Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Pedikérka Kristýna: Jak se dobře starat o nohy, abychom předešli zbytečným problémům, jako jsou zarostlé nehty, popraskané paty a nepříjemné plísně

Nohy nás nosí nejen celý den, ale hlavně celý život. Vracíme jim to? Staráme se o ně?

V dnešním článku si shrneme stručně nejdůležitější informace, které by měl znát každý člověk. Ve své praxi bohužel často vidím, že na některé věci lidé zapomínají…

Péče o nohy a zejména chodidla je důležitá, a to nejen v létě, kdy chceme nosit sandály, v kterých je každý estetický (ale i zdravotní) problém vidět. Důležitá je totiž prevence. Nezapomínejme na ni ani v době, kdy nosíme uzavřené boty a ponožky a zdá se nám, že nohám, které nikdo nevidí, nemusíme věnovat pozornost.

Pedikérka Kristýna: Jak se dobře starat o nohy, abychom předešli zbytečným problémům jako jsou zarostlé nehty, popraskané paty a nepříjemné plísně

Celoroční péče se vyplatí – nejenže nohy budou lépe vypadat, ale předejdeme tak i řadě nepříjemných problémů, jež mohou být mnohdy v důsledku bolestivé. A často pak způsobují, že se nám nechce chodit, což je velká škoda.

Domácí péče o nohy

Pravidelná návštěva pedikérky vám zajistí, že vaše nohy budou krásné a bez problémů, ale jak se o ně můžeme starat sami doma? Někomu stačí namazat nohy krémem. Jaký ale zvolit? Z vlastní zkušenosti můžu doporučit krémy, které obsahují ureu. Ta napomáhá obnově pokožky, pomáhá předejít popraskaným a suchým patám. Je to vlastně takový malý zázrak.

Krémy typu indulona, nivea nebo tělové mléko nejsou úplně vhodné. Mají samozřejmě mnoho jiných skvělých účinků, ale nejsou určeny na nohy, takže popraskané paty neřeší. Neosahují totiž nic, co by regenerovalo takto poškozenou (praskliny) pokožku.

  • Tip: Krém nenechávejte mezi prsty. Mohly by pak začít praskat, což je celkem bolestivé.

Pouze mazat nohy ale nestačí, je potřeba odstranit ztvrdlou kůži. Seřezávání zásadně nechte na profesionálech! Nikdo nechce řešit hlubší poranění kůže, které může vést dokonce k zánětům. Navíc při pořezání se vám bude i špatně chodit.

Jak odstranit ztvrdlou kůži doma

Nejjednodušší je použití pemzy. Kůži bruste nasucho, ne však častěji než jednou za 14 dní. Nejlepší je ale vydržet aspoň 4 týdny. Když ji totiž budete dávat neustále pryč, tak pokožka bude mít potřebu se opakovaně regenerovat a dorůstat, což není ve větší míře žádoucí.

Pedikérka Kristýna: Jak se dobře starat o nohy, abychom předešli zbytečným problémům jako jsou zarostlé nehty, popraskané paty a nepříjemné plísně

Jak pečovat o nehty

Především je důležité je správně stříhat. Nikdy nehet nevystřihujte. Nehty na nohou se stříhají rovně, maximálně od mírného obloučku. Rohy je pak potřeba zapilovat. Předejdete tak zarůstání.

Jak vybrat vhodné boty

Dále je třeba dbát na správný výběr bot a ponožek. Boty by neměly být moc úzké, aby nohu neškrtily. Je potřeba zvolit vždy správnou velikost bot a samozřejmě co nejvíce pohodlnou.

Špičky bot by nikdy neměly tlačit na nehty – pokud by k takovému „utlačování“ docházelo, nehty by se mohly začít kroutit a zarůstat. Navíc v těsných botách se ani nechodí dobře, a tak se člověk může začít podvědomě bránit chození pěšky a vyhledává různé úlevy (popojíždění autem, hromadnou dopravou – a to i v situacích, kdyby ho v pohodlných botách chůze třeba i těšila).

Jak předejít plísni nohou

I když se to zdá jako samozřejmost, je potřeba také připomenout správnou hygienu, jež pomáhá předcházet vzniku plísní, na které trpí řada lidí. Jen o tom obvykle nemluví.

  • Nohy je dobré umývat mýdlem a teplou vodou.
  • Po umytí je potřeba je dobře osušit, a to zejména mezi prsty.
  • Samozřejmostí je také pravidelná výměna ponožek.
  • Boty jednou za čas vyperte (pokud to lze) a vystříkejte dezinfekcí.
  • V bazénech a společných sprchách, saunách a tělocvičnách noste vždy vhodnou náhradní obuv. Kromě plísně byste si mohli přinést i bradavice. Zbavování takových problémů je vždy během na dlouhou trať.

Správné hygienické návyky v domácnosti

  • Doma dbejte na to, aby váš ručník na nohy nepoužíval nikdo jiný.
  • Mějte vlastní nástroje – jako jsou nůžky a pilníky.

Užitečné rady pro běžce a turisty

  • Dbejte na správný výběr běžecké obuvi.
  • Boty si kupujte alespoň o půl čísla větší, aby noha měla prostor.
  • Pravidelně boty měňte. Opotřebená obuv totiž ztrácí schopnost tlumit nárazy a podporovat chodidlo.
  • Noste na běh ponožky, které odvádějí vlhkost a minimalizují tření.
  • Používejte náplasti nebo ochranné pásky na místa, kde máte sklon k puchýřům, a to ještě před vyběhnutím.
  • Nohy hydratujte vhodným krémem a pravidelně stříhejte nehty. Předejdete tak odloučení nehtu od lůžka.
  • Provádějte protahovací a posilovací cviky pro zlepšení síly a pružnosti. Cvičení, jako je zvedání prstů, otáčení kotníku a projíždění chodidla po míčku, mohou pomoci předejít zranění.
  • Nezapomeňte si dopřát čas na regeneraci.

Pedikérka Kristýna: Jak se dobře starat o nohy, abychom předešli zbytečným problémům jako jsou zarostlé nehty, popraskané paty a nepříjemné plísně

Tip redakce Kalorické Tabulky

Praktické tipy ze své praxe pro vás sepsala uživatelka aplikace Kalorické Tabulky Kristýna. Jak zhubla 30 kg si můžete přečíst na našem blogu.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com a autorka článku (nohy s květinami)

8.6.2024 Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Sportovní lékařka MUDr. Marie Skalská o výživě mladých hokejistů

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024: „Tak jsme mistři no a cooo?“ Věřte, že než si naši zlatí hokejoví borci tenhle vítězný popěvek mohli na Staroměstském náměstí s mistrovským pohárem a zlití českým pivem zazpívat, bylo potřeba ujít hodně dlouhou cestu, ke které se protrénovali, projedli a prospali.

Následující řádky jsou určeny převážně rodičům mladých sportovců.

Celý článek 31.5.2024

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner