Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.

Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.

Vybrat si užitečnou kuchařku je pak v tom množství problematické. Kniha Kalorické tabulky, kterou vydalo nakladatelství Jota, však nabízí daleko víc, než jen obyčejné recepty se seznamem ingrediencí a popisem přípravy.

Tou nejdůležitější a nejneobvyklejší nabídkou navíc jsou QR kódy

Ty se dnes používají poměrně často – na vizitkách, na turistických objektech, při platbách v bance. A abyste nemuseli složitě vyplňovat ani svá jídla v aplikaci Kalorické tabulky, k tomu slouží QR kódy v knize.

Zde konkrétně jsou schránkou s informacemi o daných kalorických a nutričních hodnotách, takže jen stačí přes mobilní telefon či tablet QR kód načíst a v aplikaci už ručně nemusíte nic vyplňovat. Viz video.

Rozumějte – když bych si chtěl třeba udělat dejme tomu fazolové karbanátky, musel bych ručně odměřit a vyplnit v aplikaci, kolik bylo brambor, kolik cibule, kolik tuku, kolik fazolí… Takto jen nalistuji v knize stranu 227, v mobilním telefonu otevřu aplikaci, stisknu čtečku QR kódů a načtu dole vlevo ze stránky QR kód – a všechny ingredience a potřebné informace se hned samy načtou do aplikace. Prosté, že?

Tipy na používání aplikace Kalorické Tabulky

V průběhu listování knihou narazíte na jakési zelené „záložky“ – poznámky na okraji stránek. Jde o tipy, jak si zjednodušit v aplikaci zadávání dalších údajů, třeba pravidelné aktivity lze přednastavit a není tak nutné je každý den znovu a znovu vyplňovat.

  • Celkem kniha obsahuje 12 takových tipů – a každý z nich zjednodušuje vaši snahu o hubnutí či udržení si kilogramů, včetně možnosti sdílet svůj jídelníček s nutričními poradci či doktory.

Slovo odborníků na úvod

Aby všichni porozuměli tomu, jak si lze správnou výživou změnit život k lepšímu, inspirovali jsme se častými dotazy z našich uzavřených skupin na facebooku a poprosili o odpovídající texty renomované odborníky, které znáte z blogu KT.

MUDr. Marie Skalská a RNDr. Michaela Bebová se zamyšlí nad tím, proč je vlastně dobré hubnout a jaké jsou základní složky potravin, s kterými budeme v receptech čarovat. Dále se dozvíme, jak se i při vaření vyvarovat bolestem zad (pohybový specialista Mgr. Daniel Müller), jak i při hubnutí být stále labužníkem (PhDr. Iva Málková), jaká cvičení nám pomohou (trenér Martin Schmiedl) a jak si správně rozložit jídla během dne (výživová poradkyně Martina Jandová).

Populární lektorka Olga Šípková, jež se zaměřuje nejen na tělo, ale také na duši, prozradí, jak být laskaví sami k sobě. Podstatu kalorického deficitu, díky kterému se hubne, vysvětluje odborník na výživu Lukáš Roubík. A jak nenaletět povrchním informacích z internetu vysvětlí známá fitness influencerka Andy Pavelcová.

  • Těší nás, že o svou zkušenost s aplikací se podělila také moderátorka pořadu Sama doma Jana Havrdová.

Slovo mají přímo uživatelé aplikace

Kdo nedůvěřuje odborníkům – a jsou tací mezi námi, inu, proč ne? –, pro ty jsou zde osobní zkušenosti skutečných uživatelů Kalorických tabulek. Markéta, Josef, Katka, Zuzana a Zuzka se podělili o své reálné příběhy s hubnutím a s praktickým využíváním aplikace.

  • V knize jsou uvedeny i vzorové jídelníčky rozdělené podle věku a pohlaví, které by měly každého nasměrovat dál.

Recepty pro inspiraci

Jedinečné jsou pak také recepty v knize uvedené. Nenajdeme zde totiž pouze tradiční seznam ingrediencí a postup vaření. Ale také informace, jestli jde o bezlepkové či vegetariánské jídlo, kolik obsahuje bílkovin (u receptu označeno zkratkou B), sacharidů (S) a tuků (T), jestli se hodí ke snídani, obědu nebo večeři, kolik má celkem kilokalorií i kilojoulů – a pro představu, jak dlouho byste museli chodit, abyste tento kalorický příjem „shodili“.

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

Na recepty odborně dohlédla a svými rovněž přispěla výživová poradkyně Martina Jandová

Autory jsou výživoví poradci, food bloggeři, ale také samotní uživatelé aplikace Kalorické Tabulky. Jejich jmenný rejstřík je v závěru knihy s uvedením stránek, na kterých se jejich recepty nacházejí (takže pokud vám něčí „styl“ padne do oka, můžete si vyhledat jeho další kulinářské počiny).

  • U každého receptu se také nachází tip pro vaření – například u pohankovo-ovesné kaše zjistíte, že kaše nemá projít varem, aby se nezničily zdraví prospěšné látky z fermentace.

Pro jednodušší práci s recepty je vzadu nejen obsah s miniaturními náhledovými obrázky jídel, ale také přehledný rejstřík podle ingrediencí samotných. Máte doma třebas růžičkovou kapustu, tak vám rejstřík prozradí, že recepty z ní najdete na stranách 156 (pstruh s růžičkovou kapustou) a 184 (hříšně dobré zapékané kapustičky).

Jde jen o malý a reprezentativní výběr z toho, co najdete v samotné aplikaci Kalorické tabulky nebo na internetových stránkách blog.kaloricketabulky.cz, kde najdete mnohé další rady, tipy, příběhy. A pak už je to na vás. Protože, co si budeme povídat, bez pravidelného hlídání si příjmu a výdeje energie, bez pravidelného pohybu, bez snahy a vytrvalosti, jsou všechny knihy se zdravými recepty a radami tak nějak zbytečné.

Tip na závěr: Knihu koupíte samozřejmě v e-shopu Kalorických Tabulek.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

23.11.2020 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024