Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Mgr. Jana Kříhová: Stres a nadbytečná kila

Žijeme v době, která přináší stále více stresů a psychické zátěže, zrychluje se životní tempo a zvyšuje náročnost mnohých zaměstnání. Všechny tyto stresové faktory se sčítají.

Míra tolerance vůči stresu a zátěži se sice může soustavným tréninkem zvyšovat, ale není přece jen nekonečná.

Každý má hranici, kterou by neměl překročit. Pokud ji přesto překročí, organismus musí stále více sahat do svých energetických rezerv, až se vyčerpá a objeví se první obtíže. Ty se mohou projevit jak v oblasti psychické, tak v  tělesné.  Psychické poruchy se projevují např. úzkostí, depresivní náladou, emoční labilitou, plačtivostí, poruchami spánku, soustředění a paměti a také různými somatickými projevy jako je např. bušení srdce, stavy dušnosti, pocity na omdlení, zimomřivostí nebo naopak návaly horka. Léčba těchto stavů patří do rukou odborníka – psychiatra nebo psychologa.

Relaxace

Psychosomatická onemocnění

V oblasti psychosomatiky se stres projeví v oblasti tzv. slabého článku. Každý má jistou oblast ve svém těle, která je primárně geneticky oslabena. Pokud se tato tělesná dispozice spojí s nadměrnou psychickou zátěží, může vyvolat tělesné onemocnění. Mezi psychosomatická onemocnění patří např. infarkt myokardu, žaludeční vředy a další  onemocnění zažívacího traktu, astma, různé ekzémy, poruchy příjmu potravy a také obezita.

Stres a jeho projevy

Co se v našem organismu děje, když prožíváme stres? Spouští se obranná adaptační reakce, které říkáme „boj nebo útěk“. Vznikla v pravěku, kdy si člověk musel obstarat i potravu nebo se bránit napadení. Tehdejší člověk potřeboval velké množství energie, aby mohl bojovat nebo se dát na útěk a tato reakce se od té doby nezměnila. Náš mozek vysílá signály, jako kdybychom se bránili napadení nějakým predátorem.

Pokud prožíváme stres (uvázneme-li např. v koloně aut a již před ¼ hodinou jsme měli být na důležité schůzce na opačném konci města), cítíme ohrožení, do těla se vylévá velké množství stresového hormonu, který ovlivňuje naše fyziologické funkce a spouští reakci „boj nebo útěk“ bez ohledu na to, zda je tato reakce dané situaci adekvátní.

Když  je tedy člověk ve stresu, mozek si uvědomí nebezpečí a aktivuje autonomní nervstvo, které předá signál do těla –  zvýší se tep, srdce  pumpuje krev do velkých svalů, které jsou napjaté, zrychlí se dech, zvyšuje se hladina adrenalinu, zpomaluje se trávení, a tělo je připraveno na  boj nebo útěk. V dnešní době člověk nikam nevyrazí, nabuzení organismu k akci nevyužije. Neuděláme-li nic, napětí se kumuluje a může být příčinou vzniku psychosomatických nemocí.

Stres a jídlo

Jako prostředek  k uvolnění  a zvládnutí negativních emocí  používají lidé s kily navíc často jídlo a pití, které v nás vyvolávají pocity uspokojení a libosti. Zvlášť některé potraviny nám tuto potřebu ve zvýšené míře uspokojují. Jedná se především o potraviny a nápoje bohaté na sacharidy a také ty, které obsahují přírodní látky působící jako antidepresiva. Nejznámějším příkladem může být například čokoláda, která obsahuje tryptofan – stavební jednotku pro serotonin a melatonin, což jsou neurotransmitery pozitivně ovlivňující náladu a navozující spánek.  Jiným příkladem může být konzumace alkoholu, který mimo jiné navozuje pocit uvolnění.

Jestliže na stres reagujeme zvýšenou konzumací, potravina nám zákonitě bezprostředně po jídle navodí příjemný pocit. To, že se za chvíli na sebe zlobíme a hlavou nám běžní negativní sebehodnocení a myšlenky typu „zase jsem selhala, jsem k ničemu, nikdy to nedokážu“ už je jiný příběh. Bezprostřední pozitivní posílení je v tomto okamžiku silnější a zvyšuje pravděpodobnost opakování takového jednání.

Napětí můžeme také uvolnit tím, že bouchneme do stolu, zakřičíme na děti – odreagujeme  napětí agresivním chováním. Pomůžeme sice sobě, ale raníme okolí.

Jak napětí uvolnit společensky přijatelným způsobem?

Jednou z možností jsou relaxační techniky, které mají schopnost přeladit náš fyzický stav do příjemného zklidnění. Relaxací lze vědomě navodit uvolnění  a tak rozpustit pocit napětí.

Příprava na reakci boj nebo útěk se odehrává automaticky, ale můžeme ovládat dvě složky: dýchaní a svalové napětí. Relaxací vědomě navozujeme uvolnění napětí kosterního svalstva, které se automaticky přenáší i do oblasti hladkého svalstva a také psychiky.

Dostáváme se do tzv. hladiny „alfa“, velmi příjemného stavu, který důvěrně známe, protože jím procházíme vždy těsně před usnutím.  Tohoto jevu můžeme využít i k vnitřnímu pozitivnímu programování našeho chování v bdělém stavu.

Jak relaxovat

Relaxovat můžeme v sedě na židli, se skloněnou hlavou, v tzv. poloze  „drožkáře“. Tato poloha není ale vhodná pro člověka, který trpí bolestmi krční páteře. Druhou možností je relaxace v sedě, v pohodlném křesle, kde si můžeme opřít hlavu a ruce složíme volně do klína. Nejoptimálnější poloha je však v leže na zádech. Ruce natáhněte podél těla, zavřete oči a uvolněte se……

Mgr. Kříhová Jana www.stob.cz

pracuje jako klinický psycholog v Thomayerově nemocnici a působí již mnoho let jako lektor STOBu

26.2.2015 Mgr. Kříhová Jana Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Tři zdravé recepty z luštěnin od populární Kuchařky ze Svatojánu

S paní Evou Francovou, která je známá jako Kuchařka ze Svatojánu, spolupracujeme už řadu let. Vše začalo vydáním její první knihy.

A nyní už jich je neuvěřitelných deset. A jedna zajímavější než druhá.

Celý článek 27.10.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner