booky a jídelníčky na míru.

Přidat komentář

Související články