Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Spasí naše zdraví zelené potraviny? A na co si dávat pozor při jejich nákupu a dávkování ozdravné kúry.

Řasa chlorella se před časem stala velmi populární a na trhu se hned objevila řada více či méně kvalitních produktů.

A jak už to tak bývá  – rozdělila lidi do dvou skupin.

Jedni jsou uneseni z údajných pozitivních přínosů pro naše zdraví, na kterých jistě něco může být, neboť zelené potraviny obsahují řadu minerálů, vitaminů, aminokyseliny a antioxidanty. A samozřejmě chlorofyl. Vědci navíc poukazují na schopnost regenerovat tkáně a likvidovat špatné bakterie, zkrátka skvělý způsob detoxikace organismu.

Zelené potraviny

A pak je tu druhý tábor, jenž tvrdí, že je to vše trochu jinak a hlavně, že se jedná o reklamní trik, aby si obchodníci namastili kapsy – takový novodobý elixír mládí, který vymýšleli už na dvoře císaře Rudolfa, ale jak víme z filmu Císařův pekař a pekařův císař, nějak to nefungovalo…

  • Hledání objektivní pravdy je v těchto případech mnohdy velmi obtížné a stejně jako u zdravé výživy jako takové, která se mění v průběhu let, resp. její názor na ni, člověk propadá lehce beznaději a má chuť citovat klasika: Vím, že nic nevím.

Slovo odborníka

Ale abychom vám aspoň trochu pomohli se zorientovat v tom, co to ty zelené potraviny vlastně jsou zač, požádali jsme o slovo člověka, který zelené potraviny užívá a má k tomu navíc odborné znalosti.

Se zelenými potravinami (ZP) mám více jak dobré zkušenosti nejen já, ale i spousta členů mé rodiny, přátel i klientů,“ říká kupříkladu Bc. Renata Daubnerová, nutriční terapeutka, s kterou spolupracujeme na blogu KT.

Z počátku jsem však i já byla k ZP velmi skeptická, a to zejména kvůli jejich ceně. Byla jsem vždy přesvědčena o tom, že zeleninové freshe a řasy jsou pro tělo velmi přínosné, ale než si kupovat doplňky, raději jsem sáhla po přirozeném produktu – plátu řasy jako takové – v polévce, salátu, sushi, atd. A zeleninový fresh si připravila doma sama,“ popisuje svůj postoj k zeleným potravinám odbornice, jež je jinak v praxi odpůrcem jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví. Nicméně protože ne vždy se jí z časových důvodů a nepravidelného zásobování domácnosti povedlo vždy povedlo vše připravit tak, jak by chtěla, začala hledat jednodušší cestičku.

V dnešní době není vůbec složité zakoupit ZP, značek je na trhu celá spousta, až se v tom člověk ztrácí. Podle čeho tedy vybírat? Cena totiž mnohdy zkresluje a rozhodně nevypovídá nic o kvalitě. Doporučuji se zacílit na složení výrobku, původ a především výši teploty zpracování,“ vysvětluje problematiku výběru ZP Renata Daubnerová, která používá ve své práci především selský rozum a zastává názor, že Češi přímo milují zázračné doplňky, které slibují zdraví a zhubnutí bez práce!

Pokud už chci účinný doplněk mladého ječmene/pšenice/kamutu nebo třeba alfalfa – musí jít POUZE o vylisovanou šťávu, sušenou do 42°C. Žádné seno z posekaných listů se spoustou vlákniny,“ říká jasně odbornice. „Cena za denní dávku se pak průměrně pohybuje kolem 15 korun, což za výjimečný zdravotní přínos není tak mnoho,“ dodává s tím, že u  řas je to obdobné. Navíc upozorňuje na to, že zelené potraviny je dobré střídat, každá má jiný poměr minerálních látek a vitaminů.

Zelené potraviny

„Když si vybírám řasu – ať už sladkovodní chlorellu nebo mořskou spirulinu- kladu důraz především na formu zpracování – konkrétně metodou STEAM. Právě dezintegrace metodou STEAM umožní člověku vstřebat řasu až z 80%, bez STEAMu je stravitelnost pouze kolem 20%,“ vysvětluje odbornice.

Co se týká čistoty výrobku, tabletka/prášek chlorelly/spiruliny nesmí obsahovat jiné látky. V opačném případě mám bohužel zkušenost, že nekvalitní řasa způsobuje nemalé trávicí a kožní problémy,“ poukazuje nutriční terapeutka na fakt, jenž odrazuje pak i řadu uživatelů.

Anketa na facebooku

V malé anketě, kterou jsme uspořádali mezi uživateli kalorických tabulek, vyplynulo, že jejich pokus o kúru se zelenými potravinami nedopadl nejlépe právě v tom směru zažívání. U některých tělo odmítlo ZL vůbec pustit do trávicího systému a navracelo je nelichotivým způsobem ven.

  • Několik uživatelů tvrdilo, že ani po dvou měsících nepoznali žádné účinky a navíc je odrazoval fakt, že to smrdělo jako krmení pro rybičky.

Myslím si, že je nesmírně důležité řádně budoucího uživatele seznámit s pozitivními, ale i možnými počátečními negativními účinky ZP – některé zdravotní neduhy se mohou na chvilku zhoršit, než se tělo ozdraví, často je to problematika pleti. Z počátku může být i mírný průjem a nadýmání. Proto je  i důležité u citlivějších jedinců pozvolné navyšování dávky, zejména u chlorelly,“ upřesňuje Renata Daubnerová a dodává, že jakmile si tělo navykne na ZP, je pak každodenní dávka, při které vědomě pociťujete pozitivní změny, velmi individuální.

Někdo bere 20 tabletek chlorelly, někdo 60 a někdo si při podpoře léčby angíny, oparu či třeba potlačení migrény „naordinuje“ na pár dnů 100 až 150 tabletek a je mu fajn. Proto se jen velmi obtížně říká, jaká dávka je pro toho či onoho člověka prima. Je to podle pocitu každého.

Chuť ZP bývá problém jen ze začátku – po nějaké době pravidelného užívání si drtivá většina na chuť  ZP zvykne a někteří se dokonce na ni těší – chlorellu cumlají jako lentilky a nápoj z ječmene dlouze probublávají v ústech,“ směje se naše odbornice.

Zajímavý byl názor jedné čtenářky, která po kúře nepociťovala nic, ale její kamarádka prý byla nadšena, takže účinek podle ní může souviset s citlivostí daného jedince, protože na zmíněné dámy působí odlišně třeba i obyčejný černý čaj navečer. Jedna nemůže usnout, zatímco druhá spí jako by nic.

Stejně tak možná funguje i ono známé – věř a víra tvá tě uzdraví. Nakonec také když to nepomůže, tak to neublíží.

Jak je to s bezpečností používání zelených potravin?

Pokud máte kvalitní produkt,  ZP mohu doporučit nejen dospělým, ale i dětem, těhotným, kojícím maminkám, starším lidem i domácím mazlíčkům. Náš pes chlorellu miluje a má díky ní krásnou srst a příjemnější dech,“ uzavírá Bc. Renata Daubnerová, která věří, že zelené potraviny působí pozitivně na vlasy, nehty, pleť, zažívání, imunitu, chutě, migrénu, opary, angínu, ale i  onemocnění těžšího kalibru.

Vizitka hosta

Bc. Renata Daubnerová, fitarian.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Za svůj život jsem zhubla dohromady 80 kg a s pomocí Kalorických Tabulek porazila poruchu příjmu potravy

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

8.12.2014 Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024