Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Tři zdravé recepty z luštěnin od populární Kuchařky ze Svatojánu

S paní Evou Francovou, která je známá jako Kuchařka ze Svatojánu, spolupracujeme už řadu let. Vše začalo vydáním její první knihy.

A nyní už jich je neuvěřitelných deset. A jedna zajímavější než druhá.

Tentokrát nám paní Eva poskytla tři nevšední a nápadité recepty s použitím luštěnin. Tak směle do toho. Z naší uzavřené skupiny na facebooku víme, že právě zařazování luštěnin do jídelníčku je pro řadu lidí problematické. Zdá se jim, že jejich příprava je zdlouhavá, některým působí zažívací potíže a jiným zkrátka v jejich obvyklých úpravách nechutnají. Jak se můžete nyní přesvědčit, je to opravdu jen o správné volbě, přípravě a nápaditém ochucení.

1. ŽAMPIONOVÁ PAŠTIKA

Červená čočka se nemusí namáčet, je bleskurychle uvařená a pro lidi, které luštěniny nadýmají, představují skvělou volbu, protože loupaná červená čočka vám žádné potíže dělat nebude a dokonce ani malé dětičky po ní nebudou mít bolení bříška.

ŽAMPIONOVÁ PAŠTIKA

Sušená rajčata jste si v létě jistě pilně nasušili. A ořechy? Tak ty jsou na celé paštice to nejlepší!

Propláchneme a uvaříme doměkka 100 g červené čočky v mírně osolené vodě (můžeme použít i bylinkovou sůl nebo zeleninový bujón v prášku). Pokud se všechna voda při vaření nevsákla, po uvaření čočku scedíme a necháme vychladnout. 100 g vlašských ořechů rozmixujeme ve výkonném robotu na hladké oříškové máslo. Jednu šalotku a dva stroužky česneku pokrájíme a necháme změknout na dvou lžících olivového oleje. Přidáme 250 g nakrájených žampionů a restujeme 15 minut dozlatova. Žampiony, čočku a ořechové máslo dáme společně do mixéru, přidáme dvě lžíce nakrájených sušených rajčat naložených v oleji a lžíci petrželky, osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka.

2. HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

700 g čerstvého vyloupaného hrášku (lze použít i mražený) vaříme 5 minut v páře a rozmixujeme spolu s deseti mátovými lístky, šťávou z 1 citrónu, 50 ml panenského olivového oleje, pepřem a solí.

400 g sterilovaných fazolí černé oko (můžeme je i předem sami uvařit, ale takhle je to rychlejší) propláchneme a orestujeme na dvou lžících oleje. Odstavíme a vmícháme dvě lžíce tamari. To je vše.

HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

3. FAZOLE S KŘÍŽALAMI

50 g křížal přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme a nakrájíme na menší kousky. Večer do vody namočíme též 200 g bílých fazolí a druhý den je uvaříme doměkka. Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli, přidáme pokrájené křížaly, podlijeme trochou vody z fazolí a půl hodiny podusíme. Okořeníme špetkou skořice, třemi tlučenými hřebíčky, osolíme, vmícháme lžíci celozrnné špaldové mouky a trochu naředíme vývarem z fazolí. Povaříme a vmícháme fazole.

FAZOLE S KŘÍŽALAMI

Podle chutí dosolíme, osladíme nebo okyselíme. Tradičně se jedla s uzeným masem, ale my si ho dáme s uzeným tempehem.

Kuchařku ze Svatojánu a další recepty najdete na www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu a pak také samozřejmě v jejích úžasných knihách.

recepty od populární Kuchařky ze Svatojánu

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

27.10.2019 Články, Recepty a výživa

Související články