Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.

Snažíte se držet dietu nebo jíst zdravě, ale stále dokola selháváte? Máte za sebou nespočet pokusů o změnu jídelníčku, ale nikdy vám to nevydrží už napořád?

Prozradím vám jedno tajemství. To, co považujete za selhání, je ve skutečnosti úplně normální.
Když jsem se před lety trápila s dietami, stávalo se mi takové „selhání“ pořád. A i dnes, když už mám optimální váhu, jím tu a tam jídlo, které bych svým klientům rozhodně nedoporučila. Narozdíl od svých klientů to ale nenazývám „hřešením“. Vysvětlím vám, proč.

Cecilie Jílková
Cecilie Jílková

Proces změny jídelníčku je cesta. Není to skok z jedné reality do druhé, ale postupný vývoj. A k tomuto vývoji patří i opakující se návraty ke starému jídelníčku nebo jeho částem. Nejste první ani poslední, kdo po čtrnácti dnech diety vyluxoval ledničku. Děje se to v různých obměnách každému, kdo prochází podobnou změnou. Vaším úkolem není odstranit toto „selhávání“, vaší úkolem je naučit se „selhávání“ správně vnímat.

Odpusťme si…

Vlastně celý proces změny jídelníčku úzce souvisí s naší psychologií, především se sebepřijetím. Většina mých klientů sama sebe vnímá negativně – obviňují se ze slabé vůle, stydí se za svůj jídelníček, popírají v sobě náklonnost k nevhodnému jídlu, vyčítají si svou nedokonalost a tak dále. Takový postoj ale dlouhodobě hubnutí nepomůže a navíc může vést k poruchám příjmu potravy.

Naše cesta ke změně stravy by proto měla začít odpuštěním sama sobě. To je v pořádku, že máme rádi všechno to nezdravé, tučné, sladké a jinak nevhodné jídlo. Některé potraviny byly dokonce vyrobeny za účelem vyvolání závislosti, proto není divu, že nás tolik lákají. Mnoho z nás navíc v důsledku předchozí nevyvážené stravy trpí nedostatkem vitaminů, minerálů a jiných důležitých živin, což nutí náš mozek stále dávat impulsy k jedení prakticky čehokoli. K tomu všemu žijeme ve stresující době a mnohdy je pro nás jídlo jednou z mála chvil, kdy se cítíme spokojeně.

Ať už jsou důvody vašeho „hřešení“ jakékoli, důležité je si uvědomit, že nejste vinni. Když si odpustíte

Cecilie Jílková

všechna minulá „selhání“ a všechny následující odbočky od zamýšleného správného jídelníčku budete vnímat jako neoddělitelnou součást – ne špatnou, ale běžnou, která k vaší změně přirozeně patří, zbavíte se výčitek, studu, pocitů viny a neposlední řadě také pocitů marnosti a kapitulace. Nebudete brát tu včerejší večerní čokoládu jako konec prohrané bitvy a nevzdáte celý další boj.

Žádný strach

Není důležité, že občas jíte něco nevhodného. To je normální a dělá to každý. Doopravdy důležité je, zda většinu času jíte něco vhodného. Pokud jste po měsíci diety snědli celý dort, není to důvod ukončit proces změny. Přeneste se přes tento moment s klidem a pochopením sama sebe, s vědomím, že i to se běžně stává a ještě stávat bude.

  • Beze strachu z dalšího „selhání“ další den jezte zase něco vhodného.

Některé diety povolují takzvané „prasečí dny“, kdy je možné jíst úplně vše. Pokud jste ale přijali svou náklonnost k nevhodnému jídlu a nevyčítáte si ji, nemusíte se omezovat jen na prasečí dny. Uvědomte si, že můžete jíst kdykoli cokoli. Povolte si jíst vše, na co si vzpomenete – a to ne jen v nějaký určený den. Není důležité, kdy jíte nevhodně. Důležité je, kolik procent nevhodného jídla z celkového objemu stravy nakonec během týdne sníte.

Z výše uvedeného je možné snadno odvodit, že výhodnější je jíst nevhodně často, ale po malých porcích. Povolte si proto ochutnat dort nebo klobásu na firemním večírku, dejte si trochu bůčku u babičky nebo pár soust cukrové vaty na pouti. A užijte si to s radostí a s vědomím, že můžete. Když budete vašemu tělu většinu času dávat kvalitní výživnou a vyváženou stravu, těch pár soust dokonale uspokojí chuťové buňky a nebudete cítit potřebu spořádat celou sýrovou pizzu, celý pytlík brambůrků nebo dva dvojité hamburgery na posezení. Pár soust bude stačit a vychutnáte si je s klidem, bez pocitů viny a zoufalství.

Můžu, cokoli chci…

Žádná dieta založená na odpírání, omezování a přemáhání nefunguje. Můžete pomocí ní sice shodit rychle mnoho kilogramů, ale nikdy nevydržíte takový dril už napořád. Cesta k ideální postavě a zdraví nevede přes utrpení. Šťastného života v krásném a zdravém těle dosáhnete pouze pomocí smíření, pochopení sama sebe a svého těla. Neexistuje žádné hřešení nebo selhání, protože vše na vaší cestě ke změně je součástí oné cesty. Netýrejte svou mysl pocity viny a ona se vám odmění jasnějším uvažováním v momentech rozhodování, co vložit do úst. Když nebude nic zakázáno, nebude po tom vaše tělo tolik prahnout. Opakujte si: „Můžu jíst, cokoli chci.“ A po čase si s překvapením uvědomíte, že stále častěji chcete jíst právě to správné.

Přeji vám hodně spokojenosti a radosti s novou stravou.

foto autorky v článku a ve vizitce Mirek Lepeska, www.fotomirekle.cz

Cecílie Jílková https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

5.2.2015 Cecílie Jílková Články, Jak zhubnout

Z archivu

Úsloví o jídle mají pravdu

O tom, že naši předkové by dnes mohli z fleku dělat nutriční poradce, svědčí úsloví a rčení o jídle, která se nám dochovala.

Pojďme si v čase prázdninovém některá z nich připomenout.

Celý článek 17.7.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner