Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Tři zdravé recepty z luštěnin od populární Kuchařky ze Svatojánu

S paní Evou Francovou, která je známá jako Kuchařka ze Svatojánu, spolupracujeme už řadu let. Vše začalo vydáním její první knihy.

A nyní už jich je neuvěřitelných deset. A jedna zajímavější než druhá.

Tentokrát nám paní Eva poskytla tři nevšední a nápadité recepty s použitím luštěnin. Tak směle do toho. Z naší uzavřené skupiny na facebooku víme, že právě zařazování luštěnin do jídelníčku je pro řadu lidí problematické. Zdá se jim, že jejich příprava je zdlouhavá, některým působí zažívací potíže a jiným zkrátka v jejich obvyklých úpravách nechutnají. Jak se můžete nyní přesvědčit, je to opravdu jen o správné volbě, přípravě a nápaditém ochucení.

1. ŽAMPIONOVÁ PAŠTIKA

Červená čočka se nemusí namáčet, je bleskurychle uvařená a pro lidi, které luštěniny nadýmají, představují skvělou volbu, protože loupaná červená čočka vám žádné potíže dělat nebude a dokonce ani malé dětičky po ní nebudou mít bolení bříška.

ŽAMPIONOVÁ PAŠTIKA

Sušená rajčata jste si v létě jistě pilně nasušili. A ořechy? Tak ty jsou na celé paštice to nejlepší!

Propláchneme a uvaříme doměkka 100 g červené čočky v mírně osolené vodě (můžeme použít i bylinkovou sůl nebo zeleninový bujón v prášku). Pokud se všechna voda při vaření nevsákla, po uvaření čočku scedíme a necháme vychladnout. 100 g vlašských ořechů rozmixujeme ve výkonném robotu na hladké oříškové máslo. Jednu šalotku a dva stroužky česneku pokrájíme a necháme změknout na dvou lžících olivového oleje. Přidáme 250 g nakrájených žampionů a restujeme 15 minut dozlatova. Žampiony, čočku a ořechové máslo dáme společně do mixéru, přidáme dvě lžíce nakrájených sušených rajčat naložených v oleji a lžíci petrželky, osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka.

2. HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

700 g čerstvého vyloupaného hrášku (lze použít i mražený) vaříme 5 minut v páře a rozmixujeme spolu s deseti mátovými lístky, šťávou z 1 citrónu, 50 ml panenského olivového oleje, pepřem a solí.

400 g sterilovaných fazolí černé oko (můžeme je i předem sami uvařit, ale takhle je to rychlejší) propláchneme a orestujeme na dvou lžících oleje. Odstavíme a vmícháme dvě lžíce tamari. To je vše.

HRÁŠKOVÉ PYRÉ S RESTOVANÝMI FAZOLEMI

3. FAZOLE S KŘÍŽALAMI

50 g křížal přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme a nakrájíme na menší kousky. Večer do vody namočíme též 200 g bílých fazolí a druhý den je uvaříme doměkka. Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli, přidáme pokrájené křížaly, podlijeme trochou vody z fazolí a půl hodiny podusíme. Okořeníme špetkou skořice, třemi tlučenými hřebíčky, osolíme, vmícháme lžíci celozrnné špaldové mouky a trochu naředíme vývarem z fazolí. Povaříme a vmícháme fazole.

FAZOLE S KŘÍŽALAMI

Podle chutí dosolíme, osladíme nebo okyselíme. Tradičně se jedla s uzeným masem, ale my si ho dáme s uzeným tempehem.

Kuchařku ze Svatojánu a další recepty najdete na www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu a pak také samozřejmě v jejích úžasných knihách.

recepty od populární Kuchařky ze Svatojánu

27.10.2019 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Lenka Filipová: Stravu považuji za jeden z nejdůležitějších motorů k našemu žití

Půvabná zpěvačka Lenka Filipová nám zpříjemňuje život svými milými písničkami již téměř neuvěřitelných čtyřicet let.

Letošní rok probíhá ještě převážně ve znamení jejího zatím posledního CD Oppidum, jež je plné kouzelných melodií s nádechem tajemné keltské kultury.

Celý článek 7.10.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner