Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

MUDr. Marie Skalská: Prevence je vždy jednodušší, levnější a méně bolí

Neplaťte zbytečně za zázračné analýzy vlasů, nehtů, vaší duhovky, určení energetických drah z konečků vašich prstů, abyste odhalili, zda vám hrozí nejčastěji se vyskytující onemocnění.

Pokud dodržujete pravidelné preventivní prohlídky, na které máte ze svého zdravotního pojištění nárok, je velká pravděpodobnost, že právě ta často se vyskytující onemocnění mohou být poměrně brzy odhalena.

Po jakých onemocněních pátráme? 60% Čechů stoná dříve či později se srdcem, neboli trpí srdečně-cévními chorobami. Jedná se o arteriální hypertenzi neboli vysoký krevní tlak, který je významným rizikovým faktorem dalších onemocnění, hlavně infarktu myokardu, mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin.

Hlavním strašákem, kterého se většina bojí, jsou tumory, laicky řečeno „rakovina“. Rakovina je nesprávné označení, protože označuje pouze část nádorových onemocnění.

  • Na nádorová onemocní umírá přibližně 30% Čechů. Screening – pátrání po nejčastěji se vyskytujících tumorech, je také součástí preventivních vyšetření.
MUDr. Marie Skalská

MUDr. Marie Skalská

Různý věk, různá rizika!

V různých věkových obdobích jsme v jiném riziku. Přirozeně chápeme, že výskyt většiny onemocnění vzrůstá s naším věkem.

Infarkt u 20ti letého muže bude extrémně vzácný, ale u 45ti letého muže, který je kuřák, má nějaké kilogramy navíc, je ve stresu, to již není až tak výjimečná situace. Tomu je uzpůsobena i frekvence preventivních vyšetření, která s věkem vzrůstá.

Kdy a na jaká vyšetření máme ze zdravotního pojištění nárok?

18 let a život mi začíná

Dětský lékař vás předal do péče praktického lékaře pro dospělé.

Zmapujte si s praktikem svá rizika (může vám pomoci i FIT test, www.fit-test.cz), která plynou z případných onemocnění vašich blízkých příbuzných. Má váš tatínek vysoký krevní tlak? A má ho dědeček také? Stonal strýc či teta s cukrovkou? S geny zatím nezatočíme, takže pokud se onemocnění vyskytují u vašich blízkých, dostáváte se také do rizika. Neznamená to bát se, ale naopak dbát na prevenci, abyste byli před onemocněním v předstihu.

  • V 18ti letech byste měli mít provedenou kontrolu hladiny krevních tuků a hladiny krevního cukru.

Svého praktického lékaře poté jednou za dva roky navštivte, pokud není potřeba častěji, abyste ho nejenom pozdravili, ale podstoupili i preventivní prohlídku.

  • Dívky, dámy, ženy, pravidelně 1x ročně v rámci preventivních prohlídek navštěvují svého gynekologa.

A všichni „dohromady“ holky i kluci chodíme optimálně jednou za ½ roku k zubaři. Dospělí mají nárok na preventivní prohlídku u stomatologa jednou ročně s tím, že zubní prevence je prováděna i u ošetření a vyšetření registrovaného pacienta jednou za 1/2 roku.

Ve 30ti další krev

Ve 30ti letech máte opět právo na kontrolu hladiny krevních tuků u svého praktického lékaře.

Je nám 40 a začíná to být „ostřejší“

Pro někoho pomalu, pro někoho rychle se přehoupnutím 40cítky posouváme do rizikového věku „na všechno“ a tomu odpovídá i nárůst frekvence preventivních vyšetření.

Ve 40ti letech bychom měli mít provedenou kontrolu krevních tuků, zkontrolovanou hladinu krevní glykemie a natočené EKG.

Hladiny krevního cukru (glykemii) si nadále nechte každé dva roky překontrolovat a EKG každé 4 roky preventivně natočit. Tuky, pokud nejste v riziku, kontrolujeme v 50ti a 60ti letech.

Mladší ženy – pokud nejsou v riziku – si mohou zaplatit preventivní sonografické vyšetření prsou. Od 45ti let, některé pojišťovny hradí i od 40ti let, mají ženy nárok 1x za 2 roky na preventivní mammografické vyšetření prsou. Optimální je střídat jeden rok ultrazvuk jeden rok mammograf.

A co dál?

Na vyšetření okultního krvácení, které slouží k odhalení výskytu nádoru tlustého střeva, mají nárok všechny ženy i muži starší 50 let. Vyšetření provádí váš praktický lékař. Do 54let by mělo být provedeno každý rok. Od 55ti let věku je vyšetření na okultní krvácení hrazeno 1x za 2 roky, protože v tomto věku již začínáte mít nárok na kolonoskopii. Preventivní screeningová kolonoskopie se provádí na specializovaných pracovištích.

Tušíte, zda jste v riziku nejčastěji se vyskytujících onemocnění? Udělejte si FIT test na www.fit-test.cz který odhalí vaše hlavní rizika.  Test je sestaven na základě tzv. Evidence Based Medicine (medicíny založené na důkazech) pomocí upravených dotazníků uznávaných odbornými společnostmi. Mapuje úroveň pohybové aktivity, jídelníček, odolnost vůči stresu, zátěž pohybového aparátu a rizika civilizačních onemocnění.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Čajová kultura: Tipy pro přípravu a pití čaje

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

22.1.2015 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024